Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Morten Veland: "Jelenleg mindannyian boldogok vagyunk!"

A Cryptic Rocknak adott interjút a Sirenia alapítója

2017. január 08. - Jurancsik Eszter

A Sirenia számára nem volt unalmas a tavalyi év, a 2016-os év történéseiről és a volt énekesnőkről, lemezekről is mesélt a norvég zenész. 

Kiderült például, hogy a Tristaniából -amely csapatot szintén ő alapított- kirúgták, illetve a Sirenia nagyon gyorsan lemezszerződést kapott. Első albumukon, a 2002-es At Sixes And Sevens-en a francia Fabienne Gondamin énekelt, ám tudták, hogy nem örökre szóló munkakapcsolat lesz közöttük, afféle "session" zenészként szerepelt a korongon. Még az évben csatlakozott hozzájuk a még 18. évét sem betöltött Henriette Bordvik, hazai pályáról, Lyndgalból. Vele készült el a 2004-es An Elixir For Existence, majd a fiatal énekesnő kilépett a csapatból, mert más zenei műfajokban is szerette volna kipróbálni magát. Monika Pedersen dán énekesnő két évvel később vette át a helyét, az ő hangja hallható a 2006-os kiadású Nine Destinies And A Downfall címre keresztelt lemez. Kemény egy év után ő is kereket oldott, majd 2008. április 9.-én bejelentette a banda, hogy a spanyol származású Pilar Giménez Garcia, azaz Ailyn az új vokalistájuk. 8 éven át erősítette a norvég legénységet a mediterrán szépség. Kiválása kapcsán Morten már nyilatkozott, valamint nem éppen elismerő szavakkal illette Ailyn teljesítményét. 

sirenia_3.jpg

"Ailyn egészségével egy csomó probléma volt, és ez negatívan hatott a Sireniára is. Ezért nem tudtuk tovább folytatni a közös munkát. Amikor megváltunk egymástól, reménytelennek és kaotikusnak látszott minden."

Így került a képbe Emmanuelle Zoldan, aki 13 éve énekelt minden lemezen, a kórusrészekben. Franciaországban a mezzoszoprán énekesnő már évek óta jeleskedik az opera világában és izgatottan várta, hogy elkészítsék vele az új albumot. 

"Ő egy nagyon profi énekesnő, remek egészségnek örvend, úgy érzem, a Sirenia többet fog turnézni jövőre, mint amennyit eddig összesen. Jelen pillanatban mindannyian nagyon boldogok vagyunk! Sosem játszottunk még az Egyesült Államokban, rengeteg pénzbe kerül a vízum, az utazás és sok a papírmunka is, de szeretnénk jövőre oda is eljutni, előreláthatólag májusban utazunk."

A teljes interjút itt olvashatjátok!

Végre CD formájában is elérhető a Trees Of Eternity albuma

Boltok polcain a Hour Of The Nightingale

Végre kezükben tarthatják a rajongók az örebrói banda albumát, amely már nyáron előrendelhető volt, ám technikai okok miatt csak most hallgathatjuk CD formátumban.

aleah-standbridge-trees-of-eternity.jpg

A lemezt tavasszal, hosszú és súlyos betegség következtében elhunyt énekesnőjük, Aleah Stanbridge emlékére adta ki a zenekar, Juha pedig a következőket írta Facebook-oldalán:

"Végre megkaptam saját példányom a Trees Of Eternity-albumból. Nem tudom elmondani szavakkal, mennyire büszke, ugyanakkor szomorú érzés a kezemben tartani. Ez az az ok, amiért érdemes reggel felkelnem. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki támogatott, segítette az album kiadását. És köszönöm mindenkinek, aki megvásárolja a lemezt, terjesszétek a szeretetet és a támogatást. Szívmelengető érzés olvasni, hogy mennyi embernek jelentenek sokat ezek a dalok, szerte a világon. Szeretném még, hogy tudjátok: dolgozom Aleah versein ezeken a sötét, téli estéken, remélhetőleg nemsokára többet is mondhatok erről. Dolgozom Aleah szólólemezén, ám ez csak lassan megy, hiszen nagyon érzelmes és személyes dologról van szó. Nem hagylak el Titeket. Köszönöm mindenkinek, aki szereti Aleah-t, őrizzük lángját Csalogány Királynőnknek."

 

 

Vagyis a zenész egy posztumusz korongot is szeretne szentelni néhai párjának. Korábban azt nyilatkozta, képtelen folytatni a zenélést felesége halála után, így a Trees Of Eternity munkássága is ebben az egy albumban merül ki. A lemez szinte mindenütt kedvező kritikákat kapott, remélhetőleg Aleah szólólemeze szintén hasonló fogadtatásra lel.

Ailyn nevében gyalázkodnak a Facebookon

Aki tudja, jelentse!

ailyn-igazsagtalan-ahogy-a-zenekarok-bannak-a-noi-enekesekkel-08040101.jpgPilar Giménez Garcia, azaz Ailyn (34) hivatalos Facebook-profilján osztott meg egy oldalt, amely szintén az ő nevével fut, ám gyűlölködő beszédet tartalmaz - ez pedig a valóságban egyáltalán nem az énekesnőre vall. A spanyol énekesnő nevével visszaélve Anne Nurmi (Lacrimosa) és Simone Simons ellen irányuló posztokat tesznek közzé, nem kevés idegességet okozva ezzel Ailynnek.

Az oldal itt található:

https://www.facebook.com/Ailyn-Pilarcita-Gim%C3%A9nez-351024401925351/

A Sirenia volt frontasszonya így szólt rajongóihoz:

"Sziasztok!

Remélem, segítetek nekem! Felhívták a figyelmemet emailben erre a profilra, szeretném, ha tudnátok, hogy ez egy hamis oldal... ha jelentenétek a fiókot, nagyon hálás lennék!"

Mi jelentettük, Ti is tegyétek ezt, kérlek.

Sorronia: interjú Király Annával

Az énekesnő az elmaradt koncertről és a további tervekről mesélt

Fémcsajok: Tavaly már másodszor léptetek fel a Nightwish előtt, de azelőtt is szerepeltetek nemzetközileg híres előadók előzenekaraként, pl. Tarja Turunen előtt. Hogyan  sikerült eljutni odáig és milyen a kapcsolatotok ezekkel a bandákkal?

Anna: Először is, nagyon szépen köszönöm az interjú lehetőséget!
A kérdésedre válaszolva, ezek a koncertek mind-mind más úton kerültek elénk. Tarjáékkal mi vettük fel a kapcsolatot még régebben. A Nightwish magyar koncertjére a szervezőtől kaptunk meghívást. Azt gondolom, hogy ezek a dolgok mind egymásra épültek, egyik sem jöhetett volna létre a másik nélkül. Az első turnénkat a Xandria előzenekaraként csináltuk és ez egy fantasztikus lehetőség volt számunkra az első albumunk (Words of Silence) megjelenését követően. Utána tudtunk erre támaszkodva tovább építkezni.
A Xandriával egyébként közeli baráti viszony alakult ki, nagyon szeretjük a srácokat, de szerencsére a Nightwish néhány tagjával is kialakult egy közelebbi viszony, jókat tudunk beszélgetni, amikor az alkalom úgy hozza. Személy szerint nagyon-nagyon hálás vagyok, hogy ezek a lehetőségek megadattak.

15203238_1160152744077075_4411913544305410175_n.jpg

Facebook/Sorronia

Fémcsajok: Tavaly decemberre egy nagyszabású bulival készültetek, ami sajnos elmaradt. Mi volt ennek az oka?

Anna: Sajnos olyan rajtunk kívül álló okokból maradt el a koncert, amik ellen nem tehettünk semmit. Szervezési problémák adódtak, a helyszín és a promoter között is voltak félreértések és végül nem sikerült megoldani a helyzetet. A koncert pótlása egyébként tervben van, de semmi biztosat nem tudok még mondani. 

Fémcsajok: Milyen hatással van ennek a bulinak az elmaradása a további karrieretekre?

Anna: Ezt jelenleg nehéz átlátni. Nem az igazat válaszolnám, ha azt mondanám, hogy könnyű hónapokon vagyunk/vagyok túl. Sokat emésztettem magam, aggódtam, próbáltam megoldani a megoldhatatlant. Mostanra megbékéltem a helyzettel, de még keresem a helyemet azt hiszem. 

Fémcsajok: Terveztetek egy háromszámos cd előzetest is megjelentetni erre az alkalomra, ez végül meg fog jelenni, vagy ez is elmarad?

Anna: A “Forsaken Tale” kislemez novemberben megjelent, elérhető a webshopunkban! (http://sorroniawebshop.bigcartel.com)

anna1.jpg

Facebook/Király Anna Official

Fémcsajok: Értesülésünk szerint nem csak a zenei pályán folytatsz tevékenységet, hanem van egyfajta táncos tevékenységed is. Pontosan mi ez és milyen terveid vannak evvel kapcsolatosan?

Anna: Ír táncolok a Barbara Dance Academy Tánciskolánál. Ez már egy régi szerelem, viszont egy időre sajnos abba kellett hagynom. Fél évvel ezelőtt azonban újrakezdtem és ez az egyik legjobb döntés volt, amit 2016-ban hoztam. Rendkívül fontos számomra a tánc, nagyon szeretem csinálni. Nemzetközi versenyekre is járok és hogy egy pici titkot is eláruljak, jelenleg egy izgalmas produkción is dolgozom Szénási Barbarával, a tánciskola vezetőjével! ;) Hamarosan több információ is napvilágot lát majd! 

 

 

 

Énekesnők, akiknek nem a legjobban alakult az elmúlt év

Kirúgások, halálesetek, válás...

A 2016-os év rengeteg rossz dolgot hozott egyéni és kollektív szinten. A metál énekesnői között is akadnak, akiknek szintén tartogatott kellemetlenségeket a tavalyi év. A Trees Of Eternity énekesnője, Aleah Stanbridge áprilisban távozott az élők sorából 39 évesen, 2013 óta szenvedett rákban, ez pedig az együttes feloszlásához vezetett, de jó páran vannak még, akiknek nehézségekkel kellett szembenéznie 2016 folyamán.

LIV KRISTINE

14523236_1773076219616176_3866044381749253003_n.jpg

A 40 éves norvég szőkeség férjével, Alexander Krullal alapított csapatából, a Leaves' Eyesból került kipenderítésre. Mint később kiderült, Alex-szel már tavaly óta problémáik voltak, házasságuk zátonyra futott, Liv pedig terapeutához is járni kezdett - aki végül új kedvese lett és kora tavasszal az eljegyzésüket is megtartották. Ez kiverte azt a bizonyos 60 amperest a zenekar többi tagjánál, akik ezt követően kirúgták Livet. A szoprán énekesnő kibukott egykori zenésztársai viselkedésén, hiszen az egész világnak kiteregették a magánéletét. Mivel Alex-szel közös, 13 éves fiukat, Leont is belekeverték a magyarázkodásaikba, Livnél elszakadt a cérna és sokáig Spanyolországban próbálta kiheverni a csalódást. A több szólóalbumot is megjelentetett Liv helyére az EnkElination alapítója, a finn, de Londonban élő Elina Siirala került.

AILYN

ox_loxtedhg.jpg

Ailynt, aki Pilar Giménez Garcia néven született 34 évvel ezelőtt, szeretett édesanyja váratlan halála sokkolta májusban. Mivel a spanyol szépség cukorbetegségben szenved, a tragikus esemény negatívan hatott egészségi állapotára, kénytelen volt orvosai tanácsára pár hét pihenőre vonulni. Együttese, a Sirenia közleményben jelentette be, hogy Emmanuelle Zoldan francia énekesnő helyettesíti Ailynt, amíg egészségileg rendbe jön. Miután Ailyn visszatért Norvégiába, újabb rossz hírrel kellett szembesülnie: Morten Veland, a banda alapítója közölte vele, hogy nem kíván vele együtt dolgozni a jövőben. Ailyn kifejtette, hogy igazságtalannak érzi, ahogy a metálzenekarok a női énekeseikkel bánnak és sajnálja, hogy nem állhat többé egy színpadra zenésztársaival - akiket egyébként rekordhosszúságú ideig, 8 évig erősített. Szeptemberben derült ki, hogy Emmanuelle végleg marad a mikrofon mögött, a novemberben megjelent új albumon, a Dim Days Of Doloron már ő énekel. Ailyn azonban nem hagyja veszni tehetségét, azt azonban nem tudni, hogy új csapatot alapít majd a szépséges pacsirta, vagy szólómunkával örvendezteti meg a rajongókat.

CRISTINA SCABBIA

15401111_10153832495891706_98145867978481289_n.jpg

Az olasz Lacuna Coil májusban piacra dobta Delirium című új korongját, amely azóta is sorra aratja a sikereket, a zenekar pedig rengeteget turnézott tavaly. Cristina (44) december közepén szomorú hírt jelentett be Facebook-oldalán: édesapja, Dario elhunyt, ám egyúttal kiemelte, hogy az apuka volt első számú rajongója, szülei a kezdetektől fogva támogatták a zenei karrierjét. 

 

Nightwish: bombasiker az új DVD

Joggal örül a csapat

December 16.-ával került a boltok polcaira a finn banda legújabb kiadványa, a Vehicle Of Spirit, és máris az eladási listák csúcsát döntögeti. Szinte minden országban a top 10-ben található a DVD. 

nightwish_1.jpg

#1: Finnország
#1: Németország 
#1: Svédország
#2: Svájc
#3: Hollandia
#5: Ausztria
#9: Belgium
#10: Spanyolország
#15: Franciaország

nightwishvehicledvdcover.jpg

Forrás: Blabbermouth.

A zenekar egyébként jól megérdemelt pihenőjét tölti, Floor nemsokára életet ad első gyermekének, Tuomas pedig az új album dalait kezdi írni. 2018-ra ígérték visszatérésüket, melynek kapcsán Floor korábban azt ígérte, hogy igazán különleges lesz.

Lacuna Coil-interjú a Metalshop TV-n

Szerencsésnek tartja magát a csapat

A Blabbermouth-on is megjelent az interjú, amelyet Cristina Scabbia énekesnő és Andrea Ferro adott a Metalshop TV-nek Prágában, még az Ünnepek előtt. A beszélgetésből kiderül: szerencsésnek érzi magát az olasz együttes, amiért akkor kezdtek zenélni, amikor még könnyebben lehetett karriert csinálni. 

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a csapat, hiszen a Delirium címre keresztelt album rendkívül sikeres lett, rengeteg koncertet adtak a lemez megjelenése óta. Sajnálatos módon egy szomorú eseményt is hozott az elmúlt év Cristina számára, ugyanis édesapja, Dario Scabbia november végén elhunyt. Ám a dalospacsirta elárulta, hogy apukája rendkívül büszke volt rá, és édesanyjával, Francescával a kezdetektől fogva támogatták énekesi karrierjében őt. 

 

 

 

süti beállítások módosítása