Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Kimberly Goss: "Ha függő vagy, kérj segítséget!"

2021. március 05. - Jurancsik Eszter

Január 4-én járta be a világsajtót Alexi Laiho halálhíre - a Children Of Bodom és Bodom After Midnight alapítója 2020. december 29-én hagyta itt a földi létet.

Kimberly Goss, Alexi egykori felesége többször megemlékezett a zenészről, elmondta, hogy ő volt az első igazi szerelme, és meglehetősen felpaprikázta magát, amikor Alexi második felesége, Kelli Wright hamis vádakat kezdett terjeszteni róla. Hovatovább Kim szerint Alexi temetését is illegálisan szervezte meg az özvegy, hiszen nem értesítette őt senki az eseményről, így méltó búcsút sem vehetett néhai férjétől.

kkk.jpg

A metálvilág egyik legtehetségesebb gitárosának tartott Alexi halálának oka nem került eddig nyilvánosságra, azonban Kim Instagramján most közzétette a törvényszéki jelentést - egykori szerelme vesztét az évekig tartó súlyos alkoholfüggősége miatt kialakult máj-és hasnyálmirigykárosodás okozta.

Ma reggel megkaptam az utolsó törvényszéki jelentést, amelyben Alexi halálának hivatalos oka szerepel. Minthogy törvényes özvegye vagyok, tudom ezt az információt: "a máj és a hasnyálmirigy kötőszövetének alkohol miatti degenerációja" (közismertebb nevén májzsugorodás vagy májcirrózis - a szerk.). Továbbá a halálokok között szerepelt egy fájdalomcsillapítóból és ópiátokból álló "koktél",  álmatlanság kezelésére. E rendkívül tehetséges és gyönyörű lélek elvesztése olyan tragédia, amelyet meg lehetett volna előzni. Még sok jó év állt előtte. Képzeld csak el azt a csodálatos zenét, amelyet még hallhatnánk, ha elfogadja a segítséget! Kérek mindenkit, aki alkoholizmussal vagy drogproblémával küzd, kérjen segítséget. Neked nem kell erre a sorsra jutnod. Ha az emberek próbálnak segíteni rajtad, ne feledd, hogy szeretetből és aggodalomból teszik, ezért kérlek, ne taszítsd el őket magadtól. Kérlek, kerüld az olyan helyzeteket, amelyek elősegíthetik a függőségedet. Legyen ez figyelmeztetés mindenki számára, hogy senki sem legyőzhetetlen.

- kezdte sorait a Sinergy egykori énekesnője.

Kim 1997-ben alapította meg finn zenésztársaival a szóban forgó csapatot, amelynek Alexi és Marco Hietala is tagjai voltak. Kim 1995-ben, 17 évesen költözött Norvégiába, hogy az Ancient nevű bandában billentyűzzön, de a Therionnal is dolgozott - egy turnén háttérénekesként segítette a zenekart. 1997-ben a Dimmu Borgir billentyűse lett, de ebben az évben ismerte meg Jesper Strömbladot, aki a Sinergy megalakulása körül segített Kimnek. 1998-ban Svédországba költözött, ahol elkezdték a "Beware the Heavens" album felvételeit, illetve ekkor került képbe a Children of Bodom - a zenekar billentyűse, Janne Wirman tanulmányaival volt elfoglalva, ezért Kimet kérték fel, hogy kisegítse a bandát. Röviddel ezután tette át székhelyét Finnországba, ahol a Sinergy is megszilárdult és beindult a csapat karrierje. 

n7365.jpg

A Sinergy első felállása 1998-ban

Kim 2002 februárjában, 4 év együttjárás után állt oltár elé Laihóval, ám házasságuk még az év novemberére megromlott, Alexi beadta a válóperes papírokat, azonban később visszalépett ettől, hogy közösen dolgozhassanak kapcsolatuk megmentésén. Végül 2004-ig alkottak egy párt, de a barátság és a szeretetteljes kötelék megmaradt közöttük, Kim elmondása szerint naponta beszéltek telefonon és videóhivásban. Hivatalos válásra tehát soha nem került sor, mert -ahogyan Kim említette egy ízben- Alexi nem is akart elválni tőle. A Kellivel kötött házassága -amelyre 2017-ben került sor- tulajdonképpen csak egy szertartás volt, amelyen csak a családtagok és barátok voltak jelen, hivatalos oldala nem volt a dolognak. Kim azt is elárulta: rengeteg fenyegető üzenetet kapott, elmondása szerint azért, mert Kelli ellene indított gyűlölethadjárata elérte a célját, és sok embert -közöttük Alexi nővérét is- sikerült megvezetnie.

fotojet_3_2.jpg

Kimberly (balra) szerint Kelli valóságos gyűlöletkampányt indított ellene

Az énekesnő nyilvános posztban szólította fel Kellit, hogy állítsa le magát, fejezze be a mártírkodást és állítsa le a GoFundMe-kampányt, amit állítólag Alexi temetési költségeinek fedezésére indított - Finnországban ugyanis az elhunyt vagyona fedezi a költségeket. Valamint arra is megkérte a hölgyet, hogy legalább 11 éves kislánya érdekében legyen felnőtt végre.

Ha adakoztál ennek a kampánynak, akkor megtévesztettek. Alexi nővéréről semmi rosszat nem mondhatok! Elveszítette a testvérét, most szenved, ez az ausztrál pedig manipulálja őt. Tiszta szívemből szerettem Alexi családját Finnországban, de a hazugságok teljes mértékben elhomályosították Anna ítélőképességét. Remélem, egyszer megengedi, hogy megmutassam neki a telefonomon lévő összes bizonyítékot, Alexi saját szavait az ausztrál nőre vonatkozóan. Arra a nőre vonatkozóan, aki miatt kövérnek, gyengének és értéktelennek érezte magát. Ezek Alexi szavai, nem az enyémek. Nézzünk szembe a tényekkel, Alexi az élete nagy részét a zenésztársaival, a szerelmével és a legjobb barátaival töltötte. Én mindegyik kategóriába beletartozom. Akármennyire is szerető is a családja, ők nem láttak bele a mindennapjaiba. Nem vádolom a nővérét sem, amiért nem értett meg engem, de remélem, egy napon meglátja majd az igazságot.

Így zárta sorait a függőségek kapcsán:

Nem szeretném, hogy Alexi halála hiábavaló legyen. Remélem, hogy létrehozhatok egyszer egy alapítványt szülőföldjén, Finnországban, hogy segítsek másoknak, akik ugyanezekkel a démonokkal küzdenek. Erről nyíltan kell beszélni, nem pedig szégyenforrásnak tekinteni. Mindannyian emberek vagyunk, mindannyian szenvedünk, de a segítség is van. Ha története akár EGY életet is megmenthet, akkor valami jó is születhet ebből a szörnyű veszteségből...

Alexi sosem csinált titkot abból, hogy nem veti meg az alkoholt, 18 éves kora óta gyakorlatilag "turnébuszokban élt", és azóta ivott keményen. Egy ízben konkrétan kijelentette, hogy a sírig fogja inni magát, de akkor még ő sem sejtette, hogy ez sajnos valósággá válik. Az alkoholfüggőségéből fakadó egészségügyi gondjai 2011-ben kezdtek súlyosbodni, amikor is egy Los Angeles-i tartózkodásakor, egy erősre sikeredett buli után vért kezdett hányni. Öt napra kórházba került, a vizsgálatok során pedig gyomorfekélyt diagnosztizáltak nála - amelynek akkorra már évek óta jelen voltak a tünetei. Ekkor a gitáros megijedt, hogy komolyabb baja lehet a későbbiekben, de nem változtatott az életmódján. 2012 júliusában Oslóban kellett kórházba szállítani erős gyomorfájdalmak miatt. Elmondása szerint ekkor tudatosult benne igazán, hogy függősége igen komoly. Egy hét után engedték ki az intézményből, és a hátralévő koncerteket a zenekarnak le kellett mondania - Alexi gyomorfekélye kiújult és megrepedt a nyelőcsöve. Sokszor volt rosszul az előadások előtt, de előfordult, hogy a színpadon tört rá a gyomorfájdalom.

"Hirtelen erős fájdalmat éreztem az oldalamban, letettem a gitárt és a színfalak mögé mentem, ahol vért hánytam."

original5262_20.jpg

Számtalanszor érték kisebb-nagyobb balesetek ittas állapotban, egyszer a kulcscsontját is eltörte, ami miatt operálni kellett, 2013-ban pedig a fent említett betegségek mellé epekő is társult. 2019 márciusában és áprilisában, az akkor zajló amerikai turnén Alexi nagyon kimerültnek látszott, orvoshoz fordult, ekkor cukorbetegséggel diagnosztizálták. A kapott gyógyszerek hatására jobban lett, de a koncertek így is rövidebbek lettek. 2019 őszén Jaska Raatikainen, Henkka Seppälä és Janne Wirman elhagyta a bandát, Laiho pedig egy évvel később Bodom After Midnight néven alapított új csapatot, mivel a távozó tagok írásba foglalták, hogy a gitáros nem használhatja tovább a Children of Bodom nevet. 2021 áprilisában, négy hónappal Alexi halála után "Paint The Sky With Blood" címmel jelent meg egy három számot tartalmazó középlemez, amely első és egyben utolsó munkájuk is volt, majd ugyanabban az évben a zenekar feloszlott.

Alexi sajnos más mentális zavarokkal is küzdött: depresszióban szenvedett, öngyilkossági gondolatok gyötörték, egy alkalommal meg is próbált véget vetni az életének. 1997-ben történt, amikor egy este a Whore nevű banda tagjaival töltötte az időt a svédországi Göteborgban, vele volt Kim Goss is. Elmondása szerint ott "bekattant nála valami", mentálisan teljesen összeomlott, majd bezárkózott a fürdőszobába. 

"Minden gyógyszert kivettem a szekrényből és lenyeltem. Aztán whiskyt ittam rá. Úgy éreztem, nem bírom tovább, véget kell vetnem az egésznek. Jasper szobájában tértem magamhoz, Kim talált meg, ő gondoskodott arról, hogy ne álljon le a légzésem. Ő mentette meg az életemet. A fürdőszoba ajtaját is be kellett törniük, hiszen belülről magamra zártam."

Miután visszatért Finnországba, Alexi felkeresett egy pszichiátert, akihez egy ideig rendszeresen el is járt, ám ahogy ritkultak az szakembernél tett látogatások, úgy folytatódott minden tovább.

"Még depressziósabb lettem, inni kezdtem és késekkel rohangáltam. Ekkor Alexander (Alexander Kuoppala, a Children of Bodom akkori gitárosa - a szerk.) kórházba vitt, és azonnal a pszichiátriai osztályra kerültem. Egy ideig jobban voltam, aztán ismét jött a szorongás. Újra felkerestem a pszichiátert, aki azt látta, hogy közel állok a pszichózishoz, és mentőt hívott. Ismét a pszichiátrián kötöttem ki, ahol telenyomtak nyugtatókkal és altatókkal, én pedig szó szerint ordítva aludtam el. A gyógyulás akkor kezdődött el, amikor ezt a sok szart és haragot a zenébe kezdtem tolni. De az antidepresszánsokat nem akartam szedni. Úgy gondoltam, hátráltatnának a munkában. Ha megkérdeznének, hogy őrült legyek-e vagy normális, nem az utóbbit választanám."

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kimberly Goss (@kimvoxrox) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr4216450770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása