Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Így ünnepelte húszéves albumát az Evanescence

2023. augusztus 28. - Jurancsik Eszter

312346697_663496335136915_1859802227181562530_n.jpg

Ausztráliában turnézik az Evanescence, debütáló albumuk, a "Fallen" pedig idén lett húszéves. Az arkansasi zenekart még 1995-ben hívta életre Amy Lee énekesnő és Ben Moody gitáros, ekkortájt kezdték el írni a szóban forgó korong dalait is, ám az áttörésre egészen 2003-ig kellett várniuk.

Ekkor robbant be a csapat a rockszcénába a Bring Me To Life című szerzeménnyel, amely hetekig lesöpörhetetlen volt a listák éléről, Ausztráliában pedig az év végéig tartotta a csúcsot. A "Fallen" szintén aratott, amely kiadvánnyal 2004-ben Grammy-díjat nyert a banda, és bár az elmúlt 21 évben több tagcsere és távozás tarkította a formáció életét, sikerük a mai napig töretlen.

Amy egy interjúban a következőképpen mesélt erről:

Ez egy remek év, egy jubileum, hiszen a "Fallen" 20 éve jelent meg. Azóta rengeteg mindenen mentünk keresztül, a dalok pedig pont ettől lesznek még jelentőségteljesebbek. Amikor kiadtuk az albumot, nem tudtam elképzelni, hogy milyen messzire jutunk. És még most is itt vagyunk, olyan zenét csinálunk, amit szeretünk, új rajongókat szerzünk, és még mindig rengetegen hallgatják ezt a lemezt, miközben a fiatalabb generáció is felfedezi magának!

Augusztus 24-én Brisbane-ben adott koncertet a zenekar, a bulin pedig rengeteg dal felcsendült a fent említett lemezről, a Bring Me To Life mellett hallhatták a rajongók a gyönyörű balladát, a My Immortalt, a Going Undert, az Imaginary-t és egy egyveleget, amelyben helyet kapott a Haunted, a My Last Breath, az Everybody's Fool és a Whisper is.

Íme, néhány videó a koncertről!

Novemberben új EP-t ad ki a Spiritbox+klippremier: Jaded

275309775_540913417390745_947493037696685030_n.jpg

2021-ben jelent meg a kanadai heavy metalos Spiritbox debütáló albuma, az "Eternal Blue" (kritika ITT), amely elindította a zenekart a sikerek útján, tavaly júniusban pedig "Rotoscope" címmel egy középlemezt is kiadott a Courtney LaPlante vezette formáció.

Most újabb nagyszerű hírrel örvendeztette meg egyre népesebb rajongótáborát a csapat, ugyanis november 3-ával újabb EP érkezik, a "The Fear Of Fear".

A dalok listája:

01. Cellar Door
02. Jaded
03. Too Close / Too Late
04. Angel Eyes
05. The Void
06. Ultraviolet

A Jaded című tételhez pedig videoklip is érkezett, íme:

Klippremier: Temperance - Daruma, októberben jön az új album!

356263341_5642327169203419_6676516860551079722_n.jpg

Januárban jelentette be a Temperance énekesnője, Alessia Scolletti, és dobosa, Alfonso Mocerino, miszerint személyes okok miatt elhagyják a csapatot. Egy ideig Lina Victoria és Marco Sacchetto segítette ki a megfogyatkozott bandát, utóbbi pedig véglegesen a zenekar tagja maradt.

Június végén derült ki, hogy Alessia helyére az amerikai Kristin Starkey került, aki csodálatos alt hanggal rendelkezik, valamint képzett operaénekes és énektanár is, aki örömmel mondott igent a felkérésre.

Ma az együttes bejelentette: ősszel, egészen pontosan október 20-án, a Napalm Records gondozásában jelentetik meg hetedik sorlemezük, amelynek a "Hermitage - Daruma's Eyes Pt. 2" címet adták.

Nagyon izgatottak vagyunk a Hermitage nevű új lemez miatt! Személy szerint az "Of Jupiter and Moons" albumon megjelent Daruma's Eyes Pt 1 című kompozíciója óta álmodtam egy ilyen igazi konceptalbum elkészítéséről, és végre megcsináltuk - egy teljes történet hat karakterrel (hat énekes által képviselve), plusz egy ilyen nagyszerű mesélővel. Úgy döntöttünk, hogy lecseréljük a produceri csapatot, 100%-ban olaszok; Simone Mularonival együtt dolgoztunk a keverésen, ahogy a zenekar első három albumán is, plusz most először dolgoztam együtt valakivel a hangszerelésen: Daniele Mazzával, az Ancient Bards ötletgazdájával. A grafikát szintén a tehetséges művész, Giada Belviso készítette. Készüljetek fel egy utazásra a csodákon és álmokon keresztül.

-vezett fel új művét a formáció, amelyen olyan előadók vendégeskednek majd, mint Arjen Lucassen vagy Fabienne Erni (Eluveitie, Illumishade), kedvcsinálóként pedig meg is jelent az első kislemezes dal, a Daruma:

369320368_5815659071870227_3989785849077494657_n_1.jpg

 

OUTLANDERS - OUTLANDERS (2023)

outlanders-outlanders-600x600.jpg

Az utóbbi években vált megfigyelhetővé az a jelenség, hogy a rock és metal képviselői más-más műfajokban is kipróbálják magukat. Van, akinek ez bejött, van, akinek jobb lett volna a kemény zenénél maradni. A legnépszerűbb kísérleti terep a pop és az elektronikus zene lett, akadt, aki csak feldolgozásokat készített a maga szórakoztatására, és akadtak, akik a könnyedebb elemeket végleg a munkásságuk részévé tették - gondoljunk csak a Within Temptation-re, akik először csak lightosan nyergeltek át a modern metal műfajára, majd a 2019-es "Resist" album már teljes egészében ezt a vonalat hágta meg.

Tarja Turunent a Nightwish frontasszonyaként ismerhettünk meg, a zenekarból történt távozása óta (2005) pedig egy igen gazdag és sikeres szólókarriert épített fel gyakorlatilag a nulláról. 2011-ben döntött úgy, hogy itt az ideje valami újszerűnek. Megálmodta és létrehozta az Outlanders nevet viselő projektet, amelyben nem más segíti őt, mint az elektronikus zenében ténykedő német producer, Torsten Stenzel. 

torsten_tarja_1.jpg

Együttműködésük eredménye a saját magukról elnevezett album, amely június 23-án landolt az üzletek polcain. A finn csodaszoprán és társa már 2021 óta szállították a dalokat a lemezről, az első tétel a Closer To The Sky volt. Az álomszerű zongoradallamokon alapuló szerzemény hihetetlen atmoszférateremtő erővel bírt, legalábbis én úgy éreztem magam, mintha egy másik univerzumba csöppentem volna. A novemberi csípős hidegben is egy mediterrán vagy karib-tengeri partvidéken éreztem magam, és azonnal tudtam: ez valami mágikus dolog kezdete.

És nem tévedtem. A fent említett számot követő kislemezek ugyanazt a libabőrt váltották ki belőlem, amit a bemutatkozó dal. A zene a nyugodt, de lüktető elektronikus ütemeket Tarja érzelmes, klasszikusan képzett hangjával és egyedi gitárjátékkal ötvözi. A hangzás sejtelmes, gyengéd, mégis erőteljes, fülbemászó és álomszerű, egyszerre modern és klasszikus. A zene olyan ellentéteket tartalmaz, amelyek varázslatos módon mégis vonzzák egymást. 

Nagyon nagy kevenc a Depeche Mode 1990-es klasszikusának, a World In My Eyes-nak a feldolgozása. Tarja korábban elmondta: mindig is vonzotta e dal sötét szépsége, és 2014-ben ezt a számot énekelve próbálgatta a hangját különböző oktávokban. Stenzel, aki hatalmas rajongója a legendás szintipop-együttesnek, azonnal belelkesült, amikor az énekesnő felvetette: alkossák meg saját verziójukat. Jómagam is nagy Mode-fan vagyok, ennélfogva pedig kritikus füllel hallgatom a dalaik feldolgozásait. Tarja hangja és Torsten dallamkreációi belevitték a fényt ebbe a sötéten gyönyörű slágerbe. A tempó lassú, a zene kifogástalanra sikerült, Tarja pedig saját stílusában énekli a dalt, és ezek együttesen megszülték az eddigi egyik legjobb feldolgozását ennek a számnak. 

Az album többi tétele is kiválóan alkalmas arra, hogy a hétköznapok rohanásában, a szakadásig tolt munkában, a személyes harcokban megfáradt lelket kiszakítsa ebből a világból és a problémákból, és feltöltse azt. 

A The Sleeping Indian című tételben más különlegességet is kapunk; a Karib-térségben igen ismert rapper, Nkoye Zifah hallható benne, a We Own This Sky pedig a filmzene német mágusának, Hans Zimmernek egyik művén nyugszik - az alapok a Chappie című, 2015-ös sci-fi akciófilmben hallhatók, a gitárszólót Ron "Bumblefoot" Thal szolgáltatja, Tarja pedig néhányszor földöntúli hangon elénekli, hogy miénk az égbolt. És ez a bruttó egy sor elég is, a zene pedig hihetetlen érzékkel lett összerakva. 

tarja.png

Az albumnyitó Outlanders című szerzeményben Tarja finnül idéz a brazil írótól, Paulo Coelhótól. Én speciel kiütést kapok, amikor meglátok egy Coelho-idézetet, főként olyan emberek közösségi profilján, akiknek nincsenek saját gondolataik, de Tarja minden bizonnyal egy olyan ember, aki érzi, érti a szavak súlyát és jelentését, és nem mellesleg jó barátságot ápol az íróval, akinek elmondása szerint az énekesnő a múzsája. Meglepetés Tarja Mystique Voyage című dala a számcsokorban - e tétel az énekesnő 2013-as, "Colours In The Dark" című albumán kapott helyet. Talán ez a korong egyetlen gyenge pontja, jobb lett volna nem hozzányúlni az eredetihez. De ennyi baj legyen, mert ez a pici gyenge pont elvész a rengeteg erős szám között, na és persze nem lehet rá azt mondani, hogy rossz lett, csak épp valahogy furcsán hangzik. De semmiképpen nem disszonánsan.

Ha egy olyan lemezre vágysz, amely ötvözi a lágyságot és a dinamikát, miközben a tartalmára meditálhatsz, álmodozhatsz, vizualizálhatsz és elmerülhetsz benne, akkor ne is keress tovább, az Outlanders debütalbuma Neked való. Tarja ismét bebizonyította, hogy nincs olyan műfaj, amelyben ne állná meg a helyét, olyan remek zenészekkel karöltve pedig, mint Joe Satriani, Marty Friedman, Jennifer Batten vagy éppen Mike Oldfield, ha akart volna, se tudott volna mellényúlni. A kiadványon felsorakozó 12 dal mindegyikét átitatja egy különleges hangulat, amelyet eddig egyetlen, mostanában kiadott albumon nem éreztem. Eddig is tisztában voltam azzal, hogy amihez Tarja hozzányúl, az arannyá válik, ez a lemez pedig maga a színtiszta mágia.

10/10

Kiadó: earMUSIC

Dallista:

01. Outlanders feat. Walter Giardino
02. Closer To The Sky feat. Trevor Rabin
03. The Cruellest Goodbye feat. Al Di Meola
04. World In My Eyes feat. Vernon Reid
05. Mystique Voyage feat. Steve Rothery
06. The Sleeping Indian feat. Joe Satriani
07. Land of Sea and Sun feat. Marty Friedman
08. 1971 feat. Walter Giardino
09. We Own This Sky feat. Ron „Bumblefoot“ Thal
10. Never Too Far feat. Mike Oldfield
11. Echoes feat. Jennifer Batten
12. A Peaceful Place (Return To The Oasis) feat. Walter Giardino

644b49ee-tarja-turunen-torsten-stenzel-s-outlanders-share-new-track-a-peaceful-place-return-to-the-oasis-feat-guitarist-walter-giardino-audio-image.jpeg

Hivatalos: októberben jön a Within Temptation új albuma!

www.jpg

Jó ideje találgatják a holland zenekar rajongói, hogy mikor lát napvilágot az új album, amelyről tudni lehet, hogy a 2019-es "Resist" vonalát fogja követni.

A Within Temptation 2020 tavaszán kezdett el kislemezeket megjelentetni - ezek sorrendben az Entertain You, a The Purge, a Shed My Skin, a Don't Pray For Me , a The Fire Within a Wireless , és a Bleed Out voltak.

Sharon den Adel énekesnő egy interjúban kifejtette: azzal hogy dalokat adnak ki, két legyet is ütnek egy csapásra - minden dal megkapja a kellő figyelmet és a rajongók is eldönthetik, hogy tetszik-e nekik az adott szám, vagy sem.

A mai napon a banda bejelentette: 2023 október 20-án jelenik meg nyolcadik korongjuk, amely a legutóbbi szerzemény, a "Bleed Out" címét viseli majd.

A korongot előrendelheted ITT!

 wwwww.jpg

Megtalálta ideiglenes énekesnőjét a Dust In Mind

346641751_257329153535551_335332309740889687_n.jpg

Néhány nappal ezelőtt jelentette be Jennifer Gervais, a modern metalos Dust In Mind frontlánya, hogy személyes okok miatt távozik a zenekarból, amelyet ő maga alapított 2013-ban, és négy igen erős albumot adott ki zenésztársaival - a 2018-as "From Ashes To Flames"-ről és a 2021-es "CTRL"-ról ITT és ITT írtunk kritikát.

Jen rendkívül nehéz szívvel hozta meg döntését, amelynek részleteire nem tért ki, ám szó nincs arról, hogy a 35 éves énekesnő végleg eltűnik a zenei életből: továbbra is aktív marad, és tervei szerint más művészekkel dolgozik majd együtt.

A fiúk - Dam, Xavier, Thomas és Philippe - azonban életben tartják a csapatot, és egy mai Facebook-bejegyzésből az is kiderült, hogy megtalálták az énekesnőt, aki az idei évre leszervezett koncerteken Jen helyett színpadra áll. A fiatal hölgyet Maëllie-Jenny Dewaillynek hívják, ám mint csak beugrós énekes került bemutatásra.

Miután Jennifer úgy döntött, hogy távozik a Dust In Mindból, alapos megfontolás után eldöntöttük, hogy megcsináljuk a 2023-as évre leszervezett eseményeket. A szervezők iránti tiszteletből határoztunk így, és természetesen miattatok is, hihetetlen energiát adtatok a támogató üzeneteitekkel. Örömmel köszöntjük Maëllie-Jenny Dewailly-t, aki segít nekünk vállalni az idei évben még hátralévő dátumokat. Köszönjük neki, hogy volt energiája betanulni egy koncertprogramot néhány hét alatt, és betölteni ezt a kihívást jelentő szerepet. És tudjuk, hogy zseniálisan fogja csinálni. Tartunk még néhány meglepetést is számotokra! Köszönjük, hogy szeretettel fogadtátok őt!

Sharon den Adel: "Mindig lenyűgözött a közel-keleti nők bátorsága"

356091828_6468752589837109_1916089717091530260_n.jpg

A júniusban, Franciaországban megrendezett Hellfesten a Within Temptation is koncertet adott, a bulin pedig egy vadonatúj dalt debütáltatott a zenekar, Bleed Out címmel.

A csapat három éve szorgosan adja ki a kislemezeket - Entertain You, The Purge, Shed My Skin, Don't Pray For Me, The Fire Within, Wireless és a szóban forgó dal - , valamint új albumukon is dolgoznak, amelyről azonban eddig semmi konkrétumot nem tudni.

Sharon den Adel énekesnő most a Bleed Out születéséről mesélt. A banda rajongói biztosan tudják, hogy a frontasszony gyermekkorában édesapja munkája miatt tíz különböző országban is élt, ahogy ő egyszer fogalmazott: inkább érzi magát világ-állampolgárnak, mint holladnak. 

Amikor Sharon felnőtt, Hollandiában maradt, de szülei továbbra is több országot láttak.

A Bleed Out az iráni nők jogairól szól. Amikor a szüleim közel-keleti országokban éltek, sokszor meglátogattam őket. Az ott eltöltött időmnek köszönhetően erős kötődésem van a világ azon szegletéhez. 

- magyarázta az énekesnő.

Iránt korábban Perzsia néven ismerhettük, majd az 1979-es forradalmat követően az ország hivatalos neve Iráni Iszlám Köztársaság lett. Bár az alkotmány szerint vallásszabadság van, a lakosság 90%-a a siíta muszlim vallás követője, ennek megfelelően a nők jogai meglehetősen korlátozottak. Például férjük engedélye nélkül a lakást sem hagyhatják el. 

Hihetetlenül lenyűgözött az ottani fiatal nők bátorsága, akik úgy égették el a kendőjüket, hogy tudták, ezért börtönbe kerülhetnek vagy meg is halhatnak. Ez szívszorító.

- zárta sorait Sharon, egyúttal az együttes legutóbbi hírleveléből az is kiderült, hogy a dalhoz augusztus 18-án videoklip is érkezik.

Férjhez ment Melissa Bonny

363416090_795519929026161_2190818415775123637_n.jpg

A svájci születésű Melissa Bonny karrierjét a Rage of Light-ban kezdte, később alapította az Ad Infinitum és a The Dark Side Of The Moon nevű bandákat. 

A 30 éves Melissa évek óta él boldog párkapcsolatban a svéd Amaranthe dobosával, Morten Løwe Sørensennel, akivel hétvégén hivatalossá tették kapcsolatukat - a két zenész egy gyönyörű ceremónia keretein belül fogadott örök hűséget egymásnak, az egzotikus külsejű énekesnő férjezett neve pedig Melissa Løwe lett.

Íme, néhány kép ez esküvőről:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Melissa Bonny (@melissabonny) által megosztott bejegyzés

Jen elhagyja a Dust In Mind-ot

339457766_607296764788726_866721254383705904_n.jpg 

Négy bitang erős album és számtalan sikeres koncert után a strasbourgi modern metalos Dust In Mind frontlánya, Jennifer Gervais ma bejelentette: elhagyja a zenekart.

Döntésének hátterében személyes okok húzódnak meg, közösségi oldalain a következőket írta:

Szeretett közösségem és kedves barátaim, végtelenül nehéz szívvel és könnyekkel a szememben írom ezeket a sorokat, hogy bejelentsem, úgy döntöttem, kilépek a Dust In Mindból. Személyes okokból kifolyólag kell távoznom ebből a zenekarból, amelyet 10 évvel ezelőtt alapítottam, és amelybe minden bátorságomat, időmet és szívemet beleadtam. Ezért bejelentem, hogy mostantól nem leszek jelen a következő koncerteken. Akkor kell távoznom, amikor még mindig van fény az emlékeken, amelyeket átölelek, hogy megőrizzem a pozitív képeket. Biztosan megértitek, ha el kell mennem, egy komoly helyzet miatt történik. A legnehezebb döntés elbúcsúzni a gyermekemtől.

- vezette fel nehéz sorait az énekesnő, aki 2013-ban alapította a bandát, első albumuk, a "Never Look Back" pedig 2015-ben jelent meg, amelyet további három követett: "Oblivion" (2017), "From Ashes To Flames" (2018) és "CTRL" (2021).

De van egy mondás, hogy néha a fájdalmas végek valójában álruhába bújt csodás kezdetek, úgyhogy megpróbálok én is így gondolkodni, és további sikeres folytatást kívánok a Dust In Mindnak és a zenésztársaimnak. Arra kérlek benneteket, hogy tartsátok meg a pozitív képet az együttesről, tartsátok tiszteletben életem legnehezebb döntését, és ne ítéljetek el senkit ebben a helyzetben. Ez most senkinek sem könnyű.

288667650_10227782763704695_2958981976840669338_n.jpg


Szeretném megköszönni nektek, a legjobb rajongóknak ezen a világon a támogatást és a hűséget. Nektek, veletek játszani volt a legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Megosztani egymással ezt az energiát és erőt. Az, hogy a reakcióitok és a mosolyotok feltöltött, örökre megmarad az emlékezetemben. És köszönöm a csodálatos stábtagoknak, minden partnerünknek, hogy velünk tartottak ezen a fantasztikus utazáson, és köszönöm a zenekari barátaimnak is ezeket a gyönyörű emlékeket, amelyeket életem végéig meg fogok őrizni. Őszintén köszönöm. A zenei utam azonban itt még nem ér véget. Kövessetek a közösségi oldalaimon, és folyamatosan tájékoztatni foglak titeket. Vigyázzatok magatokra gyönyörű lelkek és hamarosan találkozunk.

A francia énekesnőre alaposan rájárt a rúd az elmúlt időszakban. Tavasszal megírtuk, hogy méhdaganattal, petefészek-csavarodással és endometriózissal operálták meg, miután egy csomót fedezett fel a hasában, de korábban is sok kellemetlenséget okoztak neki az erős menstruációs görcsök. Szerencsére Jen méhét és petefészkeit sikerült megmenteni, de az endometriózisra kapott kezelések rengeteg mellékhatással jártak. 

Reméljük, mihamarabb hallunk rólad, Jen! 

 

 

 

Amaranthe: jövő év elején jön az új album!

amaranthebandjune2023_638.jpg

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a svéd-dán Amaranthe dolgozik új albumán, amely immár a hetedik lesz a sorban. Előző stúdióanyagukról, a "Manifest"-ről ITT olvashattatok kritikát.

A Find Life és a Damnation Flame című nóták képében már ízelítőt kaphattunk a korongból, utóbbi szerzeménynek az volt a fő különlegessége, hogy szimfonikus elemek is szerepeltek benne - a banda karrierje során ez volt az első dal, amelyben ez a műfaj is megjelent. Az Elize Ryd vezette formáció akkor elmondta: az Amaranthe mindig is a határtalanságról szólt, illetve arról, hogy szokatlan dolgokat is szívesen kipróbálnak.

Ma a csapat végre lerántotta a leplet az új korong borítójáról, dallistájáról és címéről: "The Catalyst" címmel, 2024. február 23-án tölti meg a boltok polcait a Napalm Records égisze alatt.

Immár hivatalos! Hosszú ideje készült, és több munkát igényelt ez az album, mint korábban bármelyik!  A 'Damnation Flame' már megmutatta, hogy mi vár rátok, de mivel ez az eddigi legváltozatosabb és legeklektikusabb Amaranthe album, várhatjátok a váratlant! A 'The Catalyst'-on rengeteg újítás lesz, de a kreativitás változatlan marad. Azonnal nyilvánvaló lesz, hogy Amaranthe-t hallgatsz, mint ahogy az is azonnal egyértelművé válik, hogy ez egy igen komoly ugrás előre és egy lépés felfelé is. Alig várom, hogy mindannyian halljátok, mit főztünk ki, valamint hogy lássátok, ahogy előadjuk ezeket a hibátlan új dalokat.

- mesélte a lemez kapcsán Olof Mörck gitáros.

A "The Catalyst" dallistája:

1. The Catalyst
2. Insatiable
3. Damnation Flame
4. Liberated
5. Re-Vision
6. Interference
7. Stay a Little While
8. Ecstasy
9. Breaking the Waves
10. Outer Dimensions
11. Resistance
12. Find Life

ezgif_com-webp-to-jpg_2.jpg

 

süti beállítások módosítása