Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: Veil Of Secrets - The Last Attempt

2020. november 15. - Jurancsik Eszter

107849086_4612543228759500_6216070559429840374_o.jpg

Nemrégiben írtuk meg, hogy visszatér a zenei életbe Vibeke Stene, a norvég Tristania egykori énekesnője. Veil Of Secrets nevű projektjében nem más a társa, mint Asgeir Mickelson (ex-Borknagar, Sarke, Ihsahn, Testament).

A duó november 30-ra ígérte bemutatkozó albumát, Dead Poetry címmel, amelyen a szerzemények fő vonala a doom metál lesz. A mai napon meghallgathatóvá vált az első dal, a The Last Attempt, amelyhez szöveges videó is készült, íme:

 

 

Elize Ryd vendégénekel az Amahiru új dalában

fotojet_8_3.jpg

A német Kreator basszusgitárosa, Fréderic Leclercq szeptemberben indította útjára új projektjét, amelyben a japán power metal csapat gitárosával, Sakival ténykedik együtt. A két zenész 2015-ben barátkozott össze, amikor is Sakiék Hong Kongban a Dragonforce előzenekarként léptek fel - ekkor Fréderic még e csapat tagja volt. 

Az Amahiru első albuma november 27-ével lesz elérhető, a duó már korábban megmutatta a WTTP című szerzeményt, most pedig hallható a második dal, a Lucky Star, amelyben nem más vendégeskedik, mint a svéd/dán modern metalos Amaranthe énekesnője, Elize Ryd, íme:

 

Klippremier: Eleine - Memoriam

021elleeine.jpg

2018-ban jelent meg a svéd szimfonikus metált játszó Eleine második nagylemeze Until The End címmel, azt pedig tudni lehet, hogy a formáció harmadik albuma november 27-ével kerül a boltok polcaira - a kiadványnak a Dancing In Hell címet adták.

Íme, a korong borítója:

021ellealb909995_10.jpg

A dalok listája:

01. Enemies
02. Dancing In Hell
03. Ava Of Death
04. Crawl From The Ashes
05. As I Breathe
06. Memoriam
07. Where Your Rotting Corpse Lie
08. All Shall Burn
09. Die From Within
10. The World We Knew
11. Die From Within (symphonic version)

A Madeleine "Eleine" Liljestam énekesnő vezette banda már megmutatta az As I Breathe, az Ava of Death, a címadó Dancing In Hellt, most pedig megérkezett a negyedik klipes nóta, a Memoraiam, íme:

 

Amy Lee: "Fontos, hogy a jelenben éljünk."

Amy Lee, az arkansasi Evanescence frontasszonya igencsak beszédes mostanság, többször hangot adott politikai nézeteinek, noha eddigi karrierje során erre nem volt példa. 

Az kiderült, hogy az énekesnő - sok más zenészhez hasonlóan - egyáltalán nem szívleli Donald Trumpot, többször is élesen bírálta az Egyesült Államok leköszönő miniszterelnökét. 

amy.jpg

Három dallal jelentkezett idén az együttes, tavasszal a Wasted On You-t, nyáron a The Game Is Overt, majd ősz elején a Use My Voice című szerzeményt hallhattuk a formációtól. Utóbbi dal egyértelműen Trumpnak íródott, és a választások kapcsán egy speciális honlapot is létrehozott az együttes, usemyvoice.org elnevezés alatt, ahol arra bátorították honfitársaikat: szavazzanak a demokrata Joe Bidenre, aki meg is nyerte a választásokat. A csapat nagylemeze The Bitter Truth címmel érkezik majd, ám pontos dátumot még mindig nem tudni, Amyék eredetileg még idén szerették volna boltokba küldeni a korongot, ám a koronavírus-járvány sok zenész számítását keresztülhúzta az albumok kiadásának kérdésében is. 

Nemrégiben Amy egy podcastben mesélt arról, hogyan élte meg karrierje fordulópontjait.

"Mindig újabb kihívásokat keresek magamnak, hogy még őszintébb, még nyersebb legyek, valamint látni engedjem a nyitottságomat és sérülékenységemet a szavaimmal. Minél inkább megnyílok, annál jobban érzem magam és hagyom, hogy így történjen. A kezdetektől fogva erre törekedtem. Úgy érzem azonban, hogy ez most minden eddiginél jobban érvényre jut."

- kezdte gondolatmenetét az énekesnő, akinek a rosszból is kijutott az utóbbi években: 2018-ban elveszítette testvérét, Robbyt, aki kisgyerekkora óta súlyos epilepsziában szenvedett. Ennek kapcsán elmondta, hogy az életében történt tragikus események ihlették az új lemez címét.

70092197_2259492824176297_1566833717740044288_o.jpg

"A nézőpontok igen szélesek. Sokmindent éltem át emberként, és a zenekar is így van ezzel. Most itt lenni és felismerni, mit jelent a jelenben élni ... Nagyon sok veszteség ért életem során. De van egy fiam; anya vagyok. Nagyon sok minden történt, mióta a legutóbbi stúdióalbumot kiadtuk (Evanescence - 2011), ezért sok mindent el kell mondanom. És a világon is rengeteg dolog történik."

- folytatta az énekesnő, majd a következő gondolatsorral zárta mondandóját:

"Különleges erőt és magabiztosságot érzek. Most, hogy idáig eljutottam, nem fogok szarságokat csinálni. Valahogy, egy bizonyos pont után eleged lesz, és azt mondod, hogy az élet rövid. Ez most a perspektíva. Ám arra is jó, hogy tudd, mit értékelj, és tudd, milyen dolgokért érdemes küzdened - látni, hogy ez milyen nehéz és milyen csodálatos lehet. Fontos, hogy a jelenben éljünk."

Így énekli Floor Jansen a Jégvarázs betétdalát!

2013-ban került a mozikba a Frozen, magyarul Jégvarázs című amerikai animációs film első része, amely Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje alapján készült. E mű egyik legismertebb dala a Let It Go, amelyet Idina Menzel énekelt. 

A finn-brit-holland Nightwish sokakhoz hasonlóan a COVID-19 pandémia miatti kényszerpihenőjét tölti, áprilisban megjelent Human :II: Nature című lemezével indult volna októberben turnéra a banda, ám a tagok nem unatkoznak. Tuomas Holopainen másik projektjének, az Aurinak második lemeze már elkészült, de az énekesnő Floor Jansen is zenével foglalkozik. 

Az énekesnőnek és a Sabaton-dobos Hannes Van Dahl-nak három és fél éves kislánya, Freja hónapok óta hallgatja és énekelgeti a Jégvarázs fent említett betétdalát, ennek örömére híres anyukája úgy döntött: ő is felénekli a számot. 

124780114_211847510302109_3213211919012865372_n.jpg

 "Freja hónapok óta hallgatja a Let It Go című dalt a Jégvarázs című Disney-filmből. Hiányzik a koncertezés, a szórakozás ezért, úgy döntöttem, készítek egy covert a dalból! Let It Go hónapok óta nekem is a fejemben ragadt, és most rajtad a sor.;) Adtunk hozzá egy kis rock és metal hangzást, és a saját stílusunkból!"

Íme, a Let It Go Floor értelmezésében:

 

Januárban jön a Therion új nagylemeze+klippremier

Az eredetileg svéd tagokból álló zenekar utoljára 2018-ban jelentkezett albummal, amely a Beloved Antichrist címet viselte. A koronggal hazánkban is fellépett a banda, majd történt egy kis változás a zenekar életében, Thomas Vikström lánya, Linnéa távozott a formációból, hogy saját projektjére, a QFT-re koncentrálhasson. Jelenlegi két énekesnője a bandának az olasz Chiara Malvestiti (akit a Crysalysból is ismerhetünk), valamint a spanyol Rosalía Sairem. 

therion-band-1140x641_1.jpg

Továbbra is két énekesnővel nyomul a Therion, Linnéa helyére Rosalía (a képen szőrmekabátban) szállt be

Tegnap jelentette be a zenekar, miszerint január 22-én, a Nuclear Blast kiadó gondozásában érkezik az új lemez, amely kiadványnak a Leviathan címet adták, a misztikus tengeri lény után.

Íme, a dalok listája:

01. The Leaf On The Oak Of Far
02. Tuonela (feat. Marko Hietala)
03. Leviathan
04. Die Wellen der Zeit
05. Aži Dahāka
06. Eye Of Algol
07. Nocturnal Light
08. Great Marquis Of Hell
09. Psalm Of Retribution
10. El Primer Sol

A lemezborító:

therion-leviathan.jpg

Az első videó, amely a korong címadó dalához készült, már látható is a Youtube-on, íme:

 

 

Helle Bogdanova is koronavírusos

Nem csillapodik a koronavírus-járvány a világon, és egyre több sztárról, közszereplőről derül ki, hogy elkapta a fertőzést. 

Nemrégiben Zuberoa Aznárez, a spanyol Diabulus In Musica frontasszonya tudatta rajongóival, hogy megbetegedett, tegnap pedig az ukrán Ignea énekesnője, Helle Bogdanova osztott meg aggasztó híreket Facebookján. 

116699561_990069891456120_2359838760341493900_o.jpg

Kiderült: elvégeztette magán a koronavírus-tesztet, ugyanis napok óta magas láz és köhögés gyötri, valamint elvesztette íz-és szagérzékelését is. A mai napon kapta meg Helle az eredményt, amely sajnos pozitívnak bizonyult. Elmondta: a tünetek miatt igencsak ramatyul érzi magát, és elkeseríti, hogy sok ember még most sem hiszi el, hogy ez a veszélyes vírus létezik.

Az énekesnő tehát otthon gyógyulgat, mi pedig jobbulást kívánunk neki!

A banda legújabb lemeze egyébként The Realms of Fire and Death címmel, április 17-én jelent meg, amelyről a Disenchantment és a Jinnslammer című dalokat klipes formában is láthattuk.

 

Különleges hobbijairól mesélt Elize Ryd

Október 2-án landolt a boltok polcain a svéd/dán Amaranthe legújabb albuma, a Manifest, amelyről több klipes nótát is láthattunk. Elsőként a koronavírus-helyzetről íródott Viral-hoz készült videó, majd érkezett a finn Battle Beast-frontlány Noora Louhimóval felvett Strong, az Archangel, a Fearless és nemrégiben a Boom!1.

Elize Ryd, a banda énekesnője ezúttal azonban nem a korongról, hanem különleges hobbijairól mesélt egy podcastben.

elize.jpg

Kiderült: a színpadon táncosként is remek teljesítményt nyújtó Elize nagy rajongója a búvárkodásnak. Erről így mesélt Bryan Reesman riporternek:

"Fiatalabb koromban nagyon érdeklődtem az extrém sportok iránt. Nem volt veszélyérzetem, ezért 35 vagy 40 méteres víz alá merültem. Megszereztem a búvár engedélyt is. Valójában azt hittem, mindent megtehetek. Az éjszakai merülések félelmetesek voltak, mert nem láthattál semmit, hiszen koromsötét volt! A következő lépés a mentőmerülés lenne, így embereket tudnék menteni. De ott volt az iskola is, amely eléggé lefoglalt, mint a legtöbb gyereket, és más dolgom is akadt. Göteborgban élek, és nem ismerek senkit itt, aki búvárkodik, ezért sajnos nem tudtam folytatni. 

- kezdte fejtegetni élményeit, majd így folytatta:

"Még mindig szeretem a vizet, de valahogy félek az óceántól. Mély, és nem tudod, mi van alattad. Amikor mélyen a vízben vagy, mindent láthatsz, de amikor még a felszínen úszol, és nem látsz semmit, az ijesztő tud lenni."

Más ijesztő élménye is akadt Elize-nek hobbija gyakorlása során, ezekről eképpen mesélt:

"Feszegetni akartam a határokat. Valójában nem engedtek mélyebbre merülni, de én megtettem, bár ez veszélyes volt. Akkor elvesztettem az egyik búvártalpamat, láttam, hogy eltűnik, de az egyik oktató megtalálta. Egy alkalommal rossz gombokat nyomtam meg a légtartályomon. Lejjebb akartam menni, de akkor láttam, hogy kis légbuborékok mennek lefelé, noha ennek nem kellett volna megtörténnie. Végül túl gyorsan mentem a felszínre és megrepedtek az erek a fejemen. Vér volt mindenütt a vízben, és azóta sem volt olyan fejfájásom. Nagyon rémisztő volt."

eg5rbqhwoaaxcgk.jpg

Ám az énekesnő nemcsak a mélységet, hanem a magasságot is szereti:

 "Szeretem az izgalmas dolgokat. Még nem próbáltam a bungee jumpingot, habár szerettem volna. De másztam hegyet, mintegy 50 méterre a föld felett. A hajam beszorult azokba a kötelekbe. Ez félelmetes volt. Ha az elszakad, meghalsz."

Elárulta azt is: gyerekként profi BMX-kerékpáros szeretett volna lenni, de az adrenalint akkor is érzi, amikor kiáll a színpadra. De hogyan lehet az énekesnő szerint leküzdeni a félelmeket?

Elize: 

"Ha félsz, rájössz, hogy igenis, le tudod küzdeni azt, túléled! Ez nagyon jó érzés. Ez az, ami engem adrenalin-függővé tett!"

A beszélgetést meghallgathatod itt:

 

Hangolódj a karácsonyra Tarjával!

78554965_2656207907793297_6433339862371270656_n.jpg

A finn metálkirálynő, sok zenészhez hasonlóan törölte koncertjeit a világon tomboló COVID-19 járvány miatt, ám nemrég Tarja bejelentette: újra kiadja 2017-es karácsonyi lemezét, a sötét érzelmekre épülő From Spirits and the Gosts (Score for a Dark Christmas) című kiadványt, amely november 6-ával vált elérhetővé, azonban egy kis extrát is kaptunk a koronghoz: november 27-én ugyanis egy koncertalbum is a boltokba kerül, Christmas Together: Live at Olomouc and Hradec Králové 2019 címmel. 

A különleges lemez anyagát Olomouc és Hradec Králové városokban, Csehországban rögzítettek 2019-ben, az énekesnő karácsonyi turnéján. 

Ám Tarja nem aprózza el a dolgokat, és újabb meglepetést jelentett be a fanoknak: december 11-én és 12-én online koncertet ad a Nightwish egykori frontasszonya, amelyre a jegyeket itt tudod megvásárolni. Érdemes sietni, ugyanis a jegyek csak korlátozott számban kaphatók!

Látható a Semblant új videója!

unnamed_1_2.jpg

A brazil Semblant Obscura címmel, márciusban adta ki harmadik albumát, amelyről klipes formában is megismerhettük a Mere Shadow, a Dethrone the Gods, Control the Masters és a Murder of Crows című szerzeményeket.

A Mizuho Lin énekesnő vezette társulat tegnap újabb kisfilmmel jelentkezett, amely a Daydream Tragedy címet viselő dalhoz készült, íme:

 

süti beállítások módosítása