Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

A Lions At The Gate új dalában vendégeskedik Tatiana Shmayluk

2022. április 27. - Jurancsik Eszter

278920922_358052463017758_6505784884580962484_n.jpg

2021-ben alakult a kaliforniai heavy metalt játszó Lions At The Gate, a csapatnak eddig négy szerzeménye jelent meg: Not Even Human (2021), Scapegoat (2021), Bed of Nails (2022) és nemrégiben a Find My Way, utóbbi különlegessége, hogy az ukrán Jinjer énekesnője, Tatiana Shmayluk is hallható benne. 

Cristian Machado, a zenekar énekese így mesélt az együttműködésről:

Kezdettől fogva úgy éreztük, Tatiana hangja illik leginkább a dalba, eszméletlen, hogy ő is szerepel benne. A hangja lenyűgöző, és hatalmas megtiszteltetés, hogy velünk dolgozott.

Íme, az eredmény:

Májusban jön az Arch Enemy újabb kislemeze

arch-enemy-handshake-hell-new-video-patric-ullaeus.jpg

Július 29-én jelenik meg az ősz folyamán Budapestre látogató Arch Enemy tizenegyedik sorlemeze, a "Deceivers". A lemezről bemutatásra került három dal is, a Deceiver, Deceiver, a House Of Mirrors és a Handshake With Hell. A nyáron boltokba kerülő újdonság készítése kapcsán korábban a gitáros Michael Amott elárulta:

Kétségtelenül mindig kihívást jelent egy lemezfelvétel, minden alkalommal magasabbra tesszük a lécet mind dalszerzői, mind produceri oldalról, és ez egy kicsit ijesztőnek tűnik, mielőtt belevágnánk. De ha egyszer nekikezdünk, és teljesen elmerülünk a kreatív folyamatokban, akkor tényleg olyan, mintha semmi más nem lenne a világon, és nagyon fókuszáltak vagyunk. És akár hiszitek, akár nem, a legtöbbször nagyon jól érezzük magunkat a zenélés közben! A 'Deceivers' megalkotása kapcsán sem volt ez másképp. Ismét kizártuk a külvilágot és mélyen belemerültünk a művészi világba. Azt hiszem, ezúttal igazán érdekes témát hoztunk elő zene és dalszöveg tekintetében, néhány dolog még felhúzhatja a szemöldökötöket - ám mindeközben megtartottuk a zenekar összes jellegzetes elemét. Végeredményben ez az Arch Enemy, teljes sebességgel és erővel!

Nem titok az sem, hogy az énekesnő, Alissa White-Gluz szólólemezt készített, és csapatbéli kollégája, Jeff Loomis is segítségére volt a munkálatokat illetően.

A mai napon jelentette be a svéd/kanadai zenekar, hogy májusban érkezik a negyedik kislemezes dal is, amely a Sunset Over The Empire címet fogja viselni. A dolog érdekessége, hogy nemcsak a digitális platformokon lesz elérhető a nóta.

Nagyon boldog vagyok, hogy a következő kislemezünket, a 'Sunset Over The Empire'-t nem csak digitálisan adjuk ki, ahogy szoktuk, hanem fizikai formában is, hét hüvelykes bakelitlemezként. Én magam is nagy rajongója vagyok a bakelit formátumnak, és úgy gondolom, hogy ez a gyilkos kinézetű, hét hüvelykes lemez szép gyűjtői darab lesz, mivel limitált példányszámban kerül forgalomba. A B-oldal egy instrumentális szám lesz hallható(The Judging Eyes), amit még soha nem adtunk ki, az A oldal pedig az egyik kedvenc számom a hamarosan megjelenő 'Deceivers' című új albumunkról!

Az is kiderült: már forognak a kamerák a szóban forgó szerzeményhez, Alissa pedig hozzátette:

Azt hiszem, az elmúlt néhány év során mindenkinek újra kellett gondolnia, hogyan ad ki lemezeket, mert a zene "fogyasztásának" módja megváltozott. Ugyanannyi időt fordítunk minden dalra, de aztán talán csak kettő vagy három kerül ki kislemezként. Ám ez nem jelenti azt, hogy a többi dal elkészítése nem igényelt ugyanannyi időt, energiát és szívet. Vannak rajongóink, akik minden egyes dalt ismernek, de lehetőséget akartunk adni az embereknek, hogy egy kicsit többet tudjanak meg a hangzásvilágunkról.

ae_7.jpg

 

Törölte dél-amerikai turnéját a Jinjer

img_0407_1.jpg

Fájó szívvel, de lemondta Dél-Amerikába tervezett turnéját a Jinjer. Az ukrán csapat 2020 elején is kénytelen volt megszakítani koncertjeit a kontinensen, hiszen akkoriban tört ki a COVID-19 pandémia, akkoriban úgy tervezték, hogy még az év decemberében visszatérnek a latin fanokhoz, ám a járvány elszabadulása keresztülhúzta a Tatiana Shmayluk énekesnő vezette csapat terveit.

Májusban szeretett volna a zenekar újra Délre utazni, ám jelenleg az ukrán-orosz háború nehezíti a helyzetet.

Kedves latin-amerikai testvéreink, nehéz szívvel és szomorúsággal mondjuk le a közelgő májusi turnénkat, és úgy döntöttünk, hogy egyelőre nem foglalunk le új turnéidőpontokat. Köszönjük a promótereknek, hogy ennyire hittek a zenekarban, és mindannyiótoknak, hogy az elmúlt két évben megtartottátok a jegyeiteket, de nem szeretnénk tovább kérni, hogy tovább őrizzétek őket... ígérjük, hogy egy nap újra találkozunk...

- ez áll a banda szomorúsággal átitatott közleményében.

A csapat igyekszik mindent megtenni, hogy hazája ártatlanul szenvedő polgárain segítsen - Eugene Abdukhanov például alapítványt kíván létrehozni, kiadójuk pedig különleges pólókat tervezett, amelyekből több ezer talált eddig gazdára.

 

 

Felfedte új albumának számlistáját a Cadaveria

6086f343-cadaveria-release-the-genesis-of-creation-video-documentary-image.jpeg

Megírtuk, hogy az olasz black metalban nyomuló Cadaveria május 27-ével küldi boltokba új albumát, amely az "Emptiness" címet kapta. A készülő újdonságról több dalt is megmutatott a csapat (Matryoshcada, Divination, Shamanic PathThe Woman Who Fell to Earth), a borító is bemutatásra került, most pedig a számlistával egyetemben a korong üzenetét is a nagyérdemű elé tárta a Raffaella Rivarolo vezette társulat.

Még soha nem választottuk ki ekkora alapossággal a dalcímeket, mint most. Fájdalom, újjászületés, könnyek, mosoly, tudatosság, erő, törékenység, ami voltam és ami most vagyok, az út, meditáció, sámánizmus, a műtétek, a gyógykezelés, kapcsolatok, természet, élet, halál, gyógyulás, gondolatmentesség, fény, sötétség. Minden benne van ezekben a szavakban. Amik nem csak szavak.

A dalokban minden bizonnyal szó esik majd Raffaella mellrákjáról, a betegséggel kapcsolatos érzésekről és a kezelésekkel járó kellemetlenségekről - gyógyulásáról az énekesnő ITT mesélt bővebben. 

Íme, a dallista:

01 – The Great Journey
02 – Shamanic Path
03 – Emptiness
04 – The Woman Who Fell to Earth
05 – Divination
06 – Matryoshcada
07 – Silver Rain
08 – The Cure
09 – Life After
10 – La Casa dell’Anima
11 – The Sky That Screams Above Us
12 – * Return – Deine Lakaien cover * bonus track, on the vinyl version only

 

Nightwish: a Ghost Love Score a legtöbb reakciót kapott videó

193495008_329775698510387_122224397759000007_n0_2.jpg

Az utóbbi években terjedtek el az úgynevezett reakcióvideók, amelyekben énektanárok, más zenészek és hétköznapi emberek egyaránt véleményt nyilváníthatnak egy-egy dallal kapcsolatban. Ezek között akad nevetést, meghatottságot, sőt sokkot kiváltó felvétel is, és szép számmal készülnek ilyen videók a női frontemberes zenekarok kapcsán is, amelyek közül a legtöbb reakcióvideóval a finn/holland/angol Nightwish büszkélkedhet, erről a csapat maga számolt be boldogan a Facebookon, egy friss posztban:

A YouTube legnépszerűbb videói közé tartoznak az úgynevezett reakcióvideók, amelyekben YouTuberek világszerte leírják saját érzéseiket, amikor tévésorozatokat, filmtrailereket, zenei videókat és élő felvételeket tekintenek meg különböző művészektől és zenekaroktól. A videók a reakcióvideók népszerűségének alapját, a reagálók őszinte és spontán érzelmeinek széles skálája adja.

- kezdte sorait a Floor Jansen vezette formáció, majd így folytatták:

Szinte az összes zenei témájú reakciócsatornának van legalább egy Nightwish-témájú videója. A Nightwish a dalok alapján az egyik legnézettebb zenekar, így a világ legtöbb reakcióvideóval rendelkező zenekarai közé tartozunk a YouTube-on. A Nightwish-sel osztozik első helyen a dél-koreai k-pop banda, a BTS és a japán metálbanda, a Babymetal áll.

Majd az is kiderült, melyik szerzeményüket elemzik legtöbben a reakcióvideókban: a csapat 2004-es, "Once" címre keresztelt albumán szereplő Ghost Love Score-ról van szó, amely a maga 10 percével egy igen terjedelmes hosszúságú dal, egy kisebb operának is beillik, a számot pedig az akkori frontasszony, Tarja Turunen énekelte fel. Az őt váltó Anette Olzon is igyekezte a legtöbbet kihozni magából, de mivel a svéd csillag hangja inkább popos, sokszor okozott számára nehézséget a dal eléneklése. 

Floor viszont, akinek hangjterjedelme igen széles, és mind a metalt, mind az operát kifogástalanul énekli, joggal lehet büszke a fenti eredményekre, ugyanis a Ghost Love Score-t legtöbben az ő előadásában tekintették meg, ami az élő felvételeket illeti.

 

 

Crypta: megvan a beugrós gitáros

fotojet_27.jpg

Néhány nappal ezelőtt jelentette be a szomorú hírt a Crypta, miszerint holland származású gitárosuk, Sonia "Anubis" Nusselder elhagyja a formációt.

A három brazil lány - Fernanda Lira, Tainá Bergamaschi és Luana Dametto - elmondta: a szétválás barátsággal zajlott le, és a távozó Sonia is köszönetet mondott kolléganőinek a támogatásért - egyúttal azt is megtudhattuk, hogy a zenészlány másik projektjére, a tilburgi Cobra Spell-re kíván koncentrálni a jövőben.

Fernandáék nem sokáig búslakodtak, hiszen ma közösségi oldalaikon jelentették be, hogy megtalálták Sonia utódját, mégpedig hazai pályáról - az új tag neve Jéssica di Falchi, akinek Instagram-oldala arról árulkodik, hogy jó ideje tépi a húrokat. Igaz, egyelőre csak a koncerteken segíti ki a trióra fogyatkozott zenekart, de a lányok boldogok, hogy Jéssica velük tart a turnékra.

Jéssica di Falchi csatlakozik hozzánk a Crypta következő koncertjein és turnéjain. Nagyon boldogok és izgatottak vagyunk, hogy velünk tart az elkövetkező hónapokban! Jéssica még nem a hivatalos gitárosunk - egyelőre csak azt tudjuk megerősíteni, hogy velünk fog játszani a tervezett koncerteken. Az új gitáros kiválasztását nem kapkodjuk el! Már elemezzük néhány lány anyagát, és mivel ez egy fontos folyamat, nem akarjuk elsietni!

- kezdte sorait a banda, majd eképpen folytatták:

Most arra koncentrálunk, hogy Jessicával együtt felkészüljünk arra, hogy remek koncerteket adhassunk nektek, a rajongóinknak - egyébként emlékeztetünk titeket, hogy minden lefixált koncert és turné nem lesz lemondva - a menetrendünk változatlan marad, és minden normálisan zajlik majd! Már készülődünk, hogy hamarosan színpadra léphessünk, és a következő hetekben megosztunk veletek néhány videót erről a folyamatról. Isten hozott, Jéssica!

- áradozott a csapat, Jéssica pedig eképpen köszönte meg a bizalmat:

Rendkívül megtisztelőnek érzem, hogy ilyen kiváló zenészekkel turnézhatok együtt, akiket mindig is csodáltam. Köszönöm a Crypta-nak a lehetőséget és a bizalmat, és köszönöm mindenkinek, hogy tárt karokkal fogadtak. Hamarosan találkozunk!

Beugrós basszusgitárossal indul turnéra a The Agonist - Chris nem léphet az Államok területére

272105749_469832804506770_4897110573918651651_n.jpg

Ősszel jelent meg a kanadai The Agonist "Days Before The World Wept" című középlemeze, amelyről  a Remnants In Time és a Feast On the Living című dalokhoz videoklip is készült.

Új nagylemezről egyelőre nincs hír, a banda utolsó stúdióalbuma a 2019-es "Orphans" volt, Vicky Psarakis énekesnő pedig elmondta:

Ebben a pillanatban még minden nagyon átmeneti, és nem is sietünk új dalok felvételével, de az ötletek már megvannak. Szövegileg szeretném folytatni ezt a történetet, ami a fejemben van.

A csapat április 29-ével kezdi meg turnéját az Egyesült Államokban, ám nem várt problémával kellett szembesülniük: basszusgitárosukat, Chris Kells-t öt évre kitiltották az országból, erről azonban kiderült: nem a zenész hibája. 

Sajnos a basszusgitárosunk, Chris Kells nem lesz ott a közelgő észak-amerikai turnénkon. Ez elég hosszú történet, de röviden annyi, hogy néhány évvel ezelőtt Chris az akkori munkája miatt (videoprodukciók) átutazott az USA-ba, és a munkaadója nem megfelelő papírokat adott neki. Ez azt eredményezte, hogy gyakorlatilag egy olyan nyomtatványt kellett aláírnia, amely egy meghatározott időre eltiltotta az Államokba történő utazástól. Jó hír azonban, hogy hamarosan Európában láthatjátok őt!

- írta a banda Facebookos oldalán, Chris pedig hozzátette:

Nos, már 4 év telt el azóta, hogy utoljára írtam erről. Reméltem, hogy az lesz az első és utolsó alkalom, amikor ezt kell tennem, de sajnos az USA határrendészeti hivatala és én még mindig nem vagyunk barátok. Még mindig azon vagyok, hogy minden intézkedést megtegyek azért, hogy megszabaduljak ettől a szörnyű problémától, amelyet a fejemre húztak, és remélem, hogy valamikor a közeljövőben sikerül tisztáznom magam.

- kezdte sorait a zenész.

Mélységesen elszomorít ez az egész helyzet. A The Agonist a gyermekem, a családom, a mindenem. Semmi sem bánt jobban, mint az, hogy nem látom a csodálatos, sikoltozó arcotokat minden este a színpadról, és nem találkozom veletek a merch pultunknál. Ez olyasmi, amiért egész életemben dolgoztam, és elvették tőlem. A szívem szakad meg. 

 the-agonist-chris-kells.jpg

Ez az egész zűrzavar hamarosan rendeződik, de addig is régi barátunk, aki csodálatos zenész is, Pavlo Haikalis a The History Of Flying Objectsből ismét átveszi helyettem a színpad bal olalát ezen az amerikai turnén. Kérlek, fogadjátok őt szeretettel ahogyan velem is tennétek! Addig is én otthon leszek Montrealban, hogy készítsek nektek néhány új Agonist-cuccot, és felkészüljek az európai turnéra. Alig várom, hogy egy ilyen hosszú szünet után újra ott lehessek mindenkivel. Találkozunk nyáron!

 

Klippremier: Visions Of Atlantis - Melancholy Angel

275363350_492787022207390_7666246762764898345_n.jpg

Május 13-án érkezik az osztrák/olasz/francia Visions Of Atlantis új nagylemeze "Pirates" címmel, amelyről már az együttes megmutatta a Legion Of The Seas című szerzeményt.

Folytatjuk az utunkat, amely sötétebb vizeken, hevesebb viharokon visz át minket, ahol minden háttérként szolgál egy metaforához a személyes fejlődésről és a spiritualitásról. Ha a 'Wanderers' inkább az utunk fényes oldaláról szólt, a 'Pirates' egyértelműen mélyen az árnyékba visz minket, ahol másfajta szörnyekkel nézünk szembe az út során.

- mesélte akkor a Clémentine Delauney énekesnő vezette társulat, akik már 2019-ben elmondták: újradefiniálják a szimfonikus metalt. Így az új albummal végre lehetővé válik azt a zenét játszani, amit igazán szeretnek.

A mai napon újabb kisfilmes nóta érkezett a zenekartól - választásuk a Melancholy Angel című dalra esett, íme:

Tarja: "Nem harcolhattam az univerzummal"

tarja_print_2_2048x20482.jpg

Napjaink egyik legproduktívabb metál-előadója Tarja Turunen, aki nemrégiben elárulta, hogy ismét mentorkodik a finnországi The Voice tehetségkutatóban, emellett új lemeze készítésébe is belekezdett, és ha ez még nem elég, Outlanders nevű projektjével is már három dalt adott ki (Closer To The Sky, The Cruellest Goodbye, World In My Eyes).

Mint ismeretes, a Nightwish egykori frontasszonya sokáig argentin férjével, Marcelo Cabulival élt a férfi szülőhazájában - csaknem 12 évig, ott született meg kislányuk, Naomi is, 2012 nyarán. 2017-ben költöztek Spanyolországba, hiszen Tarja legtöbb koncertjét Európában adja, és így Finnországban élő családjához is közelebb lehet.

Többször kifejtette, hogy a latin-amerikai ország megadta számára a szabadságot, nem igazán hiányzik neki a finn klíma sem a hideg telekkel és a depresszióval, most pedig egy friss interjúból az is kiderült: az énekesnőnek hiányoznak az argentin fanok, ám nem sokat kell várnia, hogy újra találkozhasson velük, hiszen április 22-én Buenos Airesben ad koncertet.

Hiányoznak az argentin rajongóim. Hiányoznak az ottani barátaim, az ételek és az érzés, hogy ott vagyok. Végre találkozunk ilyen hosszú idő után, ezért nagyon izgatott és boldog vagyok!

- örvendezett Tarja, aki ismét kitért arra, hogyan élte meg az elmúlt két évet élő fellépések nélkül. Korábban elárulta: először komolyan kétségbe esett, aztán megtalálta azt, ami ihletet adott számára. Miközben gyerekkori fotóit nézegette az első karantén alatt, elhatározta, hogy könyvet ír eddigi életéről - a mű 2021 novemberében, Singing In My Blood címmel került boltokba, rengeteg érdekes történet és soha nem látott fotók töltik meg a kiadványt, valamint e kötetben fedte fel az énekesnő, miszerint 2018-ban agyvérzése volt, és felépülését követően kezdte el írni legutóbbi albumának, az "In The Raw"-nak a dalait, mintegy terápiaként.

Azonban a koncertek hiányáért bőven kárpótolta családja közelsége.

Természetesen boldog voltam, hogy otthon lehetek a lányommal és a férjemmel. Annyi éven át voltam sokszor hónapokig távol tőlük! De a karantén kezdete lelki szinten sokként ért, és a testem nem értette, mi történik. Krónikus gyulladások lepték el a szervezetemet, furcsa volt, hogy hirtelen le kellett állnom a munkámmal, a szenvedélyemmel, a zenével. A testem érezte ezt. Egyszer csak úgy döntöttem, hogy nem tudok harcolni az Univerzum ellen, elkezdtem új dalokat írni és zongorázni, noha hosszú hónapokig hozzá sem értem a hangszerhez. Kreatívabbnak éreztem magam, de időbe telt, amíg a testem is meggyógyult.

 

 

Klippremier: Deep Sun - Dreammaster

b43481f8-6bb2-4365-837f-816e75e1864f.jpg

2005-ben alakult a szimfonikus metált játszó Deep Sun a svájci Oltenben, több tagcsere is lezajlott a zenekarban, mire 2011-re kialakult a végleges felállás. Eddig két albumot jelentettek meg: a "Race Against Time"-ot 2016-ban, és a Das Erbe der Welt-et 2018-ban.

A zenekar felállása:

Debora Lavagnolo (ének)

Tobias Brutsci (dob)

Tom Hiebaum (gitár)

Stephan Riner (gitár)

Angelo Salerno (basszusgitár)

Debora klasszikusan képzett, három oktávot felölelő operás hanggal rendelkezik, az együttes zenéje pedig egyszerre idézi a korai Nightwish, a korai Within Temptation és az Epica munkásságát.

A csapat harmadik albuma június 10-én kerül boltokba "Dreamland - Behind The Shades" címmel, amelyről az első dal már hallható-látható - a banda választása a Dreammaster című szerzeményre esett, íme:

Az új album dallistája:

  • 1. Prologue
  • 2. Behind The Shades
  • 3. Dreammaster
  • 4. Living The Dream
  • 5. Killer In A Dream
  • 6. In Silence
  • 7. Secret Garden
  • 8. Mitternachtstanz
  • 9. Hands In Anger
  • 10. Rogue (Dreaming Leprechaun Pt. II)
  • 11. Euphoria

És a borító:

275151694_495395062145701_5318731015292337588_n.jpg

süti beállítások módosítása