Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

33 éves lett Alissa White-Gluz

Boldog szülinapot!

2018. július 31. - Jurancsik Eszter

Alissa White-Gluz énekesi karrierjét a kanadai The Agonistban kezdte, mely csapatnak 2005-2014-ig volt tagja. Négy évvel ezelőtt a svéd illetőségű dallamos death metal csapat, az Arch Enemy énekesnője, a német Angela Gossow bejelentette, hogy nem kívánja folytatni a zenélést, utódjának pedig ő maga választotta Alissát, akiről születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk pár érdekességet.

34523264_1006645469491522_6516171188597686272_n.jpg

- 1985. július 31-én, a kanadai Montréalban született.

- Európai gyökerekkel is rendelkezik; anyai nagymamája litván származású.

- Híres vegán életmódjáról, a PETA lelkes támogatója. 13 éves kora óta nem eszik tojást és tejtermékeket, húst pedig állítása szerint soha nem evett, mivel szülei fiatal koruktól vegetáriánusként éltek.

- Párjával, Doyle-lal, a Misfits tagjával 2014 óta vannak együtt - Alissa exbarátja pedig Alex Erian, a Despised Icon énekese.

- Haját a hazánkban is egyre népszerűbb Manic Panic nevű, 100%-ban vegán festékkel színezi.

- Keresztény iskolába járt, ahol megszabták a gyerekeknek, mit gondoljanak, ekkor utált meg minden vallást - ateistának vallja magát. Elmondása szerint vannak vallásos barátai, akik szerencsére nem a bigott vallásosságot képviselik. Igyekszik tiszteletben tartani mások nézeteit.

- Néhány évvel ezelőtt törött bordákkal énekelt. A színpad egyik rosszul rögzített eleme rázuhant Alissára, aki azonban végigcsinálta a koncertet, csak utána vitték kórházba. Néhány nap múlva pedig ismét a színpadon tombolt.

- Horoszkópja: Oroszlán.

- A klasszikus zenét is szereti, de rajong a 90-es években népszerűvé vált grunge hangzásért is.

- Feministának vallja magát és felháborítja, hogy a világ jó néhány országában a nők elnyomás áldozatai.

dsc_0053.jpg

- Hangtípusa: mezzoszoprán, majdnem 5 oktávval, tiszta énekhangját több dalban megvillantja a hörgés mellett.

- Többször megszavazták a metál legdögösebb énekesnőjének.

- Ha nem tud aludni, verseket és dalszövegeket ír.

- Jó barátnője a svéd Elize Rydnek (Amaranthe).

- Énekelt Tarjával, a fent említett Elize-zel a Kamelot turnéján és a holland Delainnel is.

archenemy1.jpg

- Szociális fóbiában szenved, a The Agonistban töltött utolsó éveit pedig végigkísérte a depresszió.

- Angela Gossow hatalmas példaképe, így nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy az énekesnő őt választotta a helyére.

Tarja: "A volt csapattársaimnak saját élete van."

Interjút adott az énekesnő

Tarja pénteken dobta piacra Act II nevet viselő DVD-jét, amelynek kapcsán a Blabbermouth internetes magazin hasábjain olvasható a dalos pacsirtával egy interjú. A kiadvány a 2012-es Act I folytatása, és két koncertet tartalmaz; az egyiket Londonban, a másikat Milánóban rögzítették.

tarjaactiicover.jpg

"Nagyon boldog vagyok, hiszen ez egy élő felvételeket tartalmazó kiadvány, és bár sok művész nem tölt sok időt az élő lemezek rögzítésével, én sokat dolgoztam rajta. Sok időt igénybe vett a munka, de nagyon elégedett vagyok, hiszen számomra ez is egy fontos dolog. Kritikus vagyok, ha a teljesítményemről van szó!"

- kezdte az énekesnő.

Kiderült az is, hogy bár sokszor monoton munka, amikor a kép-és videószerkesztés kerül sorra, ám minden fáradtság megéri vele. 

De miben látja a különbséget egy stúdiólemez és egy élő album rögzítése között Tarja?

"Ez egy hosszú tanulási folyamat, amely a Nightwish-sal kezdődött. Útkeresés, dalszerzés, a művészet, és önmagam keresése."

- elmélkedett az énekesnő, hozzátéve, hogy egy élő dalokat tartalmazó albumon még inkább kifejezheti önmagát.

tumblr_pamsyggbze1s0g2j2o1_1280.jpg

Természetesen a finn szépség most sem kerülhette el az egykori bandatársaira vonatkozó kérdéseket. Mit gondol most, 13 év elteltével a Nightwishból való kirúgásáról? Köztudott, hogy a tavalyi Raskasta Joulua elnevezésű, Svéd-és Finnországot érintő karácsonyi turnén -amelyen neves kollégák, pl. Elize Ryd, Floor Jansen is részt vettek- közösen énekelte az Ave Maria című klasszikust Marco Hietalával, aki a férfi hangért felelős Tarja egykori együttesében.

"A Nightwish már a múlt. De a karácsonyi koncerten együtt énekeltem Marcóval, és nagyon jó buli volt, a közönség megkönnyezte a fellépést. De nekik megvan a saját életük, én is élem a sajátomét. Az idő gyógyír, és időközben felnőttünk. Élned kell az életed. Ennyi."

 

Dalpremier: MaYaN - The Rhythm of Freedom

Hamarosan érkezik az új album.

mayanbandjune2018_638.jpg

Szeptember 21-én jelenik majd meg a formáció harmadik nagylemeze, a Dhyana. A zenekar korábban már lerántotta a leplet az albumborítóról, de az is nyilvánosságra került, hogy korong sokkal különlegesebb lesz, mint elődjei. A csapat korábban már megosztott egy előzetest, mintegy bemutatva azt, hogy mire is számíthatnak majd a rajongók, amikor ősszel végre kezükbe veszik a kiadványt.

A mai napon azonban megosztották a lemez beharangozó tételét, a The Rhythm Of Freedom című szám képében, amihez egy dalszöveges kisfilm is készült.

Magáról a korongról egyébként korábban így nyilatkozott Mark Jansen:

Minden energiánkat, erőfeszítésünket és szenvedélyünket bevetve dolgoztunk, hogy elkészítsünk egy figyelemre méltó albumot. A Dhyanára mindannyian nagyon büszkék vagyunk, és már alig várjuk, hogy végre debütálhasson. Hűséges rajongóink segítségével tudtuk rögzíteni az albumot a prágai filharmonikusokkal. Szükségtelen mondanom, hogy nagyon izgatottak vagyunk!

-árulta el a Blabbermouth riporterének.

Íme a vadonatúj nóta:

 

 

Hihetetlenül édes Tarja kislánya - Naomi hatéves lett

Aranyos fotó az énekesnő Instagramján

Tarja Turunen ma jelentette meg az Act II címre keresztelt második DVD-jét, ám a munka mellett családjával is rengeteg időt tölt. A finn tehetség 2012. július 27-én adott életet kislányának, Naomi Eerika Alexia Turunen-Cabulinak, ám az, hogy a Nightwish egykori pacsirtája már édesanya, csak az év novemberében derült ki. 

A kislány, Naomi ma ünnepli hatodik születésnapját, ennek alkalmából Tarja cuki fotót posztolt Instagramjára. Boldog szülinapot, Naomi!

 

Happy birthday to my beautiful girl. #proudmother #birthday #6years #daughter #theloveofmylife

Tarja Turunen (@tarjaofficial) által megosztott bejegyzés,

Jinjer: EP-vel rukkolnak elő szeptemberben

A csapat gitárosa mesélt a középlemezről

A francia Loud TV-nek mesélt a Tatiana Shmaylyuk vezette ukrán csapat gitárosa, Eugene Abdiukhanov arról, hogy ősszel EP-vel örvendeztetik meg rajongóikat. A banda legutóbbi albuma 2016-ban, King Of Everything címmel került boltokba, amellyel nemrég hazánkban is fergeteges koncertet adtak. 

bcfda7ad7ed5431a749c61370e835469.jpg

"Amikor Amerikában turnéztunk a Cradle Of Filth-szel, elterveztük, hogy amint visszatérünk Ukrajnába, felvesszük az új nagylemezt. Azonban a menedszerünk szerint sokkal jobb ötlet volt, ha először egy EP-t rögzítünk. Ezzel meggyőzött minket."

- kezdte Eugene.

Kiderült az is, hogy a kiadvány öt dalt tartalmaz majd, amelyek a megszokott Jinjeres hangzást hozzák. 

 

Az új Nightwish-album nagy része már elkészült

Tuomas Holopainen mesélt a készülő kiadványról

A Nightwish márciusban indult turnéra az akkor megjelentetett Decades címre keresztelt válogatásalbumával, ám korábban a zenekar elárulta: készülőben vannak az új album dalai is, továbbá a korong koncepciója is összeállt a zeneszerző-alapító Tuomas fejében.

Nemrégiben került megrendezésre Kitee-ben a Kitee International Music And Art Festival - a rendezvényen mesélt a csapat zenemágusa a készülő kiadványról.

"Az album készítése rendben halad, 80-90%-ban már elkészültek a dalok. Hatalmas áradat indult el, amikor tavaly befejeztük az Auri (Tuomas, Troy Donockley és Johanna Kurlela közös projektje - a szerk.) lemezfelvételeit."

Mint ismeretes, a Nightwish előző turnéjának végén Tuomas kisebb alkotóművészi válságot élt át. Szerencsére az Auri a Nightwish-dalok írásához is erőt adott a zenésznek.

070b3eabad7995ef87ab21928a748ae1.jpg

"Valami kattant a fejemben, nagyon izgatott voltam. Tegnap este is írtam egy dalt, valószínűleg 10 vagy 11 szerzemény lesz a lemezen. 2019 nyarára tervezzük a stúdiómunkálatokat, tehát nagy eséllyel 2020 tavaszán fog megjelenni az album."

- árulta el Tuomas, aki azt is elmondta: ismét a London Session Orchestra-val dolgoznak majd együtt, amely zenei társulat többek közt a 2004-es kiadású Once lemezen is biztosította a szimfonikus hangzást. A keverés pedig a Finnvox stúdióban zajlik majd.

 

Meghallgatható a Halestorm új dala

Pár nap múlva pedig érkezik a nagylemez!

Lzzy Hale-ék új albuma Vicious címmel jelenik meg július 27-én az Atlantic kiadó gondozásában. Korábban két felvételt már megmutatott a banda - az Uncomfortable és a Black Vultures című dalokat hallhattuk-láthattuk. 

halestorm.jpg

Ezúttal a Do Not Disturb-höz készült kisfilm, amely megtekinthető a Youtubeon, íme:

 

 

Mentsük meg Aleah mágikus helyeit!

Petíció az erdő megmentéséért

Aggasztó hírt közölt Juha Raivio, a Swallow The Sun és a Hallatar gitárosa Facebookján. A finn születésű, de Svédországban élő zenész egy erdő mellett lakik, és ez az erdő néhai kedvese, Trees of Eternity-s társa, Aleah Stanbridge (1976-2016) kedvenc helyei közé tartozott. A szomorú hír pedig az, hogy ezt a kis erdőt le akarják dózerolni.

120033.jpg

"Sziasztok! Kérlek, segítsetek nekem, megmenteni Aleah erdőjét, mielőtt a svéd Sveaskog cég lecsap rá és lerombolja ezt a mágikus erdőt, ami közvetlenül a falu, a házunk mellett található és rengeteg zenét ihletett, amit megírtunk. Csodálatos tájak, tavak. Nemsokára úgy fog kinézni, mint egy háborús övezet, a földet teljesen elpusztítják a hatalmas gépek, otthon nélkül maradnak a madarak és más állatok. Tényleg összetöri a szívem, hogy ezt kell majd látnom és nemcsak itt, hanem mindenütt...szégyellje magát a Sveaskog!"

- kezdte Juha sorait, aki elárulta: sokat lovagolt Aleah-val az erdőben, a fák inspirálták a Trees of Eternity album, a Hour Of The Nightingale dalait is, de a Swallow The Sun dalszövegeihez is erről a helyről merített ihletet. Kiderült: a két éve rákban elhunyt Aleah készítette utóbbi csapat promóciós fotóit is, ebben a kis erdőben. 

A Ramshyttan nevű falucska melletti erdő tehát mind Aleah, mind Juha számára különösen kedves, ezért a gitáros és Aleah édesanyja, Gillian petíciót indított ITT, és kérem, írjátok minél többen alá.

 

 

Újabb előzetesek érkeztek Tarja új DVD-jéhez

Ha nem vagy már így is elég izgatott, Tarja tesz róla, hogy az legyél!

tarja_029.jpg

Rohamosan közeleg a finn énekesnő Act II nevezetű DVD-jének megjelenése, amire július 27-én kerül sor. A Nightwish alapító- ex-énekesnője már nagyon izgatott, efelől pedig rajongóit is szorgosan biztosítja. A finn szoprán már közzétett néhány betekintőt, továbbá két élőfelvételes kisfilmmel is kedveskedett már rajongóinak: az egyik a Love To Hate, a másik pedig az Undertaker című dalhoz készült.

Az izgalmak továbbra is fokozódnak Tarja háza táján, ugyanis az elmúlt időben a dalos pacsirta további két betekintőt osztott meg az újdonsággal kapcsolatban. Mindezeken felül, az sem titok, hogy az ex-Nightwish-énekesnő jelenleg is gőzerőkkel dolgozik vadonatúj stúdiólemezén is, ami 2019-ben kerül fel a lemezboltok polcaira.

Floor Jansen: " Igazságtalan lett volna arra kérni mindenkit, hogy várjon rám a ReVampben

Terjedelmes interjút adott a holland énekesnő.

revamp-promo-1.jpg

Az énekesnő a FortaRock nevezetű fesztivál keretein belül adott egy terjedelmes interjút, amiben számos témát boncolgatott, ilyen többek között az, hogy várható-e a ReVamp esetleges visszatérése, de költözéseiről is szívesen mesélt.

Elsőként elárulta, hogy imád hazájában, Hollandiában fellépni, hiszen elképesztő szeretetet és támogatást kap a hazai rajongótábortól. Mindezeken felül, azt is őszintén elárulta, hogy korábban még csak eszébe sem jutott az, hogy egy másik országban alapítson családot:

Én örökre holland maradok, bár külföldre költöztem, és egy finn zenekarban énekelek, természetesen itt vannak a gyökereim, itt kezdtem el játszani a legkisebb helyeken. Az, hogy magam mögött tudhatom a holland közönség támogatását... Nos, ez nagyon szívmelengető.

- kezdte, majd így folytatta:

Sosem gondoltam volna magamról azt, hogy egyszer külföldre költözöm, csak mentem az utamon, megpróbáltam megtanulni a finn nyelvet, ami elképesztően nehéz, így rájöttem, hogy ha valóban megakarom tanulni, akkor Finnországba kell költöznöm, ez egy óriási lépés volt számomra, és félelmetes is, hiszen egyedül csináltam végig. Az emberek mindenben támogattak, de valamiért nagyon féltem. Végül beleszerettem az északi országokba, így lett Svédország az új otthonom. A finn soha nem lesz az erősségem, de svédül nagyon jól beszélek.

- vallotta.

Mindezeken túl, Floor készségesen válaszolt a ReVamppel kapcsolatos kérdésre is, ami eredetileg az volt, hogy tervezi-e csapatát újra rivaldafénybe helyezni, ám erre válasz nem érkezett, viszont elmondta, hogy 2016-ban miért is kellett feloszlania a holland hatosnak:

tumblr_o8dylbgyzn1uot9k3o1_1280.jpg

Először is, amikor hirtelen csatlakoztam a Nightwish-hez, akkor kezdtük el tervezni a ReVamp második albumát, miután tartottunk egy kis szünetet - beteg voltam, de minden tőlem telhetőt megtettem az úton, készen álltam az új album felvételére, de amikor csatlakoztam a Nightwish-hez az mindent megváltoztatott. Változtatnom kellett a lemez megjelenésén, de sosem mondtam azt, hogy « Ó most nem fogom kiadni a CD-t, vagy soha nem fogom befejezni » . Beakartam fejezni az albumot, és turnéra indulni a saját zenekarommal, hogy az emberek hallhassák a dalainkat.

- felelte, mondván, hogy minden áron el szerette volna készíteni a 2013-ban debütált Wild Card című lemezt.


Szóval ez történt... Mindez azonban azt jelentette, hogy folyamatosan turnéznom kell és albumokat készíteni, mivel már egyszer kiégtem, nem akartam újra átélni. Választanom kellett, mert mindenkit arra kérni a ReVampben, hogy várjon rám, nos ez nem lett volna igazságos.

süti beállítások módosítása