Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Cellar Darling: itt az első album!

Június 30-án jelent meg a korong

2017. július 02. - Jurancsik Eszter

cellar-darling.jpg

A svájci folk metált játszó Eluveitie három ex-tagja, Anna Murphy énekesnő, Merlin Sutter és Ivo Henzi tavaly megalapították saját együttesüket Cellar Darling néven, és alig egy év alatt megírták és felvették első közös albumuk dalait, amely június 30-ával került boltokba. Hetekkel a megjelenés előtt a banda már bemutatta a Black Moon és Avalanche című szerzeményeket, amelyek igen pozitív kritikákat kaptak a rajongóktól. 

A lemez a This Is The Sound címet viseli, amelyen 14 dal kapott helyet, a megjelenés napján pedig a The Hermit című dalhoz is közzétették az elkészített videoklipet.

Merlin így nyilatkozott a Blabbermouth nevű zenei portálnak:

"A This Is The Sound a végeredménye egy közel egy évig tartó, intenzív, kreatív dalszerzői, stúdiós folyamatnak, amit komoly hullámvölgyek, veszteségek és érdekes élmények kísértek. Ki merjük jelenteni, hogy ez karrierünk eddigi legjobb munkája."

Íme, a korong borítója és számlistája:

cellaralbummay.jpg

01. Avalanche
02. Black Moon
03. Challenge
04. Hullaballoo
05. Six Days
06. The Hermit
07. Water
08. Fire, Wind & Earth
09. Rebels
10. Under The Oak Tree…
11. …High Above These Crowns
12. Starcrusher
13. Hedonia
14. Redemption

 

 

 

És a legújabb dal, a The Hermit:

 

Szlovákiában koncertezik az Arkona

Újabb közeli helyszínen csíphető el a zenekar

arkona_600.jpg

Az orosz együttes javában dolgozik új albumán, nemrégiben pedig a Sireniával turnéztak az Egyesült Államokban. A Masha Scream énekesnő által alapított csapatról korábban is megírtuk, hogy Csehországban és Ausztriában lépnek fel a közeljövőben, most pedig újabb Magyarországhoz közeli helyszínen láthatják a rajongók az oroszokat: július 18-án a More Than Fest-en adnak koncertet Masháék, ahol olyan nevek teszik még tiszteletüket, mint a Powerwolf, az Amon Amarth, a Gorgoroth vagy a Pain.

 

A további bulik helyszínei:

19146048_10156302815694447_38086441337119295_n.png

Bemutatta új énekesét az Amaranthe

Tegnap jelentette be a banda a nagy hírt a Facebookon

Jake E kilépése óta nem lehetett semmit tudni arról, ki veszi át a helyét a svéd/dán formációban. Elize Ryd énekesnő korábban elárulta, hogy szívesen vette volna, ha az Arch Enemy frontasszonya, Alissa White-Gluz csatlakozik hozzájuk, de ő sajnos nem tudta vállalni a feladatot, ám Elize-zel -akivel többször énekeltek már együtt- nagyon jó barátnők lettek.

amaranthe19535306_1926964350884015_9093123176463859712_n.jpg

Azonban tegnap a zenekar felfedte az új férfi énekes személyét: a 2007 óta aktív Dynazty nevű svéd csapat énekese, a 29 éves Nils Molin csatlakozott hozzájuk, az ősszel esedékes turnét -amelynek keretein belül a budapesti Barba Negrában is fellép az együttes október 26-án- már vele bonyolítják le és a következő albumon is ő egészíti ki Elize énekét. 

 

41 éves lenne Aleah Stanbridge

Emlékezés egy angyalra...

full_1.jpg

A tavaly április 18-án eltávozott Aleah Stanbridge a mai napon ünnepelné 41. születésnapját. 

A különleges hangú, angyali szépségű énekesnő a Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Fokvárosban látta meg a napvilágot 1976. július elsején, Julia Liane Stanbridge néven. Szülei, Gillian és Roland angol és svéd származásúak, egy bátyja van, Duchesne, aki három évvel idősebb nála. 

A kis Aleah már 8 évesen énekelt, Sharon den Adelhez hasonlóan nem járt soha tanárhoz, 13-14 évesen pedig már verseket, dalszövegeket írt. Szüleivel és testvérével a kétezres évek elején költöztek Svédországba, az Örebro megyében található Ramshyttan-ba. Szülei nem sokkal később elváltak. Itt kezdődött zenei karrierje 2007-ben, amikor Aleah néven demó felvételeket készített. Egy évvel később találkozott a Swallow The Sun gitárosával, a finn Juha Raivióval, aki teljesen véletlenül hallotta meg az énekesnő dalait. A zenészt azonnal elbűvölte a lány kellemes, suttogós, bársonyos hangja. Azt mondta kedvese énekstílusáról: 

"Sokkal több érzelmet közvetített a suttogása, mintha operásan vagy kimondottan rockosan énekelt volna. Soha nem lesz még egy ilyen különleges énekes és dalszerző, mint Ő!"

d85ff6294d924e44b3d097038abf00bf_1.jpg

"Svédországba utaztam, hogy találkozzak Aleah-val, és azonnal tudtam, hogy mind a zenében, mind a magánéletben egymásnak teremtettek minket. Hiszem, hogy ez meg volt írva a csillagokban..."

 

155786.jpg

"Menthetetlenül egymásba szerettünk. Svédországba költöztem, és Aleah családjának kis, falusi házában éltünk, állatokkal körülvéve, élveztük a nyugalmat és a természetet."

2009-ben alalult közös csapatuk, a Trees Of Eternity. 2013-ban jelent meg EP-jük Black Ocean címmel, majd elkezdték a nagylemez, a Hour Of The Nightingale felvételeit is. Ez év decemberében szembesültek a lesújtó hírrel: Aleah-nál rákot diagnosztizáltak. "Azon az estén minden összetört!" - mondta Juha pár hónapja az Inferno nevű finn rockmagazinnak a betegség kiderülése kapcsán. Nem szóltak a hírek arról, hogy pontosan milyen ráktípus támadta meg a tehetséges énekesnőt, ám édesanyja, Gillian egyik Facebookos posztjából kiderült, hogy valamilyen nőgyógyászati betegségről lehetett szó. Gillian leírta, hogy korábban el akarta küldeni lányát szűrésre, ám Aleah tartott a férfi orvostól, az ő női orvosa pedig nem tudta fogadni. Az is olvasható az anya egyik bejegyzésében, hogy 2016 januárjában kezdett lánya állapota igazán romlani, egy komolyabb rosszulléte után kórházba kellett szállítani, szív-és tüdőpanaszok álltak a háttérben. Valószínűleg az alattomos betegség már áttéteket adott. Az énekesnő nem volt híve a hagyományos orvoslásnak, de alávetette magát a kezelésnek. Emellett alternatív gyógymódokkal is próbált gyógyulni, végigcsinált vitaminkúrákat és keleti terápiákat is.

A korong felvételeit végül 2014-2015 folyamán fejezte be a formáció, Aleah-nak és Juhának pedig Kai Hahto (Nightwish, Wintersun), Fredrik és Mattias Norrman (ex-Katatonia) segédkeztek. 

megjelent-a-trees-of-eternity-legujabb-albuma-01090257.jpg

2016. április 18-án Aleah szervezete feladta a harcot a rákkal folytatott több, mint három évig tartó csata után. Halála után Juha súlyos depresszióba zuhant. 

"Képtelen vagyok tovább zenélni!"- nyilatkozta akkoriban. Végül mégis végigjárta a kiadókat, és a finn Svart Records segítségével megjelenhetett a Hour Of The Nightingale. Juha elmondása szerint szívmelengető érzés olvasni a rajongói leveleket, visszajelzéseket, ez ad számára erőt ahhoz, hogy továbbra is minden reggel felkeljen és dolgozzon. Paradox módon pont a veszteség, a gyász megélése által kap új inspirációkat.

jybyu4x.jpg

 

Aleahról annyit még illik tudni, hogy aktív állatvédő volt és vegán, különösen a macskákért és a lovakért rajongott. Szeretett jógázni és meditálni, sokszor órákon keresztül. Gyakran elmélyült a szoba sötétjében, gondolatait kizárva. Mintha egy másik világba került volna ilyenkor. Rajongott Keletért, sokat utazott Juhával és édesanyjával, mindig újabb és újabb élményeket szerezve. Juha elmondása szerint Aleah fénye a legsötétebb démonokat is legyőzte. Így szállt szembe betegségével is, amely azonban sajnos győzött a fiatal szépség felett.

3.jpg

Juha év elején létrehozta a Hallatar nevű csapatot a HIM egykori dobosával, Gas Lipstickkel és Tomi Joutsennel (Amorphis), No Stars Upon The Bridge címmel hamarosan albumot jelentetnek meg, amelyen felhasználták Aleah verseit is a dalok készítéséhez.

Juha így nyilatkozott a lemezfelvételekről:

"Szeretett társam, Aleah Stanbridge tavaly áprilisi halála után összegyűjtöttem az írásait, dalszövegeit és verseit, hogy biztonságban tudjam őket és a szívembe őrizhessem. Körülbelül egy hónappal életem legsötétebb napja, 2016. április 18-a után tudtam, hogy kézbe kell vennem a gitáromat, hogy alkossak valamit, különben teljesen elpusztulok. És akkor valami felbukkant a sötétből, megírtam a zenét a Hallatar-albumhoz egyetlen hét alatt. Nem sok mindenre emlékszem abból a hétből, ahogyan egyetlenegy napból sem, mialatt a zenét szereztem. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy amikor elmélyültem a zeneszerzésben, megígértem magamnak, hogy bármilyen zene is jön ki belőlem, nem fogok rajta változtatni utólag semmit. Csak az számított, hogy a zenék örökre megmaradjanak olyan formában, ahogyan megszülettek..."

Aleah életfilozófiája egyébként így hangzott (egy 2014-es interjúban olvasható):

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy a felét olyan dolgokkal töltsd, amelyek nem okoznak örömet. Kövesd a szíved, a szenvedélyed és az inspirációid, így eljutsz az igazi feladatodig!"

 

300x300.jpg

Aleah testét visszaadta a földnek, ám lelke tovább él zenéjén keresztül. Nyugodj békében, Csalogány Királynő!

 

Az Orden Ogan dalában énekel Liv Kristine

Újra aktív az énekesnő

Liv Kristine, akit tavaly rúgtak ki az általa alapított Leaves' Eyesból, nem vesztegeti az idejét. Korábban megírtuk, hogy készül új szólólemeze, valamint festőként is bemutatkozott a nagyérdeműnek.

f081c15f637c.jpg

Ma izgalmas híreket osztott meg a norvég szőkeség: a német power metal bandával, az Orden Ogannal készített közös dalt Come With Me To The Other Side címmel. A szerzemény ma került ki a Youtube videómegosztóra, íme:

 

 

Arch Enemy: fény derült az új dalok címére

Ősszel érkezik a nagylemez

ae.jpg

Korábban megírtuk, hogy a svéd és kanadai tagokból álló csapat új albuma szeptember 8-án, Will To Power címmel kerül a boltok polcaira. Miután a borítót már megmutatta a banda, Alissáék ezúttal a dalok címeit is nyilvánosságra hozták legfrissebb Facebookos posztjukban. A Rockmaratonon is fellépő együttes 12 dalt rögzített a korongon, íme a számcímek:

1. Set Flame To The Night
2. The Race
3. Blood In The Water
4. The World Is Yours
5. The Eagle Flies Alone
6. Reason To Believe
7. Murder Scene
8. First Day In Hell
9. Saturnine
10. Dreams Of Retribution
11. My Shadow And I
12. A Fight I Must Win

archenemywilltopowercd_1.jpg

 

Hírek a Midnattsol új albumáról

2018-ban jön a korong

A Carmen Elise Espenaes vezette csapat az utóbbi 6 évben nem igazán hallatott magáról - az énekesnő anyuka lett és a zenekarban is történtek változások. Nemrégiben jelentették be, hogy új zenésztárs csatlakozott hozzájuk Stephan Adolph gitáros személyében, egyúttal azt is elárulta az együttes, hogy dolgoznak legújabb lemezükön.

midnattsol02212011.jpg

"Ma újabb szuper hírekkel szolgálhatunk: kiderült, hogy következő lemezünk borítóját Stefan Heilemann tervezi! Nagyon boldogok vagyunk, hogy ismét vele dolgozhatunk, immár másodszorra. Rajtunk kívül olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint a Pain, az Epica, a Kamelot, Lindemann, Liv Kristine, a Kreator és a Nightwish. Jelenleg tehát az új illusztráció tervein dolgozunk; de egy biztos: egy nagyon különleges képre számíthattok! Maradjatok türelemmel!"

- írja a banda legújabb posztjában. A lemez a tervek szerint jövő év elején kerül a boltok polcaira.

 

Feleségével közös projektet hozott létre Tuomas Holopainen

Johanna Kurkelával készít közös lemezt a zenész

A Nightwish agya a csapat pihenője alatt sem lógatja a lábát: a hírek szerint már az új lemez dalain dolgozik, ám újabb meglepő hír jelent meg Tuomasról. A finn zenemágus ugyanis új projektet hozott létre Auri néven, amelyben nem más lesz az énekesnő, mint felesége, a 32 éves Johanna Kurkela, aki Finnországban évek óta elismert művész, valamint a formáció másik szereplője Troy Donockley angol zenész, Tuomas Nightwish-béli kollégája.

Tuomas egyébként már készített egy közös dalt Johannával 2011-ben Aphrodite Rising címmel. 

Az Auri már szerződést is kötött a Nuclear Blast lemezkiadóval, az első korong pedig előreláthatólag 2018 elejére várható.

auriband2017_638.jpg

Férj és feleség közösen dolgozik az új projektben - Tuomas és Johanna 2009 óta egy pár, esküvőjük pedig 2015-ben volt.

süti beállítások módosítása