Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Diana Leah: "Mindig is az volt a vágyam, hogy egy metal zenekarban énekeljek!"

2022. augusztus 14. - Jurancsik Eszter

dl_1.jpg

Néhány nappal ezelőtt mutatta be új dalát a holland Delain, amely formáció tavaly februárban jelentette be, hogy több tag - köztük Charlotte Wessels énekesnő - távozik a csapatból, ugyanis a közöttük és az alapító Martijn Westerholt közötti ellentétek elérték a  kibékíthetetlenség szintjét. 

Korábban már kiderült, hogy megvan az új frontasszony, és néhány szerencsés rajongó néhány titkos koncert keretein belül már személyesen is láthatta a hölgyet, aki a nagyközönségnek a The Quest And The Curse című dalban és a hozzá forgatott videoklipben mutatkozott be. Ő Diana Leah, aki most egy rövid interjúban felfedte: régi vágya volt, hogy egy metal zenekarban énekelhessen.

Tudtam, hogy a Delain énekesnőt keres, ezért hagytam egy kommentet az Instagram-oldalukon. Pár nappal később kaptam egy e-mailt Martijntól. Beszélgettünk, elmondta, hogy szeretne meghallgatni, és küldött zenei alapokat, amelyekre énekelhettem. A többi pedig történelem...

dl.jpg

- kezdte sorait a 32 éves Diana, aki arra a kérdésre is őszintén felelt, hogy mi motiválta arra, hogy a banda megüresedett frontasszonyi posztjára jelentkezzen:

Mindig is szerettem volna egy metalzenekar énekesnője lenni!

Mesélt egy kicsit magáról is:

Romániában születtem, Gyulafehérváron, Erdélyben. 15 éves koromban Olaszországba költöztem, ahol csaknem tíz évig éltem. Ezt követően Kanadába mentem, ahol öt évig éltem, végül visszatértem Olaszországba, jelenleg is ott élek, Torinóban, tehát Északon. 

Diana eddigi munkásságából ITT tudtok csemegézni.

Klippremier: Arch Enemy - The Watcher

arch-enemy-2022.jpeg

12-ével landolt a boltok polcain az Alissa White-Gluz vezette svéd/kanadai death metal zenekar új albuma, a "Deceivers", amelyről több tételt is láthattunk-hallhattunk már (Deceiver, Deceiver, House Of Mirrors, Handshake With Hell, Sunset Over the Empire, In The Eye Of The Storm).

A mai napon újabb dalhoz debütált kisfilm, amelynek címe The Watcher - a videót korábbi koncertfelvételekből vágta össze a csapat, íme:

Alissa White-Gluz szerint nevetségesek voltak a járványügyi szabályok

alissawhitegluz-patricullaeus-2022.jpg

12-ével tölti meg a boltok polcait a svéd Arch Enemy legújabb albuma, a "Deceivers". Az eredetileg július 29-re tervezett megjelenést technikai okok miatt kellett elcsúsztatni, ám korábban a csapat határozottan kijelentette: megéri várni az új anyagra, amelyről több kislemezes tétel (Deceiver, Deceiver, House Of Mirrors, Handshake With Hell, Sunset Over The Empire, In The Eye Of The Storm) is publikálásra került.

A korong felvételei éppen a koronavírus-járvány ideje alatt zajlottak, nem könnyű helyzetbe sodorva a zenekar tagjait, különösen Alissa White-Gluzt, aki Kanadában él, és valahogy megoldást kellett találnia szorult helyzetére - elmondása szerint szülőhazája túlzásba vitte az intézkedéseket.

Az elmúlt két évet az Atlanti-óceán két oldalán töltöttem. 2020-ban otthon voltam, Nyugaton, 2021-ben pedig Keleten. Kanadában rendkívül szigorú korlátozások voltak - olyan szigorúak, hogy egy ponton a rendőrség nem volt hajlandó betartatni őket, mert még ők is röhejesnek tartották.

- kezdte sorait az énekesnő, majd elmondta, hogyan oldotta meg korlátozásokkal járó helyzetet:

Alapjáraton nyugodt ember vagyok, és nem igazán ítélem el az embereket a stresszhelyzetben hozott döntéseik alapján, mert nyilvánvalóan senki sem tudta, hogyan kell ezt kezelni. Ez egy teljesen új helyzet volt mindenki számára. Határozottan azt gondolom, hogy nem jól kezelték a helyzetet, ugyanakkor nem tudom, mi lett volna a leghelyesebb megoldás. 2021 sokkal jobb volt, mint 2020. De mindannyian ugyanabban a csónakban eveztünk. A  "Deceivers" elkészítése sok utazást, bizonytalanságot és kockázatot igényelt. Épp a legszigorúbb korlátozások voltak érvényben, amikor valahogy el kellett jutnom Michaelhez (Amott, a banda gitárosa - a szerk.), hogy befejezzem az éneksávjaim rögzítését. Aztán Dániába kellett utaznom, Jacob Hansen producer stúdiójába, de a kanadaiaknak tilos volt Németországba repülniük - onnan mentem volna tovább.

159496808_10151653274709984_3741669208920302352_n.jpg

Nem volt más választásom, Németországba repültem, de nem tudtam, hogy beengednek-e az országba. Végül egy teljes évig Európában maradtam: kibéreltem egy házat Dél-Németországban, hogy ne legyek túl messze a zenekar bázisától, ami Svédországban van. Létrehoztam egy házi stúdiót, ott fejeztem be a felvételeket és a szólólemezemet is ott kezdtem el felvenni.

Így mind az Arch Enemy felvételeit, mind saját anyagának rögzítését folytatni tudta - Alissa nemrég jelentette be, hogy befejezte szólóalbumának munkálatait, ám azr egyelőre titok fedi, hogy mikor jelenik meg a korong. 

Diana Leah a Delain új frontasszonya, megérkezett az új dal is - The Quest and the Curse

dl.jpg

2021 februárjában robbantotta fel a világhálót a hír, miszerint a Delain addig ismert formájában megszűnik létezni - több tag, köztük Charlotte Wessels énekesnő - távozott a zenekarból.

Mint kiderült, ellentétek keletkeztek a tagok és az alapító Martijn Westerholt között, ez vezetett a holland együttes feloszlásához. Ugyanakkor a zenész azt is elmondta: a Delain nem hal meg, csak más formában működik tovább.

Nemrég írtuk meg, hogy hamarosan bemutatásra kerül az új frontlány, aki megörökölte a mikrofont Charlotte után, a fanok pedig már tűkön ülve várták a bejelentéssel egybekötött klippremiert, amelynek napja ma érkezett el.

A The Quest and the Curse videója most került fel a Youtube-ra, amelyben végre felfedi a formáció az új énekesnőt: ő nem más, mint Diana Leah, akiről annyit kell tudni, hogy erdélyi származású, de Torinóban él, és számos zenésszel dolgozott már együtt - Youtube-csatornáján lehet csemegézni eddigi munkásságából.

A zenekar jelenlegi felállása a következő:

Martijn Westerholt - billentyűk
Diana Leah - ének
Ronald Landa - gitár és háttérének
Ludovico Cioffi - basszusgitár és háttérének
Sander Zoer - dobok

Íme, az új dal!

 

süti beállítások módosítása