Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Hallgass Lorna Shore covert Anitól!

2022. július 31. - Jurancsik Eszter

Tóth Anita rengetegszer elkápráztatott bennünket a hangjával, mind a tiszta éneket, mind a hörgést illetően - utóbbit hazánkban nem sokan művelik, valljuk be.

Itt írtunk már Aniról, itt pedig az őt tanító énektanárnővel, Orsival olvashattok interjút.

A napokban érkezett meg az énekesnő legújabb coverje, a Lorna Shore - To The Hellfire, íme!

Delain: napvilágra került az új dal címe

delain_apocalypse_and_chill_napalm_records_label_website_background_2020.jpg

Miután tavaly februárban gyakorlatilag feloszlott a holland zenekar, Martijn Westerholt, az alapító megnyugtatta a kétségbeesett rajongókat: a banda nem szűnik meg létezni, csak más formában működik tovább. 

A csapat hónapok óta dolgozik az új dalokon, és bár új nagylemezről még nincs hír, annyit tudni lehet: augusztus 7-én debütál vadonatúj szerzeményük, amelynek címére a napokban derült fény: The Quest and the Curse címmel lesz hallható, és a hozzá készített videó pedig felfedi a Charlotte Wessels helyét átvevő énekesnő személyét, akiről pár szerencsés rajongó már tudja, hogy kicsoda, az együttes ugyanis két titkos koncertet adott nemrégiben szülőhazájában.

A sok tagcserét megélt formáció 2005 és 2021 között hat stúdióalbumot adott ki, legutóbb az "Apocalypse&Chill" című korongot, amelynek megjelenése majdnem egybeesett a koronavírus-járvány kitörésével, így a csapat nem tudott turnézni. 

Ez idő alatt keletkezett ellentét Martijn és a többiek között, akiket a billentyűs - elmondásuk szerint - session-zenészekké szeretett volna lefokozni, ezért döntöttek a távozás mellett.

295825434_599758478188417_958988738861602527_n.jpg

Élőben követheted az Epica újabb megabuliját!

295172498_585333799627090_6993216726350394137_n.jpg

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Epica újabb nagyszabású koncerttel készül szeptember 3-án, megünnepelve alakulásuk 20. évfordulóját.

A zenekar 2021 februárjában adta ki nyolcadik, "Omega" című nagylemezét, amely a rajongók és a szakma tetszését is egyaránt elnyerte, majd szintén tavaly nyáron stream-koncerttel örvendeztette meg rajongóit a csapat, amelyet decemberben DVD-n is kiadtak.

A szeptember 3-i koncert -hasonlóan a 15. évfordulós bulihoz, amelyet 2018-ban rendezett az együttes- a Poppodium 013-ban lesz megtartva, és Simone Simonsék elmondása szerint már minden jegy elkelt. Ám akik nem jutnak el személyesen a koncertre, nem maradnak ki a jóból: az eseményt élőben is követni lehet majd a világhálón. A rajongók bárhonnan bekapcsolódhatnak az exkluzív, profi felvételt tartalmazó élő közvetítésre, amely rengeteg meglepetést tartalmaz majd úgy a setlistben, mint a vendégzenekarokat illetően és természetesen látványos színpadi effekteket is láthatunk majd.

Coen Janssen, a banda billentyűse izgatottan osztott meg részleteket az eseményről:

Rendkívül boldogok vagyunk, hogy megoszthatjuk az évfordulós koncertet - nemcsak azokkal a szerencsésekkel, akik jegyhez jutottak, hanem a világ minden más lakójával is! Hűséges rajongótáborunk a bolygó minden pontján jelen van, és a közvetítés révén mindenki részese lehet ennek a bulinak. Nélkületek nem lenne születésnapi buli!!! Szóval, készítsétek be az italokat és figyelmeztessétek a szomszédaitokat, mert ez egy zajos este lesz!

www.epicastream.com oldalon már kaphatóak az early bird jegyek, a buli pedig közép-európai idő szerint 19:30-kor kezdődik. 

 

 

Lassan, de biztosan elkészül az új Within Temptation-album!

20190802_wacken_wacken-open-air_within-temptation_0434.jpg

Az elmúlt két évben a holland Within Temptation főleg csak kislemezeket adott ki, habár jó ideje tudni lehet, hogy készülőben van az új stúdiókorong is, amely a tervek szerint a 2019-es "Resist" nyomdokain halad majd.

A korábban gótikus-szimfonikus metálban utazó banda napjainkban már teljes mértékben a modern hangzást követi, legutóbbi négy daluk (Entertain You, The Purge, Shed My Skin, Don't Pray For Me) pedig szép sikereket ért el.

Most a Chaoszine faggatta ki az énekesnő Sharon den Adelt, hogy mi lesz a következő lépés.

Még nincs meg a hivatalos dátum, amikor az új lemez megjelenik, de már a dalok befejezésén dolgozunk. És persze a koronavírusos időszak alatt is kiadtunk dalokat, amelyek az albumon is hallhatók lesznek. Valamikor a jövő év elején érnek véget a munkálatok. 

Legutóbbi klipes daluk, a Don't Pray For Me talán még az Entertain You-nál, The Purge-nél és a Shed My Skin-nél is nagyobbat szólt, ugyanis egy olyan témát vesz alapul, amely nagyon jelen van a mindennapokban:

A szám a hitrendszerek és a félelmek másokra erőltetése ellen küzd, és azt szorgalmazza, hogy mindenki elfogadja a másik útját. Ez a himnusz arról szól, hogy megbarátkozzunk azzal a ténnyel, hogy a meggyőződések lehetnek változékonyak, sokfélék vagy őszintén szólva: különbözőek. Az embereknek meg kell engedni, hogy a saját sorsukat kövessék.

A Bullet for My Valentine társaságában jön hazánkba jövőre a Jinjer

fotojet_2_12.jpg

2023. február 23-án a budapesti Barba Negrába érkezik a walesi Bullet for My Valentine, hogy a hazai közönségnek is bemutassa a banda nevét viselő legutóbbi albumát, amely 2021. november 5-én jelent meg.

A csapat előzenekaraként fellép a kaliforniai Atreyu, valamint az ukrán Jinjer.

Jegyek ITT!

"Mindig velünk maradsz..." - Elhunyt Ribarics Tamás, a Tales Of Evening gitárosa

295581315_606802724148893_2008886629102299750_n.jpg

Szomorú hír fogadta a zenerajongókat alig egy órával ezelőtt: Ribarics "Riba" Tamás, a zalaegerszegi Tales Of Evening gitárosa 46 éves korában, közel két heti kómában fekvés után elhunyt.

Mint arról mi is beszámoltunk, a szimfonikus metalt játszó banda zenésze július 10-én, egy darázscsípés következtében esett kómába, és bár a jelek egy ideig biztatóak voltak, Tamás ma feladta a harcot.

Kedves TOE rajongók, zenésztársak, barátok, ismerősök. Nagyon hálásak vagyunk, amiért ennyien szurkoltatok, igaz Bartátunknak, zenésztársunknak. Sajnos ma Ribarics Tamás, Riba elbúcsúzott tőlünk, örök, pótolhatatlan űrt hagyva maga mögött. Nincsenek szavak a történtekre. Most csak a rengeteg, felbecsülhetetlen értékű szeretetre és odaadásra tudunk gondolni, amit Tőle kaptunk. Mindig velünk maradsz.

- áll a zenekar hivatalos közleményében.

Ribarics Tamás a kezdetektől, 2011-től játszott a csapatban. 

Nyugodj békében, Riba!

 

Tatiana Shmayluk: "Remélem, egyetlen más ország nem tapasztalja meg azt, amit most Ukrajna..."

291672479_593517385477585_6640405709863495856_n.jpg

2022. február 24-e kitörölhetetlenül beleégett a világ szívébe: e napon támadta meg ugyanis Oroszország Ukrajnát, ami tulajdonképpen egy 8 éve tartó feszültség eszkalálódása volt.

Az ukrán Jinjer többször nyilatkozott a témában, kiderült, hogy a basszusgitáros Eugene Abdukhanov honfitársai megsegítésére alapítványt kíván létrehozni, de különleges pólókat is tervezett a banda kiadója, amelyből eddig több, mint tízezer példány talált gazdára. 

A zenekar egy ideig nem is indult turnéra, viszont most, a fesztiválszezon idején háborúellenes nagykövetekként járják Európát.

Tatiana Shmayluk, a karizmatikus énekesnő most egy internetes magazinnak nyilatkozott újfent, amelyben elmondta: reméli, egyetlen másik ország nem tapasztalja meg azt a helyzetet, amin most Ukrajna keresztülmegy.

Nagyon hálásak vagyunk az ukrán kulturális minisztériumnak, amely megadta nekünk ezt a lehetőséget, hogy fellépjünk az összes meghirdetett fesztiválon. Minden fesztivált arra használunk, hogy adományokat gyűjtsünk és felhívjuk a figyelmet a valódi háborúra, ami a 21. században zajlik. Nehéz elhinni, de ez a kemény valóság. Szívszorító, de ugyanakkor tele vagyunk reménnyel is, hogy hamarosan vége lesz az egésznek. Pozitivitást és reményt közvetítünk, és a békéről álmodunk. Remélem, hogy egyetlen más ország sem éli meg ugyanazt, amit Ukrajna.

- kedte sorait Tatiana, ám azt is elárulta: a zenébe vetett hite is megrendült.

Kezdem elveszíteni a zenébe vetett hitemet. Úgy érzem, nem tudom eléggé kifejezni magam ahhoz, hogy elmondjam, mi van bennem valójában, mert nincsenek szavak, amelyekkel ezt el tudnám magyarázni. Úgy érzem, feladom...de aztán valami mégis arra késztet, hogy tovább menjek. Azonban a sikereink ellenére a legfontosabb dolog számomra a boldogság. 

Szeretném, ha a bandám a világ egyik legnagyobb zenekara lenne, de akkor is a boldogság áll az első helyen. Azt mondják, sehol sem találhatod meg a boldogságot, mert a boldogság benned van, de én megtanulom értékelni az életemet. Ez a legnagyobb ambícióm, hogy boldog legyek és megtaláljam a belső békémet, na és hogy igazságot szolgáltassak Ukrajnának.

- zárta sorait.

Klippremier: Halestorm - Wicked Ways

halestorm.jpeg

"Back From The Dead" címmel májusban jelent meg a Pennsylvania államból származó Halestorm új nagylemeze, amelyről így nyilatkozott a zenekart vezető Lzzy Hale:

Ezt a lemezt körülbelül a COVID-19 elszabadulása előtt kb. három hónappal kezdtük el írni. Miután lezárás alá kerültünk, nem tudtunk koncertezni és turnézni, egy sötét helyre zuhantam, és egyfajta identitás-krízisbe kerültem. Ez az album azt a történetet meséli el, ahogyan kimásztam ebből a szakadékból. Ez egy utazás a mentális egészség, a romlás, a túlélés, a megváltás, az újra-felfedezés és az emberiségbe vetett hit megőrzésének útján.

Klipes formában megismerhettük a címadó dalt és a The Steeple-t, ma pedig megkérkezett az újabb kisfilmes szerzemény, a Wicked Ways, amelyről így mesélt Lzzy:

Ebben a hátborzongató vallomásban szembenézek a bennem lévő sötétséggel, ám ez nem az első alkalom... Dustin Haney elképzelésének köszönhetően, aki a 'Back From The Dead' videónkért is felelős, visszatérek, hogy megvilágítsam azt a sötétséget, amit soha nem fogok elárulni.

Új projektben villantja meg tehetségét Ailyn - ismerd meg a Lunariant!

294563286_625407378942652_4036903914970508925_n.jpg

Jó ideje csend honolt a volt Sirenia-frontasszony Ailyn, alias Pilar Gimenez Garcia körül. 2020 őszén jelentette be a norvég Trail of Tears, hogy Ailynt választották énekesüknek, ám mindeddig nem jelentkezett újdonsággal a formáció. 

Ám Ailyn nem tétlenkedett az elmúlt hónapokban. Bár már van egy saját projektje, a Her Chariot Awaits, amely egy igen erős lemezt adott ki 2020 májusában, most újabb zenekarban találta magát a spanyol származású szépség: csapatának neve Lunarian és a Frontiers kiadó gondozásában, szeptember 9-én meg is jelenik első lemezük, a "Burn The Beauty".

A formáció főleg a szimfonikus metalt követi, felállása a következő:

Ailyn - ének
Aldo Lonobile - gitár
Mattia Gosetti - basszusgitár
Michele Sanna - dobok
Antonio Agate - billentyűs hangszerek és szimfonikus hangszerelés

A lemez dallistája:

1. Don't Wait Until I'm Gone
2. Dream Catcher
3. Embrace
4. Bleeding Out
5. Embers
6. Burn The Beauty
7. Endless Sleep
8. Invincible
9. Never Ending Circle
10. Scarlet
11. Sacrifice

A mai nappal az első dal is megjelent, amely a Burn the Beauty című szerzeményükhöz készült, íme:

 

Klippremier: Lacuna Coil - Tight Rope XX

lc_6.jpg

Sokáig titkolta az olasz Lacuna Coil, hogy valami egészen különleges projekten munkálkodnak. A napokban fedte fel a formáció, miszerint a meglepetés, amivel készülnek, nem más, mint az idén 20. születésnapját ünneplő "Comalies" című nagylemezük. A korong 2002 októberében került a boltok polcaira, idén pedig október 14-én új köntösbe bújtatva, "Comalies XX" címmel ismét megjelenik, ráadásul a pakkban két CD-t is találunk majd: az egyiken a dalok új hangzásukban csendülnek fel, a másikon az eredeti verzióban.

A szülinapos album borítója és dallistája már ismert, a mai napon pedig Cristina Scabbia és a srácok megmutatták az egyik új hangzásba burkolt szerzeményüket, a Tight Rope-ot, amely új formájában a Tight Rope XX címet viseli.

Íme, a videoklip:

 

süti beállítások módosítása