Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Arch Enemy: Michael Amott büszkén tekint vissza az elmúlt 25 évre

2021. június 01. - Jurancsik Eszter

arch_enemy_2017_1.jpg

1996-ban alakult az eredetileg svéd tagokból álló Arch Enemy, amely csapat érdekessége, hogy férfi énekessel kezdték pályafutásukat, majd Johan Liiva 2001-es távozásakor a mikrofont egy törékeny német nő ragadta meg - ő volt Angela Gossow. Még az évben kiadták a Wages of Sin albumot, amelyen már őt hallhattuk, azonban további öt sikeres nagylemez és 13 év után a frontasszony 2014-ben kilépett a csapatból, átadva helyét a kanadai származású Alissa White-Gluznak, akit előzőleg a The Agonistból ismerhettünk. A 2014-es War Eternal már vele került rögzítésre, majd több sikeres koncertsorozatot és egy koncert DVD-t (As The Stages Burn) követően 2017 szeptemberében megjelent a Will To Power, amely az utolsó kiadványa volt a bandának.

A zenekar tehát idén 25 éves, a gitáros Michael Amott pedig eképpen nyilatkozott e tényről:

Őszintén szólva eléggé szürreális érzés, hogy 2021-ben az Arch Enemy immár 25 éves. Soha nem gondoltam volna, hogy karrierünk során eljutunk idáig, ahonnan több, mint két évtizedre tekinthetünk vissza. Zeneszerzés, albumok kiadása és koncertek az egész bolygón! Mindez fantasztikus élmény volt. Zenekarként elég szerencsések vagynuk, hihetetlen magasságokba jutottunk és eredményeket értünk el, de persze voltak nehezebb idők is. Ez az élet, egy hullámvölgy. Egy nagyszerű út volt ez, amelyre rendkívül büszke vagyok. Semmit nem változtatnék meg!

- kezdte sorait a zenész, aki egyébként 2003-ban házasságot kötött Angelával, azonban pár év múlva barátságban elváltak. Azóta Angela újra megházasodott és két gyermeke is született. A szakmai kapcsolat azonban megmaradt, hiszen az ex-énekesnő a csapat menedzsere 2014-es kilépése óta, ő kezeli az üzleti ügyeket is.

ae_3.jpg

Az Arch Enemy mindig sokat turnézott. Nagyon hittünk a zenekarban, és a színpadon mindig bizonyítottunk, városról városra, országról országra ... minden show-n. Nagyon szerettük a koncerteket és a turnés életmódot - és még mindig szeretjük.

Michael kitért arra is: mindig arra törekedtek zenésztársaival, hogy olyan helyekre eljussanak, ahol még nem nagyon fordult meg metálzenekar.

Sokszor mi voltunk az első metal zenekar, amely fellépett egy bizonyos városban vagy akár országban, ami mindig óriási izgalmat jelenett. 2014-ben kiadtuk a War Eternal albumot, amelyen Alissa bemutatkozott a rajongóinknak, ezzel egy új, izgalmas fejezetet indítottunk el a zenekar történetében. Minden eddiginél nehezebben indultunk útnak, alig várva, hogy megmutassuk a világnak a bandát az új felállásban. Azóta eltelt hét év, a csapat pedig messze túlnőtte a legvadabb álmaimat is. 

Noha a koronavírus-járvány gátat szabott a turnéknak, azt tudni lehet, hogy Amott már tervezi a következő albumot, Alissa pedig szólóanyagon dolgozik.

Az Arch Enemy a szenvedélyem és a munkám, és nem tudom elképzelni, mit tennék, ha ez a zenekar nem alakult volna meg ennyi évvel ezelőtt. Örökké hálás vagyok mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek nekünk az úton. És természetesen ott leszünk még a bulikon, amikor nekivághatunk az eddigi legnagyobb turnénknak! Remélhetőleg még újabb 25 év áll előttünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr7516579198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása