Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Lacuna Coil: elvesztették az ihletet a karantén alatt

2020. október 03. - Jurancsik Eszter

A milánói Lacuna Coil 2019. október 11-én dobta piacra Black Anima című nagylemezét, a kiadvány pedig hatalmas siker lett - a Cristina Scabbia énekesnő vezette zenekar nem beszélt mellé, amikor azt ígérte: ez a lemez az eddigieknél jóval sötétebb és keményebb lesz. Turnét terveztek Ázsiába, olyan városok érintésével, mint Dubai vagy Tokió. Azonban a koronavírus elszabadulása keresztülhúzta a csapat számításait, így minden fellépést törölni kellett.

lll.jpg

Olaszországot az európai kontinensen belül elsőként érte el a COVID-19, e cikk megjelenéséig 323 ezer fertőzésről és 35 968 halottról tudni. Cristina, a frontasszony többször nyilatkozott a helyzet kapcsán, most pedig a Bananas-nak Andrea Ferro, a férfi énekes mesélt a karanténról.

"Megpróbáltunk elfoglaltságot találni magunknak, bár a Zoom-értekezleteken beszélgettünk a promóterekkel és a menedzsmenttünkkel, nem sok mindent tehettünk. Ráadásul a csapattagokkal nem láthattuk egymást, pont akkor, amikor a helyzet a legnehezebb volt. Mindenki tartott egy kis szünetet. Szerintem Cristina videójátékozott és edzett. És valójában nagyon jó kondiba került a karantén alatt. És Marco (Coti Zelati, basszusgitáros) Warhammer mini szobrokat festett a játékokhoz. Én pedig sokat gitároztam, főleg akusztikus gitáron. Most kezdtem újra tanulni, minden nap öt-hat órát játszottam."

- kezdte a zenész, majd elárulta: a zenekarnak nem jött ihlet a lezárások alatt új dalok írásához:

7c63a89096e02ea143d9ad8aba90be6d.jpg

"Nem igazán próbálkoztunk új zenék írásával, mert éreztük, hogy eljött a pillanat. Szomorúnak éreztük a helyzetet és azokat a frusztráló pillanatokat, amikor nem tudtunk elmenni sehová, hiányzott a munka, hiányoztak az emberek. Ez pedig nem kedvezett a kreativitásnak. Elkezdtem videojátékozni, de akkor még azt sem éreztem, hogy jó lenne. Azt hittem, hogy a gitározás a legjobb dolog, amit tehetek, és fejleszthetem a tudásom, kihasználhatom az időt, hogy megtanuljak valamit ... három akkordot mindig le tudtam játszani, hogy kísérjem magam, és bár valóban fejlesztettem a tudásomat,  bár még mindig messze vagyok attól, hogy gitárosnak nevezhessem magam. De legalább egy kicsit tudok énekelni, majd később folytatom az akkordokat és egyéb dolgokat."

Kiderült az is: a banda pénzzavarba került, ők pedig megpróbálták behajtani az összegeket azoktól, akik még tartoztak nekik, hiszen ahogy ő fogalmazott: az együttes egy kisvállalkozás, amelynek a nehéz időkben is fenn kell tudni tartani magát. Tehát főleg ezt a vonalat próbálták rendbe tenni új dalok írása helyett. 

Andrea így zárta mondandóját:

"Ha írnnánk is a koronavírusról, az nem mostanában lenne esedékes."

 

Klippremier: Dust In Mind - No Way Out

A francia modern metálosok javában dolgoznak negyedik stúdióalbumukon, amelyről tudni lehet: jövőre fog megjelenni. 

103126085_1718615641611470_8466153712056448125_o.jpg

A felvételek már tavasz óta zajlanak, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén miatt Jennifer Gervais és a fiúk is csak némi késéssel tudták folytatni a munkát. Ám megmutatták, mekkora szívük is van: a merch cuccaik megvásárlásából származó bevételük egy részét szülővárosuk, Strasbourg egyik kórházának adományozták, így segítvén a betegségben szenvedő honfitársaiknak.

Pár nappal ezelőtt a formáció elhintette: októberben új videóval jelentkeznek, amely már a készülő nagylemez előfutára lesz.

A mai napon láthatóvá vált a várva várt kisfilm, amely a No Way Out címet viseli, íme:

 

Lemezismertető: Amaranthe - Manifest

A mai napon megjelent a svéd-dán modern metálos formáció új albuma, a Manifest, két évvel legutóbbi kiadványuk, a Helix után.

Utóbbi korong hasonlatos volt az előzőekhez, és éppen ezért személy szerint nem túl sok fantáziát láttam benne. A Helixet 2018 tavaszán-nyarán rögzítették, két hónap alatt, és véleményem szerint ez érződött a dalokon is. Bár nem voltak rosszak, nekem nem ütött nagyot. Átlagos dance-metal lemeznek tudnám nevezni, de még ez évben történt valami, amely által teljesen új irányt vett az Elize Ryd énekesnő által vezetett banda élete.

105411263_4508353782523312_4394689502114465023_n.jpg

Angela Gossow, a dallamos death metalt játszó Arch Enemy egykori frontasszonya, aki a zenekarból 2014-ben történt kiválása óta menedzserként dolgozik, szárnyai alá vette a csapatot, 2018 ősze óta tehát ő segíti a skandináv együttest is, akik ezzel egy időben a Spinefarm kiadótól a Nuclear Blasthoz igazoltak.

A Manifest felvételei Koppenhágában zajlottak, és Elize elmondása szerint az utolsó pillanatban érkeztek meg a dán fővárosba, amely teljesen kihalt volt - lévén, hogy aznap vezettek be teljes karantént Európa (és más földrészek) sok országában a koronavírus miatt. A zenekar elmondta: ez lesz az eddigi legkeményebb lemezük.

Nyáron jött a hír, miszerint végeztek a korong rögzítésével, felfedésre került a borító, a számok listája és jött hamarosan az első dal is, a Do Or Die, amelyben a fent említett Angela Gossow is vendéghörög. A német hölgy pár éve elmondta: visszatérésre készül, ennek első lépése lehet a bandával felvett közös dal.

Következőként érkezett a vírushelyzetről íródott Viral, majd a Noora Louhimoval felvett Strong. Utóbbi szerzeményhez véleményem szerint tökéletes választás volt a Battle Beast énekesnője, hiszen a finn hölgy torkában arany van. A dal témája pedig az erőt veszi alapul, amelyben Nooránál nincs hiány.

Utolsóként, az album megjelenése előtt szeptember végén láthattuk az Archangelt, amelyhez nem gyengén látványos videót forgatott a banda.

A lemez alaphangulatát megadja a Fearless, amely az első tétel, és amely megmutatja: valóban keményebb lemezzel lesz dolgunk, mint eddig - a szerzemény egyébként ma jelent meg videó formájában is.

 

A Make It Better hasonló érzéseket ébreszt, rengeteg hörgéssel, keményebb gitárokkal. A hörgős Henrik "GG6" Wilhelmsson igencsak kitesz magáért az egész albumon. A Scream My Name kicsit az előző lemezeket idézi, majd jön a már említett Viral. 

 gg6-amaranthe-band.jpg

Az ezt követő Adrenaline, amely szintén erősen hajaz az előző lemezekre, de dallamos és szerethető szerzemény. A Strong folytatja a számcsokrot, majd a szintén pörgős The Game után egy kissé lassabb vizekre evezünk a Crystalline képében, amelyben fontos szerepet kap a férfi ének. Nils Molin hangjába nem lehet belekötni, jól tette a zenekar, hogy a 2016 folyamán kilépett Jake E helyére őt választották be. A pokolian jó Archangel után darkstepes elemeket is felvonultató Boom! következik, a Die And Wake Up igen érdekes zenei megoldásai után pedig az Angelával közös Do Or Die zárja a sort.

Összegzés: Angela Gossow igencsak bekeményítette a zenekart, kétségtelenül jó ötlet volt, hogy együttműködésre adják a fejüket. A Manifest is modern metál, éppúgy, mint az előző lemezek, de valóban keményebb, kreatívabb lett véleményem szerint. Bár néhány dal több hörgést és keménységet elbírt volna, egy igen sokszínű és minőségi albumot adott kezünkbe a csapat. 

8/10

Megjelenés: 2020. október 2.

Kiadó: Nuclear Blast.

Számlista:

01. Fearless
02. Make It Better
03. Scream My Name
04. Viral

05. Adrenaline

06. Strong (feat. Noora Louhimo)
07. The Game
08. Crystalline
09. Archangel
10. BOOM!1
11. Wake Up And Die
12. Do Or Die

ama.jpg

 

Anette Olzon büszke a Nightwish Dark Passion Play című albumára

2007. szeptember 26-án jelent meg a Nightwish Dark Passion Play címre keresztelt albuma - ez volt a csapat hatodik nagylemeze, egyben az első, amelyen Anette Olzon énekelt.

1b729d7efcff3d228e9ca601294faf23.jpg

Anette-t 2006-ban választották ki az egy évvel korábban, nem éppen botrányoktól mentesen távozásra felszólított Tarja Turunen helyére, így nem kevés kockázat szakadt a nyakába azzal, hogy operaénekesi adottságokkal rendelkező elődjétől átvette a mikrofont.

Azonban a a lemez nem várt sikereket produkált a világ minden táján, még a 2004-es Once eladásait -amely kiadvány az utolsó volt Tarjával- is túlszárnyalta, rajta olyan dalokkal, mint az Amaranth, a Bye Bye Beautiful, de a rajongók nagy kedvence még a The Poet And The Pendulum, a Cadence of Her Last Breath, a Meadows of Heaven vagy a The Islander.

A svéd énekesnő Instagramján emlélezett vissza a korongra és annak felvételeire:

"Láttam, jó páran megosztottátok, hogy 13 évvel ezelőtt, ezen a napon jelent meg a Dark Passion Play. El sem tudom hinni, milyen sok év eltelt azóta, de ez az album természetesen nagyon kedves számomra. Ez tette lehetővé, hogy végre, 36 éves koromban a zenében élhessek, valóra vált gyermekkori álmom, hogy teljes értékű énekessé váljak, amikor a Nightwish-ba kerültem."

- kezdte Nettie, majd így folytatta:

woy95.jpg

"A felvételeim 3 hétig tartottak, amikor én és Tuomas a finn téli erdőben voltunk. Felvettük a dalokat és jól éreztük magunkat. Ez nagyon izgalmas időszak is volt, mivel fogalmam sem volt, milyen nagy is a zenekar valójában, és amikor csatlakoztam hozzájuk, soha nem voltam még hosszú turnékon, így lelkileg, de fizikailag is nehéz volt."

Anette egy korábbi interjúban felfedte: bár imádott a Nightwish énekesnője lenni, a hosszú turnék miatt gyakran volt kimerült és hiányzott neki a családja. Éppen ezért jelenlegi projetkjeivel, a Jani Liimatainennel (ex-Sonata Arctica) közös The Dark Elementben és a Symphony X-es Russell Allennel létrehozott Allen/Olzonban nem sietnek el semmit. 

Visszaemlékezését így zárta:

"Olyan sok szép emlékem van, és ezt az albumot, még a nem kimondottan metálosok is nagyon szerették. A svéd rádióban játszották, és a gyerekek toplistájának első számú helyezettje lett. Echo-díjat kapott."

dark_passion_play_by_miscellaneous123_d5v6tpj-fullview.jpg

"Tehát még mindig olyan boldognak érzem magam, hogy ezen az albumon szerepelhettem, és büszke vagyok a rajta nyújtott teljesítményemre! A dalok nem nekem íródtak, és ezért sokszor nagy kihívást jelentett a felvételük. De köszönet mindenkinek, aki megvette, és minden támogatásért, amit kaptunk! Boldog születésnapot nekem, a Nightwish-fiúknak és természetesen a Dark Passion Playnek!"

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

So I’ve seen some of you sharing that it’s 13 years ago today since the release of Dark passion play✨ can’t believe it’s been so many years now but this album is of course very dear to me❤️ it was what made me able to live on my music finally at the age of 36 and it’s been my dream since childhood to be a singer full time and the dream came true when I was chosen to sing in Nightwish. The recording was 3 weeks for me where me and Tuomas lived in the forest during Finnish winter time. We recorded songs, we had fun and it was a great time we had. I didn’t know the boys that well in that time but the tour that came with the album was massive and I got to see the world. It was both an exciting time but also a stresful time since I had no idea how big the band really was when I joined and I had never been on a long tour so it was heavy job both mentally but also physically. I have so many nice memories and the thing with this album was that it was so much loved by the non metal fans too. It was played in the radio here in Sweden and was number one in the children’s top list and we won the amazing Echo award with it. So I will always feel so blessed to have been on this album and I am proud of my performance on it. The songs were not written for me and it was challenging many times to record them. But thanks to all of you who have bought it and for all the support we got with it ❤️� happy birthday to me, the other nightwish boys and of course to dark passion play. Listen to it through the link in my bio above � #anetteolzon

������ ����� �������� (@thechosenone665) által megosztott bejegyzés,

süti beállítások módosítása