Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Lacuna Coil: több dal is elkészült a következő albumra

2022. szeptember 30. - Jurancsik Eszter

lc_7.jpg

A milánói zenekar lelkesen készül "Comalies" című nagylemezének újra-kiadására. A mű eredetileg 2002 őszén jelent meg, és ez a korong hozta meg az első komolyabb sikereket Cristina Scabbia és a fiúk számára. "Comalies XX" címmel, október 14-én adják ki újból a lemezt, amely egy dupla pakkos kiadvány lesz: az első CD-n a dalok új köntösbe bújtatott verziója kapott helyet, a másikon pedig a régi hangzással csendülnek fel. Két dalhoz is forgatott videót a csapat, először a Tight Rope XX, majd a Swamped XX jött ki - mindkettő az új hangzással szólalt meg.

Néhány nappal ezelőtt egy internetes metal magazin kérdezte Cristinát arról, hogyan haladnak az új stúdióalbum felvételeivel, hiszen többször is hírt adtunk arról, miszerint a formáció szorgosan dolgozik tizedik sorlemezén.

Tulajdonképpen írtunk néhány dalt. Van öt vagy hat dalunk, amin dolgozunk, de még nem volt itt az ideje, hogy kiadjunk egy új lemezt. Ez főleg azért történt így, mert az ihletünket tényleg az életre, a tapasztalatokra alapozzuk, és hogy őszinte legyek, nem akartunk lemezt írni a világjárványról. Újra ki akartunk menni, találkozni az emberekkel, élményeket szerezni, megélni az életet, és felkészülni arra, hogy újra mindent beleadjunk a zenénkbe. Tehát összegyűjtöttünk egy csomó anyagot.

- mesélte a frontasszony, aki a karantén ideje alatt többször elmondta: hiányzik számára az emberekkel való interakció, a koncertezés, csapattársai és a rajongók. A vesztegzár bevezetésekor indult volna az együttes dél-ázsiai turnéra 2019-es megjelenéső "Black Anima" (kritika a testvérblogon) című albumával, amely hihetetlen sikereket produkált, ám a vírushelyzet Cristináék számításait is keresztülhúzta.

Andrea Ferro, a banda férfi énekese hozzátette:

"De ha visszatérünk a Comalies albumon való munkához, néha feljönnek az emlékek, az akkori érzéseink. Ez is ihletet adhat a következő lemezhez, ha majd komolyabban dolgozni kezdünk rajta. Talán az akkori atmoszféra egy része megmaradt bennünk, mert újragondoltuk és átdolgoztuk. Szóval ez adhat némi inspirációt az új kiadványhoz is.

Nézd meg az Edge of Paradise új videóját - Bound to the Rhythm

edge-of-paradise-promo-photo-1.png

Tavaly jelent me a kaliforniai hard rock/heavy metalos Edge of Paradise legújabb nagylemeze, a "The Unknown", amelynek kiritkáját ITT olvashatjátok. 

Több kisfilmes dalt is láthattunk már a korongról, a Digital Paradise-t, a Believe-t, a My Method Your Madness-t és a False Idols-t, a Margarita Monet énekesnő vezette zenekar pedig most újabb dallal rukkolt elő, íme a Bound to the Rhythm:

Új dallal és klippel jelentkezett a The Agonist - Immaculate Deception

165277377_285863586237027_3361574448019302901_n_1.jpg

Jó ideje nem hallatott magáról a kanadai The Agonist, amely csapat legutóbbi kiadványa egy középlemez volt 2021 őszén,  a "Days Before The World Wept". Az EP-ről két szerzeményt is megfilmesített a zenekar - elsőként érkezett Remnants In Time, majd a Feast On The Living

Bár a Vicky Psarakis vezette formáció dolgozik új nagylemezén - utolsó albumuk "Orphans" címmel, 2019 szeptemberében került boltokba - de az énekesnő elmondása szerint nem akarnak semmit elkapkodni. Azonban hosszú idő után ismét friss dallal jelentkezett a csapat, amely a fent említett EP-n is hallható Immaculate Deception

Október 27-én, a Dürer Kertben is tiszteletét teszi a zenekar a svéd Hypocrisy előzenekaraként, addig is itt az új dalhoz készült kisfilm, íme:

Mezmerized: egymilliós stream felett az Electrolyze!

300463420_604036904498751_2223617566529804373_n.jpg

2020 őszén jelent meg a hazai modern metalos Mezmerized első albuma, amely az "Electrolyze" címet kapta, és amelynek kritikáját ITT olvashatjátok.

A formáció 2019-ben mutatkozott be a közönségnek Desire című dalával, amely csupa pozitív visszhangra lelt, a Király Anna vezette zenekar pedig ezután ontotta magából a jobbnál jobb nótákat.

Az énekesnő ma számolt be boldogan a hírről, miszerint debütalbumuk elérte az egymilliós lejátszást.

A csapat lelkesen dolgozik második nagylemezén is, amely az "Evolution" címet viseli majd, a tervek szerint pedig 2023 folyamán kerül boltokba. A finanszírozásban Te is segíthetsz a bandának, a kampány ITT érhető el!

Gratulálunk!

307981988_192442466569288_3465289781947509156_n.jpg

Lzzy Hale: "Ha nincs világjárvány, a Back From The Dead egy teljesen más lemez lett volna..."

298720931_625907342232277_2218289787770393216_n.jpg

105.7 The Point rádióállomás vendége volt néhány nappal ezelőtt a pennsylvaniai Halestorm, Lzzy Hale, a banda énekesnője pedig igen érdekes dolgot fedett fel: ha nincs világjárvány, legutóbbi albumuk, a "Back From The Dead" egy teljesen más lemez lett volna.

A májuban megjelent korongon -mint korábban Lzzy elárulta- pont a pandémia kitörésekor kezdtek dolgozni.

Ez egy teljesen más lemez lett volna, ha nem tör ki a koronavírus-járvány. A 'Back From The Dead' tényleg hitelesen ábrázolja az utazást, amin keresztülmentünk. A legszédületesebb pillanat az volt, amikor mindannyian meghallgattuk a dalok végső verzióit, és azt mondtuk: 'Srácok, egy súlyos lemezt csináltunk.'

- kezdte sorait Lzzy, aki nemrégiben elmondta: miközben a felvételek folytak, egyfajta "identitásválságot" élt meg, a hangulatára is rányomta a bélyegét a járvány, ám kilábalt a depresszióból, ekkor született meg az album címadó dala, amelyhez igen véres kisfilm is készült. Több albumcím is felmerült, de nem találtak jobbat, ami a "Back From The Dead"-et felülmúlta volna, végül ez lett a cím - ez volt egyébként a korong munkacíme is.

298548104_625907338898944_1473463387348554760_n.jpg

Nem igazán volt szándékunkban egy ilyen albumot készíteni, de nem volt színpad, ahol ezeket az érzelmeket ki tudtuk volna adni, nem volt meg az a bajtársiasság más zenekarokkal, nem volt élő zene, így valahol ezeknek az érzéseknek ki kellett jönnie. Szóval teljesen más lett volna az egész lemez, ha nincs a pandémia...

- ecsetelte az énekesnő, majd a csapat dobosa, Arejay így zárta a beszélgetést:

Azt hiszem, most egy olyan lelkiállapotban vagyunk, hogy >>menjünk fel a színpadra, és adjunk bele mindent minden este.<< Mert ki tudja, lehet hogy holnap már nem lesz semmi, szóval játsszunk minden koncerten úgy, mintha az lenne az utolsó.

 

Készül a New Years Day eddigi legenergikusabb albuma

uzgiuiu.jpg

2019-ben jelent meg a kaliforniai New Years Day legutóbbi sorlemeze, az "Unbreakable", amely elődjéhez, a "Malevolence"-hez (2015) hasonlóan igen szép sikerekkel gazdagította a csapatot.

A napokban jelentette be a formáció, hogy dolgoznak új korongjukon, amely Ashley Costello énekesnő elmondása szerint az eddigi legenergikusabb anyaguk lesz, telis-tele élettel, de arról is beszámolt, hogyan élte meg a COVID-19 járvány időszakát.

Gyakorlatilag hat évnyi hardcore turnézás volt a hátam mögött - nyolc hónapig voltunk úton; soha nem voltam otthon a születésnapomon; állandóan hiányzott az édesanyám, hiányoztak a kutyáim. A COVID-pandémiát pihenésnek fogtam fel.

- kezde sorait.

Azt hiszem, pihennem kellett. Nem az a típusú ember vagyok, aki ezt magától megteszi! Valami természeti katasztrófának kell történnie ahhoz, hogy megálljak és kipihenjem magam. És ez meg is történt. Tehát nem kapkodtam el semmit. Hagytam, hogy az élet sodorjon. Meg is házasodtam. És most, már nincs olyan kapcsolatom, ami miatt dühös lehetnék, nem volt, ami inspiráljon. És így valami mást is megtaláltam, amit korábban soha, és ez egy olyan pozitív élmény volt, amit hosszú idő után először éreztem.

Mint ismeretes, Ashleyt 2020. január elsején eljegyezte párja Disneylandben. 2018-ban Jimmy Trigger, a We Are The Riot énekese kérte meg az énekesnő kezét, ám a jegyességnek vége lett, és Ashley Jered Boeving oldalán találta meg a boldogságot.

És hogyan haladt a zenekar a lemezfelvétellel?

Nem sietünk el semmit. Gördülékenyen mennek a dolgok. Nagyjából 30 dalt írtunk, de ebből talán hetet válogattunk ki. Válogatós vagyok, ami a zenét illeti. Korábban úgy mentek a dolgok, hogy >>Csináljunk egy lemezt és menjünk turnézni<<, ezúttal azonban nem kapkodtunk. És imádom az összes dalt. 

- mesélte a részleteket Ashley, az első kislemez pedig Hurts Like Hell címmel jelent meg még néhány hete, de mint a beszélgetésből kiderült, az együttes hamarosan újabb szerzeménnyel rukkol elő.

 

Klippremier: The Erinyes - My Kiss Goodbye

nevtelen_12.jpg

brazil Mizuho Lin (Semblant), az olasz Nicoletta Rosellini (Kalidia, Walk In Darkness), valamint a francia Justine Daaé (Elyose) alkotja a The Erinyes, azaz Erinnüszök nevű formációt, amely a Drown The Flame című dalával mutatkozott be június végén, ezt követte a Betrayed augusztusban.

A Frontiers kiadó égisze alatt ténykedő lányok igen súlyos dalokkal teli lemezt szabadítottak a világra szeptember 16-ával, amely a csapat nevét viseli, és amelyről  napokban kijött a harmadik kislemez, a My Kiss Goodbye, íme:

Symphonic Metal Nights - Barba Negra

 

 

Van élet a szimfonikus metál triumvirátusán (Nightwish - Epica - Within Temptation) túl is. Méghozzá nem is akármilyen!

A pandémia egyértelmű változásokat hozott a zeneiparban. Egyes zenekarok eltűntek a palettáról, mások felemelkedtek. Ennek bizonyítéka volt ez a hideg hétfő este is.

A Xandria és a Delain feloszlása tátongó űrt hagyott maga után. Ezt többek között a Sirenia remekül kihasználta, és gyorsan be is tört az igazi, mainstream bandák közé.

És mint kiderült, jelen írás fő tárgya, a Visions of Atlantis szépen, csendben, hatalmasra nőtt. De ne szaladjunk ennyire előre...

 

Bombaként robbant a hír egy hónappal ezelőtt, hogy a VOA turnéra indul, az épp frissen újjáalakult Xandria társaságában, és hazánkat is útba ejtik. A szemfüles rajongók egy előzetes regisztrációt követően ingyen juthattak be a Barba Negrába.

Itt ért az első meglepetés. Ugyanis meg voltam róla győződve, hogy egy kellemes, családias, alacsonyabb létszámú este elé nézünk a sátorszínpadnál. Nem kicsit lepett meg, amikor a helyszínre érve megláttam, hogy a kinti, nagy színpad van beüzemelve.

Az előzenekar a Ye Banished Privateers volt, akik igazi kalózok módjára szántották fel a színpadot, és csaptak egy egészen egyedi hangulatú, fergeteges koncertet. Ekkor a közönség még igencsak szellős volt, bevallom, nem is számítottam sokkal több emberre. Aztán valahogy a Xandria kezdésére sokan lettünk. Természetesen nem volt telt ház, de egy tisztességes, vállalható tömeg gyűlt össze, és nagyon is jól nézett ki a Barba Negra, pláne így hétfő este!

 

A kiírt kezdést pontosan tartva csendült fel a Xandria intrója. Nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz az alapítót leszámítva teljesen lecserélt zenekar koncertje. A vártnál sokkal jobbat kaptam.

Elsőként rögtön egy új dallal, a You Will Never Be Our God -al taroltak az urak és a lány. Az új énekesnő, Ambre Vourvahis hangja teljesen másképp cseng, mint elődje, Dianne van Giersbergen szíveket megfagyasztó, hibátlan, magasan képzett torka. Ambre természetes, amolyan helyes szomszéd csajszi benyomását kelti, mind hangilag, mind színpadi kiállás tekintetében. Ja, és persze ne feledjük, hogy Ambre hörög is. Na, azt hibátlanul! 

Az egyetlen alapító, Marco Heubaum igazi királyként rohangált a színpadon, ebben az új felállásban látszik csak igazán hogy itt minden ő.

Több dolog hiányzott számomra a produkcióból. Elsőként rögtön Dianne. Számomra ő volt a nagybetűs frontasszony, úgy bánni a közönséggel, ahogy ő bánt, rajta kívül csak kevesen tudnak.

Ambre szépen énekel és cuki, de egyelőre ennyi, amikor nem énekel, csak félénken sétálgat a színpadon, várva az újabb énekes részt a dalban. Remélem, ebben tud majd fejlődni. A másik, ami hiányzott, az a fajta természetesség, amit a régi felállás kisujjból hozott. Most mindenki nagyon mesterkéltnek tűnt, a tagok között egyelőre nincs meg az összhang. Ezek a hibák azonban nem voltak túl zavaróak, és ha nem is életem legjobb Xandria koncertje volt, de egy teljesen vállalható bulit csaptak nekünk. Külön dicséretes, hogy Ambre betegen is vállalta, hogy kiáll a színpadra.

 

Setlist:

You Will Never Be Our God

Death To The Holy

Reborn

Nightfall

Now & Forever

Save My Life

The Undiscovered Land

Ghosts

Ravenheart

Ráadás:

Valentine 

 

Az est fő attrakciója egyértelműen a Visions Of Atlantis volt. 

Legutóbb a nyáron jártak nálunk, ugyanezen a helyszínen, akkor az Alestorm előzenekaraként. 

A korábbi itthoni koncertjeikről azonban sajnos mindig lemaradtam, így a nyári Piratefestről is. Most azonban végre sikerült elcsípnem őket. 

Fogalmam sem volt, mire számítsak tőlük. Óriási meglepetés volt, hogy ennyi embert meg tudnak mozgatni, a színpad előtt tisztességes tömeg várakozott a kezdésre. Ők azonban nem, hogy pontosan, hanem még néhány perccel korábban is kezdtek. Az új lemezes Master The Hurricane-nel nyitották meg a koncertet, ami remek választásnak bizonyult, rendesen be is indította a bulit. És akkor fellépett a színpadra ő. 

Hölgyek és urak. Clémentine Delauney egy fantasztikus énekesnő! Gyakorlatilag lemezminőségben énekelte végig a teljes koncertet. A férfi énekes, Michele Guaitoli is hatalmas torokkal van megáldva, ketten együtt fantasztikus atmoszférát teremtettek. 

Régi és új dalok vegyesen váltották egymást, a banda végig 200%-on pörgött, a közönség pedig nagyon hálás volt. Volt közös éneklés, együtt ugrálás, meg minden, ami egy jó koncerthez kell. Nehezen tudnék csúcspontokat kiemelni, annyi volt belőlük. 

Az est egyetlen lassú dala, a Freedom mindenképpen ezek közé tartozik. Ebben a dalban az énekesek igazán kibontakozhattak, hogy mindenki beleborzonghasson. 

Hatalmasat szólt a szintén új lemezes Melancholy Angel, amivel a ráadás előtt búcsúzott tőlünk a zenekar, gyakorlatilag a teljes közönség együtt ugrált és ordította a refrént. A zenekar persze többször is megköszönte a lelkesedést, és szemmel láthatóan szívből örültek nekünk. Mi pedig nekik, nagyon. 

A ráadás mindkét dala az új lemezről érkezett. 

A Pirates Will Return élőben eszméletlen atmoszférát teremt, a koncertet záró Legion Of The Seas-nél pedig elképzelni sem tudnék jobb zárást. 

Hiába a hétfő, a hideg, az eső, a Visions of Atlantis jött, látott, és nem hogy győzött, hanem gyakorlatilag az év egyik legjobb koncertjét adta a Magyar közönségnek. Mi pedig imádtuk. 

A srácok igazán megérdemelték a nagy áttörést, ami végre megvalósult. 

Azt ígérték, hamarosan visszajönnek. Én biztosan ott leszek. 

 

Setlist:

Master The Hurricane

New Dawn

A Life Of Our Own

Clocks

The Silent Mutiny

In My World

The Deep & The Dark

A Journey To Remember

Mercy

Heroes Of The Dawn

Freedom

Melancholy Angel

Ráadás:

Pirates Will Return

Legion Of The Seas

 

Befejezte új albuma munkálatait a Butcher Babies

304976305_642227370594862_8349019939746018969_n.jpg

2017-ben került boltokba a kaliforniai Butcher Babies legutóbbi albuma, a "Lilith", amellyel sikeres turnét bonyolított le a zenekar. Később, a koronavírus-járvány kitörésekor a Carla Harvey és Heidi Shepherd énekesnők által vezetett banda is kényszerpihenőre vonult, ám nem tétlenkedtek, hiszen több kiselemezt is megjelentettek - ezek a Bottom Of A Bottle, a Sleeping With The Enemy, a Yorktown, a Last Dance és az It's Killin' Time, Baby! voltak. 

A Bloodstock TV-nek adott interjút néhány nappal ezelőtt a csapat két frontlánya, amelyben felfedték: elkészültek új nagylemezük felvételeivel, amely ígéretük szerint az eddigi leghúzósabb anyaguk lesz.

Nagyon klassz élmény volt a lemezfelvétel. Körülbelül hat hétig ültünk együtt a semmi közepén - egy nagyon-nagyon kicsi városban Michigan államban - és csak úgy együtt alkottunk. Csak ültünk ott a hóban, és megalkottuk az eddigi talán legjobb albumunkat. Nagyszerű volt az egész, amely összekovácsolt bennünket.

- mesélt a munkáról Carla, Heidi pedig elárulta: egy különleges feldolgozás is helyet kap a lemezen, amelyet több fellépésen is előadtak. Ez a dal Saweetie amerikai rapper Best Friend című szerzeménye, amelyet Doja Cat-tal közösen vett fel. Mivel a Saweetie és a lányok jó barátságban vannak, nem volt kérdés, hogy feldolgozzák a művész egyik szerzeményét.

De mi a helyzet azokkal, akiknek nem tetszik a metal és a hip-hop ötvözése?

Néhány korai dalunk hasonló stílusú volt. Mindig is széles skálán mozogtunk a zenei pályafutásunk során; sosem maradtunk meg egy stílusnál. A legtöbb ember azt szereti a zenénkben, hogy van egy death metal dalunk, egy thrash metal dalunk, aztán egy popos , szinte rádióbarát dalunk, és bármilyen hangulatban vannak, mindig van számukra egy számunk.

- oszlatta el a kétségeket Carla, Heidi pedig hozzátette:

Olyan zenészekkel doglozunk együtt, akikkel mindenben egyetértünk. Ebbe beletartozik az is, hogy különböző dolgokat tudunk csinálni; nem vagyunk egy bizonyos hangzásvilágba skatulyázva. Néha fel akarunk állni, üvölteni akarunk és dühös ribancok leszünk, néha pedig énekelni akarunk, és azt akarjuk, hogy az emberek hallják, amit a szívünkben érzünk. Szerintem fontos, hogy egy művész sokoldalú legyen.

Carla szerint a közönség nagyon jól fogadta a fent említett feldolgozást, hiszen az emberek sem szeretik, ha úgy kategorizálják be őket, hogy csak ezt vagy azt a zenét szeretik.

Újból kimondta a boldogító igent Tommy Karevik és Kobra Paige

64681135_2034424533329557_6979201102994472960_n.jpg 

Sok éve él boldog párkapcsolatban a Kamelot svéd származású énekese, Tommy Karevik és a kanadai Kobra And The Lotus fronthölgye, Brittany "Kobra" Paige.

A két zenész 2016 környékén melegedett össze egy közös turnén, majd 2019-ben Tommy megkérte kedvese kezét, aki természetesen igent mondott. A szerelmesek mihamarabb össze akartak házasodni, ám az év végén kirobbant koronavírus-járvány meghiusította tervüket. 

Azonban 2020. április 4-én megtörtént a polgári szertartás, Kobra legújabb Facebookos bejegyzésében pedig felfedi, hogy 2022. június 25-én végre a bulira is sor kerülhetett, ugyanis családjaik és közeli barátaik jelenlétében is megerősítették esküjüket, Kobra pedig ezentúl a Brittany Karevik Paige nevet viseli majd.

Az esküvő, amely végre megvalósult. Meghitt és gyönyörű volt, minden képzeletünket felülmúlta. Ennek a szépségnek a legjelentősebb része a családunk és a barátaink jelenléte és szeretete volt. Ők jelentették a mindenséget...

- áradozott Kobra.

Sok boldogságot kívánunk!

 

süti beállítások módosítása