Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Sharon den Adel: "Ukrajna minden támogatást megérdemel!"

2024. március 21. - Jurancsik Eszter

8fa1ede0c3f1dbe253a1523857edc297.jpg

Tegnap érkezett ízelítő ahhoz a dalhoz, amelyet a Within Temptation és az egyik legismertebb ukrán zenei producer, Alex Yarmak közösen készítettek. A szám az A Fool's Parade címet viseli, és április 5-ével debütál majd. Sharon den Adel, a zenekar frontasszonya négy napot töltött Kijevben, hogy az újdonsághoz videoklipet készítsen Alex-szel, a szerzemény pedig természetesen az orosz-ukrán háborút veszi alapjául, amellyel kapcsolatban Sharon többször nyilatkozott, kifejezve igen határozott véleményét. Egy holland magazinnak mesélt most erről az útról.

Az énekesnő hazájából először Lengyelországba repült, ahonnan vonattal tette meg a közel 500 kilométeres utat az ukrán fővárosba, és már az út alatt szembesült azzal, hogy a háború korántsem ért még véget.

Vettem egy teát, a teafilterhez tartozó kis papíron pedig nem a gyártó cég logója volt, hanem egy orosz katonai drón vagy bomba képe. Ilyenkor az ember rögtön úgy érzi, hogy különleges helyen van. A tea eladásából származó bevétel azokhoz a gyárakhoz kerül, amelyek ezeket a drónokat állítják elő.

- kezdett neki különleges történetének meséléséhez Sharon, akit egy holland magazin kérdezett arról, hogy félt-e Kijevbe utazni, hiszen több interjúban bírálta Vlagyimir Putyint, ám az énekesnő egy percig sem érzett félelmet. Természetesen megfogadott pár jótanácsot, például nem a legelegánsabb szállodát választotta, hiszen ezek az orosz támadások potenciális célpontjai közé tartoznak. Bár a Kijevben töltött napjai főleg a munkáról szóltak, azért jutott ideje egy kis városnézésre is. 

Esett az eső, én pedig egy földalatti plázában voltam, amikor megszólalt a légiriadó. Egy vadászgépet észleltek. Az üzletek azonnal bezártak, leengedték a rácsos ajtókat is. Néhányan nemigen foglalkoztak a riasztással, mert már annyira megszokták. De mivel nem lehetett tudni, hogy ez a vadászgép milyen céllal érkezett, egy ideig a föld alatt kellett maradnunk.

Sharont lenyűgözte az a kitartás és harciasság, amellyel találkozott. 

Amikor Alex Yarmakkal dolgoztam, óvatosan választottam meg a szavaimat, hiszen féltem, hogy esetleg valami érzékeny témára tapintok. De ő maga a legdurvább vicceket mesélte! Az ukránok humorral kezelik a nyomorúságot. Amikor Kijevben véget ér a légi riasztás, hallani a "May the force be with you" felkiáltást, amelyet Mark Hamill, a Star Wars színésze kifejezetten erre a célra rögzített. 

A légiriadó a klipforgatás alatt is megszólalt, de szerencsére minden rendben zajlott.

433826049_972121357607020_9130270152669573586_n.jpg

Sharon Kijevben, a klipforgatás díszletei között

Beszélgettem egy lemezlovassal is, aki naponta néhány órában csinálja ezt, de a fennmaradó időben a hadsereg különleges egységénél teljesít szolgálatot. Tőle kaptam egy különleges érmét, amelyet kifejezetten erre a célra verettek. Egy másik srác elmondta, hogy a bátyját a frontra kényszerítették, és négy hónappal később meggyilkolták. Mint azt megtudtam, a testvére nagyon szerette a zenénket. Most is a hideg futkos a hátamon, ha erre visszagondolok. Ellátogattam a Majdan térre is, ahol az emberek zászlókat tűznek ki egy-egy elesett szerettükért, többnyire fényképet is láthatunk mellette. Akármerre nézel, végtelen zászlótengert látsz, nem tudtam nem elsírni magam. Ukrajnában mindenkinek van egy története a háborúról, ez nagyon megérintett. Még túl korai lenne arról ábrándoznom, hogy a szabad Ukrajnában fogunk koncertezni. De ezek az emberek minden támogatást megérdemelnek. 

- zárta sorait.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr5918359865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása