Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Temperance: megvan a beugrós énekesnő és dobos

2023. január 31. - Jurancsik Eszter

328112068_1136755433676610_8007514166487165514_n.jpg

Néhány nappal ezelőtt jelentette be az olasz heavy metalos Temperance, hogy az énekesnő Alessia Scolletti és a dobos Alfonso Mocerino elhagyják a csapatot. 

A 2013-ban alakult zenekar január 29-ére datálta európai turnéjának kezdetét, ezért is döbbentette meg a rajongókat a két zenész távozásának híre. Döntésük hátterében személyes okok állnak - Alfonso doboktatóként kívánja folytatni pályafutását, Alessiánál pedig szorongásos betegség alakult ki a banda megfeszített munkatempója és a sűrű koncertek miatt, ám mindketten elmondták: nagyon hálásak mindenért, amit a zenekartól kaptak.

A banda közösségi oldalain megnyugtatta a követőket: a turné nem kerül törlésre, beugrósokkal oldják meg a helyzetet. Két napja egy posztban fedte fel, hogy kik tartanak velük a fellépéseken.

A dobok mögött Marco Sacchetto ül majd, míg a mikrofon mögött egy Lina Victoria, marókkói születésű, de Franciaországban élő énekesnő -akit a Sleeping Romance-ból ismerhetünk- áll majd.

Delain: hamarosan érkezik a negyedik beharangozó!

dl.jpg

A Delain 2021 februárjában drasztikus változásokon esett át. Martijn Westerholt alapítót leszámítva az összes tag lecserélődött, ugyanis a zenekaron belüli feszültségek nem tették lehetővé a további közös munkát. Charlotte Wessels énekesnőt az erdélyi Gyulafehérvárról származó Diana Leah váltotta, aki korábban elmondta: már régóta szeretett volna egy metal bandában énekelni.

A vérfrissítésen átesett csapat új albuma február 10-én, "Dark Waters" címmel tölti meg a boltok polcait, és eddig három videoklipes szerzeménnyel jelentkezett a formáció: először a The Quest and the Curse című dal jött ki, amelyben Diana bemutatkozott a nagyérdeműnek, ezt követte a Beneath novemberben, majd a Moth To a Flame január 10-én.

A banda ma adta hírül, hogy nemsokára érkezik a negyedik videoklipes dal - a formáció választása a Queen of Shadow című számra esett, és február 9-én hallhatják majd a rajongók.

Itt az ideje egy újabb meglepetésnek, kedves Delain-rajongók! Új albumunk, a "Dark Waters" megjelenése egyre közeledik, de szeretnénk még egy kicsit kedveskedni nektek egy újabb csodálatos dallal, ami jövő héten csütörtökön, február 9-én fog megjelenni! A "Queen of Shadow" az egyik legepikusabb dala az albumnak, és biztosak vagyunk benne, hogy imádni fogjátok!

- írja Facebookján a zenekar.

Klippremier: Xandria - Two Worlds

286270465_552306952932511_5438297611119658813_n.jpg

A tavaly májusban visszatért Xandria kilencedik nagylemeze 2023. február 23-án, "The Wonders Still Awaiting" címmel tölti meg a boltok polcait. A készülő korongról már három dalt is hallhattunk - elsőként a Reborn-t, amelyben az együttes új frontasszonya, Ambre Vourvahis bemutatkozott a rajongóknak. Nyár végén érkezett a You Will Never Be Our God, november elején a Ghosts, majd decemberben a a nagylemez címadó dala. Hazánkban 2022. szeptember 19-én, a Visions Of Atlantis társaságában adott koncertet a zenekar, amelyről ITT számoltunk be, a formáció pedig ma előrukkolt az ötödik klipes tétellel, amely a Two Worlds címet viseli.

Talán még mindig választhatunk két világ között. Választhatunk egy reményvesztett világot, amennyiben továbbra is ezen az úton haladunk - a civilizáció fejlődésének visszafordítása és a környezet elpusztítása felé. Ám választhatjuk a másik világot is, ahol még láthatjuk azokat a csodákat, amelyek az emberiségre várhatnak a jövőben. 
De a híd e két világ között egyre törékenyebb.  
- boncolgatja a csapat a szerzemény hátterét.

 

 

Második albumán dolgozik a Crypta

326206243_867933907801195_3098832515650403261_n.jpg

2021 nyarán dobta piacra debütáló albumát a Crypta. Fernanda Lira, Luana Dametto, Tainá Bergamaschi és Sonia "Anubis" Nusselder szép sikereket könyvelhettek el az "Echoes Of The Soul" című lemezzel, amelyet tavaly másodszorra is kiadtak.

A gitáros Sonia -aki a svájci Burning Witches köreiben is megfordult- szintén tavaly úgy döntött, hogy másik projektjére, a Cobra Spell-re koncentrál a jövőben, ezért a holland zenészlány búcsút intett a három latinának, helyére pedig Jéssica di Falchi érkezett, akit először csak a turnékra szerződtetett le a csapat, ám később állandó tag lett.

Fernandáék most bejelentették: készül a második album.

Szeretnénk bejelenteni, hogy jövő héten elkezdjük a második albumunk felvételeit! Minden dal elkészült, a São Paulóban lévő Family Mob stúdióban vesszük fel őket, illetve a lemez megjelenési dátuma is megvan! A következő hónapokban folymatosan jelentkezünk majd információkkal, maradjatok velünk, hogy mindenről első körben értesülhessetek!

- írta posztjában a zenekar. 

A Crypta ötlete már akkor megfogant Fernanda fejében, amikor még a Nervosa tagja volt, afféle második projektként. Amikor a dobos Luanával együtt a kilépés mellett döntöttek, Tainá és Sonia csatlakozása után azonnal megkezdték a lemezfelvételeket. Mint azt Fernanda korábban elmondta: a Nervosa az 2018 és 2019 folyamán már nem úgy működött, ahogyan szerinte kellett volna, ő és Luana ezért határoztak a távozás mellett.

 

Tarja: "Nem hittem volna, hogy a Nightwish első albuma meghozza az áttörést..."

instasave_3.JPEG

Nemrégiben a Metal Hammer magazinnak adott interjút Tarja Turunen, a beszélgetésben pedig szóba került egykori zenekarának, a Nightwishnak az első lemeze, amely az 1997-es "Angel Fall First" volt.

Mint azt a finn szépség elárulta: ő nem igazán hitt abban, hogy a korong meghozza a sikereket az egy évvel korábban alakult együttesnek.

Éppen a falon lógó aranylemezt nézegetem. Az Angels Fall First olyan volt, mint egy második demó.

- elmélkedett az énekesnő, azt pedig tudni lehet, hogy 1996-ban egy EP-t adott ki, és az egyik dal után választották a banda nevét.

Amikor felvettük, álmodni sem mertünk arról, hogy egyszer majd egy teljes lemez lesz belőle, vagy hogy lemezszerződéshez jutunk általa. Nagyon izgalmas volt. Annyira fiatalok voltunk. Amikor hallgatom, egyszerűen kibírhatatlannak érzem! De mindenkinek el kell kezdenie valahol!

- meséli nevetve, ám a sokak szerint igen alulértékelt kiadványon olyan szerzemények kaptak helyet, amelyek a csapat rajongói szemében ikonikus daraboknak számítanak, például a Beauty And The Beast, az Elvenpath, vagy a The Carpenter, amely kislemezként is megjelent, és Tarjáék legnagyobb meglepetésére egészen a finn listák 8. helyéig kapaszkodott fel. Az album dalaival először 1997. december 31-én lépett fel az együttes.

small_promo-aff6_jpg_b8fc5351a22c57de82ac688e39344909.jpg

Természetesen nem maradhattak el a kérdések arra vonatkozóan, milyen viszonyt ápol volt csapattársaival az énekesnő. A lassan 18 évvel ezelőtti, nagy port felverő távozás emléke a mai napig élénken él a köztudatban, ám Tarja és a többiek közötti fagyos viszony oldódni kezdett.

Az egyetlen tag, akivel kapcsolatban álltam, Marko Hietala volt. Egyszer énekeltünk is együtt. De ő sem tagja már a bandának.

A Raskasta Joulua elnevezésű speciális karácsonyi koncertsorozat minden évben megrendezésre kerül Finn-és Svédországban, és mind Marko, mind Tarja többször állt színpadon, karácsonyi klasszikusokat énekelve metalosított verzióban.

A többiekkel is beszélgettem, de csak emailben, és akkor minden rendben volt. Amikor Tuomas édesapja meghalt, küldtem neki egy üzenetet. Tehát nem vagyunk rossz viszonyban. De jelenleg nem tartjuk a kapcsolatot.

Tudjuk azt is, hogy Tarja gőzerőkkel dolgozik következő sorlemezén. Hogyan halad az énekesnő a munkálatokkal?

Most írom a dalokat, de annyit elmondhatok, hogy eléggé súlyos anyag lesz. A zenészeim munkája hatással van a folyamatokra. Ők mindannyian csodálatos, nagyszerű művészek, akik hihetetlen támogatást adnak nekem. Az energiájuk mindig feldob, és ez most egy nagyon komoly dolgoz eredményezett, igazi metal gitárhangzással és dobokkal.

 

 

Nervosa: Diva Satanica is dobbantott

242965749_439315827762095_5431659057381336538_n.jpg

Igen zavaros idők járnak a Nervosa háza táján. Először Eleni Nota jelentette be tavaly nyár végén, hogy egészségi gondokkal küzd, és mivel hazájában, Görögországban kap kezeléseket, úgy látta jónak, ha elhagyja a zenekart. Mia Wallace, az olasz származású gitáros ugyanekkor családi problémákról kapott hírt, így kénytelen volt otthon maradni, ám ő nem lépett ki a csapatból.

Nehéz helyzetben találta magát ekkor Prika Amaral, aki az eredeti felállásból mára az egyetlen maradt, és az énekes Diva Satanica. Szeptemberben érkezett Nahir "Nanu" Villalba a dobok mögé, azonban december folyamán ő is távozott a bandából. Az okokra sem ő, sem a csapat nem tért ki. Az utolsó információ az volt, hogy a görög Helena Kotina ugrik be Mia helyére a közelgő turnékon.

Alig néhány órával ezelőtt jelentette be a formáció, miszerint Diva Satanica, alias Rocio Vázquez is benyújtotta a felmondását. Mint kiderült: személyes okok vezettek döntéséhez, amelyet már szeptemberben meghozott.

Diva szeptemberben döntött úgy, hogy elhagyja a Nervosát, ahol feladatait komoly szakmai hozzáértéssel és tisztelettel végezte. Távozásának hátterében saját projektjei állnak, amelyekre több időt kíván fordítani. Döntése meghozatalát követően úgy határoztunk, hogy a latin-amerikai turnét megtartjuk, és csak később jelentjük be a kilépését, hogy mindent időben és nyugodtan tudjunk megtervezni. Ez mindenkinek nehéz, de az élet választásokból és döntésekből áll. Tehát ne ítélkezzetek túl szigorúan, mert ez mindkét fél számára egy igen fájdalmas pillanat. Minden tiszteleletünk Diváé, akinek köszönjük az elhivatottságot és mindent, amit a zenekarhoz adott. Sok sikert kívánunk az új útjához! A Nervosa az elmúlt két hónapban új énekessel és dobossal dolgozott, az új album felvételei pedig még a héten elkezdődnek. Maradjatok velünk, mert néhány részletet meg fogunk osztani. Köszönjük a rajongóknak a szeretet és a támogatást. A Nervosa nem hal meg soha.

- áll a csapat közleményében.

Diva is helyzetjelentést osztott meg, amelyben leírja, hogy nem vett részt az új lemez felvételeiben, valamint a zenekaron belüli nézeteltérések miatt döntött úgy, hogy búcsút int a lányoknak. Azonban másik zenekara, a Bloodhunter életben marad és főleg e csapatra kíván koncentrálni.

 

Temperance: Alessia és Alfonso elhagyja a csapatot

724280.jpg

Ma írtuk meg, hogy március 30-án a milánói Temperance az S8 Underground Club színpadán zúz majd együtt négy zenekar társaságában. Ezért állnak a rajongók döbbenten a néhány órával ezelőtti közlemény előtt, amelyben az együttes bejelentette: énekesnőjük, Alessia Scolletti és dobosuk, Alfonso Mocerino elhagyják a csapatot, ám a turné megrendezésre kerül. A posztból az is kiderült: a két zenész már decemberben meghozta a fájdalmas döntést, amelyek hátterében személyes okok állnak.

Sajnos Alfonso és Alessia nem áll velünk a színpadra a közelgő turnén.
December első napjaiban, kevesebb mint két hónappal kezdés előtt mindketten arról tájékoztattak minket, hogy személyes okok miatt nem tartanak velünk a koncerteken.

- kezdte sorait a banda.

Képzelhetitek, nem volt könnyű mindent újratervezni és átszervezni, különösen azért, mert teljes mértékben az új album felvételeire koncentráltunk (Alfonso már felvette a dobos részeket a készülő lemezre).
Néhány barátunknak hála -akiknek hamarosan hivatalosan is köszönetet mondunk- sikerült mindent megoldanunk, és alig várjuk, hogy hamarosan útra kelhessünk Európában!

A bejegyzés arra is fényt derített, hogy Alfonso főleg magánéletére kíván fókuszálni, természetesen a dobolást nem hagyja abba, sőt, tanítani is szeretné. Meleg szavakkal búcsúzott bandatársaitól, Alessia pedig a következőket írta:

Kedves barátaim!
Nehéz szívvel kell bejelentenem, hogy az utam a Temperance-szel véget ért.
Amikor 2018-ban Marco (Marco Pastorino, a csapat alapítója - a szerk.) meghívott, hogy csatlakozzak ehhez a zenekarhoz, csak egy lány voltam, aki gyerekkora óta szeretett énekelni. Biztosan nem is sejtettem, hogy milyen csodálatos kalandban lesz részem a következő években. Örökké hálás leszek a lehetőségért, amit a Temperance adott nekem!

- vezette fel nehéz döntését Alessia, majd kitér annak okára is:

A folyamatos komoly turnézás és a koncertek váltakozása során természetesen sokat fejlődtem mind énekesként, mind emberként. Azonban a prioritásaim is változtak, mindenekelőtt azt érzem, hogy jobban oda kell figyelnem az egészségemre. A legutóbbi turnék és koncertek során túl sokszor voltak olyan gondjaim, amelyek nem tették lehetővé, hogy teljes erőbedobással lépjek színpadra, mint ahogyan azt egy olyan zenekar, mint a Temperance megköveteli.

ermes-buttolo1.jpg

Nem szégyellem kimondani, hogy ez a helyzet sok frusztrációt és szorongást okozott nekem, amit az a felismerés követett, hogy jobban kellett volna hallgatnom a testemre, és szünetet kellett volna tartanom az utazásban és turnékban. Még mindig nehéz ezt elfogadnom, de igyekszem nem kudarcként gondolni erre, hanem esélyként, hogy új fejezetet nyissak az életemben.

Azt még nem tudni, ki helyettesíti a két távozó tagot, ám a turné, amelynek keretein belül hozzánk is ellátogat az olasz banda, nem került törlésre.

Alessia Scolletti 2018 márciusában csatlakozott a zenekarhoz, ő vette át a nem sokkal azelőtt távozó Chiara Tricarico helyét, aki azóta Moonlight Haze néven alapított új csapatot. Az énekesnővel három albumot rögzített a formáció: "Of Jupiter and Moons" (2018 április), "Viridian" (2020 január) és a legutóbbi "Diamanti" (2021 november) című kiadványokat.

Temperance: március végén hazánkba látogat a csapat!

300051151_4739101622859316_6343392875012295157_n.jpg

A Women In Rock Tour nevet viseli fellépéssorozat keretein belül március 30-án az S8 Underground Clubban teszi tiszteletét a milánói heavy metalt játszó Temperance. Az Alessia Scolletti énekesnő vezette banda "Diamanti" című nagylemeze 2021 novemberében jelent meg, igen szép sikerekkel gazdagítva a csapatot.

A koncert napján nem kevesebb, mint négy vendégzenekar is színpadra áll, a sort a budapesti szimfonikus-gótikus Æternight nyitja, őket követi a melodic metalban utazó francia/olasz Attractive Chaos, majd a Meteora és a Marina La Torraca vezette Phantom Elite érkezik, Alessia és a srácok pedig 22:10-től játszanak.

Jegyek ITT, Facebookos esemény pedig ITT!

Dark Sarah: itt az új album és egy újabb klip!

272317723_466434558195437_5293109679064682136_n.jpg

Örülhetnek a finn Dark Sarah rajongói, hiszen a mozimetalos formáció ötödik albuma "Attack Of Orym" címmel ma napvilágot látott. A korong elkészülését közösségi finanszírozás is segítette, valamint olyan nevek vendégeskednek a dalcsokorban, mint Juha-Pekka "JP" Leppäluoto -aki 2017 márciusa és 2019 augusztusa között tagja volt a zenekarnak - vagy Mark Jansen (Epica). 

A kiadvány a főgonosz Orym elleni harc témáján alapul, és két dal képében már ízelítőt kaphattunk - novemberben a Warning Sign, decemberben pedig a Kasperi Heikkinen közreműködésével felvett Invincibe című szerzeményeket mutatta meg a Heidi Parviainen vezette csapat.

Az album ma landolt az üzletek polcain, ennek örömére pedig az együttes újabb videoklipes dallal kedveskedik a rajongóknak, ezúttal a B.U.R.N. című tételhez forogtak a kamerák:

264968409_438911177614442_4597186028182760734_n_1.jpg

Áprilisban érkezik Liv Kristine hatodik albuma

322469211_5708782532550472_1993452200716434849_n.jpg

Liv Kristine 1998 óta ténykedik szólóban (is), ez évben adta ki ugyanis első lemezét "Deus Ex Machina" címmel, megmutatva az énekesnő sokoldalúságát.

Következő albumára 2006-ig kellett várni, ekkor jött ki ugyanis az "Enter My Religion", majd érkezett a "Skintight" (2010), a "Libertine" (2012) és a "Vervain" (2014).

2016 tavaszán Livnek el kellett hagynia az általa alapított Leaves' Eyes-t, majd 2018-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt akkori szerelme, Mario. Azonban minden jóra fordult, 2019-ben összeismerkedett a dán Mikkel-lel, akivel 2021-ben törvényesítették kapcsolatukat.

Nemrégiben jelentette be a norvég énekesnő, miszerint hamarosan boltokba kerül immár hatodik nagylemeze, amelynek tegnap a címét és a borítóját is felfedte: a kiadvány “River of Diamonds” címmel, a Metalville Records égisze alatt jelenik meg április 21-én, Liv pedig eképpen mesélt róla:

Minden dal az intenzív hitelesség és a korlátlan kreativitás útját járja, ami a legbensőbb és első számú kritériumom a "Theatre of Tragedy" (1995), a "Deus Ex Machina" (1998) és a "Lovelorn" (2004) óta. Az életvonal, amely mind a tizenkét szerzeményen átfolyik, egy érzelmi alapú személyes utat, egy mélyebb igazságérzetet és a tiszta boldogságtudat lélekvízióját - a gyémántok örök folyóját - tárja fel.

326055604_722632025927319_1557100453504244499_n.jpg

süti beállítások módosítása