Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: How We End - My Fighting Heart

2023. március 30. - Jurancsik Eszter

hwew.jpg

Néhány napja mutatkozott be a How We End címet viselő formáció, amelyben ismert nevekkel is találkozhatunk. A vokálokért az Amaranthe egykori énekese, Jake E, és a Nervosából januárban kilépett Diva Satanica felelősek, de tagja még a csapatnak Jen Majura, akinek tavaly kellett távoznia az Evanescence köreiből. További tagok még a zenekarban Tom Naumann (a Primal Fear gitárosa), Mitch Kunz (basszusgitár) és Adde Larsson (dob).

Ma elérhetővé vált a formáció első szerzeménye, amely a My Fighting Heart címet viseli, íme a hozzá készült videó:

Klippremier: Burning Witches - Unleash The Beast

329158822_5828146387299602_8384217858353409698_n.jpg

2023. május 5-ével boltokba kerül a svájci/holland Burning Witches ötödik albuma, a "The Dark Tower". A készülő korongról februárban vált láthatóvá-hallhatóvá a címadó dal, amelyet Báthory Erzsébet ihletett. 

Két héttel ezelőtt derült ki, hogy a zenekarhoz 2020 folyamán csatlakozott Larissa Ernst kisbabát vár, terhessége idejére pedig felfüggeszti a zenélést, helyére pedig a The Iron Maidens tagja, Courtney Cox kerül, aki izgatottan várja, hogy útra kelhessen a boszorkányokkal. 

A mai napon megérkezett a második kislemez is, az Unleash The Beast.

Ünnepeljétek velünk második rakétánk, az  Unleash The Beast megjelenését, hadd szóljon! Az új kislemezes dalban mutatkozik be a zúzás királynője, Courtney Cox, aki Larissát helyettesíti. A hamarosan megjelenő "The Dark Tower" című albumunkhoz elképesztő szólókat hozott. 

Íme, a videó!

burningwitchesdarktower.jpg

Klippremier: Charlotte Wessels - Alles Wat Ik Wil ft. Aafke Romeijn

charlie_1.jpg

Miután távozott a Delain fedélzetéről, Charlotte Wessels igen szépen egyengeti szólókarrierjét. Két stúdióalbuma - "Tales From Six Feet Under" (2021) és  "Tales From Six Feet Under Vol II." (2022) is megjelent, amelyek igen kedvező fogadtatásra leltek az énekesnő rajongói körében.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy Charlotte vadonatúj dallal készül, amely az Alles Wat Ik Wil címet viseli majd, és egy holland énekesnő, Aafke Romeijn is hallható lesz a szerzeményben. 

A számhoz természetesen videó is készült, amely megtekinthető a Youtube-on, íme:

Floor Jansen: "A terhességem mindent megváltoztatott"

fjj.jpg

Tavaly októberben közölte rajongóival a szörnyű hírt Floor Jansen, miszerint egy rutinvizsgálat alkalmával mellrákkal diagnosztizálták. Posztjában arra kérte az őt olvasó nőket, hogy járjanak rendszeresen szűrésre, két nappal később pedig megoperálták

Ezt követően hetekre eltűnt a közösségi médiából a Nightwish frontasszonya, hiszen további vizsgálatok vártak rá, és természetesen a felépülésére kívánt koncentrálni. Novemberben, néhány nappal a zenekar európai turnéjának kezdete előtt tájékoztatta követőit, miszerint az elvégzett teszteredmények jók lettek, a daganat nem terjedt tovább a testében, és bár később sugárkezelésre kell mennie, visszanyerte egészségét. Nem sokkal később újabb fantasztikus hírrel szolgált a fanoknak - ekkor fedte fel, hogy március 24-én érkezik első szólóalbuma, a "Paragon" (kritika ITT).

Március 20-án egy újabb örömhírrel jelentkezett közösségi oldalain: a 42 éves énekesnő második gyermekét várja, így hatéves kislánya, Freja nagytesó lesz.

Floor most egy holland magazinnak mesélt betegségéről, a megpróbáltatással teli időszakról és a babavárásról. Kiderült: nem számított arra, hogy a rettegett kórból való gyógyulása után ilyen hamar áldott állapotba kerül.

Férje, a Sabaton-dobos Hannes Van Dahl éppen Amerikában turnézott csapatával, amikor az énekesnővel közölték a rossz hírt.

Amikor megkaptam a diagnózist, Hannes még aludt, nem akartam felébreszteni. Először a húgomat hívtam fel, majd édesanyámat. Órákig ácsorogtam a parkolóban, mire újra gondolkodni tudtam. Nem jött velem senki, nem gondoltam, hogy ezt a hírt kapom. Azt terveztem, hazafelé bevásárolok, hiszen főznöm kellett a kislányomnak. Nem mondtuk el neki azonnal, mi a helyzet, csak később. Elmagyaráztuk, hogy >>anya beteg, de nemsokára jobban lesz.<< 

instasave.jpg

Három héttel később Floor a Nightwish-sal turnéra indult Dél-Amerikában. 

A koncertek alatt nagyon odatettem magam, nem volt időm azzal foglalkozni, hogy rákos vagyok. Szerencsére a zenésztársaim nagyon vigyáztak rám, a turnéról hazaérve pedig azonnal várt rám a műtét. Ugyanezen a napon tért haza Hannes is Észak-Amerikából, akkor láttuk egymást először a diagnózis híre óta. Másnap ő vitt be a kórházba, az időeltolódás miatt nagyon fáradt voltam, ennek pedig az volt az eredménye, hogy alig tudtam felébredni az altatásból. 

Miután kézhez kapta a beavatkozást követő vizsgálatok negatív leleteit, Floor nyugodt szívvel indult útra a csapattal Európában, és bár a heg még ott volt a bőrén, a zenekar tagjai, a stáb és a rajongók szeretete megadta neki az energiát, hogy végigcsinálja a koncerteket.

Megkérdeztem az orvosomat, hogy mire számítsak, ő pedig azt mondta, hogy a lelki utóhatások erősebbek lesznek, mint a dolog fizikai része.

Itt már mesélt az énekesnő a betegségéről és a gyógyulásról, mint azt elmondta: kissé alábecsülte a műtétből való felgyógyulás nehézségeit.

Amikor márciusban bejelentette, hogy ismét várandós, a rajongók és a szakmabeliek elhalmozták gratulációkkal és jókívánságokkal, noha sokakban döbbenetet váltott ki a gólyahír.

Igen, tudom, hogy ez sokakat meglepett.Tulajdonképpen számomra is meglepetés volt, mert a 40 év feletti nők 60 százalékának nem sikerül egy éven belül teherbe esnie. Nálunk ez azonnal sikerült. A rákbetegből várandós nővé válás hatalmas erőt adott nekem! Ez egy megerősítés számomra, hogy a testem egészséges, úgy működik, ahogyan a betegség előtt. Lelkileg is jó hatással van rám, a születendő gyermekemre gondolva rengeteg energia szabadul fel bennem.

instasave_1.jpg

A betegség természetesen egy traumatikus élmény volt, és folyamatosan azon gondolkodtam, hogy jöhet egy újabb csapás. A várandósságom azonban mindent pozitív irányba fordított! Biztos vagyok benne, hogy ez nem véletlenül történt meg most! Pont a betegségem miatt kezdtünk el a férjemmel gondolkodni ezen. Hirtelen az egész életet nagyon rövidnek érezzük. Az életünk vége felé járva elgondolkodunk a halandóságunkon, de nem a közepén! Mindez egy pillanat alatt megváltozott, amikor közölték velem, hogy beteg vagyok. 

A "Paragon" igen kedvező fogadtatásra lelt, a szövegek pedig teljes mértékben Floor lelkét tükrözik.

Néhány dal olyan, mintha előre megjósolta volna, hogy mi fog történni. Ilyenek például a Hope és az Invincible, amelyekről azt is gondolhatják az emberek, hogy a betegségem alatt írtam őket, pedig jóval azelőtt születtek. Meg kellett gyógyulnom, nem volt más választásom!

Nervosa: Prika Amaral az új énekes+klippremier: Endless Ambition

nervosa_2.jpg

Az utóbbi fél évben a Nervosa körüli felfordulás egy szappanoperához volt hasonlítható, az utóbbi hónapokat tarkító rengeteg távozás és tagcsere gyakorlatilag követhetetlenné vált - mára az egyetlen eredeti tag a gitáros Prika Amaral maradt.

Eleni Nota, Nanu Villalba, Diva Satanica és Mia Wallace kilépése, Helena Kotina, Michaela Naydenova és Hel Pyre érkezése nem kevés témát szolgáltatott a metal szcéna újságíróinak és bloggereinek, ahogyan azt is sokan találgatták, hogy ki lesz a zenekar új énekese. 

A frontember személyére ma fény derült.

Prika Amaral korábban elmondta: nem brazil lesz az új frontember, hiszen Olaszországba költözött és ott találta meg a megfelelő embert, aki nem más, mint saját maga. Érdekes csavar, szó se róla, a rajongók többsége viszont nagy örömmel köszöntötte Prikát a mikrofon mögött.

Ez egy óriási kihívás volt számomra. Nem ez volt a terv, de két énekesváltás után már nem akartam újra keresztülmenni ezeken a változásokon, ezért szembenéztem azzal, amit a Nervosa karrierjének kezdete óta annyian mondtak - hogy énekesnek kell lennem. Azonban aggódtam is, mert néhányan azt mondták, nincs meg ehhez a megfelelő technikám és olyan, mintha torokfájással énekelnék. Az elmúlt hónapokban az énektechnikákat tanultam, és rájöttem, hogyan kell azokat alkalmazni, készen állok arra, hogy ezen az új úton haladjak tovább.

- mesélte Prika.

Egyúttal a hamarosan érkező, sorban ötödik album első klipes dala is megérkezett, amelyben már ő hallható, a dal címe pedig Endless Ambition, íme:

Ez igen! Egy csapatban Jake E, Jen Majura és Diva Satanica!

hwew.jpg

How We End néven közös, crossover jellegű csapatban dolgozik együtt az Amaranthe-ból ismert Jake E, az Evanescence volt gitárosa, Jen Majura és a Nervosa volt, illetve a Bloodhunter jelenlegi énekesnője, Diva Satanica. További tagok a zenekarban még Tom Naumann (Primal Fear), Mitch Kunz és Adde Larsson.

A hivatalos meghatározás szerint a How We End zenéje "a súlyos gitárriffek, az elektronikus programozott hatások, a hörgések és a fülbemászó, énekelhető refrének ütős keveréke."

Mint ismert, Jake E 2016 folyamán távozott a svéd/dán Amaranthe fedélzetéről, elmondása szerint feleslegesnek érezte magát a csapatban, majd a Cyhra tagja lett. Az arkansasi Evanescence tavaly májusban kötött útilaput Jen Majura talpára, a német gitáros lány pedig hónapokig nem heverte ki a kényszertávozást. Diva Satanica idén januárban intett búcsút a Nervosának, döntését pedig az együttesen belüli nézetkülönbségekkel magyarázta.

Az is kiderült: a formáció március 30-án jelentkezik első szerzeményével, amely a My Fighting Heart címet viseli majd.

FACEBOOK

INSTAGRAM

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HOW WE END (@how_we_end) által megosztott bejegyzés

Simone Simons: "Nem zavar, ha Metal Barbie-nak hívnak"

simone_2.jpg

Hihetetlen, de igaz: 20 éve képviselteti magát a metal szcénában a szimfometalos Epica. A zenekar 2002-ben jött létre, első albumuk, a "The Phantom Agony" pedig egy évvel később jelent meg.

A csapat énekesnője, Simone Simons nemrégiben rajongói kérdésekre válaszolt a Metal Hammer hasábjain, a fanok pedig karrierje kezdetére is kíváncsiak voltak.

Kiderült például, hogy a bandába kerülésekor még iskolába járt, és nemigen tudta, hogyan egyeztesse össze a sulit a zenével.

Mark barátnője voltam, amikor a zenekar megalakult, és éppen ezért nem akartam csatlakozni hozzájuk. Segítettem nekik énekest keresni, mivel én akkor még középiskolás voltam, és szerettem volna egy "menetrend" szerint haladni, miszerint befejezem a sulit és csak utána foglalkozom az énekléssel. De amikor megkérdezték, nem akarok-e mégis a csapat énekese lenni, azt mondtam: "Próbáljuk meg" És most, 20 évvel később itt tartunk!

Tudható, hogy az Epica -lánykori nevén Sahara Dust- első frontasszonya Helena Michaelsen volt, aki jeleneg a norvég Imperiában ténykedik. Az ő kilépése után mondott igent mégis Simone a felkérésre, aki felfedte: "Metal Barbie"-nak gúnyolták a kezdetekkor.

Élveztem, hogy a zenekar tagja lehetek, imádtam a ruhák tervezését, a felkészülést, minden ilyesmit. Az emberek "Metal Barbie"-nak neveztek akkoriban, de ezt én inkább bóknak éreztem, mint sértőnek! A megjelenés szerves része a koncertjeinknek, a fotózásoknak, a videoklipeknek, és mindez nagyon szórakoztató!

Szóba került a 2007-es " The Divine Conspiracy" című album kapcsán a zenekar sok dalát jellemző valláskritika. Mit gondol erről Simone?

A vallással kapcsolatban nekem csak rossz tapasztalataim voltak. Jó régen leszálltam már erről a vonatról, de nem vagyok kimondottan vallásellenes. A  The Divine Conspiracy inkább a valláson belüli ellentmondásokról szólt, az agymosás veszélyeiről, és teletömik a fejüket mindenféle furcsa dologgal. 

337558519_1174883006563638_3317600611840149882_n.jpg

A vallás lehet egy klassz dolog is, ugyanakkor rengeteg vért ontott már ki. Az albumon a vallásokon belüli  végleteket emeltünk ki, hogy rávilágítsunk arra, hogy mi történt és mi történik még mindig. De a vallás igen veszélyes tud lenni, mint ahogy azt az utóbbi időben is láthattuk.

Kivel dolgozna együtt szívesen Simone?

Rengeteg ilyen művész van! Nagyon tetszik például az, amit Aurora csinál. Ő egy norvég énekesnő, akinek csodás hangja van és gyönyörű dalokat ír. Szuper lenne vele együtt dolgozni! A bakancslistámon pedig ott van a Rammstein is - nagy vágyam, hogy egy napon velük is alkossak valamit.

 

 

Floor Jansen - Paragon (2023)

318876556_707673477386174_8596324691958527433_n.jpg

Igen izgalmas lépésre szánta el magát a Nightwish frontasszonya, amikor 2019-ben színpadra állt a Beste Zangers című zenés szórakoztató műsorban, amit szülőhazájában, Hollandiában vetítettek. Floor éppúgy énekelt reggaetont, mint latin popot, gyakorlatilag nem volt olyan műfaj szereplése során, amelyben ne állta volna meg a helyét, bebizonyítva, hogy mennyire sokoldalúan tudja használni a hangját.

E szereplés által kinyílt számára egy új ajtó, ennek eredménye a március 24-ével megjelent "Paragon" című nagylemez, amelyen Floor könnyedebb előadásmódja és az ahhoz alkalmazkodó dalok hallhatóak. Nem bánt szűkmarkúan a felvezető számokkal a nemrég mellrákon átesett, jelenleg pedig második gyermekével várandós énekesnő, hiszen tavaly elég szépen beindította szóló tevékenységét -  Fire, a Storm ,Me Without You, az Invincible és a Daydream után a hatodik kislemezt is kihozta néhány napja, a My Paragont. 

Utóbbi dal egy igen dinamikus, erős kezdése a korongnak, a videoklip sztorija pedig Floor gyermekkorát idézi meg, amikor még csak álmodozott arról, hogy egy napon híres művész lesz. A Daydream című tételt az énekesnő a covid-19 pandémia sötét időszakában írta - üzenete nem más, mint az, hogy soha nem szabad feladni az álmainkat és haladjunk tovább az úton. 

A "Paragon" Floor kristálytiszta hangjára épül, a zene pedig kiválóan illeszkedik ehhez a csodás torokhoz. A letisztult hangzással, érzelemdús szövegekkel megpakolt kiadvány valóban egy poplemezként definiálható, sok olyan énekesnő stílusát idézi, akiket kamaszként - és sokszor még most is - rendszeresen hallgattam, például Shania Twain, Lara Fabian vagy éppen Faith Hill

Bevallom, a sok erős felvezető után kissé tartottam attól, hogy a többi szám lagymatag lesz és a végére az egész lemez érdektelenségbe fullad, de nem így történt. A "Paragon" egy érett lemez, amely teljes egészében Floor lelkének tájképe, az ő személyes megélésein, érzésein nyugszik. Mintha a korábbi traumáit most dolgozná fel, ezzel a dalcsokorral, mint ahogyan az Invincible is mutatja - a tétel ugyanis a poszttraumás stressz kényes témáját veszi alapul. 

A My Paragon után a Come Full Circle a másik hasonlóan pattogós dal, tele élettel, amelynél biztosan nem hiányzik majd a headbangelés Floor szóló koncertjein, még akkor is, ha nem metal szerzeményről van szó. A Hope, mint ahogyan a címéből is sejthető, a reményről szól. Amikor először meghallattam, nem tudtam nem elsírni magam. Felszakadt jó néhány emlékem, a jövőre vonatkozó vágyaim, és vulkánként robbant ki belőlem a zokogás. Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom. Szerintem nem én leszek az egyetlen, akiből hasonló reakciót fog kiváltani.

Hallhatók a lemezen meglepő megoldások, a Me Without You-ban jelen lévő dobtéma nálam libabőrt váltott ki, Floor szenvedélyes éneke pedig éteri magasságokba emeli a dalt. Az album egyik húzódalaként jegyezhető. 

fj_6.jpg

Kellemes hangulatú és üdeséget áraszt a The Calm, az Armoured Wings-ben pedig több gitárt is kapunk. A lemezt a Fire zárja, amely Floor első kislemezeként látott napvilágot - méltó zárása egy remekül összerakott dalcsokornak.

Ahogyan az énekesnő is megmondta: ha fejest ugrasz az ismeretlenbe, az csak jobbá tehet téged. Ez tökéletesen leírja a "Paragon" vonalát is, amely merőben eltér attól a zenétől, amit eddig Floortól hallhattunk. Kapunk itt a Földi létben 70-80 évet, jobb esetben többet is, és az idő csak pörög. Meg kell élni minden pillanatot és kihasználni a lehetőségeket, élményeket gyűjteni és tapasztalni. Végső soron ez a "Paragon" üzenete, amely nálam akkor is ott lesz év végén a toplistámon, ha nem metal lemez. Ének tekintetében nem lehet belekötni, a hangszerelés kifogástalan, az összhang pedig nagyon is jelen van.

Gratulálok, Floor!

10/10

Számlista:

1. My Paragon
2. Daydream
3. Invincible
4. Hope
5. Come Full Circle
6. Storm
7. Me Without You
8. The Calm
9. Armoured Wings
10. Fire

floor-jansen-2.jpg

Cuki: kislánya dobolt Tarja fellépésén!

tn.jpg

Tarja Turunen kislánya, Naomi 11 éves lesz a nyáron, az énekesnő pedig már évekkel ezelőtt mesélt arról, hogy gyermeke igen élénk érdeklődést mutat a zene iránt és remek ritmusérzékkel lett megáldva. Azt is elmondta: ha csemetéje az ő nyomdokaiba szeretne lépni, biztosan támogatni fogja őt.

A kislány a jelek szerint már készen áll arra, hogy híres édesanyját kövesse a pályán, ugyanis az egykori Nightwish-frontasszony Instagramján tett közzé egy videót, amelyen ex-zenekarának talán legnagyobb slágerét, a Nemo-t énekli - a dobok mögött pedig nem más ül, mint a kis Naomi, aki hihetetlenül profin játszik. 

Íme, a videó!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tarja Turunen (@tarjaofficial) által megosztott bejegyzés

Súlyos lesz a Butcher Babies készülő albuma

330988877_596132035283500_7583098135173573179_n.jpg

Öt évvel "Lilith" című sorlemeze megjelenése után újabb albumán dolgozik a kaliforniai Butcher Babies. A Heidi Shepherd és Carla Harvey énekesnők vezette banda korábban már mesélt a készülő újdonságról, amelyről eddig öt kislemez is napvilágot látott - ezek sorrendben a  Bottom Of A Bottle, a Sleeping With The Enemy, a Yorktown, a Last Dance és az It's Killin' Time, Baby! voltak.

A napokban a zenekar szőke fronthölgye, Heidi a Heavy New Yorknak adott interjút, amelyben mág több érdekességet elárult a hamarosan boltokba kerülő korong kapcsán. Megtudhattuk: igen erős anyagra számíthatnak a rajongók.

Határozottan egy súlyos lemez lesz. A fejlődésről is szól, hiszen a "Goliath" (a csapat első lemeze - a szerk.) 2010-ben jelent meg. Teljesen más ember lettem azóta. Úgy érzem, nagyon sokat tapasztaltam, többször bejártam a világot a barátaimmal. Épp most döntöm el, hogy egyáltalán mit is ragadjak meg. Különösen azért, mert ebben az iparban az emberek azt mondják, hogy "Ó, ezt most kell csinálnod". "Ó, azt kell csinálnod. Ettől leszel sikeres. Át kell állnod erre, erre, erre, erre, erre, erre, erre..." Szóval úgy gondolom, hogy albumról albumra sokkal nehezebb megőrizni az integritását annak, amit alkotni akarsz. Éppen ezért vagyok nagyon hálás, mert a zenekarban mindenki szeret kísérletezni, különböző dolgokat kipróbálni. Ezen az albumom a valaha írt legsúlyosabb dalainkat fogod hallani. 

Nemrégiben Heidi a következőket is elmondta:

Michiganben vettük fel az albumot, a semmi közepén. Télen folytak a munkálatok, és ez a lemezen is érezhető lesz, sok érdekes érzelmet felvonultat majd! Minden egyes dalba beletettük a szívünket és a lelkünket. Azt akarjuk, hogy mindegyik dal megkapja azt a figyelmet, amit érdemel. Tehát ezt az utat folytatjuk, és csak apránként szivárogtatjuk ki őket.

süti beállítások módosítása