Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: "A maximumot akarom kihozni az életemből!"

2023. november 24. - Jurancsik Eszter

tarja_turunen_nurnberg_2023.jpg

November 10-én került boltokba Tarja Turunen új karácsonyi albuma, a "Dark Christmas", amelyről testvérblogunkon olvashattok kritikát.

A korongon szereplő tizenkét dalt sötét érzelmek fűtik, hasonlóan a 2017-es "From Spirits and Ghosts - Score For a Dark Christmas" című lemezhez. Mint azt a művésznő elmondta: szeretett volna készíteni egy albumot mindazoknak, akik valamiért nem lelik örömüket a villogó fényekben és a csengettyűszóban. Tarja édesanyja 2003-ban hunyt el mellrákban, az énekesnő pedig ezek után évekig nem tartotta az ünnepet, nem készült rá.

Édesanyám halála után már nem örültem a karácsonynak. Az édesapámmal töltöttem, de már nem volt ugyanolyan. Karácsonykor még jobban hiányoznak azok, akik már nincsenek velünk.

- mesélte a napokban egy finn magazinnak Tarja, aki azután kezdte érezni ismét az ünnep varázsát, amikor 2012-ben ő maga is anyuka lett, és látta kislánya, Naomi szemében a csillogást.

Tarja 2015-ben költözött lányával és férjével, Marcelo Cabulival Argentínából, a férfi szülőhazájából Spanyolországba, és egy év alatt felépítették jelenlegi otthonukat. Azonban szeretnének egy másik házat is.

ezgif_com-webp-to-jpg_2_2.jpg

Marcelo végig jelen volt a házunk építésénél, felügyelte a dolgokat. De egy másik ház felépítéséről is álmodozunk! Szeretnénk feljutni a hegyekbe, közelebb a természethez. 

Az énekesnő és családja egyébként imádnak Andalúziában lakni, ahol nemcsak spanyolok, hanem sok más nemzetiségű ember is él.

Imádunk itt lenni! Az időjárás egész évben kellemes, és csodálatos barátokat találtunk. Ez soha nem könnyű, főleg felnőttként.

Tarja minden évben megtartja karácsonyi turnéját, és természetesen szülőhazájában is ad koncerteket, de csak az ünnepi dalokkal lép fel, metal koncerteket viszonylag ritkán ad.

Szerte a világon fellépek metalénekesként, de Finnországban főleg karácsonyi koncertjeim vannak. Rengeteg kérdést kapok a finn rajongóktól, miért lépek fel többet Finnországban. Szívesen mennék, ha meghívnának a finn fesztiválokra. Remélhetőleg a szülőhazámban is megmutathatom a rockosabb oldalamat!

Évente egyszer meglátogatják Tarja 84 éves édesapját Joensuu-ban, Tarja pedig örömmel mutatta meg Naominak Észak-Karéliát, ahol gyermekkorát töltötte.

Megható volt látni, hogy Naomi mennyire érzi a természet közelségét és Észak-Karélia csendjét. Nemzetközi iskolába jár, elsődleges nyelve az angol, a második a spanyol, a finn pedig a harmadik. Remekül ért finnül is, bár a szókincse még nem teljes. 

Visszakanyordva a karácsonyi lemezhez, Tarja eképpen folytatta annak történetét:

Azon tűnődtem, hogyan tudnám rávenni azokat az embereket, akiket egyáltalán nem érdekel a karácsonyi zene, hogy ilyen zenét hallgassanak. Megtaláltam ezt a filmes hangzást az előző albumomhoz, és most a Dark Christmas ugyanezt a vonalat viszi tovább. 

Tarja kislánya, Naomi is szerepelt az új kiadvány néhány videójában, amelyeket Lengyelországban forgattak. A kislány egyébként bemutatkozott dobosként, de a klipekben énekel is a gyermekekből álló kórusban. Az énekesnő elmondása szerint gyermeke komolyan fontolgatja a dobolást, de a színészet is érdekli. A most 11 éves Naomi négyévesen már zongorázott, és három éve kezdett dobolni, Tarja pedig korábban is elmondta: mindenképpen támogatni fogja lányát, ha a zenei pályát választja.

Ő nem az a típusú gyerek, aki azt akarja, amit a barátai csinálnak. Nem érdekli, hogy mások mit gondolnak! Sokkal vagányabb és sokkal jobb az élethez való hozzáállása már most, mint nekem fiatalkoromban. Én nem voltam ennyire erős, mint ő!

- mesélte szeme fényéről Tarja.

A keményen dolgozó énekesnő 2018 őszén stroke-ot kapott, amelynek okaként a stresszt tette felelőssé. Marcelónak köszönhetően időben kórházba került és megkapta a kezeléseket, amelyekre a szervezete jól reagált, így mindössze három nap után elhagyta az intézményt, néhány héttel később pedig visszatért a színpadra.

Persze megtanultam elegendő időt szánni a minőségi pihenésre. Soha többé nem akarom ezt átélni! Nagyon kimerült voltam akkor. Egy évig minden egyes nap rettegtem attól, hogy ez a szörnyűség megismétlődik. Sokat tanultam arról, hogyan őrizzem meg a jó közérzetemet, beiratkoztam egy reiki-tanfolyamra is. Vigyázok magamra és a családomra. Nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. A maximumot akarom kihozni az életemből.

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr4318266621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása