Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Karácsonykor érkezik a Lovebites vadonatúj videója!

2022. december 11. - Jurancsik Eszter

316534403_705314900956301_1100279460920470785_n.jpg

Nemrég adtuk hírül, hogy a csak lányokból álló heavy/power metalban utazó Lovebites 2023. február 22-én dobja piacra immár negyedik albumát, amely a "Judgement Day" címet kapta.

Az elmúlt egy évben sem tétlenkedett a zenekar, hiszen basszusgitárosuk, Miho kilépését követően azonnal nekiláttak új tagot keresni - a válogatásokra a világ bármely országából jelentkezhettek zenészek. Végül Asami, Miyako, Haruna és Midori hazai pályáról választották ki a hiányzó láncszemet: az új basszeros neve Fami, és bár mindössze 20 éves, tinédzser kora óta áll színpadon.

Az újra ötfőssé alakult japán csapat november 25-én fedte fel az új lemez hírét, egyúttal a borítót is a nagyérdemű elé tárták, pénteken pedig a csajok bejelentették: december 24-én különleges ajándékot tesznek rajongóik karácsonyfája alá, amely nem más, mint a készülő album címadó dala, a Judgement Day, amelynek videoklipjét is e napon láthatjuk.

A szóban forgó korongon egyébként nem kisebb nevek dolgoztak az együttessel, mint Mikko Karmila és Mika Jussila, akik olyan zenekarok lemezein működtek közre a keverést és a maszterelést illetően, mint az Amorphis, a Battle Beast vagy a Nightwish.

 

Tarja: "Újra meg kellett tanulnom bízni az emberekben..."

318166767_222002453499826_9033588074989097518_n.jpg

17 éve sokkolta az akkor még teljesen finn tagokból álló Nightwish rajongótáborát a hír, miszerint a csapat megvált énekesnőjétől, Tarja Turunentől. 

Ama bizonyos levél, amelyet a zenekar férfi tagjai nyújtottak át Tarjának 2005. október 21-én, a Hartwall Arénában megtartott turnézáró koncertjük után, sokkolta mind őt, mind a fanokat. Később az elbocsátott frontasszony Argentínából jelentkezett egy szintén nyílt levél formájában, amelyben ő is kifejtette álláspontját.

Rengetegszer szóba került az interjúkban a Nightwishból való távozása, a finn szépség most újfent erről mesélt egy internetes rockmagazinnak. Kiderült: Tarja csaknem teljesen elveszítette az emberekbe vetett bizalmát.

Noha azóta egy igen sikeres szólókarriert épített fel, amely több ideje tart, mint amennyit a csapat tagjaként eltöltött - 15 éve - nehezen tanult meg újra bízni az emberekben. Eddigi szóló munkásságának örömére jelentette meg első válogatáslemezét "Best Of Tarja: Living The Dream" címmel december 2-ával, amelynek kritikája ITT olvasható.

Meg kellett találnom a módját annak, hogyan bízhatok meg ismét az emberekben. Amikor a Nightwishból távoztam, nagyon csalódott voltam. Minden bizalmamat elveszítettem az emberekkel szemben, és nagyon ideges voltam. Önmagamban sem voltam biztos. Végül megtaláltam az utam és az igazi hangom, ám ez nem volt könnyű.

- mesélte az énekesnő, aki nem sokkal később költözött férjéhez, Marcelo Cabulihoz Argentínába.

Csodálatos emberekkel találkoztam és dolgoztam együtt az évek során, sokmindent tanultam a zenéről. Nagyon motiváló volt az egész folyamat! Amikor elkezdtem építeni a szólókarrieremet, olyan embereket kellett találnom, akikkel együtt tudok dolgozni. Az első, amit találtam, egy lemeztársaság volt. Bár sok zenész megkeresett, akik már ismertek voltak a metal műfaján belül, én olyan embereket akartam, akik még relatíve újak voltak.

318359391_134716519394548_7529758361302944588_n.jpg

- folytatta Tarja, akit évek óta egy igen fix csapat kísér a turnékra.

A zenészeim közül néhányan már a szólókarrierem kezdetétől, azaz 15 éve mellettem vannak, és nagyon fontos részei a zenémnek. Én pedig lehetőséget adok nekik, hogy a zenémen keresztül is kifejezzék magukat. Nélkülük biztosan minden másképpen alakult volna.

- zárta sorait az énekesnő, ám azt már tudjuk, hogy a fagyos viszony közte és egykori bandatársai között megtörni látszik - énekelt Marco Hietalával a 2017-es Raskasta Joulua elnevezésű karácsonyi koncertsorozaton, levelezni kezdett Tuomas Holopainennel, valamint a Nightwish technikusaiból összeállt Crewish felkérte, hogy énekelje fel újra a Dark Chest Of Wonders című szerzeményt, amelyre Tarja örömmel mondott igent.

Jót nevetett saját magán a dalszöveget elfelejtő Floor Jansen - videó

floorjansen2.jpg

Sok előadóval megesett már, hogy egy pillanatra elkalandozott gondolatban, és elfelejtette a dalszöveget a színpadon. Mindenki másképp kezeli az ilyen kínos helyzeteket, ám aki igazán profi, az nem esik kétségbe, hanem improvizál.

December 6-án Milánóban adott koncertet az együttes, a Dark Chest Of Wonders című szám elején pedig Floor elfelejtette a szöveget. Ám a mellrákból nemrég sikeresen felépült énekesnő azonban nem esett kétségbe: vagány táncba kezdett, miközben jót nevetett a kis bakiján, a következő sorok pedig már eszébe jutottak.

Amikor a dalszöveg nem jut eszedbe, de néhány őrült táncmozdulattal megoldod. Legalább nevethetek magamon!

- írta Twitterére az énekesnő, a kommentelők pedig jót derültek a humorán.

A Dark Chest Of Wonders a legrosszabb ebből a szempontból, én rendre összekeverem a sorokat!

- írja Floor egyik követője, egy másik felhasználó pedig egy másik bakit idézett fel a Delain volt frontlányáról, Charlotte Wessels-ről:

Charlotte megjelent a színpadon, énekelni kezdett, de a mikrofonja nem volt bekapcsolva. Ilyenek bármikor megtörténhetnek.

Volt, aki egyenesen azt csodálta, hogy az énekeseknek mennyi dalszöveget kell fejből tudnia:

Imádnivalóan emberi vagy! Éppen tegnap gondolkodtam azon, hogy a zenészek, művészek hogyan emlékezhetnek minden egyes dalra. Különösen a régiekre! Csoda, hogy ez eddig nem történt még meg!

Itt nézhetitek meg a vicces videót:

 

Tarja: itt az Innocence élő verziója!

316674482_237969351889409_2970079183087822986_n.jpg

"Circus Life" címmel egy DVD is került a december 2-ával megjelent "Best Of Tarja: Living The Dream" című válogatáslemez mellé, amelyre Tarja Turunen a legszemélyesebb dalait pakolta fel. 

A speciális korongról ITT olvashattok kritikát, időközben pedig az is kiderült, hogy a finn tehetség dolgozik új metal albumán, amely a tervek szerint a jövő évben landol a boltok polcain. Legutóbbi sorlemeze a 2019 nyár végén megjelent "In The Raw" volt, elődje pedig a 2016-os "The Shadow Self", és e korongon kapott helyet egy igen érzelemdús felvétel, az Innocence, amely egyrészt kiválóan megmutatja, hogy Tarja igazi szerelme a klasszikus zene, másrészt a családon belüli erőszak ellen is felemeli benne csodás hangját.

A fent említett DVD-n e szerzemény is helyet kapott - íme az Innocence élő verziója!

Tavasszal a Kamelot előzenekaraként érkezik hazánkba a League Of Distortion

league-of-distortion-promo-2022-credit-timoehlert-official-press.jpg

Anna Brunner 2017-ben mutatkozott be a metal kedvelő közönségnek az Exit Eden formációban, amelyben másik három hölggyel - Amanda Somerville-lel (Trillium), Clémentine Delauney-vel (Visions of Atlantis) és Marina La Torraca-val (Phantom Elite) énekelt együtt.

"Rhapsodies In Black" címmel még az évben boltokba küldték első albumukat, amelyen ismert popslágerek metalosított változataival találkozhattunk, a korong pedig órási sikert aratott, 2018-ban pedig a Wackenen is felléptek a csajok, igaz Amanda nélkül, aki az akkor hat hónapos ikreivel volt otthon.

Amíg az Exit Eden pihenőpályán van, a lányok nem tétlenkednek: Marina jelenleg szólóban próbálkozik, Clémentine sikert sikerre halmoz a Visions of Atlantis-szel (legutóbbi albumuk, a "Pirates" kritikája a testvérblogon olvasható), Amanda pedig családjával tölti az időt.

Az amerikai-német származású Anna életre hívta a League Of Distortiont, amely formáció jóval keményebb zenét játszik, mint az Exit Eden, debütalbumuk pedig szépen muzsikál a rajongók körében - a kiadvány a csapat nevét viseli, és itt írtunk róla.

A csapat jövőre hazánkba is ellátogat, mégpedig a Kamelot egyik előzenekaraként - vendégként színpadra lép még a Myrath és az Eleine is.

A bulira a csepeli Barba Negrában kerül sor, a rajongók véssék fel a naptáraikba a dátumot, amely 2023. április 8-a.

 

 

Dalpremier: Within Temptation - The Fire Within

315196412_680600100092482_3986015084921997365_n.jpg

Mára ígérte legújabb dalát a holland Within Temptation, amely a The Fire Within címet kapta, a csapat pedig dolgozik új sorlemezén, amelyről többször szó esett - Sharon den Adel énekesnő elmondta, hogy a 2019-es "Resist" vonalát fogja követni.

Az Entertain You, a The Purge, a Shed My Skin és a Don't Pray For Me című dalok képében már kaphattunk némi ízelítőt a korong vonalát illetően, a zenekar szerint pedig kényelmes út a kislemez-alapú munka, mert így minden dal megkapja a kellő figyelmet. Egyébként a banda még a covid-19 pandémia előtt eldöntötte, hogy így dolgoznak a jövőben.

sharon_1.jpg

A dalok, amelyeket eddig kiadtunk, felkerülnek az új albumunkra. Még nem tudom, hogy a lemezen lesz-e egy külön rész az eddig megjelent daloknak és egy másik rész a még nem kiadott szerzeményeknek, - így tulajdonképpen két részre oszlana az album. Megpróbálunk kísérletezni azokkal a dalokkal, amelyeket még nem adtunk ki. Tehát nem vagyok benne biztos, hogyan alakul mindez, de mindenképpen jó buli lesz, mert jövőre érkezik a lemez.

- mesélte a munkálatokról Sharon.

És íme, a The Fire Within, amelyről a formáció elmondta: évekkel ezelőtt megírták, és új korongjuk munkálatai közben ráakadtak egy fiókban:

 

 

Elysion: új hírek a zenekarról - tagcsere és új album!

elysion-1.jpg

Régóta nem adott hírt magáról a görög Elysion. A gothic metalt játszó zenekar első albuma, a "Silent Scream" 2009 decemberében jelent meg, amely azonnal sokak kedvencévé tette a Christianna Hatzimihali vezette formációt. Következő lemezük a "Someplace Better" címet kapta, és 2014 januárjában jelent meg. 

A bandáról évek óta nem tudni érdemleges infót, 2018 januárjában szóltak a hírek arról, hogy készülőben van a harmadik korong, ám az év júniusa óta - amikor is a Made Of Lies című dalukhoz videót forgattak - csend honolt az együttes háza táján, közösségi oldalaikon is csak egy-egy újévi jókívánsággal jelentkeztek be.

Néhány nappal ezelőtt viszont végre megtörte a csendet az athéni csapat, egy posztban leírták ugyanis, hogy változásoknak néznek elébe: FXF, alias Antonios Bofilakis basszusgitáros kilépett a zenekarból, helyét AR, polgári nevén Andreas Roufagalas veszi át. 

Az Elysion hamarosan maga mögött hagyja a 2022-es évet, ezért szeretnénk bejelenteni néhány változást! Nemsokára megosztjuk a harmadik album megjelenési dátumát, valamint zenei útjaink elválnak FXF testvérünkkel, ám barátok maradunk. Hálásan köszönjük neki a zenekarban való részvételét, és szívünkből kívánunk neki minden jót a továbbiakban! Azonban az élet nem áll meg, így megragadjuk az alkalmat, hogy bemutassuk minden Elysion-rajongónak családunk legújabb tagját - üdvözöljétek a fedélzeten Andreas Roufagalast, a banda új basszusgitárosát, aki kellőképpen elszánt arra, hogy velünk együtt a legtöbbet hozza ki magából! Köszönjük mindenkinek a csodálatos támogatást, hamarosan nagyszerű hírek jönnek!

Az Elysion 2006-ban alakult, első énekesnője Maxi Nil volt, őt váltotta 2008-ban Christianna, akinek elmondása szerint elődje - akivel jó barátnők is - rengeteg dologban segítette őt, amikor a helyét átvette a csapatban, többek közt a dalszövegírásban is. 

 

Jövőre Budapestre jön a Frozen Crown!

318331481_699019108248646_1330666341307672741_n.jpg

A 2017-ben alakult olasz power metal formáció novemberben jelentette be, hogy immár negyedik albumukat készülnek piacra dobni. A korong a "Call Of The North" címet kapta, és 2023. március 10-én jelenik meg - ez már a második nagylemez, amelyet új felállásában készít a zenekar. Miután Filippo Zavattari basszusgitáros, Alberto Mezzanotte dobos és Thalia Bellazecca gitáros 2020 végén elhagyták a csapatot, helyükre Francesco Zof, Niso Tomasini és Fabiola Bellomo kerültek.

A mai napon osztotta meg a Giada "Jade" Etro és Federico Mondelli által vezetett együttes, miszerint jövő év tavaszán a Nanowar Of Steel előzenekaraként európai turnéra indulnak új albumukkal, amely március 11-ével kezdődik szülővárosukban, Milánóban, és április 16-án fejeződik be Vorselaarban, Belgiumban, a magyar rajongók örömére pedig egy budapesti dátum is szerepel a felsorolásban - április 4-én az Analog Music Hallban láthatjuk a bandát.

Jegyek ITT!

Tarja: "Nem kellett tököket növesztenem!"

img_0276_high0.jpg

17 év telt el azóta, hogy Tarja Turunennek távoznia kellett Finnország egyik legismertebb zenekarából, a Nightwishból. Azóta hihetetlen szólókarriert csinált, amely több ideje áll stabilan a lábán, mint amennyit a banda tagjaként eltöltött, egészen pontosan 15 éve. Ennek megkoronázásaként jelentette meg "Best Of Tarja - Living The Dream" című válogatásalbumát, amelyről ITT olvashattok kritikát.

Egy interjúban arról mesélt az énekesnő, hogyan állta a sarat a metal színterén, amely sokak szerint a mai napig egy férfiorientált műfaj.

Furcsa volt a jelenlétem a metal szcénában, korábban csak a klasszikus zenével álltam kapcsolatban. Napi nyolc órát zongoráztam, énekeltem, teljesen átadtam magam ennek. Hallgattam ugyan Metallicát és más rockzenekarokat, de nem tudtam, hogy ennyiféle műfaj van a kemény zenén belül. Aztán egyszer csak ott álltam a Nightwish élén. Mindig ilyen voltam: bármilyen kihívásra készen álltam. A metal közösség pedig a kezdetektől fogva szívesen látott engem. Úgy gondolom, hogy elég keményen dolgoztam akkor is, és elég erős volt a hangom. 

- kezdte mondandóját Tarja, aki elmondta: a 90-es évek végén természetesen sokszor egyedül érezte magát, hiszen akkoriban még kevés nő volt a műfajon belül.

Nemrég Jakartában jártam egy fesztiválon, és én voltam az egyedüli nő, azok a régi érzések köszöntek vissza. Azt kérdeztem, hol van a többi nő?! 

- mesélte nevetve az énekesnő, akinek természetesen több szoros barátsága is szövődött más metal énekesnőkkel. De érte valaha megkülönböztetés őt, csak mert nő?

Nem kellett tököket növesztenem!

- nevet.

Soha nem ért hátrány, mert nő vagyok. Megtaláltam a saját utamat, és bár küzdenem kellett, és minden nőnek, aki a metalban ténykedik azt üzenem: hajrá csajszi, ezt meg tudod csinálni te is! A zenésztársaimmal pedig megvan az összhang, számíthatok rájuk. Múltkor is összeültünk és megittunk egy üveg bort. 

Kevésbé kellemes emlékeit is felelevenítette az énekesnő:

2018-ban agyvérzést kaptam. Utána egy évig rettegtem, hogy megismétlődik. Először nem akartam megosztani senkivel, hogy ez megtörtént velem, de azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozom, muszáj volt beszélnem erről. Tudniuk kellett róla, ha esetleg furcsán viselkednék, mi az oka, és természetesen a saját biztonságom miatt is. Amikor először meséltem nekik erről, sírtam, de tájékoztatnom kellett őket arról, hogy stroke-om volt, ha esetleg ismét baj történne, tudják, mit tegyenek.

316674482_237969351889409_2970079183087822986_n.jpg

Betegségéről itt mesélt először Tarja, akinek környezete megdöbbenve fogadta ezt a hírt.

Elképedve hallgatták a történetem. Úgy láttak engem, mint egy szupernőt, aki a belét is kidolgozta. De akkor, abban a pillanatban megértették, hogy én is csak egy emberi lény vagyok, egy közülük. 

Tarja felépülése után egy életvezetési tanácsadóhoz fordult, aki megértette vele: igenis, néha vissza kell venni a tempóból, a borzalmas élményt pedig a Tears In Rain című dalában dolgozta fel, amely tétel a 2019-es "In The Raw" című albumán kapott helyet.

Szerencsére hamar orvosi segítséget kaptam, a férjem azonnal kórházba vitt. De ha belegondolok, hogy egy hajszál választott el attól, hogy most ne legyek itt... nagyon ijesztő. Beszéltem egy idős argentin fickóval, egy mentorral. Rengeteg hírességnek segített, nem terápiával, hanem mint mentor. Nagyon sokat beszélgettem vele mindenről, és volt, hogy nagyon sírtam. Megértette velem, hogy változtatásokra van szükségem. Elérte, hogy megutáljam, mert szinte belém látott. (nevet). Azzal, hogy ezeket a változtatásokat megtettem, sokkal jobban érzem magam és már nem stresszelek.

313299141_10222410087180902_5561855341744297994_n.jpg

De hatalmas sokk volt számomra a stroke, hiszen mindig vigyáztam magamra. Sosem voltam egy nagy partiarc, a hangom miatt pedig a fizikai jólét mindig is egy elengedhetetlen dolog volt. Derült égből villámcsapásként jött, az orvosom pedig nem tudta megmondani az okát. Azonban találtam megoldást a stressz levezetésére. Elkezdtem meditálni, és ez szuper dolog. 

- elmélkedett az énekesnő, majd így zárta sorait:

Már nem foglalkozom a múlttal, a jelen pillanatnak és a zenének élek. A férjemmel, Marcelóval húszéves házasok vagyunk, és ő rengeteget segít nekem. Megtaláltam az egyensúlyt a munka és a magánélet között. 

 

Klippremier: Xandria - The Wonders Still Awaiting

311428584_638862044277001_9138690017105613912_n.jpg

A csaknem öt éven át tetszhalott állapotban lévő Xandria újjászületését a Reborn című dallal ünnepelte meg májusban, ekkor derült ki, hogy a 2017 őszén távozó Dianne van Giersbergen helyére a szintén remek hangi adottságokkal rendelkező Ambre Vourvahis került. A görög-francia hölggyel kiegészülve további két dalt tártak a nagyérdemű elé: szeptemberben érkezett a You Will Never Be Our God, majd a Ghosts.

A vérfrissítésen átesett formáció új lemeze "The Wonders Still Awaiting" címmel jelenik meg 2023. február 23-án, dallistája és borítója már ismert, ma pedig a Mikulás meghozta az új videoklipes szerzeményt, amely a korong címadó dalához készült - a csodák még mindig ránk várnak, íme a The Wonders Still Awaiting:

 

süti beállítások módosítása