Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: Enemy Of Reality - Downfall

2023. február 26. - Jurancsik Eszter

eor.jpg

2013-ban alakult Athénban a szimfonikus metalban utazó Enemy Of Reality, élén a csodás hangú Iliana Tsakiraki énekesnővel - a hölgy korábban a Meden Agan tagjaként vált ismertté.

A zenekar 2014-ben adta ki "Rejected Gods" című debütlemezét, majd 2016-ban érkezett az "Arakhne".

Február 24-én piacra dobták harmadik albumukat, amely a "Where Truth May Lie" címet viseli. A korongról először a Serenade of Death című dalt hozta ki a csapat, két nappal ezelőtt pedig megérkezett a második videoklip, amely a Downfall című szerzeményükhöz készült. Íme!

Klippremier: Lovebites - Stand And Deliver (Shoot ‘em Down)

316534403_705314900956301_1100279460920470785_n.jpg

Február 22-én szabadult a világra a japán Lovebites "Judgement Day" címet viselő nagylemeze, amely immár sorban a negyedik albuma a csapatnak.

Miután a basszeros Miho 2021 nyarán elhagyta a zenekart, Asami, Haruna, Midori és Miyako lázasan keresni kezdték a hiányzó láncszemet, akit hazai pályán találtak meg: ő a 20 éves Fami, aki már tini kora óta zenével foglalkozik.

Karácsonykor lepte meg a vérfrissítésen átesett banda rajongóit az új korong címadó dalával, amelyhez látványos videót is forgattak, néhány napja pedig publikálták a második kisfilmes tételt, amely a Stand And Deliver (Shoot ‘em Down) címet viseli, íme:

Diana Leah: "A Delain olyan, mint egy család!"

329676843_909167167085122_3773625592083972935_n.jpg

2022 augusztusában mutatkozott be a nagyérdeműnek a teljes átalakuláson átesett Delain új frontlánya, Diana Leah. Első közös szerzeménye a csapattal a The Quest and the Curse című felvétel volt, amelyet a Beneath, a Moth To a Flame és a Queen of Shadow követtek, majd február 10-én megjelent a "Dark Waters" című album, amelyen már Diana hangja hallható.

Egy német metal magazin készített interjút nemrégiben Diana-val, aki elmesélte, hogyan került a csapatba és milyen zenék vannak hatással a munkájára.

Hogyan került a Delain köreibe az énekesnő?

Éppen otthon, Olaszországban voltam, sétálni mentem. Ránéztem az Instagram-fiókomra és láttam, hogy jött egy üzenet Martijn Westerholttól. Először meg akartam győződni róla, hogy nem egy hamis profilról van szó - manapság rengeteg ilyen történik. Amikor rádöbbentem, hogy tényleg ő az, teljesen hihetetlennek éreztem a dolgot! Azt gondoltam: "Mi vaaan, ez most tényleg velem történik?!". Martijn elmondta, hogy megtalálta a YouTube-csatornámat - és már rajta is voltam azon énekesek listáján, akikkel fel akarta venni a kapcsolatot.

- emlékezett vissza Diana, aki arról is őszintén beszélt, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor a zenekarhoz csatlakozott:

Soha nem könnyű, amikor egy együttes leváltja az énekesét, de legalább tudod, mi vár rád: összehasonlítanak az elődöddel, kritizálnak és negatív hozzászólásokat hagynak a közösségi médiában. De ez ezzel jár.

dianal.jpg

Az emberek nagy elvárásokkal fordulnak feléd. A lelki egészségem érdekében én elhatárolódom a közösségi oldalaktól, valamint folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy ki vagyok. Amit a gyűlölködők írnak rólam, nem fedi a valóságot. Én tudom, hogy ki vagyok és mit csinálok. Az emberek csak egy részemet ismerik, nincs velem személyes kapcsolatuk. Ezért megpróbálok nem ügyet csinálni abból, amiket írnak rólam. 

Hogyan csiszolódtak össze a banda többi tagjával?

Amikor még a meghallgatások zajlottak, Hollandiába repültem. Martijn meghívott és megkérdezte, hogy hajlandó lennék-e találkozni vele. Természetesen azonnal beleegyeztem. A fiúkkal Sander (Zoer, a formáció dobosa) házában eljátszottunk néhány számot akusztikus verzióban, együtt vacsoráztunk és rengeteget beszélgettünk, csak hogy lássuk, hogy emberileg mennyire jövünk ki egymással.

308191408_642462820584649_2517909199131449883_n.jpg

A zenei egyetértés mellett egymás megértése is nagyon fontos. Azonnal egy hullámhosszra kerültünk! Az is nagyon meglepett, hogy mennyire hétköznapi emberek. Mindannyian lazák és könnyű velük dolgozni. Ludovico ( Cioffi, a basszusgitáros) egy hónappal később csatlakozott hozzánk, de már vele is nagyon könnyű volt a munka az elejétől kezdve. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Ez ritka! Nagyon jó barátok vagyunk, ugyanígy a színfalak mögött ténykedő stábtagokkal is ilyen viszonyban vagyunk. Mindannyian elképesztő humorérzékkel bírnak, rengeteget nevetünk. Minden alkalommal, amikor Hollandiába repülök, azt mondom, szükségem van egy arcmasszázsra, mert fáj az arcom a sok nevetéstől. (nevet) Ezért nagyon hálás vagyok!

Milyen zenék vannak hatással Diana munkásságára, kik inspirálják?

Az emberek meglepődtek, amikor a Delainhez csatlakoztam, hiszen a trance-ben nőttem fel. Romániában születtem, ott éltem 15 évig, Romániában pedig mindig is nagyon menő volt a trance és a dance műfaj. Kislányként mindig dance-t hallgattam a rádióban. Amikor 15 évesen Olaszországba költöztem, elkezdtem rockot hallgatni, így az elektronikus zene háttérbe került. Egy napon meghallottam Armin van Buuren Sharon den Adellel (Within Temptation) közös dalát, az In And Out Of Love-ot. Azt gondoltam: Sharon hangja egy trance számban??? Hát ez mennyei! Elkezdtem ismét elektronikus zenét hallgatni, különösen Armin van Buurent, imádom a stílusát. Rengeteg lemezlovas van, de nem mindenki csinál olyan zenét, mint ő! Az érdeklődésem révén találkoztam olyan emberekkel, akik ilyen zenét készítenek, ők küldtek nekem dalokat, és én énekelhettem azokban. Így indult az egész.

Keményen kiosztotta követőit Charlotte Wessels!

charlotte_wessels-news-10622.jpg

Charlotte Wessels a napokban tett közzé egy montázst közösségi oldalain, melynek keretein belül arról számolt be, hogy az est folyamán Lizzo koncertre megy, éppen ezért bűntudatot érez, amiért eladta azt a dzsekit, amit a Delain-koncertek alkalmával is viselt, és ami hasonló fazonból építkezik, amilyen hacukát Lizzo is visel a felvételen.

Az énekesnő követői ezzel két táborra szakadtak, voltak akik kellemes üzeneteket hagytak, és jó szórakozást kívántak az énekesnőnek, ám a fanok többsége otromba megjegyzésekkel árasztotta el a kommentszekciót, ezzel felháborítva az egyébként nyugodt természetű Charlie-t. Azonban a Delain egykori frontasszonya sem fogta vissza magát, ugyanis egy későbbi posztban tette helyre a rossz nyelveket.

Azt hiszem, hogy először fordult elő velem, hogy egy rakás kommentet kellett törölnöm a közösségi oldalaimról. Tegnap egy izgalmas bejegyzést tettem közzé arról, hogy megnézem Lizzót a csúnya, zsírfóbiás megjegyzések mennyisége azonban teljes mértékben lehangoló volt. Ha valakinek nem tetszik a zenéje vagy akár a kinézete, az még rendben van, de ezeket nem kell világgá kürtölni aljas támadás formájában. Létezhetetlen, hogy minden a kedvedre tegyen. És ne gyere nekem azzal, hogy » jaj, de hát a túlsúly egészségtelen «, mintha ez egy aggodalomra okot adó helyről jönne, amúgy meg, csak úgy mondom, hogy annak aki táplálkozási zavarokkal küzd, ezek a kommentek többet ártanak mint maga a plusz kiló. Egyébként Lizzo tegnap csodálatos volt, két órán keresztül fáradságot nem ismerve táncolt és énekelt. A »viccek« nem viccesek, a jó szándékú »tanács« pedig nem hasznos. Remélem találsz majd magadnak valami pozitívabb elfoglaltságot.

– fakadt ki az énekesnő, kinek álláspontját több kollégája is osztotta, ennek pedig hangot is adtak a kommentrészlegben.  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charlotte Wessels (@charlottewessels) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charlotte Wessels (@charlottewessels) által megosztott bejegyzés

Megérkezett Floor Jansen ötödik dala: Daydream

maxresdefault_12.jpg

"Paragon" címmel, március 24-ével küldi boltokba első szólóalbumát Floor Jansen, amely hangzásában merészen eltávolodik a metaltól. Első saját szerzeménye Fire címmel jelent meg tavaly márciusban, amelyet a Storm, a Me Without You és az idén januárban kiadott Invincible követtek.

A néhány nappal ezelőtt 42. születésnapját ünneplő Nightwish-frontasszony ma kiadta ötödik kislemezét, amely a Daydream címet viseli, és Floor elmondása szerint a covid-19 járvány sötét időszakában vetette papírra a szöveget, melynek üzenete, hogy ne adjuk fel a reményt és haladjunk kitartóan előre.

Íme:

 

A tengeri élőlények kizsákmányolása ellen küzd Alissa White-Gluz

202202_news_arch-enemy_alissa-white-gluz.jpg

Az Arch Enemy frontlánya nemcsak férfiakat megszégyenítő hörgéséről ismert, hanem vegán életmódjáról is, amelyet kamaszkora óta követ - vegetáriánus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Kanadában, így nem esett nehezére az, hogy 13 éves korában az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon. 

Többször szerepelt már a PETA állatvédő szervezet kampányaiban, amelyekben a szőrmeviselés ellen emelte fel hangját, most pedig a tengeri élőlények védelméért áll ki az énekesnő, aki a kampányhoz kapcsolódó plakáton egy halászhálóban sellő uszonnyal pózol.

alissa_white-gluz_vegan-peta-ad.jpg

A PETA szándékosan mostanra időzítette a kampányt, a keresztény vallást követők ugyanis tudják, hogy Hamvazószerdán, azaz február 22-én vette kezdetét a Nagyböjt, amely április 8-án, Nagyszombaton ér véget. Akik tartják a böjtöt, rendszerint sok halat fogyasztanak - mind a keresztény, mind a zsidó vallás nem tekinti húsnak a halat és a tengeri állatokat. Alissa sosem rejti véka alá a véleményét, ahogy most se tette:

Az emberek figyemen kívül hagyják, hogy a tengeri élőlények is állatok. Ilyenkor egy teljesen más környezetet bolygatunk meg, és elpusztítjuk annak minden lakóját. Erről igen keveset beszélnek, pedig kellene, ugyanis ha a statisztikákat vesszük alapul, az óceánjaink 20 év múlva kihalnak.

- kezdte fejtegetni gondolatait az énekesnő egy exkluzív videóinterjúban.

A halak érzik a fájdalmat, megosztják egymással a tudásukat, emellett jó memóriájuk és saját "kultúrájuk" van. Néhányuk úgy udvarol a leendő partnerének, hogy kifinomult művészeti alkotásokat készít az óceánfenéken lévő homokban, mégis évente több halat ölnek meg élelemszerzés céljából, mint az összes többi állatot együttvéve. Leszúrják, szétzúzzák, megfojtják, vagy felnyitják és kibelezik őket, miközben gyakran még teljesen tudatuknál vannak. Ezenkívül évente 38 millió tonna más vízi állatot fognak ki akaratlanul, hogy kielégítsék a fogyasztók "tenger gyümölcsei" iránti igényét. 

Természetesen most is elmondta, hogy ha mindenki vegánná válna, ahogyan ő is tette több, mint 20 évvel ezelőtt, a remény még nincs teljesen elveszve. 

Ha követed a példámat, évente 200 állatot mentesz meg! Segíthetsz a kegyetlen tojás-és tejipar elleni harcban is. Ezzel az egyszerű döntéssel visszafordítható a folyamat!

Burning Witches: májusban új album, látható az első videoklip is

bw2.jpg

"The Witch of the North" címmel, 2021-ben jelent meg a svájci és holland tagokkal felálló heavy metalos Burning Witches legutóbbi stúdióalbuma, amely kiadvánnyal még az Egyesült Államokba is eljutott a csapat.

A fiatal metálboszorkányok az elmúlt évben sem tétlenkedtek: ma jelentették be ugyanis a csajok, miszerint 2023. május 5-ével boltokba kerül ötödik nagylemezük, amelynek a "The Dark Tower" címet adták, illetve az első videoklip is elérhető már - a korong címadó szerzeménye került megfilmesítésre. A számot pedig nem más ihlette, mint Báthory Erzsébet, akinek nevét kegyetlen legendák övezik.

Wow, ez aztán gyors volt, nem igaz? Az ötödik album már elkészült, mi pedig a vadonatúj 'The Dark Tower' kislemezzel térünk vissza. Az új lemez címadó dala irgalmatlan ritmusával, az igazán epikus riffekkel és a markáns, de ugyanakkor dallamos énekkel tökéletesen illeszkedik majd a setlistünkbe! Báthory Erzsébet, a hírhedt vérgrófnő nagyszerű inspiráció volt a fantasztikus videokliphez. Mindannyian tudtunk azonosulni a történettel és a hátborzongató mondával, és már az elején tudtuk, hogy ez egy új csúcspont lesz a boszorkányok történetében!

- lelkendezett a csapat közösségi oldalán.

A "The Dark Tower" számlistája:

01. Rise Of Darkness
02. Unleash The Beast
03. Renegade
04. Evil Witch
05. World On Fire
06. Tomorrow
07. House Of Blood
08. The Dark Tower
09. Heart Of Ice
10. Arrow Of Time
11. Doomed To Die
12. Into The Unknown
13. The Lost Souls

burningwitchesdarktower.jpg

Nervosa: újabb távozás - Mia Wallace is kilépett

mia.jpg

Lassan követhetetlenné válnak a Nervosa háza táján zajló események. Az eredetileg brazil, magát mára nemzetközi bandává kinőtt formáció körüli kavarodások a görög Eleni Nota kilépésével kezdődtek, akinek egészségi problémákkal kellet szembesülnie, kezelésekre szorul, emiatt pedig nem nagyon tudott volna huzamosabb ideig távol maradni hazájától, ugyanekkor Mia Wallace-nak családi problémák miatt kellett otthon maradnia Olaszországban.

Nanu Villalba érkezett a dobok mögé, ám karrierje a csapattal kérészéletűnek bizonyult, pár hét után ugyanis tisztázatlan körülmények között elhagyta a Nervosa fedélzetét. Nem sokkal később Helena Kotina került a zenekarba gitárosként, akkor még arról szóltak a hírek, hogy a mára egyedüli eredeti tagként megmaradt Prika Amaral csupán egy második gitárossal szeretné kibővíteni az együttest, és amint lehetséges, Mia visszatér köreikbe. Január végén az énekes Diva Satanica, alias Roció Vázquez is kereket oldott, indoklásában a bandán belüli nézeteltérések szerepeltek.

Ma értesülhettünk arról, hogy a formáció megtalálta új dobosát a bolgár Michaela Naydenova személyében, de ha ez a sok fordulat még mindig nem elég, Mia Wallace bejelentette, hogy nem tudja tovább folytatni a zenekarral közös munkát.

 Egy igen nehéz pillanat az életemben. Úgy gondolom, aki közel áll hozzám, átérzi ezt. Nem tudom tovább csinálni azt, amit szeretek, turnézni és a zenének élni, ennek egész egyszerűen az az oka, hogy megrekedtem bizonyos helyzetekben. A szívem tele van szomorúsággal, de nem tarthatom az embereket bizonytalanságban emiatt. 

312175853_648830300035711_9138749796425177843_n.jpg

Többé nem maradhatok a Nervosa tagja, nem várakoztathatom Prikát az örökkévalóságig, hiszen jön egy új album. Az egyetlen, amit tehetek most, hogy hálámat fejezem ki a Nervosának mindazon izgalmas élményekért, amit kaptam, és amint lehetségessé válik, újra hallatok magamról. Támogatni fogom Prikát, hiszen ő nemcsak a zenésztársam volt, hanem ő az egyik legjobb barátom is. Pont ezért olyan rohadt nehéz számomra ez a döntés. Azonban az élet kegyetlen, olykor fejet kell hajtani előtte és amit csak tudunk, meg kell tennünk a túlélésünkért. Mindig zenész maradok, vissza fogok térni a színpadra. Most, 24 év után azonban lassítanom kell, remélem, mindannyian megértitek. 

Szeretettel Mia

 

Összefogtak az egykori Delain-tagok: Charlotte hollandiai miniturnéján Timo és Otto is színpadra állnak

ch_1.jpg

Felesleges újra kitérni a Delain drámájára, az egykor teljesen holland tagokat számláló zenekar mára teljesen átalakult 2021 óta, e hónapban pedig az új felállású csapat új albuma is boltokba került - kritikát ITT olvashattok.

Charlotte Wessels, a formáció egykori hangja és arca eközben szorgosan építi szólókarrierjét, hiszen két lemezt is (" Tales From Six Feet Under", 2021 és "Tales From Six Feet Under Vol. II.", 2022) piacra dobott a csapatból történt távozása óta, de énekelt Alissa White-Gluz és PelleK oldalán is, legutóbb pedig a honfitárs Epica "The Alchemy Project" címet viselő középlemezén vendégeskedett Myrkurral egyetemben, a Sirens - Of Blood And Water című szerzeményben. 

Január folyamán jelentette be az énekesnő, hogy tavasszal miniturnéra indul Hollandiában, amely koncertsorozat április 1-jén kezdődik és május 27-ével ér véget, így a fiatal tehetség rajongói élőben is hallhatják szólómunkásságának darabjait.

Tegnap Charlotte igencsak meglepte követőit, ugyanis egy friss posztból kiderült, hogy zenészei között ott lesznek majd egykori Delain-beli barátai: Joey Marin, Otto Schimmelpenninck van der Oije és Timo Somers - a kis csapat pedig már lelkesen próbál a fellépésekre. 

Charlotte 2020 folyamán kezdte el Patreon-oldalán megosztani azon dalait, amelyeket még a Delain tagjaként írt, ám úgy érezte, nem illenének a csapat albumaira. Az év folyamán következett be a mélypont a zenekar életében, amely az akkori felállás útjának végét jelentette.

Ignea: április végén jön az új album+klippremier: Nomad's Luck

ignea.jpg

A kijevi Ignea 2020-ban jelentkezett utoljára nagylemezzel, amely a "The Realms of Fire and Death" címet viselte. Az Ukrajnában zajló háború komoly nehézségek elég állította a zenekar új albumának elkészítését, ám a csapat nem csüggedt, az elmúlt időszakban szépen, csendben dolgoztak az újdonságon, amely 2023. április 28-án kerül boltokba "Dreams of Lands Unseen" címmel, a Napalm Records égisze alatt. A korong tematikája egy utazáson alapul, amelynek központi figurája egy Yablonska nevű karakter. A számok pedig az általa járt út veszélyeiről szólnak. 

Az első dal már hallható is, amely a Nomad's Luck címet viseli.

A világ legtávolabbi zugaiba vezető útja során Yablonska többször is meghalhatott volna, akár mérgező növények és betegségek, akár a helyiek babonái és tabunak számító dolgai miatt. Meg is állapodhatott volna, de az új helyek felfedezésére irányuló vágya minden kockázatot háttérbe szorított. Ebben a dalban Yablonska mintha azt kérdezné magától, hogy meddig bírja még ezt az utazást.

- mesélte a szám hátterét a Helle Bogdanova vezette csapat. 

331500690_655172199632253_4119066210399730602_n.jpg

 

 

süti beállítások módosítása