Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tatiana Shmailyuk: "Nem szeretjük azt a hatalmas hype-ot, ami most körülvesz minket"

Személyes tapasztalatait osztotta meg az énekesnő

2019. november 17. - Jurancsik Eszter

Az ukrán Jinjer az utóbbi évek egyik leglátványosabb áttörését hajtotta végre metál-fronton. A 2009-ben alakult csapat arca és hangja a 32 éves Tatiana Shmailyuk, aki most őszinte interjúban nyílt meg a Super Metal Worldnek a bandát övező hatalmas érdeklődés kapcsán.

64517836_2389913884617533_5549834599611236352_o.jpg

Október 25-én jelent meg a zenekar új albuma, a Macro, amelynek kapcsán a következőket mesélte a frontasszony:

"Eddig nem érkeztek negatív reakciók a Macróra, szóval ez teljesen jó. Bár én nem vagyok az az ember, aki a neten szörfözik és megjegyzéseket keres. Nem is érdekel nagyon, mit gondolnak az emberek, mert rengeteg a dolgom. Eddig nagyon jó minden. Nem hallottam, hogy valaki szarnak nevezte volna az albumunkat."

Megtudhattuk azt is, hogy Tatiana nem vesz részt a zeneszerzésben, viszont ő írja a szövegeket, amelyeket megpróbál minél profibban beintegrálni a már meglévő zenébe. A fiúk nem is kérik ki a véleményét az elkészült zenei alapokról, az énekesnő meghallgatja őket, majd megírja a szöveget.

A formáció egyik legismertebb dala a Pisces, amely a Halak jegyről íródott, és nem mellesleg Tatiana is e zodiákus szülötte. E szerzeménnyel robbant be igazán a Jinjer a -ha lehet így nevezni- a mainstream metálvilágba. A Youtube-on az egyik legnézettebb videó a számhoz készült kisfilm, de Tatiana ezt a témát is lazán kezeli:

"Sajnos elveszett a Pisces varázsa. Szinte virális lett, ami nekem egyáltalán nem tetszik. Nem szeretem azt a hatalmas hype-ot, ami a dalt övezi. Ez a dal nagyon személyes, hidd el nekem. A Halak jegyűek nem azok az emberek, akik mindenáron felhívják magukra a figyelmet. A mainstream szót sem szeretem. Nem igazán akartuk, hogy ennyire népszerű legyen. De másfelől viszont ez jó dolog, mert értékelik az emberek az üzenetét."

- vélekedik az énekesnő, aki azt is elárulta: néha elég zaklatottnak érzi magát, ami az őket körülvevő felhajtást illeti.

04bca70178149e70ef26503a33e7f2a2.jpg

"Igen, néha zaklatottnak érzem magam és nagy a nyomás. Persze mások erre azt mondják, hogy ezt akartad, hát viseld el! 11 éves voltam, amikor arról álmodoztam, hogy énekes leszek, de persze fogalmam sem volt arról sokáig, milyen dolgokkal kell a zenészeknek szembesülniük. Nem olvastam cikkeket, nem néztem interjúkat, hiszen sokáig még internetem sem volt! Egy kibaszott mesének képzeltem az egészet!"

- nevet a frontasszony, aki azt is hozzátette: 

"Nyilvánvalóan ez nem mese. Nem tudtam, hogy ennyi interjút kell adni és ilyenek. Teljesen más dolog most, a 21. században zenésznek lenni, mint mondjuk a 70-es, 80-as vagy 90-es években."

Hogy miként kezeli a stresszt Tatiana?

"Néha kimerülök, de a jóra koncentrálok. Ez persze olykor nehéz. De hálás vagyok és tanulni, fejlődni akarok!"

 

 

Újabb dalt izzít a Mezmerized

Annáék akcióban!

A Sorroniából és az Ideasból ismert Király Anna új projektje, a Mezmerized nemrégiben mutatkozott be a metálrajongóknak a Desire című dallal, amelyhez videoklipet is forgatott a duó. Anna zenésztársa Oliver Mudra, akivel elektronikus elemekkel megspékelt metált játszanak, vagyis ez a formáció teljesen más muzsikát mutat be a közönségnek, mint az énekesnő másik két együttese.

75603925_2610502382360310_373375126382575616_o.jpg

A Desire című nótához készített kisfilm lenyűgöző lett és pozitív visszhangra lelt a rajongók körében - a kettős pedig nemrégiben bejelentette: újabb klipen dolgoznak, amely a Satellite címet viseli majd, a videó a tervek szerint december 10-én hódítja meg a zenekedvelőket.

 

Ex Libris: megérkezett az Ann-trilógia utolsó része

Mától elérhető a középlemez!

Nyáron fedte fel a holland zenekar, miszerint új EP-n dolgoznak, az Ann-trilógia utolsó részén. Elsőként az Ann - Chapter 1 - Anne Boleyn jött ki, amely az 1533 és 1536 között uralkodott angol királynéről szólt. Ezt követte idén márciusban az Ann - Chapter 2 - Anastasia Romanova című középlemez, amely az orosz nagyhercegnő életét dolgozta fel. 

band-photo-1024x658_1.jpg

Korábban Dianne van Giersbergenék elárulták: november 15-én, azaz ma jelenik meg a harmadik rész, amely a zsidó származású német kislányról, Anne Frankről szól. Anne 13 éves korában családjával a náci Németországból menekült Hollandiába, ahol éveken át bújkálni kényszerültek. Ez idő alatt naplót vezetett, amelyben beszámolt érzéseiről, családjáról, és amely végül híressé tette őt - Anne ugyanis híres író szeretett volna lenni. Nem sokkal a 16. születésnapja előtt, a bergen-belseni haláltáborban hunyt el, tífusz következtében. Családjából egyedül édesapja maradt életben, aki kiadta lánya naplóját.

A tracklist:

1.The Diary (04:22)
2.The Annex (06:03)
3.The Raid (10:16)

77977237_2516064635137661_6312502512276471808_n.jpg

Hivatalos: december 6-án érkezik a Nightwish DVD-je!

Már nem kell sokat várni!

A finn/holland/brit tagokból álló zenekar jó ideje izgalomban tartja rajongóit, hiszen eddig is tudtuk, hogy hamarosan egy új koncertanyaggal jelentkeznek, amelyből már ízelítőt is láthattunk.

nightwish_concert_paris_grand.jpg

A pontos megjelenési dátumról azonban nem lehetett tudni semmit - eddig! Floor Jansenék ugyanis felfedték: december 6-ától lesz kapható a Decades: Live In Buenos Aires címet viselő DVD, és ha mindez még nem lenne elég, újabb felvételt mutattak meg róla a Slaying The Dreamer képében.

 

A banda egyébként sem tétlenkedik: megtudhattuk, hogy jövőre érkezik kilencedik stúdiólemezük, amelyről Floor Jansen elmondta: nagyon különleges lesz.

Dalpremier: Delain - One Second

Újabb dal Charlotte-éktól

A holland csapatról tudni lehet, hogy gőzerőkkel munkálkodik új nagylemezén, amelyről már hallhattuk-láthattuk a Burning Bridges című szerzeményt a közelmúltban. 

70818225_10158994559429535_4152678448277487616_o.jpg

Charlotte Wesselsék utolsó kiadványa a februárban megjelent Hunter's Moon EP volt, amelyről a Masters of Destiny című nóta hatalmas sikert aratott. Az énekesnő elárulta: valószínűleg 2020 első felében fog boltokba kerülni az új album, amely a 2016-os Moonbathers vonalát követi majd.

Itt az új dal, a One Second:

 

 

Cross Vein: jövőre visszatérnek a színpadra!

Izgalmas hírt jelentett be Julia

Nagy a boldogság a japán melodic metálos Cross Vein háza táján, hiszen az énekesnő Julia Nishimura és a gitáros Masumi nemrégiben szülők lettek, szeptember 30-án, Tokióban megszületett első közös gyermekük, egy kisfiú. 

c1077facf0518d6cbe7715d9330e68e5.jpg

Az távol-keleti csapatnak eddig három albuma jelent meg: Birth of Romance (2012), Royal Eternity (2015) és a 2018-as Gate of Fantasia. 

Julia terhessége miatt a banda visszavonult, ám most a boldog anyuka bejelentette Instagramján: jövő év januárjában visszatérnek a színpadra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I will go back to the stage on next January. #january2020 #crossvein #crossveinjulia #metalprincess #symphonicmetal #japanesemetal #princesslife #blackdress

JULIA (@julia_crossvein) által megosztott bejegyzés,

Merel Bechtold: "Nagyszerű dolog új zenét alkotni!"

Projektjeiről és élményeiről mesélt a zenészlány

Idén nyáron szomorúan fogadták a hírt a holland Delain rajongói, miszerint Merel Bechtold otthagyja a formációt. A fiatal tehetség 2015-ben csatlakozott Charlotte Wesselsékhez, és a 2016-ban kiadott Moonbathers albumon már az ő játékát is hallhattuk. Tagja még a Purest of Painnek és az Epicát vezető Mark másik együttesének, a MaYaN-nek is. Legfrissebb projektje pedig a Dear Mother. 

cdd01ace2c680d5e935efb82d91f1ac1.jpg

Merel interjúja a MaYaN legfrissebb hírlevelében olvasható.

Kiderült: a zenészlány 14-15 éves kora óta gitározik. De van-e kedvenc hangszere?

"Igen, van! Egy fehér vanderMeij gitár a kedvencem, de most egy másik vanderMeij-jel játszom, amely hat húros. Nagyon fényes és gyönyörű!"

Játszik-e más hangszeren Merel?

"6-12 éves koromig tanultam zongorázni, de nem igazán éreztem magaménak, bár kétségtelenül sokat segített a zeneelmélet megértésében. De nagyon szeretnék dobolni és szívesen tanulnék énekelni is."

Elárulta azt is, hogyan tudja egyeztetni a MaYaN-nel és a Dear Motherrel járó kötelezettségeket:

"Nagyon könnyű egyeztetni a két csapat dolgait, hiszen a MaYaN nem koncertezik gyakran. Nehezebb volt ezt a Delain tagjaként intézni. A Delaint azért hagytam el, mert a szívem vágyait akartam követni. El kellett gondolkodnom azon, mit is szeretnék csinálni. Nagyon jól éreztem magam a Delain zenészeként, sokmindent megtanultam és nagyon hálás vagyok a velük töltött időért. Olyan élményeket hoztam magammal, amelyeket senki nem vehet el tőlem!"

- mesélte a Charlotte-éktól való távozásának okát.

"A Dear Mother egy olyan dolog volt, amelyről már jó pár éve álmodoztam. Az új zene megalkotása nagyon nagy erőt ad nekem, sok új dolgot is megtanulok eközben. Ez fantasztikus! A MaYaN-nel való játék is éppen ilyen: fantasztikus és nagyszerű zenészekkel dolgozhatok együtt!"

Friss csapatától, a Dear Mothertől viszont csak 2020-ra várhatunk anyagot, hiszen Merel rendkívül elfoglalt: megtalálható a Patreonon is, ahol vlogokat készít: gitártechnikákat oktat. Minden videó egyedi, eközben új zenét ír, turnézik a MaYaN-nel, és ezt nagyon szórakoztatónak tartja. 

"Ezenkívül havonta egyszer élő oktatást is tartok a Patreonon. Itt mindenki megoszthatja a kérdéseit, javaslatait is. Kommentálhatják a videóimat, tehát nagyon interaktív az egész!"

Igen vicces sztorit osztott meg még a Delain-nel töltött éveiből:

"Németországban turnéztunk, éppen az autópályán voltunk. Nekem nagyon kellett pisilnem, de a sofőrünk csak egy benzinkútnál akart megállni, ami akár 100 km-t is jelenthetett volna. Nagyon nem bírtam, így az elülső részben kinyitottam egy ablakot, kitoltam a seggem és pisiltem! A hatalmas szélnek köszönhetően még másnap is fájt a hátsó felem, haha!"

Hobbijairól is mesélt a gitáros lány. Kiderült, hogy imád főzni, utazni, különösen a nemzeti parkokat, rajong a hegymászásért, az extrém sportokért. Crossfitre jár, motorozik és nagy kedvence a snowboardozás. 

6f1881d7285c17ce7754829503b7d20a--charlotte-musicians.jpg

Arról a tényről, miszerint a metálvilágban nincs túl sok nő, így elmélkedett:

"Nincs túl sok példakép. De számomra a zene soha nem a nemekről szólt! Nem is értem, miért csinálnak ekkora kérdést a dologból. Arról szól az egész, hogy kifejezzük magunkat a zenével. Én nem érzem úgy, hogy a metál egy férfiorientált műfaj lenne. Egyszerűen élvezni kell, amit csinálsz!"

 

Cristina Scabbia: "Az emberek elfelejtették, milyen a való élet..."

Újabb érdekes gondolatok a Lacuna Coiltól

Világszerte hatalmas sikernek örvend a milánói Lacuna Coil legújabb albuma, az október 11-én megjelent Black Anima, a csapat pedig javában turnéztatja a lemezt. 

lc_3.jpg

Az énekesnő Cristina Scabbia többször nyilatkozott szókimondóan a korong üzenetével kapcsolatosan - elárulta például, hogy ha valaki vonzódik a sötét dolgokhoz, még nem negatív, rossz ember, illetve a netes trollok és az álszent, bigott vallásosság kapcsán is kifejtette oszlopos véleményét.

Nemrégiben az Empty Spiral nevű weblapnak adott interjút Cristina és Andrea Ferro, a banda férfi énekese, amelyben ismét mélyreszántó gondolatokat osztottak meg. Kiderült például, hogy a Black Anima afféle összegzése az elmúlt évek tapasztalatainak.

"Nem vagyunk tökéletesek. Lehetünk sikeresek, vallhatunk kudarcokat, nemcsak a tökéletesség létezik, a másik oldalt is meg kell mutatnunk. Az lenne a jó, ha a dolgok mindenki számára működőképesek lennének. Azt hiszem, teljesen elfelejtettük, milyen is a való élet, mert annyi hamis dolog és ember étezik, hogy az igazság rejtve marad."

band-photo-lacuna-coil-22698-920x584.jpg

- kezdte a frontasszony, majd Andreához vándorolt a szó:

Az elmúlt években nagyon fájdalmas pillanatokon mentünk keresztül, elveszítettünk családtagokat, barátokat. Ezek részei az életünknek, de nem tudunk rájuk felkészülni, hiába hisszük ezt. Teljesen másképp alakulnak egy-egy ilyen veszteség után a dolgok, mint ahogyan azt megterveztük. Máshogy reagálsz ezekre. Ettől függetlenül úgy érezzük, itt vannak velünk azok, akik eltávoztak."

Az interjút megnézheted itt:

 

 

 

Dark Sarah: 1 milliós lejátszás felett a Dance With The Dragon

Boldog a csapat!

2016 őszén jelent meg a finn Dark Sarah második nagylemeze The Puzzle címmel, amely elődjéhez, a 2015-ös Behind The Black Veil-hez hasonlóan igencsak változatosra sikerült. A bandát vezető Heidi Parviainent korábban az Amberian Dawn-ból ismerhettük, aki elmondta: Dark Sarah egy fiatal nő, akit a sztori szerint elhagy a vőlegénye, és így sötét oldala került előtérbe.

img_4881.jpg

A korongról először a Little Men jelent meg, majd ezt követte a Dance With The Dragon, amelyet a később állandó taggá vált Juha-Pekka "JP" Leppäluoto-val vett fel a csapat. A zenészt egyébként a Northern Kingsből és a Charonból is ismerhetjük. 

 

A videoklip rendkívül különleges lett, és Youtube-ra való felkerülését követően komoly rekordokat döntögetett nézettség tekintetében. A kisfilm jelenleg 4,4 milliós megtekintésnél jár, a zenekar pedig nemrégiben posztolta boldogan Facebookján, miszerint a dal Spotify-on elérte az 1 millió feletti lejátszást.

Egyébként az együttes szorgalmasan dolgozik negyedik lemezén, annak ellenére, hogy JP Leppäluoto időközben kivált a formációból - remélhetőleg hamarosan többet is megtudhatunk a készülő albumról.

süti beállítások módosítása