Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Alissa White-Gluz: "A veganizmus egy fenntartható életmód!"

2022. augusztus 07. - Jurancsik Eszter

287948688_10151823247449984_7394995970930010281_n.jpg

Néhány nappal ezelőtt a Wacken Open Air keretein belül adott koncertet az Arch Enemy, a csapat új albuma pedig "Deceivers" címmel, augusztus 12-én kerül boltokba, amelyről már több tétel is bemutatásra került (Deceiver, Deceiver, House Of Mirrors, Handshake With Hell, Sunset Over The Empire, In The Eye Of The Storm).

A zenekar kanadai énekesnője, Alissa White-Gluz azonban nemcsak hörgéséről vagy feltűnő külsejéről híres, hanem vegánságáról is, amelynek kapcsán többször nyilatkozott, most pedig újra terítékre került a téma. A frontasszony véleménye szerint a vegánság egy fenntartható életmód és egyszerű is. Kiderült az is: Alissa nem iszik alkoholt és nem is dohányzik.

Nem iszom alkoholt, de ha a többiek így tesznek, az ő dolguk. Bár a zenekarban nemcsak én vagyok az egyetlen antialkoholista. Azonban szeretném, ha a cigarettától a továbbiakban is távol maradnának, annak füstjét ugyanis én sem akarom belélegezni. De egyébként a vegán életmód fenntartása a turnékon is könnyű. A stábban pedig szintén vannak vegánok.

- kezdte fejtegetni a kérdésre adott választ, majd eképpen folytatta:

Nagyjából két évvel ezelőtt már elmondtam, miért járható út a vegánság. Több, mint 20 éve vagyok vegán. Már azelőtt vegán voltam, hogy énekelni kezdtem volna. Soha életemben nem ettem húst. Vegetáriánus családban nőttem fel, így teljesen logikus lépés volt az, hogy vegánná válok. 

- mondja Alissa, aki 13 éves kora óta nem eszik semmilyen állati eredetű ételt, nem hord valódi bőrt és szőrmét, kozmetikumokból és hajfestékekből is vegán termékeket választ.

n140190.jpg

Amikor zenélni kezdtem, semmi mást nem akartam jobban, mint az állatok jogairól énekelni. Így ezt a súlyos, kemény zenét használom fel arra, hogyaz üzenetemet közvetítsem. Amikor a színpadon üvöltök, azokért is teszem, akik ezt nem tudják megcsinálni.

Alissa többször vett részt a PETA állatvédő szervezet kampányaiban is, mint a vegánság arca. Az énekesnő azt is elmondta: nőnek, vegánnak és straight edge-nek lenni a metal világában olyan, mintha céltábla lenne az ember homlokán. Azonban nem óhajt változtatni hozzáállásán és életmódján mások kedvéért sem, sőt, párját, a horrorpunk-zenekar The Misfits zenészét, Doyle Wolfgang von Frankensteint is rávezette a vegánságra.

Így zárta sorait:

Véleményem szerint a metal a lázadásról szól, a vegánság pedig a lázadás végső formája, hiszen olyan dolgokat veszel elő, amelyeket az emberek hétköznapinak tartanak: az étkezés, az öltözködés, a vásárlás. Mindenki azt mondja, hogy az a normális, ha kizsákmányolod az állatokat. De Te erre nemet mondasz. És ez nagyon metal!

Marco Hietala: "A kilépésem egy hosszú folyamat eredménye volt..."

1557303812.jpg

Sokként érte tavaly januárban a Nightwish rajongótáborát a hír, miszerint Marko "Marco" Hietala elhagyja a csapatot. Döntésében krónikussá vált depressziója és a zeneipar kellemetlen üzleti része egyaránt szerepet játszott, vallotta akkor az énekes, akiről nemrégiben kiderült, újra édesapa lesz.

Néhány nappal ezelőtt a Chaoszine riportere beszélgetett a zenésszel, amely interjút a Blabbermouth is átvette.

Marko felfedte: jó ideje szenvedett már az együttesben, amelynek 2002 óta volt tagja. Döntése azonban egy hosszú folyamat eredménye volt.

Ez egy hosszú folyamat volt. Itt volt a koronavírus-járvány, a kényszerszünetben pedig rengeteg időm jutott az önvizsgálatra és arra, hogy mélyen a lelkembe nézzek. Végül ez megadta az utolsó lökést, hogy valami mást kell csinálnom, különben még betegebb leszek. 

- kezdte gondolatmenetét, majd eképpen folytatta:

2010-2011 óta krónikus depresszióban szenvedek. Állandó gyógyszeres kezelés alatt állok és terápiára is járok. Néha az ember hozzászokik a gyógyszerekhez, és olyankor kell valami más is. Az orvosommal megemeltük az adagot, de nem segített. Négy éve pszichoterápián is részt veszek.

032845322f7415e8dbfe2f512dc21f25.jpg

Marco 2004-ben, még a Nightwish tagjaként

Figyelemzavarral is küzdök, és ez egy csomó dolgot megnehezít. Az állapotom pedig 2016-os válásomkor kezdett súlyosbodni. Minden hajnalban, rendszerint háromkor rémálmokra és szorongásos rohamokra riadtam fel. Ez nagyon szomorú időszak volt, hiszen az ember ilyenkor a tönkrement házasságára, a gyermekeire és minden egyébre gondol. Amikor elkezdett tisztulni a lelkem, nos, akkor feljött egy rakás dolog, amelyekbe viszont nem akarok mélyebben most belemenni.

Bár a zenekar 2020-as, "Human :II: Nature" című albumának munkálatai is nehezek voltak Marko számára, azt határozottan elutasítja, hogy mentális állapota miatt jutott volna kevesebb szerephez az ő hangja a lemezen.

Az eredeti ötlet az volt, hogy mi, énekesek - Troy Donockleyval és Floor Jansennel - kapunk egy-egy szólót. De akkoriban már gyülekeztek a fejem felett a sötét felhők és komoly gondjaim akadtak a koncentrációval.

- zárta sorait. 

Klippremier: Allen/Olzon - All Alone

fotojet_2_13.jpg

Szeptember 9-én kerül boltokba az amerikai Russell Allen és a svéd Anette Olzon alkotta Allen/Olzon duó második nagylemeze  "Army Of Dreamers" címmel, amelynek számlistáját és borítóját nemrégiben fedte fel a formáció.

A lemez első dala a korong címadó szerzeménye volt, a mai napon pedig megérkezett a második nóta, amelyhez videoklip is készült, és az All Alone címet viseli:

2023-ban kezdi meg tizedik albumának felvételeit a Nightwish

260138470_442332287254727_3971652524367189427_n.jpg

2020 tavaszán jelent meg a finn/holland/angol tagokat számláló zenekar legújabb albuma, a Human :II: Nature. A dupla pakkos kiadvány igencsak megosztotta a fanokat, kapott hideget-meleget, sokak szerint a banda eddigi leggyengébb műve lett, mások viszont imádják a korongot, amely a második stúdióalbum Floor Jansen énekesnővel. Akadtak azonban komoly nehézségek is, például Marko Hietala kilépése, amely majdnem a banda feloszlásához vezetett. Azonban Jukka Koskinen készséggel segíti a formációt a turnékon.

A listákon elért helyezések viszont arról tanúskodnak, hogy a hűséges rajongók ostrom alá vetették a lemezboltokat, és Tuomas Holopainen, a csapat vezetője korábban már elhintette: készül az újabb album, amelyről most a Rock Sverige nevű rockmagazin faggatta ki a zenészt. Kiderült: a felvételeket jövő év nyarán kezdi meg az együttes.

Már kész van az összes dal, ami a járvány alatt íródott. Ki is használom ezt az időszakot, három hete az egész zenekarral meghallgattuk a demófelvételeket, amikor Amerikában voltunk.

- kezdte gondolatmenetét Tuomas, majd eképpen folytatta:

Gördülékenyen mennek a dolgok. Körülbelül egy évig dolgoztam a következő album szövegein és zenéjén, a demózás pedig nagyjából két hónapja ért véget. Jövő nyáron, azaz nem egészen egy év múlva stúdióba vonulunk.

Kiderült az is: a világjárvány is megihlette őt. Erről így mesélt:

Igen, vannak szövegek, amelyek a pandémiára utalnak, ám nem olyan formában, amilyenre számítanál.

 

Arch Enemy: "A kislemez-alapú munka nagyon jól működik!"

36150926803_0512c5fc92_b.jpg

Tíz nap múlva landol a boltok polcain az Arch Enemy legújabb albuma, a "Deceivers", amelyre öt évet vártak a rajongók a legutóbbi, "Will To Power" (2017) után. Eredetileg július 29-ére volt betervezve a lemez megjelenése, ám a csúsztatásra technikai okok miatt került sor.

Addig is a banda nem üldögélt tétlenül: kislemezeket jelentettek meg, elsőként a Deceiver, Deceiver-t tavaly októberben, amelyet decemberben a House Of Mirrors követett. Februárban érkezett a Handshake With Hell, májusban a Sunset Over The Empire, legutóbb pedig az In The Eye Of The Storm-mal örvendeztették meg a fanokat.

Nemrégiben a francia DUKE TV kapta mikrofonvégre a banda két szószólóját, Alissa White-Gluzt és Michael Amott-ot, akik elárulták: kimondottan szeretik a kislemez-alapú megjelenéseket, amely egyébként kiadójuk, a Century Media ötlete volt.

Szeretem a kislemezeket; tetszik ez az út. Amíg kijön egy album, addig szuper ötlet, hogy minden dalnak megadjuk azt az időt és figyelmet, amire szüksége van, ugyanis amikor az albumot írjuk és rögzítjük, minden dalra ugyanannyi időt és figyelmet fordítunk. Nem úgy van, hogy a két kislemez többet kap, mint a többi; minden dalnak teljes mértékben elkötelezzük magunkat. Szóval örülök, hogy több dal is megkapja ezt a fajta odaadó figyelmet és a közönségünknek is tetszenek.

- kezdte Alissa, majd Michael így folytatta:

Nagyon izgalmas, hogy egyenként adjuk ki a dalokat; ezekkel a videókkal, a streamekkel és ilyesmikkel együtt. Igazából ez nagyon, nagyon jól működik. És most az észak-amerikai turnénkon vettük észre, hogy a 'Handshake With Hell', a 'House Of Mirrors' és a 'Deceiver, Deceiver' szuper jól szóltak. A rajongóink együtt énekelték velünk őket, szóval nagyon klassz volt.

Korábban a csapat elmondta: minden egyes új albumnál magasra kerül a léc, mint dalszerzői, mind produceri oldalról, és amikor elmerülnek a kreatív folyamatokban, kizárják a külvilágot, hogy teljes mértékben a munkára koncentrálhassanak.

The Erinyes: szeptemberben jön az album+klippremier: Betrayed

294674056_122405320505641_5047893418303002384_n.jpg

Nemrég mutattuk be a The Erinyes, azaz Erinnüszök nevű triót, amelyet három gyönyörű és tehetséges hölgy alkot: a brazil Mizuho Lin (Semblant), az olasz Nicoletta Rosellini (Kalidia, Walk In Darkness), valamint a francia Justine Daaé (Elyose).

A görög mitológia bosszúálló istennőit megtestesítő énekesnők első videója Drown The Flame címmel debütált, ma pedig a három lány bejelentette: szeptember 16-án, a Frontiers kiadó gondozásában megjelenik első albumuk, amely a formáció nevét viseli majd.

A lemez elkészülésében Aldo Lonobile producer volt a csapat segítségére, akinek neve a Secret Sphere, az Archon Angel vagy a Timo Tolkki nevéhez fűződő Avalon kapcsán csenghet ismerősen. A három énekesnő azt írja: zenéjük leginkább az Exit Eden, a Beyond the Black, a Delain és a Visions of Atlantis munkásságához hasonlatos, tehát aki ezen bandákat szereti, annak a korong biztosan elnyeri a tetszését.

A számlista:

1. Life Needs Love
2. Drown The Flame
3. On My Way To Love
4. Betrayed
5. Death By A Broken Heart
6. Where Do We Go
7. It's Time
8. Someday
9. My Kiss Goodbye
10. Paradise
11. Take Me
12. You And Me Against The World

A borító:

294041816_122400773839429_5609378363349731166_n.jpg

A közreműködő zenészek neve is ismerős lehet, ugyanis Ailyn (ex-Sirenia, Her Chairot Awaits, Trail of Tears) új projektjében, a Lunarianban is ténykednek:

Aldo Lonobile – gitár
Andrea Buratto – basszusgitár
Michele Sanna – dobok
Antonio Agate – billentyűk

Mindeközben a második videoklipes nóta is megérkezett a készülő albumról, amely a Betrayed címet viseli, íme:

süti beállítások módosítása