Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Xandria-interjú a Heavy Music HQ oldalon

Dianne van Giersbergen az új albumról és élményeiről mesélt

2017. február 04. - Jurancsik Eszter

A szimfonikus metálbanda legújabb albuma január 27-ével került boltokba, Theater Of Dimensions címmel, amelyet már nagyon vártak a formáció rajongói. A lemez jóval sokszínűbb és keményebb lett, mint elődje, a Sacrificium. De mégis milyen dolgok foglalkoztatták a holland énekesnőt, aki 2013-ban csatlakozott német zenésztársaihoz?

"Sokkal inkább megértem a hangszereken való játékot, mint a Sacrificium megjelenésének idején! De sokat tanultam arról is, hogy mennyi mindent kell megtenni ahhoz, hogy a rajongók tetszését elnyerjük. Sokat segített az a tény is, hogy az új lemezünket Joost van den Broek producerelte, ragyogó munkát végeztünk együtt!"

- kezdte a 31 éves énekesnő.

Kiderült az is, hogy Dianne az interneten keresztül küldte el éneksávjainak demóit, később pedig a stúdióban alakítgattak a felvételeken. Kényelmesnek tartotta ezt a megoldást és a többieknek sem volt kifogása ellene.

xandria_1.jpg

A fellépések kapcsán a dalospacsirta elmondta, nem tud választani, hogy eddig melyik koncert volt a legjobb, mert minden közönség nagyszerű, lelkesen fogadják őket, bármerre járnak. Ugyanígy volt névrokona, az Anneke van Giersbergen által vezetett The Gentle Storm december 17-én megtartott koncertjén, ahol Dianne meglepetésvendég volt.

A Xandria frontasszonya azonban nemcsak a zenében tehetséges; Precious Metal néven saját ékszerkollekciót hozott létre, amelynek oldala itt látható.

Rajongóik felé pedig Dianne egyetlen szót üzen: köszönet! 

"Nagyon hálásak vagyunk a lelkességért, a hűségért és az érdeklődésért!"

- zárta sorait az énekesnő.

A teljes interjú itt olvasható!

 

Blood Up: interjú Bíró Tóth Anita énekesnővel

Megjelent a zenekar bemutatkozó kislemeze, "Kiáltsd még!" címmel

Mikor kezdtetek zenélni és kik a példaképeitek? Mesélj kérlek kicsit bővebben Magatokról!

 

"Először is szeretném megragadni az alkalmat ,hogy megköszönjem az interjú lehetőségét! Igazából mindannyiunknak meg van már a maga tapasztalata és útja a háta mögött! Jómagam közel 10 éve vagyok a szerelmese. Példaképem nem volt , jártam a magam útjait. Testvérem első szerelme a basszusgitár lett, amit boldogan adtam a kezébe életem 2. komolyabb fizujából azzal a feltétellel ,hogy minden este leellenőrzöm az ujjait és ha nem látok rajta vérhólyagot ,eladom a gitárját :D Persze viccelődtem vele mert tudtam ,hogy szíve vágya. Deme Tamás már több mint 10 éve dobol, olyan ,mint egy Duracell nyúl, soha nem fárad. Tamás kedvenc "nagykópéi" Mike Portnoy, Mike Mangini, Jojo Mayers , csak hogy egy párat említsek. Mácsai Dániel szintúgy műveli a műfajt egy ideje, ő az olyan gitárosokat preferálja mint : Chuck Schuldiner, Gary Moore,Andres Björler;Stephen Carpenter, Peter Tägtgren.Török Péter pedig zenekarunk legfrissebb tagja , aki úgy érzi hogy hozzánk végre megérkezett :) Akikre Ő felnéz Jim Root, Báthory Zoli , Daron Malakain. A kezdetekben, ez a testvéremnek  volt a projektje, és egy hirdetés útján jelentkezett hozzánk Dani, akivel mondhatni azonnal megszületett a barátság! Így hárman vágtunk bele két dalnak és így született meg a Semmi se lehetetlen és a Kinek Hiszed magad - akkor még házilag felvett verzióban. Ennek a két dalnak köszönhetően , sokan bíztattak minket ,hogy ne maradjon meg projektnek, vigyük még tovább a dolgot és úgy voltunk vele , akkor miért is ne! A zenekar jelenleg 5 stabil tagból áll."
16215988_1364718040226839_1402814122_n.png
A dalszövegekért ki a felelős és milyen kedvenc témáitok vannak?
"A dalszövegeken közösen dolgozunk Gyuszival. Néha videóra kéne venni ,hogy miket össze nem hozunk. :D Szeretjük a súlyosabb és a kényesebb témákat, amikről az emberek nem szívesen beszélnek, de már tapasztalták vagy átéltek hasonlót. Az életből merítünk témákat, de pl. az EP egyik dalának a szövege konkrétan a drogfüggésről szól. Szeretjük ha van a szövegnek mögöttes tartalma."
Terveztek-e koncerteket a közeljövőben?
"Egyenlőre nyár vége - ősz eleje amikor szeretnénk beindulni. Az új számokon dolgozunk, most erre szánjuk ezt az időszakot. Az első kiadványunk a Kiáltsd még nevet viseli, ami egy négy számos kislemez :) Február elsején digitális formában fog megjelenni első körben, a korongok gyártása pedig folyamatban van. Idén még készülünk egy meglepetéssel is , úgy hogy ebben az évben se fogunk unatkozni."
16237217_1364718036893506_2016307588_n.png
Mi a véleményetek a legnépszerűbb női énekesekkel rendelkező zenekarokról?
"Örülünk , hogy vannak és színesítik a palettát, mindegyik a saját stílusában. :) "
A zenekar Facebookos oldal ITT érhető el!

Tarja bulija a Barba Negrában

Fergeteges koncertet adott a finn metálkirálynő

A budapesti Barba Negra lassan az egyetlen koncerthelyszín marad a metálosok számára, hiszen a PeCsát lebontották, a Club 202 pedig a villamospálya építési munkálatai alatt nem üzemel - felröppentek olyan pletykák is, hogy a tőlem alig öt percnyi sétára található helyet végleg bezárják - ám ezt senki nem erősítette meg. Először volt szerencsém a Barbát látni, ami kisebb, mint a néhai Petőfi Csarnok, ám hangulatos. Itt lépett fel február első napján a finnek legismertebb énekesnője, Tarja Turunen, aki előtt két zenekar adta meg a bemelegítést: a lengyel Anvision és a brit Devilfire. Az Anvision zenéje fogyasztható és nem rossz, bár az angolok 80-as, 90-es éveket idéző heavy metalja közelebb áll hozzám, az ő fellépésük alatt kezdett besűrűsödni a nézőtér. 

Nem sokkal 21.30 előtt azonban kezdetét vette a fő attrakció, Tarja koncertje! A metál koronázatlan királynője a színpadon úgy tombol, akár egy buldózer, végig kommunikál a közönséggel, puszikat dobál és vigyorog. Ebből látni, hogy élvezi, szereti, amit csinál, ő az, akit még az Isten is előadóművésznek teremtett. A dinamikus Demons In You-val indította a bulit Tarja. A dal három verzióban került fel a kislemezre: duett Alissa White-Gluzzal -ahogyan a The Shadow Selfen is hallható- Alissa, Tarja szólója külön-külön. A művésznő természetesen az utóbbi verziót nyomta le, ezt követte a Colours In The Darkon helyet kapott 500 Letters, majd a No Bitter End, amelynél már igencsak melegedett a hangulat. 

 

A Colours In The Dark volt az első lemez, amely Tarja kislányának születését követően jelent meg, rendkívül sokszínű lett a korong. Erről következett a Lucid Dreamer. Rendkívül érzelmes szám, személyes élményeket juttatva eszembe egy igen nehéz időszakról. Hiába, ez a nő tudja, hogyan kell megríkatni a közönségét. Szintén érzelgős refrénnel rendelkezik az Eagle Eye, amelyet a The Living End követett. A Calling From The Wild a sötétebb vizekre evez, mintegy szembesítve minket önmagunk árnyékával "shadow self". :) 

16426220_1367492059955590_6014345889247177060_n.jpg

Kép: Fogarasi Flóra Anna

A Nightwishban töltött időszakból Tarja összegyúrta az Ever Dreamet és a Slaying The Dreamert, némi Tutankhamenes dallamokkal is fűszerezve. Zseniális egyveleget kaptunk, a tömeg tombolt, üvöltött. Ezután meglepetés következett: akusztikus formában énekelte a finn szépség az Until Silence, a The Reign, a Mistique Voyage, House Of Wax és az I Walk Alone részleteit. Kellemes része volt a repertoárnak, ezután csupa dinamikus szám következett: Love To Hate, Victim Of Ritual, Undertaker, Too Many. 

 

A ráadásban az Innocence, a Die Alive és az Until My Last Breath volt hallható, méltóképpen befejezve a bulit. Tarja nehezen szakadt el a közönségtől, de hát minden koncert véget ér egyszer. Természetesen a zenésztársak is kitettek magukért, a közönség pedig -mint ahogyan mindig- lelkesen énekelt Tarjával. 

 Az énekesnő azt ígérte, hamarosan újra találkozunk...:)

süti beállítások módosítása