Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: "Nem hittem volna, hogy a Nightwish első albuma meghozza az áttörést..."

2023. január 28. - Jurancsik Eszter

instasave_3.JPEG

Nemrégiben a Metal Hammer magazinnak adott interjút Tarja Turunen, a beszélgetésben pedig szóba került egykori zenekarának, a Nightwishnak az első lemeze, amely az 1997-es "Angel Fall First" volt.

Mint azt a finn szépség elárulta: ő nem igazán hitt abban, hogy a korong meghozza a sikereket az egy évvel korábban alakult együttesnek.

Éppen a falon lógó aranylemezt nézegetem. Az Angels Fall First olyan volt, mint egy második demó.

- elmélkedett az énekesnő, azt pedig tudni lehet, hogy 1996-ban egy EP-t adott ki, és az egyik dal után választották a banda nevét.

Amikor felvettük, álmodni sem mertünk arról, hogy egyszer majd egy teljes lemez lesz belőle, vagy hogy lemezszerződéshez jutunk általa. Nagyon izgalmas volt. Annyira fiatalok voltunk. Amikor hallgatom, egyszerűen kibírhatatlannak érzem! De mindenkinek el kell kezdenie valahol!

- meséli nevetve, ám a sokak szerint igen alulértékelt kiadványon olyan szerzemények kaptak helyet, amelyek a csapat rajongói szemében ikonikus daraboknak számítanak, például a Beauty And The Beast, az Elvenpath, vagy a The Carpenter, amely kislemezként is megjelent, és Tarjáék legnagyobb meglepetésére egészen a finn listák 8. helyéig kapaszkodott fel. Az album dalaival először 1997. december 31-én lépett fel az együttes.

small_promo-aff6_jpg_b8fc5351a22c57de82ac688e39344909.jpg

Természetesen nem maradhattak el a kérdések arra vonatkozóan, milyen viszonyt ápol volt csapattársaival az énekesnő. A lassan 18 évvel ezelőtti, nagy port felverő távozás emléke a mai napig élénken él a köztudatban, ám Tarja és a többiek közötti fagyos viszony oldódni kezdett.

Az egyetlen tag, akivel kapcsolatban álltam, Marko Hietala volt. Egyszer énekeltünk is együtt. De ő sem tagja már a bandának.

A Raskasta Joulua elnevezésű speciális karácsonyi koncertsorozat minden évben megrendezésre kerül Finn-és Svédországban, és mind Marko, mind Tarja többször állt színpadon, karácsonyi klasszikusokat énekelve metalosított verzióban.

A többiekkel is beszélgettem, de csak emailben, és akkor minden rendben volt. Amikor Tuomas édesapja meghalt, küldtem neki egy üzenetet. Tehát nem vagyunk rossz viszonyban. De jelenleg nem tartjuk a kapcsolatot.

Tudjuk azt is, hogy Tarja gőzerőkkel dolgozik következő sorlemezén. Hogyan halad az énekesnő a munkálatokkal?

Most írom a dalokat, de annyit elmondhatok, hogy eléggé súlyos anyag lesz. A zenészeim munkája hatással van a folyamatokra. Ők mindannyian csodálatos, nagyszerű művészek, akik hihetetlen támogatást adnak nekem. Az energiájuk mindig feldob, és ez most egy nagyon komoly dolgoz eredményezett, igazi metal gitárhangzással és dobokkal.

 

 

Nervosa: Diva Satanica is dobbantott

242965749_439315827762095_5431659057381336538_n.jpg

Igen zavaros idők járnak a Nervosa háza táján. Először Eleni Nota jelentette be tavaly nyár végén, hogy egészségi gondokkal küzd, és mivel hazájában, Görögországban kap kezeléseket, úgy látta jónak, ha elhagyja a zenekart. Mia Wallace, az olasz származású gitáros ugyanekkor családi problémákról kapott hírt, így kénytelen volt otthon maradni, ám ő nem lépett ki a csapatból.

Nehéz helyzetben találta magát ekkor Prika Amaral, aki az eredeti felállásból mára az egyetlen maradt, és az énekes Diva Satanica. Szeptemberben érkezett Nahir "Nanu" Villalba a dobok mögé, azonban december folyamán ő is távozott a bandából. Az okokra sem ő, sem a csapat nem tért ki. Az utolsó információ az volt, hogy a görög Helena Kotina ugrik be Mia helyére a közelgő turnékon.

Alig néhány órával ezelőtt jelentette be a formáció, miszerint Diva Satanica, alias Rocio Vázquez is benyújtotta a felmondását. Mint kiderült: személyes okok vezettek döntéséhez, amelyet már szeptemberben meghozott.

Diva szeptemberben döntött úgy, hogy elhagyja a Nervosát, ahol feladatait komoly szakmai hozzáértéssel és tisztelettel végezte. Távozásának hátterében saját projektjei állnak, amelyekre több időt kíván fordítani. Döntése meghozatalát követően úgy határoztunk, hogy a latin-amerikai turnét megtartjuk, és csak később jelentjük be a kilépését, hogy mindent időben és nyugodtan tudjunk megtervezni. Ez mindenkinek nehéz, de az élet választásokból és döntésekből áll. Tehát ne ítélkezzetek túl szigorúan, mert ez mindkét fél számára egy igen fájdalmas pillanat. Minden tiszteleletünk Diváé, akinek köszönjük az elhivatottságot és mindent, amit a zenekarhoz adott. Sok sikert kívánunk az új útjához! A Nervosa az elmúlt két hónapban új énekessel és dobossal dolgozott, az új album felvételei pedig még a héten elkezdődnek. Maradjatok velünk, mert néhány részletet meg fogunk osztani. Köszönjük a rajongóknak a szeretet és a támogatást. A Nervosa nem hal meg soha.

- áll a csapat közleményében.

Diva is helyzetjelentést osztott meg, amelyben leírja, hogy nem vett részt az új lemez felvételeiben, valamint a zenekaron belüli nézeteltérések miatt döntött úgy, hogy búcsút int a lányoknak. Azonban másik zenekara, a Bloodhunter életben marad és főleg e csapatra kíván koncentrálni.

 

Temperance: Alessia és Alfonso elhagyja a csapatot

724280.jpg

Ma írtuk meg, hogy március 30-án a milánói Temperance az S8 Underground Club színpadán zúz majd együtt négy zenekar társaságában. Ezért állnak a rajongók döbbenten a néhány órával ezelőtti közlemény előtt, amelyben az együttes bejelentette: énekesnőjük, Alessia Scolletti és dobosuk, Alfonso Mocerino elhagyják a csapatot, ám a turné megrendezésre kerül. A posztból az is kiderült: a két zenész már decemberben meghozta a fájdalmas döntést, amelyek hátterében személyes okok állnak.

Sajnos Alfonso és Alessia nem áll velünk a színpadra a közelgő turnén.
December első napjaiban, kevesebb mint két hónappal kezdés előtt mindketten arról tájékoztattak minket, hogy személyes okok miatt nem tartanak velünk a koncerteken.

- kezdte sorait a banda.

Képzelhetitek, nem volt könnyű mindent újratervezni és átszervezni, különösen azért, mert teljes mértékben az új album felvételeire koncentráltunk (Alfonso már felvette a dobos részeket a készülő lemezre).
Néhány barátunknak hála -akiknek hamarosan hivatalosan is köszönetet mondunk- sikerült mindent megoldanunk, és alig várjuk, hogy hamarosan útra kelhessünk Európában!

A bejegyzés arra is fényt derített, hogy Alfonso főleg magánéletére kíván fókuszálni, természetesen a dobolást nem hagyja abba, sőt, tanítani is szeretné. Meleg szavakkal búcsúzott bandatársaitól, Alessia pedig a következőket írta:

Kedves barátaim!
Nehéz szívvel kell bejelentenem, hogy az utam a Temperance-szel véget ért.
Amikor 2018-ban Marco (Marco Pastorino, a csapat alapítója - a szerk.) meghívott, hogy csatlakozzak ehhez a zenekarhoz, csak egy lány voltam, aki gyerekkora óta szeretett énekelni. Biztosan nem is sejtettem, hogy milyen csodálatos kalandban lesz részem a következő években. Örökké hálás leszek a lehetőségért, amit a Temperance adott nekem!

- vezette fel nehéz döntését Alessia, majd kitér annak okára is:

A folyamatos komoly turnézás és a koncertek váltakozása során természetesen sokat fejlődtem mind énekesként, mind emberként. Azonban a prioritásaim is változtak, mindenekelőtt azt érzem, hogy jobban oda kell figyelnem az egészségemre. A legutóbbi turnék és koncertek során túl sokszor voltak olyan gondjaim, amelyek nem tették lehetővé, hogy teljes erőbedobással lépjek színpadra, mint ahogyan azt egy olyan zenekar, mint a Temperance megköveteli.

ermes-buttolo1.jpg

Nem szégyellem kimondani, hogy ez a helyzet sok frusztrációt és szorongást okozott nekem, amit az a felismerés követett, hogy jobban kellett volna hallgatnom a testemre, és szünetet kellett volna tartanom az utazásban és turnékban. Még mindig nehéz ezt elfogadnom, de igyekszem nem kudarcként gondolni erre, hanem esélyként, hogy új fejezetet nyissak az életemben.

Azt még nem tudni, ki helyettesíti a két távozó tagot, ám a turné, amelynek keretein belül hozzánk is ellátogat az olasz banda, nem került törlésre.

Alessia Scolletti 2018 márciusában csatlakozott a zenekarhoz, ő vette át a nem sokkal azelőtt távozó Chiara Tricarico helyét, aki azóta Moonlight Haze néven alapított új csapatot. Az énekesnővel három albumot rögzített a formáció: "Of Jupiter and Moons" (2018 április), "Viridian" (2020 január) és a legutóbbi "Diamanti" (2021 november) című kiadványokat.

Temperance: március végén hazánkba látogat a csapat!

300051151_4739101622859316_6343392875012295157_n.jpg

A Women In Rock Tour nevet viseli fellépéssorozat keretein belül március 30-án az S8 Underground Clubban teszi tiszteletét a milánói heavy metalt játszó Temperance. Az Alessia Scolletti énekesnő vezette banda "Diamanti" című nagylemeze 2021 novemberében jelent meg, igen szép sikerekkel gazdagítva a csapatot.

A koncert napján nem kevesebb, mint négy vendégzenekar is színpadra áll, a sort a budapesti szimfonikus-gótikus Æternight nyitja, őket követi a melodic metalban utazó francia/olasz Attractive Chaos, majd a Meteora és a Marina La Torraca vezette Phantom Elite érkezik, Alessia és a srácok pedig 22:10-től játszanak.

Jegyek ITT, Facebookos esemény pedig ITT!

Dark Sarah: itt az új album és egy újabb klip!

272317723_466434558195437_5293109679064682136_n.jpg

Örülhetnek a finn Dark Sarah rajongói, hiszen a mozimetalos formáció ötödik albuma "Attack Of Orym" címmel ma napvilágot látott. A korong elkészülését közösségi finanszírozás is segítette, valamint olyan nevek vendégeskednek a dalcsokorban, mint Juha-Pekka "JP" Leppäluoto -aki 2017 márciusa és 2019 augusztusa között tagja volt a zenekarnak - vagy Mark Jansen (Epica). 

A kiadvány a főgonosz Orym elleni harc témáján alapul, és két dal képében már ízelítőt kaphattunk - novemberben a Warning Sign, decemberben pedig a Kasperi Heikkinen közreműködésével felvett Invincibe című szerzeményeket mutatta meg a Heidi Parviainen vezette csapat.

Az album ma landolt az üzletek polcain, ennek örömére pedig az együttes újabb videoklipes dallal kedveskedik a rajongóknak, ezúttal a B.U.R.N. című tételhez forogtak a kamerák:

264968409_438911177614442_4597186028182760734_n_1.jpg

Áprilisban érkezik Liv Kristine hatodik albuma

322469211_5708782532550472_1993452200716434849_n.jpg

Liv Kristine 1998 óta ténykedik szólóban (is), ez évben adta ki ugyanis első lemezét "Deus Ex Machina" címmel, megmutatva az énekesnő sokoldalúságát.

Következő albumára 2006-ig kellett várni, ekkor jött ki ugyanis az "Enter My Religion", majd érkezett a "Skintight" (2010), a "Libertine" (2012) és a "Vervain" (2014).

2016 tavaszán Livnek el kellett hagynia az általa alapított Leaves' Eyes-t, majd 2018-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt akkori szerelme, Mario. Azonban minden jóra fordult, 2019-ben összeismerkedett a dán Mikkel-lel, akivel 2021-ben törvényesítették kapcsolatukat.

Nemrégiben jelentette be a norvég énekesnő, miszerint hamarosan boltokba kerül immár hatodik nagylemeze, amelynek tegnap a címét és a borítóját is felfedte: a kiadvány “River of Diamonds” címmel, a Metalville Records égisze alatt jelenik meg április 21-én, Liv pedig eképpen mesélt róla:

Minden dal az intenzív hitelesség és a korlátlan kreativitás útját járja, ami a legbensőbb és első számú kritériumom a "Theatre of Tragedy" (1995), a "Deus Ex Machina" (1998) és a "Lovelorn" (2004) óta. Az életvonal, amely mind a tizenkét szerzeményen átfolyik, egy érzelmi alapú személyes utat, egy mélyebb igazságérzetet és a tiszta boldogságtudat lélekvízióját - a gyémántok örök folyóját - tárja fel.

326055604_722632025927319_1557100453504244499_n.jpg

Dalpremier: Amberian Dawn - The Day Before You Came (ABBA cover)

316301198_672217567606166_8914659414600293404_n_1.jpg

Decemberben rukkolt elő ABBA-feldolgozásokkal megpakolt albumával a finn Amberian Dawn. A különleges lemez ötlete már 2019 folyamán felmerült Capri Virkkunen és a srácok fejében, amikor is metal köntösbe bújtatva kiadták a legendás svéd négyes Lay All Your Love On Me című 1980-as slágerét.

"Take A Chance - a Metal Tribute To ABBA" címre keresztelt kiadványról már hallhattuk az SOS, a Gimme!Gimme!Gimme! (A Man After Midnight), valamint a Super Trouper című klasszikusok bekeményített változatát, a mai napon pedig újabb dallal jelentkezett a formáció - választásuk a The Day Before You Came című szerzeményre esett, amelyet az ABBA 1982-ben adott ki, íme Capriék verziója:

Kiderült, mikor érkezik az Elysion harmadik albuma!

a-3519119-1382549042-1956.jpg

2014-es "Someplace Better" című második nagylemezét követően sokáig nem lehetett hallanai a görög gothic metalos Elysion felől. 2018-ban már pedzegette a zenekar, hogy készül a harmadik korong, az év nyarán a Made Of Lies című dalukhoz klip is készült, ám érdemi információkat nem osztott meg a Christianna Hatzimihali vezette formáció.

Nem sokkal karácsony előtt jelentette be a csapat, miszerint új basszusgitáros csatlakozott a fedélzetre, és a várva várt harmadik album is készülőben van, ma pedig az is kiderült, hogy a kiadvány a "Bring Out Your Dead" címet viseli, és március 17-ével landol az üzletek polcain. Előrendelni ITT lehet!

Fivérek és nővérek, eljött az idő!
Ő lesz a harmadik Elysion gyermek, és további finomságok várnak rátok!
Maradjatok velünk, mert további meglepetések érkeznek a következő napokban!

- jelentette be boldogan az együttes, egyúttal a lemezborítót is felfedték:

324191670_1229471994313030_8978307206288621695_n.jpg

Shirley Manson: sikeres csípőműtéten esett át az énekesnő

0_audacys-9th-annual-we-can-survive.jpg

Tavaly adtuk hírül, hogy a Garbage karizmatikus frontasszonyára műtét vár - egy 2016-os koncert alkalmával szerzett sérülés miatt az elmúlt hat évben fájdalmai annyira felerősödtek, hogy a beavatkozás halaszthatatlanná vált.

Shirley egy héttel ezelőtt feküdt kés alá, ám humorát ezúttal sem hagyta otthon - Instagramján egy vicces képpel üzent rajongóinak, a posztban pedig nemcsak nekik, hanem az őt operáló orvosi csapatnak is köszönetet mond:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám és gyógyító üzeneteket küldött. Nagyon hálás vagyok mindannyiótoknak! Hatalmas köszönet jár a fantasztikusan képzett, kemény sebészemnek, Brad Pennenbergnek és hihetetlen csapatának a Cedars Sinai kórházban. Mindig is csodálattal tekintettem az orvostudományra és a tudományra. Annyira hálás vagyok mindazért a tudásért és szakértelemért, amit az új csípőm tervezésébe és megépítésébe fektettek, valamint az eszelős precizitásért és gondosságért, amivel beültették a testembe azt a testembe. Mindannyiukra szeretettel gondolok! 

- hálálkodott az énekesnő, majd szokásához híven poénkodott egy sort:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm.
Most megyek, és gyakorlok néhány magas rúgást, talán még spárgázok is, és valószínűleg megeszek egy liter jégkrémet.

Mihamarabbi felépülést, Shirley!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�garbage� (@garbage) által megosztott bejegyzés

Tarja: "Keményen dolgozom, hogy mindig valami különlegeset adhassak a rajongóimnak"

312440803_560325996093911_1032477436790495729_n.jpg

December 2-ával egy igazi csemegét dobott piacra Tarja Turunen - a "Best Of Tarja: Living The Dream" címre keresztelt, két CD-ből álló csomag a finn tehetség 15 éve tartó szólókarrierje előtt tiszteleg, de egy DVD is bekerült a pakkba, "Circus Life" elnevezés alatt.

Tarja azon művészek közé tartozik, akik az online platformok mellett előszeretettel adnak ki különlegességeket fizikai formátumban is, ennek pedig az énekesnő szerint igen egyszerű a magyarázata:

Az egész zeneipar gyökeres változásokon ment keresztül. Ha nem a mainstream előadók közé tartozol, nem keresel sokat a streaminggel. Ha nem vagy az első tíz között, nagyon nehéz, ezért szeretek kézzelfogható dolgokat is kiadni. Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen egy hűséges rajongótáborod, akik közül sokan fizikai formátumban is szeressék a zenét, így megvásárolják az albumot. Ezért keményen dolgozom, hogy adhassak nekik valami különlegeset.

- kezdte gondolatainak kifejtését Tarja, majd eképpen elmélkedett tovább:

Ez egy igen időigényes munka, de persze szórakoztató is, ezért nem adom fel soha. Szeretnék még sok szép dolgot alkotni. Jómagam is szívesen vásárolok lemezeket. De persze a Spotify remek alkalmazás például új zenék felfedezéséhez! Minden pénteken megjelenik egy lejátszási lista az általam követett vagy hasonló hangzású előadók új zenéivel. 

Mint azt korábban a művésznő elmondta, válogatásalbumának számait ő maga állította össze, ami azért komoly dolog, mert a legtöbb énekes keze meg van kötve, jobbára a kiadó dönti el, mely szerzemények kapjanak helyet egy ilyen kiadványon.

311515877_544210047705506_1070888594142538993_n.jpg

Nagyon boldog voltam, hogy magam választhattam ki a dalokat! Ezt nem minden előadónak engedi meg a kiadó. Egyesek pedig nem is csinálnak ilyet, mert nem tartják olyan fontosnak a best-of albumokat, mint más műveket. De nekem ez egy nagyszerű lehetőség volt, hiszen a lemez megmutatja, hogyan változtam, fejlődtem az évek során. A dalok kiválasztása természetesen részben kihívást jelentett. Az első CD-n a rajongók kedvencei szerepelnek, amelyek kislemezekként is kijöttek, a rockosabb dalok, amelyeket mindig szívesen hallanak a koncertjeimen. A második lemezemre a kedvenc dalaim kerültek, így a két CD megmutatja a sokoldalúságomat. 

- fejtegette tovább a témát Tarja, azt pedig korábban elmesélte, hogy a best of-album ötlete már a koronavírus-járvány előtt megfogant a fejében. 

Eddigi legszemélyesebb albumom az "In The Raw" volt, amelyet azután kezdtem írni, miután felépültem a stroke-omat követően. Úgy gondoltam, ideje >>tiszta vizet önteni a pohárba<<.

banner_raw2019_2v2-1_1.jpg

Tarja 2018 őszén kapott váratlanul agyvérzést otthonában, minden előjel nélkül, egy kimerítő amerikai turnéja után. Szerencsére férjének köszönhetően időben kórházba került, a kezelésekre pedig jól reagált, így nem is maradt nyoma a betegségnek, de mint azt tavalyelőtt elmondta: egy évig rettegett, hogy megismétlődik a szörnyűség, illetve sokkolóan hatott rá a felismerés, hogy akár meg is halhatott volna. Gyógyulása után fordult egy argentin mentorhoz, akivel mély beszélgetéseket folytatott, és megértette: néha lassítani kell a tempón. 

Aztán 2020 első felében kirobbant a pandémia, ekkor Tarja kétségbe esett - le kellett állnia a koncertezéssel, a zenével, amely nemcsak a hivatása, de a szenvedélye is az énekesnőnek.

Úgy vélem, az egész iparágnak szüksége van még néhány évre, hogy teljes mértékben talpra álljon. Természetesen mi, művészek próbálunk felzárkózni, most rengetegen turnén vannak. Az összes fellépést két-három éve elhalasztották vagy törölték, én is idén folytatom a koncertezést, és természetesen írom a következő rocklemezemet.

- zárta sorait.

süti beállítások módosítása