Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Stream of Passion: középlemezt rögzít a zenekar!

2022. november 13. - Jurancsik Eszter

Október végén nem kis meglepetést okoztak a metal rajongóknak a Stream of Passion zenészei, akik bejelentették: újra összeállnak.

stream_of_passion_rockbook_1.jpg

A csapat 2005-ben alakult, négy stúdióalbumot és két DVD-t is kiadtak, a másodikat feloszlásuk évében, 2016-ban, "Memento" címmel, afféle búcsúajándékként.

A tagok különböző projektekben is megmutatták tehetségüket, Marcela Bovio, a zenekar mexikói születésű énekesnője például szólóalbumokkal is jelentkezett, teljes értékű tagjává vált az Epicás Mark Jansen által alapított MaYaN-nek, valamint saját projektet is létrehozott Dark Horse, White Horse név alatt. És ne felejtsük el, hogy mindeközben legyőzött egy igen súlyos betegséget, a méhnyakrákot.

Az együttes 2023. szeptember 9-én, a hollandiai Dynamo fesztiválon jön össze újra, ott, ahol karrierjük is elkezdődött, és egy káprázatos koncertet terveznek adni. A reunion koncert bejelentésekor a formáció nem tért ki arra, hogy csak egy buli kedvéért egyesítik újra erejüket, vagy ismét zenekarként működnek tovább, ám Marcela mai hírleveléből erre is választ kapunk:

Egy EP felvétele és kiadása is szerepel a terveink között, vadonatúj dalokkal. Az elmúlt évben a dalok írása közben egyszerűen nem tudtam eltekinteni attól a ténytől, hogy némelyiknek egyértelműen Stream of Passion-ös hangulata van, ami egyfajta inspirációt adott ehhez az egész újraegyesüléshez :)

- fedte fel az énekesnő, 

Ehhez egy közösségi finanszírozási kampányt fogunk indítani, mivel gyakorlatilag a nulláról kell mindent újrakezdenünk. A kampány a koncertjegyek értékesítésével egy időben fog elindulni, így egyúttal néhány csemegéhez is hozzájuthatsz majd! Nagyon izgatott vagyok emiatt! De egy kicsit ideges is vagyok, azt kell mondanom. Ez egy hatalmas dolog, és nagyon remélem, hogy számíthatunk a segítségetekre!

Simone Simons: "Boldog vagyok, hogy együtt dolgozhattam Charlotte-tal és Myrkurral"

nevtelen_13.jpg

Tegnap jelent meg a holland Epica "The Alchemy Project" című középlemeze, ezzel egy időben a kiadvány egyik legkülönlegesebb dalához is videoklip érkezett. 

Sirens - Of Blood And Water című szerzeményben vendégeskedik a Delain ex-énekesnője, Charlotte Wessels és a dán Myrkur is. Simone Simons most elmesélte, honnan jött a kolléganőivel közös munka ötlete:

Charlotte és én már sok éve ismerjük egymást, de sosem zenéltünk még együtt. Miután elkezdett szóló dalokat megjelentetni, rajongója lettem a munkásságának és megkerestem, hogy készítsünk egy dalt a The Alchemy Project-re.

Charlotte tavaly kezdte el kiadni saját dalait Patreon-oldalán, amelyeket még a Delain tagjaként írt, ám úgy érezte, nem illenének a csapat lemezeire. Miután kilépett a zenekarból, beindította szólókarrierjét és immáron a második nagylemezénél tart - a "Tales From Six Feet Under" 2021 őszén jelent meg, folytatásként pedig a "Tales From Six Feet Under Vol II." érkezett októberben.

Az együttműködés eredménye a 'Sirens - Of Blood And Water' című csodálatos, sejtelmes dal lett. Mindketten rajongunk a sellőkért, Andersen meséiért, és szerettünk volna egy dalt írni a kis hableány testvéreinek perspektívájából. Imádtam, ahogy a kreatív gondolataink átjárták a dalt, és az, hogy Myrkur, aki történetesen dán, akárcsak a mese szerzője, hozzáadta egyedi hangját a dalhoz, tökéletes választás volt, így be tudtuk fejezni a történetet.

Új lemezén dolgozik a Sirenia!

49133133_10156526860216154_2800259183105015808_n.jpg

2021 februárjában, "Riddles, Ruins&Revelations" címmel jelentette meg tizedik sorlemezét a stavangeri illetőségű Sirenia, amely korong a csapatot a modernebb oldaláról is bemutatta, kritikánk pedig ITT olvasható róla.

Jó ideje csend honolt a zenekar háza táján, ám ennek megvolt az oka, ugyanis ma a formáció közösségi oldalain jelentette be: dolgoznak új albumukon, amely immár a negyedik közös kiadvány lesz Emmanuelle Zoldan énekesnővel, aki 2016-ban váltotta Ailynt a mikrofon mögött.

A bejegyzés szerint a lemez már majdnem teljesen elkészült, éppen Emma énekes részeit rögzítik, hamarosan pedig többet is megtudhatunk az újdonságról.

Emmanuelle Zoldan, a francia származású operaénekesnő a 2016-os "Dim Days Of Dolor" (kritikánk ITT)című lemezen énekelt először, miután a banda megvált a spanyol Ailyntől, aki 8 évig erősítette a legénységet. 2018-ban az "Arcane Astral Aeons" (kritika ITT) hatalmas sikert aratott, a fent említett "Riddles, Ruins&Revelations" pedig sok új elemet tartalmazott.

 

Tatiana Shmayluk: "Vlagyimir Kibaszott Putyin, vissza akarjuk kapni az otthonunkat!"

instasave_1.JPEG

Az Egyesült Államokban turnézik a Jinjer, a P.O.D., a Vended, a Space of Variations és a Malevolence társaságában járják az USA nagyvárosait.

Teszik mindezt azért, hogy minden koncertet adománygyűjtésre használjanak fel, hiszen hazájuk, Ukrajna február 24-e óta áll orosz ostrom alatt. Ukrajna kulturális minisztériuma engedélyt adott a csapatnak, hogy háborúellenes nagykövetekként járják a világot és segítsék ártatlanul szenvedő honfitársaikat. A banda tehát most nem csak egyszerűen koncertezik, hanem aktívan segít az embereken. 

Nemrég a Kerrang! magazinnak adott interjújában a zenekar két szószólója, Tatiana Shmayluk énekesnő és Eugene Abdukhanov basszusgitáros újabb gondolatokat osztott meg. A két zenész elmondta: a továbbiakban is az a cél, hogy felhívják az emberek figyelmét a háborúra.

A nyáron az angliai Bloodstock-os koncerten, a Home Back című daluk felvezetőjeként Tatiana üzenetet címzett az orosz miniszterelnöknek:

"Vlagyimir Kibaszott Putyin, vissza akarjuk kapni az otthonunkat!!!"

A dal a háborúról szól, ami 8 éve tart Ukrajnában, igaz, idén február 24-ig leginkább az ország dél-keleti része, a luhanszki és a donyecki térség - utóbbi régióból származnak a Jinjer tagjai is -  volt érintett, de idén, amikor ez a szörnyű háború eszkalálódott, az egész ország ostrom alá került.

A turné elején néha elsírtam magam a színpadon. Minden egyes sor után a szemeimet törölgettem.

- idézte fel a nyári turnén történteket Tatiana.

Látni a zászlókat és az embereket, akik a világ minden táján ennyire támogatják Ukrajnát, csodálatos, de kemény is egyben. Legszívesebben hazamennék.

Tavasszal a banda kiadója, a Napalm Records különleges pólókat tervezett, amelyekből több tízezer talált eddig gazdára, a ruhadarabokon pedig a Jinjer logója látható, az ukrán zászló színeiben. A bevételeket természetesen a zenekar segélyszervezetek számára juttatja el, akik élelmiszert, ivóvizet és orvosi ellátást biztosítanak a rászorulóknak.

Kijev -ahol a zenekar tagjai is élnek- és Ukrajna nyugati része sem maradt ki a támadásokból, Eugene szerint mostanra viszonylagos nyugalom van a főváros környékén, de Kelet még mindig maga a földi pokol.

jinjer-bassist-says-the-war-in-ukraine-inspired-the-band-to-write-new-music.png

Minden egyes nap civilek tucatjai halnak meg a támadásokban. Nem érezheted magad biztonságban, mert folyamatosan rakétatámadások vannak. Néhány hónappal ezelőtt Vinnicjában (Közép-Ukrajnában található nagyváros - a szerk.) jártam egy barátommal, és egy kebabosnál hamburgert ettünk. Egy hónappal később a boltnak otthont adó tömböt orosz rakéta találta el. Huszonnyolc ember halt meg, közöttük három gyermek is. Ezekre nincsenek szavak! A barátom is megsérült, és még mindig kórházban van, de legalább túlélte...

Eugene jó néhány barátját, ismerősét besorozták a hadseregbe, és a fronton harcolnak most. 

Két hete tudtam meg, hogy egy barátomat, akivel együtt jártam edzőterembe, megölték a fronton. 35 éves vagyok, lehetséges, hogy én is kapok behívót. De nem is akarok még csak gondolni sem erre! Kétgyermekes apa vagyok, ha behívnak, el kellene hagynom a családomat. Ne is kérdezz erről, ember...

Korábban a basszeros elmondta: alapítványt kíván létrehozni, hogy így segítsen az embereken, és ezt sikeresen végrehajtotta.

235417997_379112270251432_6454977602999792382_n.jpg

Van egy segélyszervezetünk, amely belőlünk és különböző országokból származó emberekből áll, ők segítenek nekünk a szállításban. Pénzt gyűjtünk, amelyekből különböző dolgokat vásárolunk és elszállítjuk őket a kórházakba, idős embereknek és a háború miatt szenvedőknek.

- mondja Tatiana, majd Eugene így zárta a beszélgetést:

Az egyetlen alkalom, amikor el tudom felejteni a háborút, az az egy óra, amit a színpadon töltök. Ilyenkor egy kis időre elfelejtem, hogy mi minden szar folyik otthon...

 

 

 

Within Temptation: decemberben új kislemez!

wt_1.jpg

Nyáron jelent meg a Within Temptation legújabb dala, a Don't Pray For Me, amely hamar a fanok kedvencévé vált, ezzel már a negyedik szerzeményt tárták a hallgatóság elé, az Entertain You, a The Purge és a Shed My Skin után.

Míg az Entertain You 2020 májusában jött ki, a Don't Pray For me pedig idén júliusban, igen hosszú idő telt el egy-egy megjelenés között, ám Sharon den Adel énekesnő elmondta: nem kapkodnak el semmit, dolgoznak az új album szerzeményein, amely a tervek szerint 2023-ban lát napvilágot a 2019-es "Resist" modern hangzását követi majd.

A holland énekesnő most újfent az új album körüli munkálatokról mesélt egy friss interjúban, és az is kiderült: a kislemez alapú munka ötlete már régebben megfogant az együttesben.

Már a világjárvány előtt eldöntöttük, hogy így fogjuk csinálni. Sok műfajban már ezt csinálják, de a rock világában még mindig a hagyományos kiadás menete megy. Mi csak ki akartuk ezt próbálni, azán  jött a járvány, és mindenki ugyanezt kezdte csinálni,  ami jó dolog, mert így a pillanatnak élsz, írsz valamit, megjelenteted. Jelenleg tényleg nagyon érezzük ezt a dolgot, és szerintem ezt tükrözi a zenénk is. Ez klassz dolog!

anyconv_com_fvqezyqxwaatch1.jpg

- ecsetelte a frontasszony, majd eképpen folytatta:

Nagyon sok időt szakítunk most minden egyes kislemezre, és még többet fogunk kiadni, mielőtt az album megjelenik. Azonban van egy kellemetlen oldala is a dolognak. Néha szétszóródik az energia és olyankor nehéz visszazökkenni az írás folyamatába. Most éppen Amerikában, Észak-Karolinában vagyok, de néhány nap múlva visszatérek Hollandiába. Egy hetünk van egy új dal felvételére, és utána ismét Európában turnézunk. December elején pedig befejezzük az album többi részét. Tehát ez eltart még egy darabig. Jövőre jön ki az új album, de addig is lesz még néhány kislemez.

Egyúttal az is kiderült, hogy a zenekar december 9-én a nagyérdemű elé tárja az ötödik dalt, amely a The Fire Within címet viseli majd.

Klippremier: Epica - Sirens - Of Blood And Water feat. Charlotte Wessels & Myrkur

istockphoto-1335146287-612x612_1.jpg

A mai nappal vált elérhetővé a holland Epica középlemeze, a "The Alchemy Project", amely kiadvány különlegessége, hogy vendégzenészek is szerepelnek rajta.

Két szerzemény látott napvilágot eddig az EP-ről, elsőként a The Final Lullaby, amelyet a Shining közreműködésével rögzítettek, majd a The Great Tribulation, amely dalban a Fleshgod Apocalypse vendégeskedett.

Ma, a korong megjelenésének napján megérkezett a harmadik kisfilmes tétel is, amelyben Simone Simons mellett énekel a Delain ex-énekesnője, Charlotte Wessels és a dán Myrkur, alias Amelie Bruun, íme a Sirens - Of Blood And Water!

Andrea Ferro: "Az őszinteség mindig kifizetődik"

lacuna-coil-2-new-version-of-comalies-x.jpg

Többször mesélt az olasz Lacuna Coil, hogyan jutottak arra az elhatározásra, miszerint 2002-ben megjelent harmadik nagylemezük, a "Comalies" dalait áthozzák 2022-es hangzásba, és újra kiadják a korongot - Andrea Ferro, a banda férfi énekese nemrégiben elárulta: úgy érzik, jó munkát végeztek és a rajongótábor is elégedett az eredménnyel, a mi kritikánk pedig ITT olvasható.

Egy friss interjúban a zenész ismét érdekes gondolatokat osztott meg, amelyben a zenéhez való hozzáállásukról mesélt.

Az egyik dolog az, amit az évek során megtanultuk, ha megpróbálsz olyan lenni, ami nem te vagy és amit nem igazán érzel, az emberek észre fogják venni. Ha őszinte vagy, azt is. Például amikor a 'Delirium' albumon súlyosabbá váltunk, több hörgésel, több basszusgitárral és dobbal, az elején azt gondoltuk, hogy talán túl sok lesz ez így az embereknek, mert nem ezt a keménységet szokták meg a Lacuna Coil-tól. Megkérdeztük magunktól, mit csináljunk? Próbáljuk meg lágyabbra venni, csak hogy az eddig megszokott hangzás legyen? Vagy csak próbáljuk ki, és nézzük meg, mit szólnak hozzá az emberek? És az utóbbi mellett voksoltunk. A rajongóink észrevették, hogy ez egy őszinte hangzás, és értékelték.

- kezdte sorait, a szóban forgó kiadvány pedig igen szép sikereket ért el, amelyet a 2019-es kiadású "Black Anima" tovább fokozott, és a zenekar csúcsra járatta benne a keménységet.

Ferro így folytatta gondolatait:

Úgy gondolom, hogy az őszinteség a zenében mindig megtérül. Az emberek rájönnek, ha azt mutatod, ami vagy. Amikor megpróbálsz mást mutatni...az is érezhető. Először is, nagyon nehéz olyan zenét írni, amit nem érzel. Másodszor, az emberek észreveszik. Szerintem ez az egyetlen titok. Ha már nem érzed, hogy metal lemezt kell csinálnod, akkor ne csinálj metal lemezt. Mert ha már nem érzed, ha már nem vagy abban a lelkiállapotban, akkor nagyon nehéz ezt a vonalat követni. Ezért van az, hogy sok nagy zenekar, amikor jelentkezik egy új albummal, az nem rossz, de már nem is az, ami addig volt. Ám nem azért, mert már nem tudnak dalokat írni, hanem mert már kihúnyt a tűz. Megváltozott az életük, gyerekeik születtek, családot alapítottak, költöztek, meggazdagodtak - millió oka van annak, hogy néhány zenekarból kivész a motiváció. És szerintem nem azért, mert már nem szeretik, amit csinálnak, vagy nem tudatosak. Csupán olyan dolgok, amelyek az élettel együtt járnak - felnősz, más dolgok kezdenek foglalkoztatni, és már nem csak a zene létezik. És amikor ezt elveszíted, az nagyon kemény tud lenni, még akkor is, ha jó zenész vagy. Még mindig tudsz csinálni egy tisztességes lemezt, de már nem lesz meg benne ugyanaz a tűz, mert az évek során más emberré váltál.

- zárta sorait.

 

Klippremier: Catalyst Crime - Chasing The Ghost

284058229_554538393008763_8398098413561963739_n.jpg

Tegnapelőtt írtuk meg, hogy nemzetközi felállással rendelkező Catalyst Crime új videóval készül.

Bár a mozimetalt játszó zenekar már 2017-ben megalakult, első albumukra 2021-ig kellett várni, ekkor jelent meg debütáló lemezük, amely a csapat nevét viselte, kritikánk pedig ITT olvasható róla.

A Zoe Marie Federoff énekesnő által vezetett formáció a Condemn Me to Chaos című számmal mutatkozott be, amelyet az ex-Amaranthe-os Jake E közreműködésével elkészített Cognitive Dissonance követett. Mindkét dal szép eredményeket ért el, és azt is tudni lehet, hogy a banda nekilátott második korongja felvételeinek.

A mai napon érkezett meg az ígért kisfilm, íme a Chasing The Ghost:

Dalpremier: Tarja - Eye Of The Storm

csm_tarja-eye-of-the-storm-1_20890edc8d.jpg

Nemrégiben fedte fel a finn énekesnő, hogy "Best Of Tarja: Living The Dream" címmel egy igen terjedelmes válogatáslemezt küld a boltok polcaira, amely szólókarrierjét öleli fel. 

Tarja 2006 óta alkot szólóművészként, a pakkban pedig rögtön három CD-t is találunk, ám ezeken nemcsak a szépséges művésznő metal lemezeiről hallhatunk dalokat, hanem mellékprojektjének, az Outlanders-nek és a 2017-ben kiadott speciális karácsonyi albumának, a "From Spirits and Ghosts (Score For a Dark Christmas)"-nak néhány dalát is megtaláljuk a számcsokorban. Jubileumi koncertjeit pedig "Circus Life" címmel jelenteti meg. 

Október 21-én, budapesti koncertjének (beszámoló ITT)napján debütáltatta az énekesnő vadonatúj dalát, az Eye Of The Storm-ot, amelyről kiderült, hogy már sok-sok évvel ezelőtt megszületett, és Tarja eredetileg a 2013-ban megjelent "Colours In The Dark" című korongjára akarta felvenni a szerzeményt, ám úgy döntött, hogy egy igen különleges alkalommal mutatja meg rajongóinak a nótát.

Ezt az erőteljes és érzelmes dalt két olyan ország inspirálta, amelyek nagyon fontosak számomra: Finnország és Argentína. Jean Sibelius finn, valamint Ástor Pantaleón Piazzolla argentin zeneszerzőktől merítettem ihletet. Tulajdonképpen a dal olyan, mint egy harc, amely akkor dúlt a lelkemben, amikor még kerestem a helyem a világban, tehát egy rendkívül személyes dalról van szó.

- ecsetelte a dal érzelmi hátterét Tarja, aki cseppet sem panaszkodhat unalomra, hiszen 4-én újra kiadta első nagylemezét, a "My Winter Storm"-ot, amelyen a testvérblogon olvashattok kritikát, valamint elkezdett dolgozni új albumán is.

Újabb ABBA-klasszikussal jelentkezett az Amberian Dawn: Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)

311060274_646948640133059_5455117003818110744_n.jpg

December 2-ával dobja piacra kizárólag ABBA-dalok feldolgozásait tartalmazó albumát a finn Amberian Dawn, "Take A Chance - a Metal Tribute To ABBA" címmel. A speciális korongról korábban már elérhetővé vált az SOS című szerzemény, Tuomas Seppälä, az Amberian Dawn alapítója és billentyűse pedig rendkívül boldog, hogy a legendás svéd négyes számait metálosított változatban tárhatják a nagyközönség elé.

A mai napon megérkezett a második dal is, a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) képében, Capri Virkkunen hangjával, íme:

 

 

süti beállítások módosítása