Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Emmanuelle Zoldan: "Még mindig sok kritikát kapok..."

Őszinte interjút adott a Sirenia frontasszonya

2019. május 21. - Jurancsik Eszter

Minden bizonnyal a csajmetálos vonal rajongói élénken emlékeznek 2016 nyarára. A norvégiai illetőségű Sirenia tisztázatlan módon megvált a legénységet 8 éve erősítő Ailyntől, aki több ízben is mesélt az akkor megélt érzéseiről. A kicsi kora óta inzulinhiányos cukorbetegséggel élő, spanyol származású dalos pacsirta édesanyja három éve, májusban váratlanul elhunyt, és ez megbolygatta Ailyn cukorháztartását, orvosi tanácsra pár hét pihenőt kellett tartania. Ekkor jelentette be a Morten Veland által alapított banda, hogy a nyári koncerteken Emmanuelle Zoldan lép fel velük, aki 2003 óta a zenekar egyik kóristája volt. Hetekkel később robbant a bomba: Ailyn repült a zenekarból, helyét pedig Emma vette át. Vele készült el a 2016-os Dim Days Of Dolor, és a 2018-as Arcane Astral Aeons. A júniusban 44. évét töltő fronthölgy eddigi tapasztalatait osztotta meg a Metal Gossippal.

Első körben azt fedte fel a mezzoszoprán énekesnő, hogyan egyeztethető össze az operaénekesi karrier a metállal.

16910631_269260683505552_953485259_o.jpg

"Az opera műfajában mindig hallatnod kell Magadról, hogy ne felejtsenek el az operaházak vezetői. Az elmúlt hónapokban a Sireniával voltam úton, így nemigen jutott időm az operára. A metál egyre több helyet foglal el az életemben, de nagyon örülök neki! A turnék fantasztikusak! Itt együtt vagyok a csapattársaimmal, míg az operában egyedül kell megbírkóznod sok mindennel. És ez bizony sokszor nem könnyű!"

Ahogyan az sem, ha egyik nap metált énekel Mortenékkel, másnap pedig egy operaházi előadásban vesz részt. Ugyanakkor előnye is van a metálkoncerteknek.

"A mikrofon nagyon jó barátom. Jelentősen megkönnyíti a helyzetemet! Az operaházban nincs mikrofonod, ott a terem természetes akusztikájára kell hagyatkoznod. A mikrofon, amelyet a Sirenia-koncerteken használok, jelentős mértékben könnyít a hangom használatán."

Emma tisztában van azzal, hogy még mindig rengeteg kritikát kap.

"Tudtam, hogy nem kis vihart kavar majd az, hogy én leszek a banda új énekese. Többször átgondoltam, mielőtt igent mondtam volna a felkérésre. Megértettem, hogy a Sireniának van már egy állandó rajongói bázisa, és tudtam, hogy a kezdetektől fogva összehasonlítások lesznek majd Ailynnel, de akár a régebbi énekesnőkkel is. Sokan nem ismerik az énekescsere hátterét, és persze vannak, akik ilyenkor elég sértő dolgokat írnak. Megtanultam elfogadni ezt. Inkább a zenére összpontosítok és azokra, akiktől szeretetet kapok."

emma-dlya-intervyu.jpg

Az énekesnő tudja azt is: ha egy új, operásan éneklő metálhölgy lép a színtérre, sok rajongó Tarjához kezdi hasonlítani. Emma szerint ez jogos, hiszen a finn Nightwish egykori frontasszonya egyfajta "mércének" tekinthető.

"Szeretem Tarját hallgatni, de Sharon den Adel és Cristina Scabbia stílusa is tetszik!"

Hogyan gondoskodik a hangjáról Emma?

"A legfontosabb talán a megfelelő mennyiségű alvás, és mindig be kell melegíteni a hangot fellépés előtt. Sok vizet és gyógynövényt fogyasztok, valamint abbahagytam a dohányzást is. Utóbbi nem volt könnyű, mert a turnékon sokszor megtalál a kísértés. Ha pedig beteg vagy, a C-vitamin szedése és a gőzölés segít. Bár ha torokgyulladással lépsz színpadra, lehet másnapra elmegy a hangod."

siena.jpg

Emmáról még annyit illik tudni, hogy két gyermeke van, szeret kirándulni és a kutyájával sétálni - különösen erdőkben, ahol inspirációkat kap. Továbbá -igazi francia nőhöz méltón- imádja a minőségi vörösbort, de ritkán fogyaszt alkoholt, hogy óvja a hangját.

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr1214843236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása