Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Lemezkritika: Sirenia - Dim Days Of Dolor

2016. december 04. - Jurancsik Eszter

Az idei év nem telt unalmasan a Morten Veland által alapított csapat számára: rekordhosszúságú ideig velük dolgozó spanyol énekesnőjüket, Ailynt (születési nevén: Pilar Giménez Garcia) kitették a csapatból azt követően, hogy a frontasszony édesanyja májusban váratlanul elhunyt. Ez pedig egészségi problémákat idézett elő az évek óta cukorbeteg Ailynnél, akinek orvosa pihenőt írt elő. Röviddel ezután robbantotta fel a világhálót a hír, miszerint Ailyn már nem a csapat tagja. sirenia_grouppic.jpg

De lássuk a lemezt, amelyen már az új énekesnő, Emmanuelle Zoldan hallható.

Két dal képében kaptunk ízelítőt a lemezből, a The 12th Hour és az album címadó dala, a Dim Days Of Dolor jelent meg eddig klipes formában. 

Mindkét dal erős, különösen az utóbbi, amelyhez látványos videót készített a zenekar. Emmanuelle mezzoszoprán hangja tökéletesen illeszkedik a zenéhez, nem lehet belekötni a tehetségébe, az tény. A francia frontasszony hazájában jó ideje az opera világának egyik legkiemelkedőbb képviselője, ezt hallani a lemezen is. Éppen ezért gondolhatták Mortenék, hogy elvihetik a csapat hangzását egy Nightwishes-Epicás irányba, ugyanis jó néhány dalon ezt a hatás érezni. És ez nem feltétlenül szerencsés választás egy olyan banda számára, akik ugyan szintén szimfonikus metált játszanak, ám teljesen más szisztémákra épülnek a dalaik, a lemezeik, a dalszövegek.

Szerencsére hagytak jó pár Sireniás jellegzetességet a dalokban, amelyek eddig is egyedivé tették a munkájukat. A The 12th Hour engem kicsit az Epica dalaira emlékeztet, Emmanuelle énekel, Morten pedig hörög - éppúgy, ahogyan Simone és Mark is szokták. Az eddig említett két szerzemény talán az album legkiemelkedőbb számai, persze ezeken kívül jó pár erős nótát hallhatunk a korongon, például a Cloud Nine-t, a Playing With Fire-t (ebben Emmanuelle franciául is beszél), az Ashes To Ashes-t, a Goddess Of The Sea-t, a Treasure N' Treason-t vagy az albumot záró Aeon's Embrace-t, ami egy lassú felvétel - ezt franciául is elénekli nekünk Emmanuelle, és bár utálom a francia nyelvet, még jobban is tetszett, mint angolul. A Fifth Column-t pedig egyértelműen az énekesnő karakteres hangja menti meg, egyébként szerintem izzadtságszagú és erőltetett. Azonban vannak felvételek, amelyek sajnos tényleg a totális érdektelenséget váltották ki belőlem (figyelem, ez csak magánvélemény), például a Veil Of Winter olyan, mintha a 2004-es An Elixir For Existence dalait idézné, férfi ének is hallható rajta, és noha nem sorolható a tehetségtelen kategóriába az énekes, de valahogy unalmassá és vontatottá teszi a dalt, amiből jóval többet is ki lehetett volna hozni. Az Elusive Sun sem mondható rossznak, rengeteg ötletet felsorakoztat, de néha a kevesebb több. Keszekuszaságot és fejetlenséget érzek, mintha nem tudták volna eldönteni, melyik vonal legyen a mérvadó benne, ezért mindent összefőztek, csakhogy az eredmény -számomra legalábbis- egy igen erős gyomorrontás.

sirenia-dim-days-of-dolor.jpg

Összegezve: nem rossz a lemez, erős dalok alkotják a gerincét, a derék norvégok megvédték a mundér becsületét, de valami mégis hiányzik. Nem tudom megmagyarázni, micsoda, de kábé ahhoz tudnám hasonlítani ezt az érzést, mintha a kedvenc kajádból hiányozna egy fontos összetevő. Adott az étel, eléd rakják, imádod, meg is eszed, de közben azon jár az agyad, hogy azt a bizonyos valamit nem kellett volna mellőzni belőle. 

10/06

 

 

Lacuna Coil: "A volt tagok elveszítették a szenvedélyt..."

A Blabbermouth-nak mesélt Andrea Ferro az ex-tagokról és a zenéről

Az olaszok szeretnek és tudnak is zenélni. És úgy általában, az olasz emberekben rengeteg a szenvedély, az életszeretet, az optimizmus és a művészi véna. A Lacuna Coil 22 éve ténykedik a metál színterén, és bár a korai években is voltak tagcserék, a legutóbbi ilyen eset után a zenekar nehezebb helyzetben találta magát az eddigieknél, ugyanis két alapító tag távozott 2014-ben. Ekkor lépett ki ugyanis Cristiano "Pizza" Migliore gitáros és Cristiano "CriZ" Mozzati dobos, de az idei évet sem úszta meg a csapat változás nélkül, hiszen Marco "Maus" Biazzi is kereket oldott januárban. 

andi-bio-lp947fyvno4bdh1x98jjrdm4u8evdfa7aksohvs6aa.jpg

Szerencsére a három tag távozása nem okozott törést a banda életében, 2014-ben folytatták a Broken Crown Halo lemez turnéját, idén májusban pedig a Delirium című korongot jelentették meg.

"A tagváltások nem könnyűek, de tényleg szükségesek, ha gondok vannak. A többieknek frissnek kell lenniük a színpadon, a távozások nem nyomhatják rá a bélyegüket a zenekarra."

- magyarázta az olasz énekes.

lacuna_coil_to_stream_new_album_delirium_banner_b.jpg

A 43 éves énekes szerint ha valaki már nem érzi a szenvedélyt a zene iránt, akkor jobb is, ha távozik, minthogy szenvedjen a turnék és az összezártság miatt. Most, hogy új zenésztársak jelentek meg a fedélzeten, határozottan tisztábbnak, üdítőbbnek érzi a csapaton belüli energiákat.

"Nagy seggre esésként éltük meg a volt tagok kilépését, ám nem volt értelme tovább maradniuk a zenekarban. Barátokként váltunk el egymástól a régi emberekkel, hiszen ők is ugyanúgy büszkék az eddig elért eredményeinkre."

Andrea kitért a Delirium címet viselő lemezre is, amely a Century Media gondozásában jelent meg. A május 27.-én boltokba került album az igen előkelő 33. helyen startolt a Billboard 200-as listáján, majdnem beérve ezzel a 2014-es kiadású Broken Crown Halo helyezését (27.). A Deliriumot nagyon várták a rajongók, ezt mutatja az a tény is, hogy a megjelenés utáni első héten csaknem 13 ezer példány talált gazdára. 

A milánói származású együttes pedig továbbra sem ül a babérjain, Andrea a további tervekről is lelkesen beszélt:

"Mivel a letöltések miatt igencsak megcsappant a lemezboltok forgalma, a bandák számára kiemelten fontos a koncertezés, a turné. De mi ezt nagyon szeretjük, és mindenképp el akarunk jutni olyan helyekre is, ahol eddig még nem jártunk. Szívesen koncerteznénk Dél-Afrikában, Izraelben vagy több arab országban. Ez klassz lenne! És Karácsony körül egy különleges dologgal jelentkezünk!"

- zárta sorait Andrea.

Gömbölyödő pocakját mutatta meg Floor Jansen

Az énekesnő már nagyon várja gyermeke születését

A Nightwish holland dalospacsirtája áldott állapotának felénél jár, és többször említette, hogy izgatottan várják a bébi világra jövetelét párjával, Hannes Van Dahl-lal. Legfrissebb Instagram-posztjában pocakos képet posztolt magáról a határtalanul boldog énekesnő, a következő szavak kíséretében:

"Itt egy pocis kép Nektek! :) A terhességem olyan, mint egy álom és nagyszerűen érzem magam. A 27. héten elkezdenek ugyan picit nehezebbé válni és lassabban csinálom az eddig rutinnak számító dolgokat. Ennek ellenére a színpad jót tesz a testnek és a léleknek...na és persze a babának...:)"

 

Új albummal jelentkezik az Edenbridge

Hosszú szünet után az osztrák csapat ismét aktív

edenbridgebandnov2016_638.jpg

A Blabbermouth nevű oldal írta meg a hírt, miszerint a Sabine Edelsbacher vezette osztrák csapat The Great Momentum címmel új albumot dob az üzletek polcaira 2017. február 17-én. A formáció háza táján több, mint három évig csend honolt a legutóbbi korong, a The Bonding (2013) óta, így a rajongók méltán örülhetnek a hírnek. Ezzel egy időben a borítót és a dalok listáját is közzétette a csapat.

Meglepő, hogy más zenekarokkal ellentétben új kiadványán mindössze kilenc tétel szerepel, ennek kapcsán a Blabbermouth-nak Sabine a következőket nyilatkozta:

"Noha az albumaink megjelenése között mindig jelentős idő telt el, nem töltöttük tétlenül az elmúlt időszakot, folyamatosan dolgoztunk. Számunkra nem a mennyiség, hanem a minőség az elsődleges szempont."

A szerzeményeket az alt énekesnő és Lanvall, a banda egyik gitárosa írta.

Íme, a számlista:

01. Shiantara 
02. The Die Is Not Cast 
03. The Moment Is Now 
04. Until The End Of Time 
05. The Visitor 
06. Return To Grace 
07. Only A Whiff Of Life 
08. A Turnaround In Art 
09. The Greatest Gift Of All 

edenbridgegreatmomentumcd.jpg

Xandria: itt az első dal az új albumról!

A We Are Murderers című szerzemény jelent meg klipes formában

xandria_2015.jpg

A Xandria nemrég tette közzé Facebook-oldalán a várva várt hírt: a Youtube-on megtekinthető a jövő év január végén megjelenő Theater Of Dimensions címet viselő nagylemez előfutára, a We Are Murderers (We All), amelyhez egy szöveges kisfilmet készített a banda. 

 

Feldolgozásokat tartalmazó EP-t ad ki a Halestorm

Többek közt a Whitesnake-klasszikus, a Still Of The Night is szerepel a kiadványon

A Lzzy Hale nevéhez köthető Halestorm újdonsággal rukkolt elő: Reanimate 3.0: The Covers címmel 2017. január 6.-án EP-t dobnak piacra, amelyen a Whitesnake slágere mellett -amelyet egyébként Tarja Turunen is feldolgozott- Soundgarden és Metallica-szerzemények átdolgozásai is helyet kapnak. A kiadványt itt lehet előrendelni, egyúttal a csapat azt is felfedte, hogy legutóbbi, Into The Wild Life után ismét új albumon dolgoznak. 

10013789_10152378583356707_8792394151389532050_n.jpg

Nightwish: újabb trailer jelent meg

Két hét múlva érkezik a DVD

nightwish.jpg

Bár a finn csapat mutatott már egy trailert a hamarosan megjelenő DVD-jéhez, most újabb ízelítő érkezett. Az eredetileg novemberre tervezett DVD végül -többszöri csúszás után- december 16.-án kerül a boltok polcaira, két koncertet (London és Tampere), valamint számtalan extrát tartalmaz majd.

 

Belehallgathatunk a Xandria új számaiba

2017. január 27.-én jön a lemez

xandria_band2_200dpi.jpg

Nemrégiben írtunk arról, hogy a német/holland csapat új albumát Joost Van Den Broek szárnyai alatt készítette el, aki egyébként az Epica lemezeit is producereli. A SoundCloudon belehallgathatunk néhány dalba, Dianne van Giersbergen és a fiúk ígérete szerint eddigi legkeményebb és legszínesebb korongjukat készül piacra dobni.

 

Marcela Bovio Anneke van Giersbergen új zenei projektjében szerepel

A VUUR nevű csapatban dolgozik együtt a két énekesnő

Anneke délelőtt jelentette be Intagramján, miszerint nemsokára különleges meglepetéssel készül. A holland pacsirta, aki a The Gentle Storm frontasszonya, új zenei projektet hozott létre, amelyben a Stream Of Passion ex-énekesnője, a mexikói születésű, ám közel tíz éve Hollandiában élő Marcela Bovio is helyet kapott.

"Kedves Barátaink! Büszkén mutatom be új bandámat, a VUUR-t! Az elmúlt hónapokban a debütáló albumon dolgoztunk, dalokat írunk, a lemez pedig 2017 őszén fog megjelenni. Súlyos, de dallamos, progresszív zenére számítsatok!"

- írta Facebookján Anneke, akinek nevét a The Gathering kapcsán ismerhették meg a metálkedvelők. Miután kilépett a csapatból, Agua de Annique néven zenélt, majd a The Gentle Storm énekesnője lett.

15230587_368045816877213_6971815843465744895_n.jpg

Kép: Facebook/VUUR

Marcelával évek óta jó barátnők, így került képbe ő is, szólólemeze egyébként szeptemberben jelent meg. A csapat tagjai: 

Anneke van Giersbergen - ének

Marcela Bovio - ének

Ed Warby - dobok

Johan van Stratum - basszusgitár

Ferry Duijsens - gitár

Jord Otto -gitárok

Amint látható a felsorolásban, más ismerős nevek is szerephez jutottak a zenekarban: Johan van Stratum a Stream Of Passionban zenélt együtt feleségével, a vokalista Marcelával, Jord Otto pedig a nemrégiben feloszlott ReVamp tagja volt. 

Nightwish: ötéves az Imaginaerum

Tuomas Holopainen mesélt az albumról és a filmről

2011. november 30.-án jelent meg a finn csapat Imaginaerum című albuma, amely a második és egyben utolsó Anette Olzon svéd énekesnővel rögzített korong volt.

A szimfonikus, epikus témákkal tarkított lemezen sokkal inkább kibontakozott Anette énektehetsége, mint elődjén, a Dark Passion Play-en, amely ennek ellenére a Nightwish eddigi legsikeresebb kiadványának számít, még a 2004-es kiadású Once eladásait is überelte. 

nightwish-2011.jpg

A Nightwish 2011-ben, Anette Olzon énekesnővel

"2007-et írtunk, amikor a Dark Passion Play megjelent. Elterveztem, hogy a következő albumon 12-13 dal szerepel majd, és egy filmet készítek, amely a lemez koncepcióját veszi alapul."

- kezdte Tuomas.

Az Imaginaerum film a legmerészebb dolog volt, amit a Nightwish valaha végrehajtott. Tuomas szerint ez a lemez jóval sokoldalúbb lett, mint a Dark Passion Play, ezért minél többet megpróbált kihozni belőle, így született meg a film is.

"Nem arról szólt, hogy felülmúljam magam, egyszerűen csak egy kihívásnak tekintettem a dolgot. És bár szerepeltek a filmben őrült dolgok, úgy éreztem, hogy ez mégis nagy dolog volt számunkra. A finn kormány 365 ezer euróval támogatta a film létrehozását, de a végösszeg 2 millió 300 ezer euróra rúgott. Mivel a film fogadtatása alulmúlta a várakozásokat, a zenekar rengeteg pénzt veszített, de szerencsére nem mentünk tönkre."

Az is kiderült, hogy eleinte nem minden zenésztársa támogatta az ötletet, de végül ők is úgy gondolták, miért is ne? Tuomas elmondása szerint a Nightwish zenéje mindig is kicsit "mozis", filmzenés volt, ez a hatás különösen az utóbbi években vált erősebbé. A frontember mindig nagy rajongója volt Walt Disney munkásságának, tőle is merített ötleteket a filmhez. 

Forrás: Teamrock.

 

 

 

süti beállítások módosítása