Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Shirley Manson: sikeres csípőműtéten esett át az énekesnő

2023. január 22. - Jurancsik Eszter

0_audacys-9th-annual-we-can-survive.jpg

Tavaly adtuk hírül, hogy a Garbage karizmatikus frontasszonyára műtét vár - egy 2016-os koncert alkalmával szerzett sérülés miatt az elmúlt hat évben fájdalmai annyira felerősödtek, hogy a beavatkozás halaszthatatlanná vált.

Shirley egy héttel ezelőtt feküdt kés alá, ám humorát ezúttal sem hagyta otthon - Instagramján egy vicces képpel üzent rajongóinak, a posztban pedig nemcsak nekik, hanem az őt operáló orvosi csapatnak is köszönetet mond:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám és gyógyító üzeneteket küldött. Nagyon hálás vagyok mindannyiótoknak! Hatalmas köszönet jár a fantasztikusan képzett, kemény sebészemnek, Brad Pennenbergnek és hihetetlen csapatának a Cedars Sinai kórházban. Mindig is csodálattal tekintettem az orvostudományra és a tudományra. Annyira hálás vagyok mindazért a tudásért és szakértelemért, amit az új csípőm tervezésébe és megépítésébe fektettek, valamint az eszelős precizitásért és gondosságért, amivel beültették a testembe azt a testembe. Mindannyiukra szeretettel gondolok! 

- hálálkodott az énekesnő, majd szokásához híven poénkodott egy sort:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm.
Most megyek, és gyakorlok néhány magas rúgást, talán még spárgázok is, és valószínűleg megeszek egy liter jégkrémet.

Mihamarabbi felépülést, Shirley!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�garbage� (@garbage) által megosztott bejegyzés

Tarja: "Keményen dolgozom, hogy mindig valami különlegeset adhassak a rajongóimnak"

312440803_560325996093911_1032477436790495729_n.jpg

December 2-ával egy igazi csemegét dobott piacra Tarja Turunen - a "Best Of Tarja: Living The Dream" címre keresztelt, két CD-ből álló csomag a finn tehetség 15 éve tartó szólókarrierje előtt tiszteleg, de egy DVD is bekerült a pakkba, "Circus Life" elnevezés alatt.

Tarja azon művészek közé tartozik, akik az online platformok mellett előszeretettel adnak ki különlegességeket fizikai formátumban is, ennek pedig az énekesnő szerint igen egyszerű a magyarázata:

Az egész zeneipar gyökeres változásokon ment keresztül. Ha nem a mainstream előadók közé tartozol, nem keresel sokat a streaminggel. Ha nem vagy az első tíz között, nagyon nehéz, ezért szeretek kézzelfogható dolgokat is kiadni. Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen egy hűséges rajongótáborod, akik közül sokan fizikai formátumban is szeressék a zenét, így megvásárolják az albumot. Ezért keményen dolgozom, hogy adhassak nekik valami különlegeset.

- kezdte gondolatainak kifejtését Tarja, majd eképpen elmélkedett tovább:

Ez egy igen időigényes munka, de persze szórakoztató is, ezért nem adom fel soha. Szeretnék még sok szép dolgot alkotni. Jómagam is szívesen vásárolok lemezeket. De persze a Spotify remek alkalmazás például új zenék felfedezéséhez! Minden pénteken megjelenik egy lejátszási lista az általam követett vagy hasonló hangzású előadók új zenéivel. 

Mint azt korábban a művésznő elmondta, válogatásalbumának számait ő maga állította össze, ami azért komoly dolog, mert a legtöbb énekes keze meg van kötve, jobbára a kiadó dönti el, mely szerzemények kapjanak helyet egy ilyen kiadványon.

311515877_544210047705506_1070888594142538993_n.jpg

Nagyon boldog voltam, hogy magam választhattam ki a dalokat! Ezt nem minden előadónak engedi meg a kiadó. Egyesek pedig nem is csinálnak ilyet, mert nem tartják olyan fontosnak a best-of albumokat, mint más műveket. De nekem ez egy nagyszerű lehetőség volt, hiszen a lemez megmutatja, hogyan változtam, fejlődtem az évek során. A dalok kiválasztása természetesen részben kihívást jelentett. Az első CD-n a rajongók kedvencei szerepelnek, amelyek kislemezekként is kijöttek, a rockosabb dalok, amelyeket mindig szívesen hallanak a koncertjeimen. A második lemezemre a kedvenc dalaim kerültek, így a két CD megmutatja a sokoldalúságomat. 

- fejtegette tovább a témát Tarja, azt pedig korábban elmesélte, hogy a best of-album ötlete már a koronavírus-járvány előtt megfogant a fejében. 

Eddigi legszemélyesebb albumom az "In The Raw" volt, amelyet azután kezdtem írni, miután felépültem a stroke-omat követően. Úgy gondoltam, ideje >>tiszta vizet önteni a pohárba<<.

banner_raw2019_2v2-1_1.jpg

Tarja 2018 őszén kapott váratlanul agyvérzést otthonában, minden előjel nélkül, egy kimerítő amerikai turnéja után. Szerencsére férjének köszönhetően időben kórházba került, a kezelésekre pedig jól reagált, így nem is maradt nyoma a betegségnek, de mint azt tavalyelőtt elmondta: egy évig rettegett, hogy megismétlődik a szörnyűség, illetve sokkolóan hatott rá a felismerés, hogy akár meg is halhatott volna. Gyógyulása után fordult egy argentin mentorhoz, akivel mély beszélgetéseket folytatott, és megértette: néha lassítani kell a tempón. 

Aztán 2020 első felében kirobbant a pandémia, ekkor Tarja kétségbe esett - le kellett állnia a koncertezéssel, a zenével, amely nemcsak a hivatása, de a szenvedélye is az énekesnőnek.

Úgy vélem, az egész iparágnak szüksége van még néhány évre, hogy teljes mértékben talpra álljon. Természetesen mi, művészek próbálunk felzárkózni, most rengetegen turnén vannak. Az összes fellépést két-három éve elhalasztották vagy törölték, én is idén folytatom a koncertezést, és természetesen írom a következő rocklemezemet.

- zárta sorait.

DIANNE: hamarosan érkezik az első dal!

320793416_5521597231301947_4942880547701428854_n.jpg

Tavaly volt öt éve, hogy Dianne van Giersbergen távozni kényszerült a német Xandria köreiből. Botrányoktól cseppet sem mentes kilépését követően másik csapatára, az Ex Librisre fókuszált, valamint folytatta csodás ékszereinek, a Precious Metal Jewelry-nek készítését is.

Szeptemberben jelentette be a holland tehetség, hogy ismét a zenét helyezi élete középpontjába, ugyanis szólóalbumot ad ki, projektje pedig egyszerűen csak DIANNE néven fut majd.

Néhány nappal ezelőtt azt is elárulta, hogy mikor érkezik első szóló dala - a szerzeményt, amely az After The Storm címet kapta, február 14-én debütáltatja az énekesnő, szólóalbuma pedig -amelynek megjelenési dátuma egyelőre még titok - a "Soulward Bound" címet viseli majd.

"Igen, Valentin-napon jön a kislemezem! Szándékosan esett a választásom erre a napra, szeretném kihangsúlyozni mindazt, amit a Xandriával megjelent utolsó dalunk, a Queen of Hearts Reborn megjelenése óta átéltem. Készen állok a szimfonikus metalban történő újjászületésemre!

- vezette fel első szerzeményének hátterét Dianne, aki azt is elárulta: természetesen videó is készül a szóban forgó tételhez:

Ez a tökéletes dátum arra is, hogy megajándékozzam szeretett rajongóimat az első dalommal és egy epikus, filmszerű videoklippel kényeztesselek benneteket! Tőlem Nektek, hogy továbbra is azt mondhassam: "köszönöm, hogy hisztek bennem és támogattok!"

 

Időtálló alkotások: ezek a csajmetal lemezek 20 évesek 2023-ban

istockphoto-1180154465-170667a_1.jpg

2003 sem most volt, sok víz lefolyt a Dunán azóta. E cikkben négy albumról olvashatsz, amelyek idén ünneplik a 20. születésnapjukat.

1. THE GATHERING - SOUVENIRS

the-gathering-the-gathering-band-2653161-691-463.jpg

Az 1989-ben alakult atmospheric/post rockot játszó holland együttes első frontembere Bart Smits volt, őt váltotta 1994-ben Anneke van Giersbergen, aki először az 1995-ös "Mandylion" című albumon énekelt. A "Souvenirs" 2003. február 24-én jelent meg, és hamisítatlanul Gatheringes lett. Anneke földöntúli, tiszta hangja kiszakít a hétköznapokból, aki még nem hallotta ezt a lemezt, sürgősen pótolja be, ha a lágyabb, de mégis élettel teli rock rajongója, nem fog csalódni. Csak hogy néhány dalt említsek, amelyek egy másik világba repítenek: Even the Spirits are Afraid, Broken Glass, Monsters.

2. EPICA - THE PHANTOM AGONY

51c86c4500f889d6edf88a732dc636f7.jpg

Miután Mark Jansen kivált az After Foreverből, Sahara Dust néven hívta életre saját bandáját, Helena Michaelsen énekesnővel az élén. Miután Helena távozott, nevet cseréltek, a Kamelot egyik albuma után váltottak Epicára, és a 18 éves Simone Simons, Mark akkori barátnője lett az új frontlány. A "The Phantom Agony"-ról a mai napig csendülnek fel számok a koncerteken, elég csak a mai napig kultusz-övezte Cry For The Moon-ra gondolni, de a Sensorium és a Feint is gyakran szerepel a holland együttes setlistjében. Simone hangja az évek múlásával egyre kiforrottabbá vált, zeneileg pedig úgy őrizték meg a jellegzetességeiket, hogy közben nem váltak unalmassá, mára pedig a szimfonikus metal egyik megkerülhetetlen csapataként hatalmas stadionokat töltenek meg.

 

3. EVANESCENCE - FALLEN

6921557c-8af2-4639-8579-804e5d0de039_796x597.jpg

Az arkansasi csapat 1995-ben alakult, ám az áttörésre nyolc évet kellett várniuk. A zenekar ekkor adta ki "Fallen" című albumát, amelyen a világhírnevet meghozó Bring Me To Life is szerepelt. További slágerlistás dalok is születtek a korongról, mint a Going Under, az Everybody's Fool vagy éppen a gyönyörű lassú ballada, a My Immortal. A csapat az album 20. születésnapja alkalmából különleges szemfesték-palettát is tervezett.

4. XANDRIA - KILL THE SUN

xandria_05_vonuslarfotodesign.jpg

A német formáció 1994 óta létezik, ám első stúdióalbumuk megjelenésekor már 2003-at írtak a naptárak. A "Kill The Sun" egy kedves lemez, bár szerény véleményem szerint Lisa Middelhauve távozása után először Manuela Kraller, majd Dianne van Giersbergen hangjával éreztem úgy igazán egységesnek a csapatot. Azóta ők ketten is elhagyták a zenekart, jelenleg Ambre Vourvahis-szal készülnek nyolcadik sorlemezük kiadására. Lisa azon énekesnők közé tartozik, akik nemcsak tiszta hangjukat, hanem a hörgést is alkalmazzák előadásmódjukban. 

Sminkcuccokkal ünnepli debütáló albumát az Evanescence

evanescence_2.jpg

2003. március 4-én jelent meg az arkansasi Evanescence debütlemeze, a "Fallen", amelyen olyan ikonikus szerzemények szerepeltek, mint a Going Under, a My Immortal, vagy a csapatnak világhírnevet meghozó Bring Me To Life.

Ennek örömére a zenekar a szépítőszereket gyártó HipDot céggel karöltve különleges szemfesték-palettát tervezett, amely nyolc árnyalatot vonultat fel, és mindegyik szín a szóban forgó album egy-egy dala után kapta a nevét.

Az Amy Lee énekesnő vezette formáció eképpen ünnepli meg a korong 20. születésnapját, amely az akkor már nyolc éve létező zenekarnak meghozta az áttörést.

A fehértől kezdve a sötétkéken át egészen a feketéig többféle szín megtalálható a palettán, amelyet ITT tudnak megrendelni a fanatikusok, és amely termék cruelty-free/vegán, doboza pedig egy CD-tokot formáz.

Íme, az árnyalatok nevei:

* Hello (Black - Matte)
* Going Under (Bright White - Shimmer)
* Haunted (Bright Blue/Silver - Foil)
* Bring Me to Life (Muted Blue/Grey - Matte)
* Everybody’s Fool (Dark Blue Jean - Matte)
* My Immortal (Royal Blue - Foil)
* Taking Over (Greyish Periwinkle - Foil)
* Imaginary (Deep Royal Blue - Glitter)

Érdekesség, hogy a Korn is piacra dobott egy szemhéjárnyaló-palettát, "Follow The Reader" című albumuk 25. évfordulója alkalmából. 

 

Klippremier: Frozen Crown - Victorious

 319508654_6104780839585092_3645726792633657546_n.jpg

Március 10-én jön a milánói power metalosok negyedik sorlemeze, a "Call Of The North", amely új felállásában a második kiadványa lesz a csapatnak - dallistáját és borítóját is megmutatta az együttes.

A Giada Etro vezette zenekar korábban elmondta: a banda hangzásának megszilárdítása érdekében nem szerepelnek a korongon vendégzenészek, ellenben epikus kórusok és súlyos gitártémák tarkítják majd az albumot, amelyről korábban már hallhattuk a címadó dalt és láthattuk a hozzá készült kisfilmet is.

A mai napon újabb videoklipes szerzeménnyel jelentkezett az olasz formáció, ezúttal a Victorious című dalhoz forogtak a kamerák, íme:

Készül az Amaranthe új albuma!

amaranthe-2022.jpg

2020-ban jelent meg a svéd/dán modern metalos Amaranthe legutóbbi sorlemeze, a "Manifest" (kritika ITT). A kiadványról előzőleg elárulta a csapat, hogy az eddigieknél jóval durvábban fog szólni, valamint sokoldalúbb is lesz, és nem is beszélt mellé a zenekar.

Az elmúlt hónapokban sem tétlenkedett az Elize Ryd énekesnő vezette formáció, ugyanis először PvP címmel jött ki egy új dal, amely a svéd e-sport válogatott himnusza is lett egyben, majd a Find Life című szerzeményt tárták a nagyérdemű elé, ez a szám pedig nagy eséllyel szerepelni fog a banda új albumán is, amelyről most hivatalosan is bejelentette a csapat, hogy Koppenhágában megkezdték a felvételét az ismert dán producer, Jacob Hansen stúdiójában.

Masszív lelkesedéssel és izgalommal jelentjük be, hogy megérkeztünk Jacob Hansen stúdiójába, hogy hetedik nagylemezünket rögzítsük, amelynek egyelőre még nincs címe. Hamarosan friss infók, klipek, fotók és még sok más dolog is várható, maradjatok velünk!

- írta közösségi oldalain a nemrég a Beyond The Black társaságában, Budapesten is koncertet adott együttes.

 

süti beállítások módosítása