Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Floor Jansen túl van az utolsó fellépésén

A Raskasta Joulua koncertsorozat utolsó show-ján vett részt az énekesnő

2016. december 17. - Jurancsik Eszter

Floor túl van a Raskasta Joulua fellépéssorozaton, az utolsó koncert, amelyen részt vett, Turkuban került megrendezésre pénteken. Egyúttal a Nightwish holland dalospacsirtája azt is elmondta Instagramján, hogy terhessége 29. hetébe lépett - Floor határtalanul boldog és sugárzik.

 

Lemezkritika: Trees Of Eternity - Hour Of The Nightingale

Furcsa egy olyan együttes első lemezéről írni, hogy tudod, egyben az utolsót is tartod a kezedben. A fiatal és gyönyörű énekesnő, Aleah Stanbridge hangja nem csendül fel több kiadványon, a zenésztársak pedig nem muzsikálnak többé egy csapatban. Aleah -született Julia Liane Stanbridge -az Úr 2016. esztendejében, április 18.-án eltávozott az élők világából 39 évesen, miután szervezete feladta a több évig tartó harcot, amelyet a rákkal vívott. Nagyon nehéz írni mind az énekesnőről, mind az albumról, hiszen Aleah nagy példaképem volt és az is marad örökre, az album minden gyönyörűségét pedig beárnyékolja a szomorú tény, hogy ez a tehetséges lány már nincs az élők sorában.

aleah1.jpg

Aleah (1976.07.01., Fokváros) sokoldalú ember volt: dalokat írt, énekelt, vonzotta az ezotéria, a keleti országok, aktív állatvédő és vegán volt, szeretett utazni és jógázni.

A csapat 2009-ben jött létre Juha Raiviónak és Aleah-nak köszönhetően. Juha, aki finn származású, a svédországi Örebróban él és már a Trees Of Eternity megszületésekor elismert zenész volt, köszönhetően a Swallow The Sun nevet viselő bandájának. El is kezdték írni a dalokat, 2013-ban pedig demót rögzítettek Black Ocean címmel, azonban ekkor nem várt esemény történt. Aleah-nál, az akkor 37 éves énekesnőnél daganatos betegséget diagnosztizáltak. Így a lemez felvételeit csak 2014-2015-ben tudták folytatni. Aleah édesanyjának Facebookos bejegyzéseiből kiderül, hogy Aleah az akadémikus orvoslás eszközei mellett alternatív gyógymódokkal - vitaminkúra, különböző keleti terápiák- is próbált gyógyulni.

Juha Raivio, aki a zenekar gitárosa és egyben Aleah férje, az énekesnő halála után mély depresszióba zuhant és elmondta, képtelen folytatni a zenélést, hiszen nemcsak Társát, hanem múzsáját is elveszítette azon az áprilisi napon. 

3540364023_photo_1.jpg

A Trees Of Eternity teljes felállásban: Juha Raivio, Fredrik Norrman, Aleah Stanbridge, Mattias Norrman és Kai Hahto (balról).

A lemezt sok kiadó nem volt hajlandó megjelentetni, mondván, hogy nem lesz folytatása. Azonban a finn Svart Records szárnyai alá vette a megtört Juhát, és az ő gondozásukban jött ki végül a korong. A szövegekről még annyit, hogy Aleah érezhette, hamarosan itt a vég. Én legalábbis így hallom a dalokból...

A számokat a doom-ra és a gothic metálra jellemző borús, sötét, atmoszférikus hangulat járja át, ám ennek ellenére nem akarsz eret vágni Magadon, csak óhatatlanul elgondolkodsz az Élet rövidségén az olyan dalcímek kapcsán, mint pl. a nyitó My Requiem vagy A Million Tears. Fontos tudni, hogy minden dalszöveget Aleah írt, tehát nemcsak egy karakteres hangú énekesnő volt, hanem tehetséges dalszerző is. A Condemned To Silence-ben Mick Moss vendégénekel, aki egyébként a brit Antimatter csapat énekese, a záró Gallows Bird-ben pedig Nick Holmes, a Paradise Lost tagja. Mindkét férfi hang tökéletesen egészíti ki Aleah mezzoszoprán hangját. Számomra az album csúcspontja a címadó dal, a Hour Of The Nightingale. Melankolikus dallamokból alkotott mesteri zene.

aleah3.jpg

Betegségét 2013-ban fedezték fel, ám kis kihagyás után folytatta a lemezfelvételeket.

Aleah nem opera-vagy heavy metal énekesnő, ő csak egyszerűen: énekesnő. Előadóművész. A suttogós, elmélkedős stílus ellenére néha több érzelem jön át énekéből, mintha operásan vagy rockosan énekelne. Nem lehet nem szeretni a doom metál Királynőjét, aki Odafentről biztosan büszke özvegyére, aki képes volt végigjárni a kiadókat és elérni, hogy közös "gyermekük", a lemez megjelenhessen. A másik csúcspont a Sinking Ships, amely már az intrójával képes könnyeket csalni az ember szemébe. 

De a Black Ocean, a Broken Mirror, az Eye Of Night és a The Passage is hasonló érzéseket váltanak ki a hallgatóból. Aki szereti a doom és ambient műfajokat, amelyekben a gótikus jellegzetességek is szerephez jutnak, annak tuti nyerő lesz a lemez - ahogyan nálam is.

Nyugodj békében, Aleah. Tested visszaadtad a földnek, ám lelked a zenéden keresztül örökké élni fog!

10/10 

Tracklist:

1. My Requiem
2. Eye of Night
3. Condemned to Silence (feat. Mick Moss of Antimatter)
4. A Million Tears
5. Hour of the Nightingale
6. The Passage
7. Broken Mirror
8. Black Ocean
9. Sinking Ships
10 .Gallows Bird (feat. Nick Holmes of Paradise Lost)

Kiadó: Svart Records

trees-of-eternity-hour-of-the-nightingale-cd.jpg

A korong borítója

Végre! Boltokban a Nightwish DVD-je

Többszöri csúsztatás után végre elérhető a kiadvány

 

643905_10152273824975068_1858691496_n.jpg

A mai napon véget ért a várakozás, ugyanis boltokba került a finn metálcsapat Vehicle Of Spirit címre keresztelt DVD-je. A kiadványon két koncert - amelyek Londonban és Tamperében lettek rögzítve- és rengeteg extra látható majd.

 

Nemsokára itt a Within Temptation Black X-mas koncertje

A holland csapat már javában készül a fellépésre

within-temptation-elozetes-erkezett-az-uj-dvd-hez-11071207.jpg

Trailert tett közzé a Sharon den Adel vezette banda Facebookos oldalán, amely a Black X-mas koncertet hivatott népszerűsíteni:

 

Jó ideje erről a koncertről szólnak a zenekar és Sharon bejegyzései, új albumról vagy turnéról nemigen lehetett olvasni, ám remélhetőleg az új anyagra éhes rajongók számára is kedvező bejelentéssel szolgálnak a derék hollandok, akik idén fennállásuk 20. évfordulóját ünnepelték - csakúgy, mint a Nightwish.

 

 

Tarja karácsonyi akciója

Pólók, CD-k akciósan az énekesnő webshopjában!

db2ff49ab7336cbb42e36375d3b71bf1.jpg

A finn metálkirálynő a közelgő Ünnepek alkalmából 20%-os árleszállítással kedveskedik rajongóinak. Tarja webshopjában The Shadow Self-es pólókat, pulcsikat, valamint a The Shadow Self és a hat évvel ezelőtti What Lies Beneath lemez Dreamers Box Set változatát jóval olcsóbban szerezhetik be a rajongók - itt csaphatunk le az akciós termékekre.

Evanescence: így készült a Bring Me To Life

Amy Lee mesélt a Teamrocknak a dal születéséről

2003 tavaszán jelent meg az arkansasi banda számára világhírnevet meghozó dal, a Bring Me To Life. A szerzemény a debütáló korongon, a Fallen-en kapott helyet, és a rockrajongók körében egy csapásra népszerűvé tette az akkor már 8 éve létező együttest.

A Teamrocknak egy hosszabb interjú keretein belül mesélt Amy Lee a dalról és az akkori érzéseiről.

A szám szerepelt a Daredevil című mozifilmben is, öt országban pedig hetekig a listák első helyén trónolt. Nem csoda hát, hogy az Evanescence pillanatok alatt a legnagyobb kedvencek egyikévé vált. A dalban énekel Paul McCoy, a 12 Stones tagja is, szereplése határozottan hozzájárult a szerzemény sikerességéhez. 

 

A dal születéséről így mesélt Amy:

"A dalt egy olyan srác ihlette, akivel a férjem előtt jóval ismerkedtem meg és sokáig kapcsolatban éltünk. E viszonyban megtapasztaltam a bántalmazást, amelyet nagyon nehéz volt elviselni. Ennek ellenére sokáig vele maradtam. Kifelé persze azt mutattam, hogy a dolgok rendben vannak..."

- kezdte az énekesnő, majd így folytatta:

" Úgy gondoltam, jó meló az, ha elégedettséget színlelek. Josh-al való találkozásom döbbentett rá arra, hogy valamit nagyon nem jól csinálok. A zenekarral beültünk egy étterembe, ő leült velem szemben és nekem szegezte a kérdést: >>''Boldog vagy?''<<"

2b248bee-6cd4-4eb4-a938-ea11fad4d0c9.jpg

E kérdés és e pillanat döbbentette rá Amyt arra, hogy mennyire nem jó úton halad.

"Nagyon feszengtem, de egyúttal megkönnyebbülés is volt beszélni erről. Szembesített a saját fájdalmaimmal."

A Fallen album megjelenése utáni időszak nagyon nehéz volt Amynek. 

"Ott voltam 21 évesen, Grammy-re jelölve a csapattal, és egy csomó dologban megfelelési kényszerrel küszködtünk. Féltem attól, hogyan fogadják a rajongók többi dalt is, szerencsére a Going Under és a My Immortal is szépen teljesített. De folyamatosan szorongtam..."

a6c33795-6ba2-428d-8aa0-4eb28335591e.jpg

A csapat eredeti felállásában, 2003-ban

 

Egy színpadon a Delain, Liv Kristine és Alissa White-Gluz

Közös buli Amszterdamban

Az Amszterdamban található Paradiso Amsterdam nevű koncerthelyszínen lépett fel a Delain, akik egyébként tízéves fennállásukat is ünneplik ez évben, valamint 2006-ban jelent meg első albumuk, a Lucidity is. Ezen az korongon többek közt Liv Kristine, a Leaves' Eyes volt énekesnője is közreműködik, a See Me In Shadow és az A Day for Ghosts című szerzeményekben. Legutóbbi lemezükön pedig Alissa vendégeskedik a Hands Of Gold című szám kapcsán, de korábban is dolgozott együtt Charlotte-ékkal a The Tragedy of the Commons-ban. A buliról a Delain posztolt fotót a Facebookjára:

 

süti beállítások módosítása