Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Shirley Manson: "Ha meg akarjuk menteni a bolygónkat, kiegyensúlyozott társadalomra van szükség"

2022. január 23. - Jurancsik Eszter

shirley-1623171173.jpg

Szépen muzsikál a wisconsini Garbage "No Gods No Masters" című stúdióalbuma, amely tavaly júniusban töltötte meg a boltok polcait. A zenekar skót születésű énekesnője, az 55 éves Shirley Manson pedig soha nem arról volt híres, hogy hallgatna, ha mondanivalója akad. Többször kifejtette már véleményét a nőgyűlöletről, szót ejtett a csapat nehéz időszakairól is, most pedig több témát is kivesézett egy interjúban. 

Elárulta például, hogy az egyik legnehezebb éve a 2001-es volt, ugyanis míg szakmailag csúcson voltak a Garbage-dzsal, addig a magánélete romokban hevert.

Ez volt életem legrosszabb éve. Ocsmány, undorító, nehéz év volt. Főleg azért, mert egy nagyon nehéz váláson mentem keresztül.

Shirley 1996-ban kötött házasságot egy skót művésszel, Eddie Farrell-lel szülővárosában, Edinburghben, ám a kapcsolat nem húzta sokáig. Mindeközben a banda szekere akkor indult be igazán, harmadik nagylemezük, a "Beautiful Garbage" 2001 októberében jelent meg, rajta olyan sikerdalokkal, mint a Cherry Lips vagy a Breaking Up the Girl. A zenekar 1998-as, "Version 2.0" című kiadványa nyomdokain menetelt tovább a korong, amellyel eljutottak Ausztráliába is. 

Miközben a karrierem szárnyalt, a magánéletem tönkrement. Akkoriban nagyon sovány is voltam, és szerencsétlennek is éreztem magam. Ki voltam borulva, mint mindenki, aki átélt már egy szörnyű válást. Tomboló fájdalom gyötört. Azt gondolod, a dolgok örökké szarok maradnak, de persze ez nem így történik. Mindig jön valami, egy új kaland, egy új szerelem, bármi, ezt azóta megtanultam. De akkor 35 éves voltam, jóval fiatalabb, mint most, és azt hittem, vége a világnak.

Az énekesnő azt sem rejtette soha véka alá, hogy a világot irányító férfiak sokszor visszaélnek a helyzetükkel, erről szól a Men Who Rule the World című szerzemény is, amely a "No Gods No Masters" első kislemezes dala volt.

Nő vagyok, akit egy fehér patriarchális társadalom nevelt fel. A karrierem során sokszor beszéltem erről, az zeneiparban is tapasztalható egyenlőtlenségekről, valamint arról, hogy minden a férfiak kezében van. Ha egy patriarchális rendszer van hatalmon, akkor az diktálja az erkölcsöket, az emberek ízlését.

shirley-manson-2017-e1530637943662.jpg

És természetesen ez az egész a férfiaknak kedvez. Bár a közösségi médiának kétségtelenül vannak hátrányai is, de ezek a platformok segítettek abban, hogy ez a rendszer végre elkezdjen lebomlani, hiszen ezek a weboldalak rengeteg nőnek tették lehetővé, hogy hallassák a hangjukat. Még mindig vannak leküzdendő problémák, de látom azt is, hogy pozitív irányba tartanak a dolgok. És azt gondolom, hogy a következő generáció már egyáltalán nem fogja elviseli azt, hogy elnyomják őket.

- vélekedik Shirley, aki örömmel látja, hogy a fiatalabb művészek erőteljesen képviselik érdekeiket, és azt tanácsolja nekik: maradjanak kemények.

Tudom, hogy a fehér férfiak dühösek, amikor ezt mondom, és meg is értem, hiszen nagyon fenyegető érzés lehet, amikor az egész világ a kiváltságaidról beszél, és te nem érzed magad kiváltságosnak. De a lényeg az, hogy a fehér férfiak nem értik meg, mennyire privilegizált helyzetben vannak. És soha nem is fogják megérteni. Kiegyensúlyozottabb társadalomra van szükségünk.

garbage-no-gods-no-masters-02.jpg

Mert ez nem csak igazságos, hanem szükséges is. Ahhoz, hogy megmentsük a társadalmunkat és a bolygónkat, másfajta szemléletmódra van szükségünk. Olyan emberekre van szükségünk a kormányokban is, akik a nőket és a nők érdekeit képviselik. És akik képviselik az  LMBTQIA-t, a színes bőrűeket is. És persze, kell néhány fehér férfi is. Azt hiszem, ezzel mindenki csak nyer.

Kigyulladt a Halestorm turnébusza - a tagok sértetlenül megúszták

237023076_384403583049322_4189030799596048182_n.jpg

Hazai pályán turnézik az amerikai Halestorm az Evanescence társaságában. Míg utóbbi csapatnak néhány hete a tagok covid-fertőzése miatt kellett elcsúsztatni több bulit, addig a Lzzy Hale vezette bandának is kijutott a balszerencséből: január 20-án, a hajnali órákban kigyulladt a zenekar turnébusza, ám szerencsére a tagok megúszták a szerencsétlenséget, ugyanis hotelszobájukban tartózkodtak, amikor a baj bekövetkezett.

Ez hajnali három órakor történt. Senki nem tartózkodott a buszon.

- mesélte Lzzy a HardDrive Radio riporterének.

Egész nap sírtam, vagy pedig hisztérikusan röhögtem, vagy a kettőt csináltam együtt. Rosszabbul is végződhetett volna. Olyan ez, mintha elkerültünk volna egy golyót, ami éppen felénk tart. A helyszínelők szerint feltehetőleg valamilyen elektromos hiba okozhatta a tüzet. A tűzoltók szerint több, mint 15 méterre csaptak fel a lángok! Minden szénné égett, ami a buszban volt. Rengeteg cuccom odalett, a telefonom is, ezért most egy iPad-ről beszélek. De szerencsések vagyunk, hiszen ezek csak tárgyak. Mi együtt maradtunk, és ez csodálatos.

A pennsylvaniai formáció már dolgozik új albumán - utolsó nagylemezük a 2018-as "Vicious" volt, augusztusban pedig megjelent a Back From The Dead című új szerzeményük, amelyhez igen látványos videoklip is készült.

 

 

Battle Beast: új klip az új album mellé

90jbattda0-805x537.jpeg

Január 21-ével jelent meg a Battle Beast "Circus Of Doom" elnevezésű, immáron hatodik stúdióalbuma. A Noora Louhimo vezette finn heavy/power metalosok elárulták: a számcsokor egyaránt tartalmazni fog komolyabb és vidámabb témákat is. 

Három dalt mutatott meg a lemezről a formáció, elsőként a Master Of Illusiont, az Eye Of The Storm-ot és legutóbb a Where Angels Fear To Fly-t. Tegnap az új albummal egyetemben napvilágot látott a negyedik kisfilmes szerzemény, a Wings Of Light is, íme:

8870battb5c-805x805.jpeg

Klippremier: Fallcie - My Last Desire

270741762_1621572008183184_5973783280597303625_n.jpg

A 2017-ben, Szentpétervárott alakult nu metalos Fallcie harmadik albuma kiadására készül - a korong március 18-án, "Volcano" címmel kerül boltokba.

A készülő lemezről a nagyérdemű elé tárta a Valentina Lavrinenko énekesnő vezette csapat az  Alone With The Beast és a Hollow című szerzeményeket, a mai napon pedig megérkezett a harmadik klipes dal is, a My Last Desire, íme:

Megérkezett az Eye of Melian újabb dala: Vita Nova

254936655_312890824002494_7176718471217190060_n.jpg

Tavaly februárban Martijn Westerholt úgy döntött: feloszlatja a Delaint, és saját projektjeként viszi tovább, ahogyan azt 2002-ben eredetileg eltervezte. Charlotte Wessels énekesnő és a többiek így távoztak a csapatból, Martijn pedig megígérte: hamarosan hallunk a zenekarról.

Azonban novemberben egy teljesen új csapatban mutatkozott be a holland zenész: megalapította ugyanis az Eye of Meliant, amely együttesben nem más énekel, mint a finn Johanna Kurkela, akit férje, a Nightwish-főnök Tuomas Holopainen által alapított Auri-ból ismerhetünk főleg. A zenekar tagjai még Robin La Joy amerikai dalszövegíró, aki nem mellesleg Martijn felesége és Mikko P. Mustonen producer. A zenekar első albuma idén várható.

A négyes első szerzeménye decemberben látott napvilágot The Bell címmel, ma pedig megérkezett az újabb dal, amely a Vita Nova (olaszul: "új élet") címet viseli, íme:

 

süti beállítások módosítása