Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Dalpremier: Amaurot - Des Wanderers Leid, album szeptemberben

2022. augusztus 28. - Jurancsik Eszter

268119481_112856754583890_5960567448116976041_n_1.jpg

Tavaly december végén jelentette be az azóta feloszlott német szimfometalos Hydra énekesnője, Lisa Rieger, miszerint egy másik csapatban is csillogtatni kívánja tehetségét. A doom metalban nyomuló banda az Amaurot nevet viseli, és nem más hívta életre, mint a svéd producer Peter Svensson

A formáció első dala áprilisban debütált Aether Child címmel, nemrég pedig fény derült a zenekar első nagylemezének címére, dallistájára és borítójára is. A korong "…To Tread The Ancient Waters" címmel kerül boltokba szeptember 30-án, a számok listája pedig a következő:

01. Aether Child
02. Des Wanderers Leid
03. Starless Sky
04. Ritual
05. Gone Forever
06. To Tread The Ancient Waters
07. Loneliness
08. Phoenician Ashes

amaurot-768x768.jpg

Ezzel egy időben a második kislemez is megérkezett, a teljes egészében német nyelvű Des Wanderers Leid, íme:

Klippremierek: Outlanders, Allen/Olzon, Therion

fotojet_2_15.jpg

Tegnap három formáció is jelentkezett új videoklipekkel.

Az Outlanders, Tarja Turunen mellékprojektje immár az ötödik kisfilmes dalát tárja a nagyérdemű elé, amelynek címe Land Of Sea And Sun. A finn énekesnő ígérete szerint még az idén boltokba kerül a nagylemez is, ám pontos dátumot még nem tudni, azt viszont igen, hogy 12 dalt rögzítenek rajta.

A svéd Anette Olzon és az amerikai Russell Allen alkotta Allen/Olzon szeptember 9-ével jelenteti meg második albumát, amely az "Army Of Dreamers" címet kapta. A címadó dalt már kihozta a korongról a duó, majd az All Alone is debütált, most pedig itt a harmadik beharangozó - választásuk a So Quiet Here című szerzeményre esett.

A Chiara Malvestiti és Rosalía Sairem által vezetett Therion tavaly küldte boltokba "Leviathan" című albumát, amely egy tipikus Therion-slágereket felvonultató kiadvány lett, ennek folytatása lesz a "Leviathan II" amely szeptember 23-án landol az üzletek polcain. A Litany Of The Fallen című dalt már ismerik a fanok, most pedig itt az újabb klipes tétel, a Pazuzu.

Törölte európai turnéját a Therion

289566916_592609832223737_6839164453821458525_n.jpg

Még év elején jelentette be az eredetileg svéd tagokat számláló Therion, miszerint az ősz folyamán európai turnéra indulnak, amelynek keretein belül hazánkat is érintette volna a Chiara Malvestiti és Rosalía Sairem énekesnők által vezetett zenekar, ám a koncertsorozat elmarad.

A banda indoklásában az ügynökséggel kapcsolatos problémák szerepelnek:

Szomorúan jelentjük be, hogy az ügynökeinkkel kapcsolatos megoldhatatlan problémák miatt (akiket ki is rúgtunk) valamint az elképesztő gyártási költségek miatt (amelyek az előrejelzések szerint még rosszabbak lesznek), és a koronavírus miatt valószínűleg várható korlátozások miatt a 2022-es európai turné túlzottan kockázatos lenne, így töröljük. Nagyon sajnáljuk, hogy a rajongóknak csalódniuk kell, sajnáljuk, hogy akik már megvették a jegyet, kellemetlenséggel kénytelenek szembenézni - kérjük, keressétek fel a helyet, ahol megváltottátok, a pénzvisszafizetés miatt. Ha addigra a dolgok visszaállnak a normális kerákvágásba, akkor a jövő év végén érkezünk Európába.

Ez tehát a rossz hír, azonban a banda bemutatta a szeptember 23-án érkező új nagylemez, a "Leviathan II" borítóját, egyúttal azt is felfedte: Pazuzu címmel, pénteken új dal jön ki a korongról.

301119629_630231305128256_1414218348730330479_n.jpg

 

 

Második albumát készíti a Mezmerized - segíts Te is a zenekarnak!

ezgif_com-gif-maker_2.jpg

2019-ben mutatkozott be a közönségnek Király Anna (ex-Sorronia, ex-Ideas) új projektje, a Mezmerized. A banda a modern metalban utazik, első albumuk, amely az "Electrolyze" címet kapta, telis-tele volt slágeres, szerethető dalokkal, és még a modern metal műfaj egyik legismertebb csapatának, az Amaranthe-nak a hörgőse, GG6 is szerepelt a lemezen.

A koronavírusos időszak alatt természetesen Annáék sem tudtak koncertezni, de a zenekar nem lógatta a lábát, belekezdtek ugyanis második stúdióalbumuk felvételeibe, amelyben most Te is segíthetsz az együttesnek.

A Mezmerized elkezdett dolgozni a 2. nagylemezén, az "Evolution"-on. Ám, mint azt mindannyian tudjátok, a 2 évig tartó világjárvány sok iparágban, köztük a zeneiparban is problémákat okozott. Két európai turnénkat is törölni kellett, így rengeteg pénzünket és promóciós lehetőségünket vesztettük el, amelyek mind hozzájárultak volna a folytatáshoz! Most szükségünk van a segítségetekre, mert nélkületek nem fogjuk tudni megcsinálni! Készül a második albumunk, és szeretnénk, ha hallanátok! Egy lemez és a klipek forgatása rengeteg pénzbe kerül, de a ti segítségetekkel meg tudjuk valósítani! 

- áll a banda hírlevelében, a kampány célja pedig az, hogy az "Evolution" 2023-ban boltokba kerülhessen, ám ehhez szükséges a fanok támogatása is, Annáék emellett EP megjelentetését is tervezik. A kampány ITT érhető el!

 

Kittie: Morgan Lander 2024-re csupa klassz dolgot ígér a rajongóknak

kittie_2.jpg

Néhány hónappal ezelőtt megírtuk, miszerint a kanadai Kittie újra aktivizálta magát - fellépnek egy fesztiválon és egyéb terveket is szövögetnek. 

Ezúttal a egy podcastben mesélt ezen tervekről és a csapat lehetséges jövőjéről Morgan Lander, a banda énekese.

Az egész telefonom tele van riffekkel, amelyeket szerintem fel lehet használni. A koncertekre való készülődés is valahogy 'kinyitotta az ajtókat', motivált, hogy dolgozzak és és zenét írjak. De határidő nincs.

- kezdte sorait.

Nehéz egyszerre koncentrálni a közelgő turnénkra és a zeneszerzésre is. Eközben a zenekarban mindenki foglalkozik a saját dolgaival és a családi életével is, szóval nehéz az egész. De a koncertezést nem hagyjuk majd abba, ez egészen biztos. Azt is megválogatjuk majd, mely fesztiválokra megyünk, valamint van egy saját időbeosztásom, amelyhez szeretném tartani magam. De 2024-re egy határozottan klassz dolog lehet ebből - nagyon király lenne!

- folytatta, majd az is elárulta, hogy 2023-ban, amikor is 25 éves lesz a zenekar, szeretné, ha valami különlegességgel rukkolhatnának elő. 

Mercedes-szel (Morgan húga, a csapat dobosa - a szerk.) 2017 óta először próbáltunk a közelgő lefixált fesztiválkoncertek kapcsán, de egyelőre ennyi a tervünk az idei évre. Jövőre pedig jönni fognak a lehetőségek is. Semmi nincs még kőbe vésve, de reméljük, hogy minél több fellépésünk lesz az Egyesült Államokban és Európában.

A csapat a következő felállásall fog koncertezni:

Morgan Lander - ének

Mercedes Lander - dobok

Tara McLeod - gitár

Ivy Vujić - basszusgitár

fotojet_2_14.jpg

A Kittie jelenlegi felállása: Morgan, Mercedes, Ivy és Tara (balról)

Korábban Morgan elárulta: nem valószínű, hogy új album születne az egykori basszusgitárosuk, Trish Doan nélkül, aki 2017 februárjában, 32 évesen, tragikus hirtelenséggel halt meg és Morgan a testvéreként szerette őt. Új albumról nem is esett szó eddig, ám Morgan szavai bizakodásra adnak okot. 

 

Nightwish: hivatalosan is Jukka Koskinen az új basszer

299908979_610765700411384_4748171537031540333_n.jpg

Tavaly januárban jelentette be Marco Hietala, miszerint húsz év után távozik a Nightwish fedélzetéről. A csapatot 2002 óta erősítő énekes-zenész két dologgal indokolta kilépését, az egyik a súlyos depressziója, a másik a zeneipar kellemetlen üzleti része.

A zenekar vele felvett utolsó albuma a "Human :II: Nature" volt, amely 2020 áprilisában jelent meg, és amellyel a koronavírus kirobbanása miatt nem tudtak turnézni. Az otthon töltött idő késztette arra Marcót, hogy átgondolja az életét. 

Végül a Wintersunból ismert Jukka Koskinen ugrott be a helyére, hogy a virtuális koncerteken és a turnékon kisegítse az együttest, de azt nem lehetett tudni, hogy végleges státuszt kap, vagy csak beugrós marad - a mai napig.

Egy új csoportkép kíséretében jelentették be ugyanis Floor Jansenék, miszerint a finn basszeros állandó tagja lett a bandának, mintegy demonstrálva a történéseket.

Örömmel jelentjük be, hogy kedves barátunk, Jukka Koskinen a csapat állandó tagja lett. Hihetetlenül hálásak vagyunk, hogy a turnékon is mellénk állt, így természetes, hogy hivatalosan is csatlakozik a zenekarhoz. 

- olvasható a banda közeleményében. 

 

A háborúból merített ihletet az új dalok írásához a Jinjer

b423b1cc-e241-e9ba-d1e3-a7bd140ab6b5-scaled.jpg

Február 24-én robbant ki az orosz-ukrán háború, amely tulajdonképpen egy nyolc éve tartó konfliktus eszkalálódása volt. Ukrajnában, a donyecki és luhanszki térségben már 2014 óta folyamatosan megvoltak az ellentétek az ukránok és az orosz kisebbség között.

A donyecki térségből származó Jinjer énekesnője, Tatiana Shmayluk egyszer részletesen mesélt a háborús évekről, a csapat kiadója pedig pólókat tervezett, amelyen a zenekar logója látható az ukrán zászló színeivel. 

A napokban a basszer Eugene Abdukhanov - aki egy alapítvány létrehozásán is dolgozik - adott interjút egy internetes metal magazinnak, amelyben részletesen mesélt a háború első napjairól.

Február 24-én, reggel éppen vezettem, amikor a robbantások elkezdődtek. Egyenesen a közepébe csöppentem, és azt gondoltam: >>itt a vége.<<

- idézte fel az első pillanatokat, majd így folytatta:

Próbáltam kijutni onnan, 180 kilométert vezettem egy nagyon keskeny úton és még mindig nagyon sötét volt. Olyan dolgokat láttam és hallottam, amiket azelőtt csak filmekben: hatalmas robbanásokat, amelyeknek darabjai mindenfelé szétrepültek. Pont előttem zuhantak le, én pedig megkerültem őket, és mindenhol füst volt. Olyan volt, mint egy igazi horror, aminek te is a részese vagy. Éppen Kijevbe autóztam vissza, próbáltam mihamarabb hazaérni. Láttam a dugókat, ahogy az emberek próbálnak kijutni a városból, és az első támadás okozta pusztítást. Az első hét volt a legborzalmasabb időszak, mert senki sem tudta, mi történik.

- mesélte a borzalmakat a zenész.

eugene-abdukhanov.jpg

Ahogy hazaértem, az első dolog amit megtettem, hogy a zenekar minden tagjával kapcsolatba léptem. Kitettünk egy posztot a közösségi oldalainkra, mindenki otthon maradt. Félóránként megszólaltak a szirénák. Az alagsorba mentünk. A családomat kimenekítettem, így egyedül mentem le a pincébe, néztem a híreket és majd' megőrültem. Félóránként le-fel járkáltam, a fél éjszakát a pincében töltöttem. Mindenfelé hatalmas robbanások voltak, öt-tíz kilométerre tőlem, a föld pedig beleremegett. Ekkor kezdődött az igazi borzalom, lényegében ekkor kezdődött Kijev ostroma. A következő napon azt éreztük, nyilvánosan is ki kell fejtenünk az álláspontunkat. Felvettem azt a videót, ami a Youtube-on is látható. Képtelen voltam felfogni, hogy ez megtörténhet.

SMS-ekkel bombáztak a barátaim, akik aggódtak, jól vagyok-e. A rajongóktól is rengeteg üzenetet kaptam. Valahogy túljutottunk ezen is..

És hogy mi a legjobb terápia a sebekre? Hát a zene!

Eugene:

A 45-50 perces előadások közben elfelejtem, hogy háború van. A színpadon kívül folyamatosan változik a hangulatom; az egyik percben teljesen jól vagyok, a következőben depresszióba zuhanok. Viszont az, hogy játszhatok, határozottan gyógyír. Valójában már írtunk dalokat a háborúról, ami a hazánkban zajlik. Amikor sok bombatámadás érte Kijevet, Vlad, a dobosunk rengeteg dalt írt. És amint az oroszok kivonultak Kijevből, én is írtam néhányat. Azt hiszem, ez hajtott minket.

2023-ra ígéri új albumát a Within Temptation

wt_1.jpg

Nem titok, hogy a Within Temptation jó ideje tervezgeti új albumát, amely az elképzelések szerint a 2019-es "Resist" nyomdokain menetel majd, vagyis teljes mértékben a modern hangzást követi rajta az egykor szimfonikus-gótikus metálban utazó banda.

Eddig négy kislemezzel jelentkezett a holland hatosfogat, 2020 májusában az Entertain You jelent meg, amelyet a The Purge követett az év novemberében. 2021 nyarán jött ki a Shed My Skin, és csaknem egy éves szünet után hallhattuk a Don't Pray For Me-t.

Most egy internetes magazinnak mesélt a további tervekről Stefan Helleblad gitáros és az énekesnő Sharon den Adel. Kiderült: nincs megállás a banda háza táján.

Folyamatosan dolgozunk az új anyagon, vannak dalok, amiket felvettünk. De sosem tudhatod, mi lesz a vége - vagy elkészülnek, vagy nem.

- kezdte Stefan, majd így folytatta:

De rengeteg dalt írunk és rengeteget rögzítünk, és remélhetőleg jövőre kész lesz az új album - még meglátjuk.

Sharon hozzátette:

Régóta a pályán vagyunk és próbálunk inspirálódni az újabb bandákból, amiket hallunk. Ezeket megpróbáljuk megvalósítani a saját hangzásunkkal és igyekszünk naprakészek maradni. Ugyanakkor nem az új hangzásokkal akarunk haladni, hanem valami olyasmivel, ami számunkra frissítő és inspiráló. 

gettyimages-1405100256-612x612.jpg

Ez tart minket mozgásban, ez teszi számunkra élvezetessé, hogy még mindig zenét csináljunk. 25 éve létezünk - és most tényleg öregnek érzem magam - de nem baj, hiszen fejlődni kell. Szóval nincs kimondott recept, de minden alkalommal alaposabban megnézzük, mi inspirál minket. És ez bármi lehet.

Evanescence: Amy Lee Jen Majura kirúgásáról: "Ez az egész nagyon bonyolult..."

fotojet_25.jpg

Májusban sokkolta az Evanescence rajongóit a hír, miszerint megváltak az őket 2015 óta erősítő gitárosuktól, Jen Majurától. A thai-német származású zenészlány akkor szűkszavúan csak annyit mondott, hogy nem az ő döntésének eredménye a távozás, később pedig kifejtette: megbántva érzi magát a történtek miatt, ugyanakkor az okokra nem tért ki. Az arkansasi zenekarban Jen helyét az ausztrál Sick Puppies tagja, Emma Anzai vette át.

A mai napon a Killer Guitar Rings-nek adott interjút Amy Lee, a banda frontasszonya, aki először tért ki Jen távozásának körülményeire - azonban az okokat ő sem fedte fel.

Nehéz konkrétumok nélkül beszélni erről. Mindannyian nagyon szeretjük Jent, jól éreztük magunkat vele egy csapatban. Nem is akarom úgy beállítani a dolgokat, mintha bármiféle negatív dolog történt volna! De néha egyszerűen egy fejezet véget ér, és tovább mész. Így tartod életben a zenekarodat. Bonyolult ez az egész, de a szívedre kell hallgatnod. Ha bízol a szíved szavában, a nap végén biztos lehetsz abban, hogy egy sokkal jobb helyre jutsz, mint hitted volna.

- mindösszesen ennyit fűzött hozzá a történtekhez az énekesnő, aki arról is mesélt, milyen az összhang közöttük és az új tag, Emma között:

298714942_605798320906717_1706202256214341512_n.jpg

Annyira boldogok és hálásak vagyunk! Emmával régi barátok vagyunk. Turnéztunk együtt már 2007-ben is, és ő egy kiváló zenész. Mindannyian rajongunk érte, és nagyon passzol a személyisége a miénkhez. Júniusban volt egy kisebb európai turnénk, aztán itthon is adtunk néhány koncertet, valamint két hete volt az első fotózásunk az új felállással. Már nem próbálok meg annyira irányítani a dolgokban, ahogy öregszem, néhány dolognak egyszerűen meg kell történnie.

 

 

Lassan, de biztosan összeáll az új Nightwish-album anyaga

193495008_329775698510387_122224397759000007_n0_1.jpg

Mint arról korábban hírt adtunk, körvonalazódik a következő Nightwish-album, valamint az is kiderült: Floor Jansenék jövő év nyarán vonulnak stúdióba, hogy rögzítsék a szerzeményeket.

A munkálatokról a Knotfestnek mesélt most Tuomas Holopainen alapító-billentyűs és Kai Hahto dobos, akik felfedték: az elmúlt hetek főként demózással teltek.

Az új album demóit hallgattuk az elmúlt időszakban. A koronavírus miatt rengeteg időm volt, ezt jól kihasználva megírtam az összes dalt a következő lemezre, demóztam, agyaltunk a számokon a srácokkal.

- kezdte mondandóját Holopainen, majd Kai Hahto-hoz vándorolt a szó:

Ez nagyszerű volt! Mindannyian ott voltunk egy szobában, meghallgattuk a demókat a készülő albumhoz, ellenőriztük az éneksávokat és a szövegeket. Csodálatosan éreztük magunkat, Tuomas produktivitása pedig határtalan volt!

Korábban Tuomas elmondta: természetesen a világjárvány is megihlette az új dalcsokor készítése közben, ám nem úgy, ahogy más művészeket általában:

Valóban lesz néhány dalszöveg, amely a pandémiára utal, de nem úgy, ahogyan azt várod! 

A zenekar legutóbbi albuma, a "Human :II: Nature" 2020 áprilisában jelent meg, amely egy dupla pakkos kiadvány volt. Az első CD főleg az emberi természetet vesézte ki, a másodikon pedig egy kb. fél órás instrumentális dal hallható - a banda megfogalmazása szerint, "ez az ő szerelmes levelük a Földnek."

A lemez kapott hideget-meleget, akadt, aki szerint a zenekar pályafutásának egyértelmű gyenge pontja az album, mások viszont mesterműként tartják számon a korongot. Ám nem ez az első album, amely ilyen szélsőséges reakciókat váltott ki a fanokból - a 2015-ös "Endless Forms Most Beautiful" is igencsak megosztotta a rajongókat.

Időközben a csapat egy komolyabb válságot is túlélt: Marco Hietala basszer-énekes 2021 januárjában jelentette be, hogy elhagyja a csapatot krónikussá vált depressziója és a zeneipar kapzsisága miatt, ám szerencsére a finn Wintersunból ismert Jukka Koskinen készséggel vette át a zenész helyét, ő segíti ki a formációt a turnékon és a következő lemezen is.

süti beállítások módosítása