Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Olof Mörck: Az Amaranthe azért van itt, hogy szórakoztasson!

2023. november 28. - Jurancsik Eszter

405730098_889946249151816_5060818172373952647_n.jpg

2024. február 23-án tölti meg a boltok polcait a svéd/dán Amaranthe legújabb albuma, a "The Catalyst". A modern metalos csapatnak ez már a hetedik nagylemeze lesz, és ígéretük szerint az eddigi legsokszínűbb kiadványt tarthatják kezükben a rajongók, amelyről a Damnation Flame, az Insatiable és az Outer Dimensions című szerzeményeket már hallhattuk.

A napokban Olof Mörck, a zenekar gitárosa adott interjút egy internetes magazinnak, amelyben sok érdekességet megosztott. A zenész úgy érzi: sokkal mélyebb üzenettel bíró dalokat írtak. 

A témák változatosságának köszönhetően érettebb lett a zenénk. De azt is mondhatjuk, hogy ez a lemez a "Manifest" folytatása. Ha mindenképpen jellemeznem kéne az új albumot, akkor azt mondanám, hogy a változás a fő témája, amely egyfajta katalizátorként hat. Ettől persze másként látsz dolgokat.

- kezdte sorait, a szóban forgó korongról, amely 2020-ban jelent meg, ITT írtunk kritikát. 

Szerintem ez egy életkori sajátosság is. Amikor tinédzser vagy huszonéves vagy, a világ magától értetődő számodra, de ha már megéltél néhány évtizedet, akkor már másképp állsz a dolgokhoz. Láttad, ahogy a világ egy dologból olyanná válik, ami egyértelműen más. És azt hiszem, az ilyen jellegű változások kezelése mindig érdekes, mert sokan hajlamosak vagyunk a negatív aspektusokra fókuszálni, mert ilyenek vagyunk mi, emberek. Úgy lettünk programozva, hogy féljünk a változásoktól. De én azt látom, hogy az a sok változás, amin a világ keresztülment, nagyrészt pozitív dolgokat is hozott. Nem fogok a részletekbe belemenni, mert a politika is benne van, de ha olyan dolgokra akarunk koncentrálni, amelyekben mindenki egyet tud érteni, mint például, hogy sokkal kevesebb az éhezés, az oktatási szint az egész világon magasabb szintre emelkedett. És persze vannak kevésbé jó dolgok is, és azokkal is foglalkozunk az albumon. De vannak, akik sokkal lehangolóbb témákkal foglalkoznak, mi pedig azért vagyunk itt, hogy felemeljük az embereket és szórakoztassuk őket.

- zárta sorait.

Amy Lee: "50 Cent zsigerből gyűlöl engem"

400698368_1073162467178825_8744809130625205355_n.jpg

2003-ban, a "Fallen" című albumával robbant be a rockszcénába az arkansasi Evanescence, és bár jó néhány tagcsere tarkította a csapat húsz éve tartó karrierjét, rajongótáboruk végig hűséges maradt az együtteshez.

Amy Lee, a zenekar énekesnője a napokban érdekes titkot fedett fel a múltból, amelyet a Daily Beast hasábjain osztott meg - 2004-ben a banda Grammy-díjat nyert, ám akadt valaki, akinek ez nagyon nem tetszett.

Amyék a "Legjobb új előadó" kategóriában zsebelhették be az elismerést, legyőzve ezzel 50 Centet, akinek debütlemeze, a "Get Rich Or Die Tryin" szintén 2003-ban került boltokba, ezzel szintén esélyes volt a díjra. A rapper nem tudta elfogadni a vereséget, és az Evanescence köszönőbeszéde alatt felsétált a színpadra. Bár a gálát öt perces késéssel közvetítették, ez a pillanat mégis bekerült a tévébe. 

50 Cent zsigerből gyűlöl engem! Őszintén szólva mi is azt hittük, hogy ő nyer majd. Nagyon furcsa este volt. Amikor valaki megkérdezi, milyen érzés Grammyt nyerni, én azt mondom: stresszes! Persze valójában csodálatos, de akkor teljesen szürreális volt az egész. Emlékszem, csak arra tudtam gondolni, hogy ebben a teremben senki nem tudja, kik is vagyunk. 50 Centtel soha nem beszéltem személyesen, de ő imád rólunk beszélni, és arról, hogy "kiraboltuk" őt. Mi sem hittünk abban, hogy ezt az elismerést mi kapjuk meg, 20-21 éves gyerekek voltunk, akik megpróbáltak felnőttként kinézni. 

Az emlékezetes esetről itt egy videó:

Tarja: "A maximumot akarom kihozni az életemből!"

tarja_turunen_nurnberg_2023.jpg

November 10-én került boltokba Tarja Turunen új karácsonyi albuma, a "Dark Christmas", amelyről testvérblogunkon olvashattok kritikát.

A korongon szereplő tizenkét dalt sötét érzelmek fűtik, hasonlóan a 2017-es "From Spirits and Ghosts - Score For a Dark Christmas" című lemezhez. Mint azt a művésznő elmondta: szeretett volna készíteni egy albumot mindazoknak, akik valamiért nem lelik örömüket a villogó fényekben és a csengettyűszóban. Tarja édesanyja 2003-ban hunyt el mellrákban, az énekesnő pedig ezek után évekig nem tartotta az ünnepet, nem készült rá.

Édesanyám halála után már nem örültem a karácsonynak. Az édesapámmal töltöttem, de már nem volt ugyanolyan. Karácsonykor még jobban hiányoznak azok, akik már nincsenek velünk.

- mesélte a napokban egy finn magazinnak Tarja, aki azután kezdte érezni ismét az ünnep varázsát, amikor 2012-ben ő maga is anyuka lett, és látta kislánya, Naomi szemében a csillogást.

Tarja 2015-ben költözött lányával és férjével, Marcelo Cabulival Argentínából, a férfi szülőhazájából Spanyolországba, és egy év alatt felépítették jelenlegi otthonukat. Azonban szeretnének egy másik házat is.

ezgif_com-webp-to-jpg_2_2.jpg

Marcelo végig jelen volt a házunk építésénél, felügyelte a dolgokat. De egy másik ház felépítéséről is álmodozunk! Szeretnénk feljutni a hegyekbe, közelebb a természethez. 

Az énekesnő és családja egyébként imádnak Andalúziában lakni, ahol nemcsak spanyolok, hanem sok más nemzetiségű ember is él.

Imádunk itt lenni! Az időjárás egész évben kellemes, és csodálatos barátokat találtunk. Ez soha nem könnyű, főleg felnőttként.

Tarja minden évben megtartja karácsonyi turnéját, és természetesen szülőhazájában is ad koncerteket, de csak az ünnepi dalokkal lép fel, metal koncerteket viszonylag ritkán ad.

Szerte a világon fellépek metalénekesként, de Finnországban főleg karácsonyi koncertjeim vannak. Rengeteg kérdést kapok a finn rajongóktól, miért lépek fel többet Finnországban. Szívesen mennék, ha meghívnának a finn fesztiválokra. Remélhetőleg a szülőhazámban is megmutathatom a rockosabb oldalamat!

Évente egyszer meglátogatják Tarja 84 éves édesapját Joensuu-ban, Tarja pedig örömmel mutatta meg Naominak Észak-Karéliát, ahol gyermekkorát töltötte.

Megható volt látni, hogy Naomi mennyire érzi a természet közelségét és Észak-Karélia csendjét. Nemzetközi iskolába jár, elsődleges nyelve az angol, a második a spanyol, a finn pedig a harmadik. Remekül ért finnül is, bár a szókincse még nem teljes. 

Visszakanyordva a karácsonyi lemezhez, Tarja eképpen folytatta annak történetét:

Azon tűnődtem, hogyan tudnám rávenni azokat az embereket, akiket egyáltalán nem érdekel a karácsonyi zene, hogy ilyen zenét hallgassanak. Megtaláltam ezt a filmes hangzást az előző albumomhoz, és most a Dark Christmas ugyanezt a vonalat viszi tovább. 

Tarja kislánya, Naomi is szerepelt az új kiadvány néhány videójában, amelyeket Lengyelországban forgattak. A kislány egyébként bemutatkozott dobosként, de a klipekben énekel is a gyermekekből álló kórusban. Az énekesnő elmondása szerint gyermeke komolyan fontolgatja a dobolást, de a színészet is érdekli. A most 11 éves Naomi négyévesen már zongorázott, és három éve kezdett dobolni, Tarja pedig korábban is elmondta: mindenképpen támogatni fogja lányát, ha a zenei pályát választja.

Ő nem az a típusú gyerek, aki azt akarja, amit a barátai csinálnak. Nem érdekli, hogy mások mit gondolnak! Sokkal vagányabb és sokkal jobb az élethez való hozzáállása már most, mint nekem fiatalkoromban. Én nem voltam ennyire erős, mint ő!

- mesélte szeme fényéről Tarja.

A keményen dolgozó énekesnő 2018 őszén stroke-ot kapott, amelynek okaként a stresszt tette felelőssé. Marcelónak köszönhetően időben kórházba került és megkapta a kezeléseket, amelyekre a szervezete jól reagált, így mindössze három nap után elhagyta az intézményt, néhány héttel később pedig visszatért a színpadra.

Persze megtanultam elegendő időt szánni a minőségi pihenésre. Soha többé nem akarom ezt átélni! Nagyon kimerült voltam akkor. Egy évig minden egyes nap rettegtem attól, hogy ez a szörnyűség megismétlődik. Sokat tanultam arról, hogyan őrizzem meg a jó közérzetemet, beiratkoztam egy reiki-tanfolyamra is. Vigyázok magamra és a családomra. Nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. A maximumot akarom kihozni az életemből.

Klippremier: Alterium - Siren's Call

386603803_228290816909955_8597190567984481254_n.jpg

Nyáron adtuk hírül, miszerint a tavasszal feloszlott Kalidia énekesnője, Nicoletta Rosellini új csapatban csillogtatja tehetségét - a power metalt játszó formáció az Alterium nevet kapta.

A zenekar elkezdett dolgozni első albumán, amelyről a Drag Me To Hell című szerzeményt már hallhattuk, ma pedig megérkezett a banda új kislemeze, amely a Siren's Call címet viseli, és természetesen videó is készült hozzá:

Klippremier: Therion - Ayahuasca

fwbpdy_waaahrff.jpg

December 15-én jelenteti meg a Therion a Leviathan-trilógia utolsó részét, "Leviathan III" címmel. A 2021-es "Leviathan",- t amely slágeres dalokat vonultatott fel, a tavaly kiadott "Leviathan II" követte, amely már egy összetettebb világot tárt a hallgatóság elé.

A harmadik részt a Napalm Records égisze alatt szabadítja világra a svéd-olasz-spanyol tagokat számláló zenekar, amelyről eddig hallhattuk a Twilight Of The Gods és a Ruler Of Tamag című szerzeményeket, néhány nappal ezelőtt pedig megérkezett a harmadik kislemezes tétel, az Ayahuasca.

Ezt a videót az Amazonas vidékén forgattuk, és egy igazi sámán dolgozott ayahuascával, aki a klipben látható. A dal volt egyébként az első, amit a Leviathan-trilógia  munkálatai során megírtunk.

- mesélte a tétel kapcsán Christofer Johnsson alapító.

Az ayahuasca egy erősen tudatmódosító hatású főzet, melyet egy, az amazóniai őserdőben honos növény indájából nyernek a bennszülöttek. Az így készült, farmakológiailag összetett italt vallási és sámánszertartások alkalmával, valamint a népi gyógyászatban használják.

A banda december 4-ével befejezi a turnézást az idei évre, a koncerteken pedig a nemrég kislányának életet adó Chiara Malvestiti helyét Lori Lewis veszi át, így a spanyol Rosalia Sairem mellett őt láthatják a színpadon a rajongók.

Új albumán dolgozik a Kittie!

345609848_236200805678576_4483458030668304615_n.jpg

Közösségi oldalain jelentette be a kanadai nu metal csapat, miszerint elkezdtek dolgozni új albumukon. A munkálatokban pedig az a Nick Raskulinecz segít a lányoknak, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint az Evanescence, a Korn vagy a Deftones.

Tavasszal Morgan Lander, a Kittie énekesnője megszellőztette, hogy nem tétlenkedik a banda, noha egy 2019-es interjúban még nem volt ennyire optimista - akkor még elképzelhetetlennek tartotta, hogy 2017-ben elhunyt basszerosuk, Trish Doan nélkül vegyenek fel új lemezt.

Ám a csajok összeszedték magukat, több fesztiválon is felléptek, és végre készül az új album is, amelyről így mesélt az együttes:

Fantasztikus, hogy Nick Raskulinecz és a Kittie együtt dolgoznak az új albumon! Szét fog zúzni titeket!

A formáció felállása jelenleg a következő:

Morgan Lander - ének

Mercedes Lander - dob

Tara McLeod - gitár

Ivana Vujic - basszusgitár

Együtt érkezik 2024-ben Budapestre az Arch Enemy, a Soilwork és az In Flames

arch-enemy-2023.jpg

'Rising From The North' elnevezés alatt, 2024. október 23-án a budapesti Barba Negrában ad koncertet három svéd csapat: az Arch Enemy, a Soilwork és az In Flames.

Végre bejelenthetjük a nagyszerű hírt, hogy az elmúlt legalább egy évtized egyik legnagyobb turnéfelállását láthatjátok! Nagyon izgatottak vagyunk, és rohadtul biztosak vagyunk benne, hogy ez az a koncertkörút, amire már nagyon sokan vágytak. Az Arch Enemyvel és az In Flames-szel is régóta ismerjük egymást, szóval készüljetek fel egy abszolút legendás svéd dallamos metal támadásra!

- áll a Soilwork frontemberének, Björn Stridnek Facebookos bejegyzésében.

A zenekar "Övergivenheten" című albuma 2022 augusztusában jelent meg, míg az In Flames "Foregone" címmel adta ki tizennegyedik sorlemezét idén februárban.

Az Arch Enemy tavaly nyáron küldte boltokba "Deceivers" címre keresztelt korongját, amellyel egyszer már koncerteztek hazánkban.

Elképesztő svéd metal őrület jön Európa-szerte 2024-ben! Egészen az Arch Enemy korai napjaira visszamenőleg nyúlik vissza közös történetünk az In Flames-szel és a Soilwork-kel. Szuper izgatottak vagyunk, hogy ezt a különleges turnét svéd barátainkkal tartjuk meg - gyerünk!!!

- lelkendezett a banda gitárosa, Michael Amott.

A jegyek értékesítése 2023. november 24-től indul.

1120if.jpg

Újabb dallal jelentkezett Kobra Paige

400355406_878980616919412_379183307355578948_n.jpg

Míg a Kobra And The Lotus jövőjéről semmi biztosat nem tudni, addig a kanadai zenekar énekesnője, Kobra Paige szólóban kezdett ténykedni. 2020-ban már pedzegette, hogy elkezdett dolgozni projektjén, amelynek első dala Love What I Hate címmel jelent meg októberben.

Kobra tegnap újabb szerzeményt osztott meg rajongóival Under One Sun címmel.

Már régóta vártam, hogy megoszthassam veletek ezt a dalt! Egy nyers tanúbizonyság a természet erejéről, az isteniről és a kapcsolódásról.

- írja új kislemezéről az énekesnő.

Klippremier: Amaranthe - Outer Dimensions

ezgif_com-webp-to-jpg_2_1.jpg

"The Catalyst" címmel, 2024. február 23-án érkezik a svéd/dán Amaranthe hetedik nagylemeze. A csapat ígérete szerint ez a korong lesz az eddigi legsokszínűbb kiadványuk, és a dalokkal való munka is több időt vett igénybe, mint az eddigi albumaiknál.

Két szerzemény jelent meg eddig a lemezről, a szimfonikus elemeket is felvonultató Damnation Flame és az Insatiable, ma pedig láthatóvá vált a harmadik kislemezes dal, az Outer Dimensions videoklipje.

Dimenziók és galaxisok találkoznak a legújabb kislemezünkön, az Outer Dimensions-ön, amely egy sötét utazás az önismerettől egészen az epikus refrén szikrázó kozmoszáig! Úgy érezzük, hogy a "The Catalyst" sokszínűségét mutatja be egyetlen dalban, miközben nagyon is felismerhetően Amaranthe marad. A számot nagyszerűen ellensúlyozza a videoklip tour de force-ja, amelyet régi alkotótársunk, Patric Ullaeus rendezett - hadd hozzuk el nektek hamarosan a képzelet legtávolabbi pontjait az Outer Dimensions'-el!

- mesélte új daláról a zenekar.

Megszületett Laura Macrí és Mark Jansen kislánya!

560399_455484004495841_855398857_n.jpg

Néhány héttel ezelőtt jelentette be az Epica énekes-gitárosa, Mark Jansen, miszerint kedvesével, Laura Macríval -aki másik projektjének, a Mayan-nek az énekesnője- első gyermeküket várják. A 45 éves zenész párja mellett maradt Szicíliában, a banda koncertjein pedig Asim Searah (ex-Wintersun) helyettesíti őt egy ideig.

A mai nappal érkezett a hír, hogy Laura november 12-én kislánynak adott életet, aki az Ilse nevet kapta.

Megérkezett a mi tüzes és gyönyörű lányunk, Ilse. November 12-én este kitört Európa legnagyobb aktív vulkánja, az Etna, és jött ő is! Nagy robbanással érkezett! Anya és lánya jól vannak és ma haza is értek!

- adta hírül a boldog apuka.

Gratulálunk!

süti beállítások módosítása