Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Októberben Budapestre jön az Arch Enemy

2022. február 27. - Jurancsik Eszter

arch-enemy-2022.jpeg

"Deceivers" címmel, július 29-én tölti meg a boltok polcait a svéd/kanadai Arch Enemy új albuma, amelyről a Deceiver, Deceiver, a House Of Mirrors és a Handshake With Hell című szerzemények már meghódították a rajongókat. 

Természetesen egy európai turné keretein belül is bemutatják az új lemezt Alissa White-Gluzék, amelyet a Behemoth, a Carcass és az Unto Others társaságában nyomnak le. A koncertkörút október 4-én, Párizsban kezdődik és november 6-ával ér véget Oslóban, október 16-án pedig a budapesti Barba Negrában is tiszteletét teszi a zenekar. 

Jegyek ITT!

274922935_505412244271751_8718951166194732167_n.jpg

Nemzetközi modern csajmetal: debütált a Venus 5!

268583783_132503589186266_5711573357081316844_n.jpg

Balról jobbra: Herma, Tezzi, Erina, Karmen és Jelena alkotja a Venus 5 nevű csapatot

Öt énekesnő alkotja a most debütált csapatot, akik a modern metalban nyomulnak - leginkább a Within Temptation és az Amranthe hangzásvilágát követik.

A csapat tagjai: Terese "Tezzi" Persson Svédországból, Karmen Klinc Szlovéniából, Jelena "Angie" Milovanovic Szerbiából, Herma Sick Olaszországból és Erina Seitllari Albániából.

A multikulti együttes a napokban szabadította világra első dalát, amely a Tom And Ms. Amy Lee címet kapta, íme:

Facebook oldal

 

Videón üzent a Jinjer basszusgitárosa

k4neflma.jpeg

Február 24-én Oroszország miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát. Ez a háború az ukránoknak nem újdonság, hiszen 2014 óta tart. Korábban a Jinjer már kifejtette álláspontját a dologról, amelyben kijelentették: semmi nem indokolja a háborút, amelynek eddig több, mint 200 halottja van, közöttük három gyermek is életét vesztette.

Most a zenekar basszusgitárosa, Eugene Abdukhanov videóüzenetet készített a rajongóknak, amelyben a következőket mondta:

Először is, a Jinjer minden Kijevben tartózkodó tagja viszonylag biztonságban és jól van, már amennyire ez lehetséges ezekben a sötét napokban. Másodszor, köszönjük minden rajongóknak a világon, hogy szolidaritást vállalnak velünk és az országunkkal, hogy szembeszálltak a Putyin által február 24-én itt, Ukrajnában kirobbantott barbár háborúval. Szeretnék szólni a civilizált világ minden emberéhez, minden rajongónkhoz, minden zenerajongóhoz, minden metálkedvelőhöz világszerte, nem számít, honnan jöttök, különösen, ha Oroszországban vagytok. Ezt a háborút nem lehet semmivel sem megindokolni, bármit is mondjon a propaganda. Senki sem érdemli meg azt, amin most itt Ukrajnában keresztülmegyünk. Ukrajna ártatlan emberei szenvednek. Nem a politikusokról beszélek és nem is a kormányunkról. A hazánk ártatlan emberei szenvednek... Kijev lakói a pincékben lévő óvóhelyeken tölti nappalait és éjszakáit. A gyerekek is itt töltik nappalokat és éjszakákat. Félnek. Nincs megfelelő élelmiszerük. Nincs elég vizük. Nincs semmi kényelmük. Megérdemlik ezt? 

Megtudhattuk azt is, miszerint a csapat énekesnője, Tatiana Shmayluk jelenleg Kaliforniában van férjével, a Suicide Silence dobosával, Alex Lopezzel, így ő teljes biztonságban van. Eugene arra kéri a rajongókat, hogy ahogyan csak tudnak, terjesszék a valós híreket, hogy mihamarabb véget érjen a háború.

"Nem tudom, hogyan maradtam életben" - sötét időszakairól mesélt Doro

130805_eonwcjzf-9wta8qi_59810.png

Rengeteg előadó fedte fel metalos berkeken belül, hogy olykor az ő életükben is voltak mélypontok - beszélt depressziójáról például Tarja, Alissa White-Gluz, Floor Jansen vagy éppen Anette Olzon. Most a németek metálkirálynője, Doro Pesch tárta rajongói elé egy friss interjúban, miszerint őt sem kerülték el a lelki problémák. Az énekesnőről tudni lehet, hogy dolgozik következő nagylemezén, ám most egészen más témában nyílt meg.

A téma azon kérdés kapcsán került szóba, hogy tervezett-e valaha önéletrajzi könyvet írni.

Egyszer elkezdtem írni egy könyvet, de aztán nem bírtam tovább. Tényleg nem tudtam tovább aludni, rémálmok gyötörtek. Mert ha igazán bele akarsz menni az igazságba, ember, az rosszabb, mint egy horrorfilm. És azt gondoltam, inkább tovább akarok lépni, még több jó dolgot csinálni, lemezeket kiadni, nagyokat turnézni, és nem gondolni azokra az időszakokra, amikor sokszor majdnem elveszítettem az életem...

- eképpen kezdte visszaemlékezését a nehézségekre, majd folytatta:

Ez annyira kemény volt, és szinte lehetetlen. Filmben sem láttam még ilyen keményet. Szóval, amikor elkezdtem írni, és egy újságíróval közösen csináltam, aztán egy idő után felhívtam őt, és azt mondtam: "Hé, elég volt ebből. Nem bírom tovább. Inkább a pozitív dolgokra szeretnék koncentrálni. Persze az emberek szeretik látni és hallani ezeket az intenzív történeteket vagy a kevésbé kellemes történeteket. Talán ha már nem turnézok, akkor megírom. Hihetetlen dolgok történtek velem, nagyon sokszor. 

- folytatta, viccesen hozzátéve: lehet, sokaknak terapeutára lesz szüksége, ha a kész művet elolvassák.

Nem tudom, hogyan maradtam életben!

2-doro-kulturwasen-stuttgart-2020-_-frank-witzelmaier.jpg

Minden, amit csak el tudsz képzelni, az megtörtént velem. Úgyhogy most nem akarom folytatni a könyv írását... Ugyanolyan, mint amikor például valaki a válására gondol - ez szörnyű. Ez volt a legrosszabb rémálom. Néha arra gondolok, hogy ha nem lettek volna a rajongóim és az emberek, akiket szeretek, megöltem volna magam. Nagyon-nagyon rossz volt. Nem láttam a fényt az alagút végén. Fogalmam nincs, hogyan fordultak jobbra a dolgok. De gyerekkoromban is voltak sötét időszakaim. Történtek velem akkor is rossz dolgok. És gyerekként nincs kiút. 

- zárta sorait, hozzátéve, hogy szerinte ezeket mind meg kellett tapasztalnia, hogy most mélyebb rálátása legyen a dolgokra.

 

 

 

 

 

Fernanda Lira: "A háborúk igazi vesztesei a kisemberek!"

fernanda_lira_crypta.jpg

Fernanda Lira, brazil Nervosa egykori és a Crypta jelenlegi énekesnője sosem fogta vissza magát, ha politikai nézeteinek megosztásáról volt szó. Többször élesen bírálta Brazília miniszterelnökét, Jair Bolsonarót, őt okolva az amazonasi erdőtüzekért, kritizálta a nő-és melegellenes propagandájáért, valamint a Crypta jó néhány dalában is elhörgi a véleményét hazája vezetőjéről - a banda lemeze tavaly nyáron jelent meg, kritikát ITT találsz róla.

Most az egész világ figyelmét magára vonó ukrán-orosz háborúról osztott meg gondolatokat, a következő sorokat írta Instagramjára:

A szívem ott van az összes barátommal és rajongómmal Ukrajnában és Oroszországban, remélem, hogy biztonságban vagytok és hamarosan vége lesz ennek az egésznek. Most úgy döntök, hogy elvonatkoztatok a mocskos politikától (ami sokkal mélyebb és összetettebb, mint amit a fősodratú média el akar adni nektek), ami miatt ez megtörtént, és arra koncentrálok, hogy együttérzésemet küldjem AZ EMBEREKNEK. Minden rohadt háborúban mellékesek  a motivációk, az okok, a célok és az érintett felek, a háború mélyreható borzalmai mindig a civileket érintik leginkább, a legtöbbjük valószínűleg nem is tudja, hogy miért, mivel ami a politika függönye mögött történik, általában bonyolult módon van megfogalmazva.

- kezdte komor sorait Fernanda, majd eképpen folytatta:

A nemzetközi ellentétekben általában nincsenek teljesen jó vagy rossz fiúk (ritka esetekben igen), és én nem dőlök be ennek a mesének. A háborúban és a politikában nincsenek hősök és bűnösök, különböző hatalmi érdekek vannak a játékban, és sajnos mindig van valami, ami középen ragadt - MINDIG van egy kiszolgáltatott oldal, amely megissza a levét a kormányzóik által hozott politikai intézkedéseknek, és ez az oldal FÉL. Ez egy olyan hatalmi játszma, amely végül csak az egyszerű embereken csattan. Semmi sem indokolja, hogy emberek haljanak meg, hátrahagyva az életüket. SEMMI SEM INDOKOLJA A HÁBORÚT. Az alapvető társadalmi és emberi jogok szószólójaként egyszerűen nem tudok hátat fordítani ennek, ahogyan a jelenleg világszerte zajló összes többi háborúnak és az összes többi társadalmi problémának sem, amelyek mindenhol súlyosan sértik az emberi jogokat.

1624199065039.jpg

Elítélem a háborúkat, aggódom az EMBEREKÉRT, és ez mindig így lesz, függletlenül bármilyen politikai meggyőződéstől. Annyira sajnálom, hogy most ezzel kell megküzdenetek, amikor a legtöbben még mindig a világjárványt nyögitek. A szívem Veletek van. Ez a bejegyzés kizárólag a háborúk által érintett emberek iránti szolidaritás kifejezésére szolgál - mindannyiunknak megvan a véleménye erről, de ez nem ennek a konkrét bejegyzésnek a lényege, ezért NEM VITÁZOK, és nem is tolerálok itt semmiféle vitát. Ha nincs benned együttérzés, nyugodtan fejtsd ki a véleményed a saját oldaladon, és mielőtt bármilyen faszságot írnál itt, kérlek, nézz utána a világpolitikának.

- zárta sorait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fernanda Lira (@fefemetal) által megosztott bejegyzés

Lzzy Hale: "Tudom, hogy sokan meglátják magukat az új dalokban"

hale.jpg

Május 6-án jelenteti meg ötödik sorlemezét a pennsylvaniai Halestorm, amely korongnak a "Back From The Dead" címet adták. A címadó dalt és a The Steeple című szerzeményt már videoklipes formában is láthattuk, most pedig arról mesélt az énekesnő Lzzy Hale, honnan is jött az album címe.

Amikor megírtuk a címadó dalt, a Back From The Dead-et, azt mondtuk: >>Ó istenem. Pontosan így akarunk visszatérni. Pontosan ezt akarom a színpadon is mondani!<< Sokáig ez volt az album munkacíme is, amit folyamatosan próbáltunk felülmúlni jobb címekkel, összeírtunk egy listát vagy 60 címmel, de végül azt mondtuk: >>Ezek nagyon szarok.<< Így végül a Back From The Dead mellett döntöttünk.

- részletezte a munkamenetet Lzzy, majd így folytatta:

Az egész album ilyen; egy utazás önmagad újrafelfedezéséhez, vagy ahhoz, hogy mit is jelent számodra a világ és az emberiség. A túlélésről is szól. Sokféle mentális betegségen is keresztülmegy a lemez, de alapvetően egy tükörképe annak az útnak, amin mindenki keresztülment. Alig várom, hogy az emberek hallhassák a dalokat. Tudom, hogy sokan meglátják saját magukat bennük, még azok a rajongók is, akik nem különösebben vonzódnak az ilyen témájú dalokhoz.

- zárta sorait.

hs.jpg

 

 

 

Ősszel Budapestre jön a Therion és új album is érkezik

tu3yspbs5vmueyw7rgicrs.jpg

Az eredetileg svéd tagokból álló Therion "Leviathan" (kritika ITT) című tizenhetedik albuma tavaly februárban került boltokba, amely egy tipikus Therion-slágerekkel megpakolt kiadvány lett.

A csapat - amelyben egy olasz (Chiara Malvestiti) és egy spanyol (Rosalía Sairem) hölgy énekel jelenleg, a tervek szerint szeptember 23-ával megjelenteti újabb lemezét, amely a "Leviathan II" címet fogja viselni.

Ezzel egy időben a formáció egy turnét is bejelentett, amely 2022. november 15-én veszi kezdetét Lisszabonban és december 10-én, Athénban ér véget, a magyar rajongók örömére pedig egy budapesti helyszín is szerepel a felsorolt dátumok között - november 22-én, a Dürer Kertben -amely Zuglóból költözött át a XI. kerületbe-  láthatjuk a zenekart, amely utoljára 2018-ban lépett fel hazánkban, a Barba Negrában.

Jegyek ITT!

274693392_512769063541148_3105944650571013538_n.jpg

Vanilla Ninja: Triinu és Katrin távozik, de már megvan az új tag

168313062_10158834048411210_8728250470094726367_n.jpg

Tavaly októberben jelent meg az észt Vanilla Ninja visszatérő lemeze, az "Encore" - a csajok 15 éves szünet után hallatták újra együtt hangjukat.

Ma jelentette be a zenekar, hogy újabb változások előtt állnak - Triinu Kivilaan és Katrin Siska úgy döntöttek, kilépnek a bandából, ám Piret Järvis és Lenna Kuurmaa máris új zenésztársat találtak, akit egy héten belül bemutatnak a rajongóknak - ekkor jelenik meg ugyanis az album címadó dalához, azaz az Encore-hoz készült videó. 

Mélységesen sajnáljuk, hogy a Katrinnal és Triinuval közös zenei utazásunk véget ért. Nagyon fog hiányozni az a leírhatatlan egység, ami mindig is megvolt négyünk között, és ami még most, ennyi év után is jelen volt, amikor az "Encore" című visszatérő albumunkat vettük fel.

272156815_475256433993643_2511101917743561243_n.jpg

Katrin (balról a második) és Triinu (balról a harmadik) elhagyják a Vanilla Ninját, ám hamarosan megismerhetjük az új zenésztársat

- búcsúztatta kolléganőit Lenna és Piret.

Triinu és Katrin elárulták: mindig jó érzésekkel a szívükben emlékeznek majd vissza az együtt töltött időre, valamint Katrin azt is megígérte: nem tűnik el végleg a reflektorfényből és már most dolgozik új projektjén.

 

Ignea: "Zenét akarunk csinálni, nem háborút!"

217024568_346295956944866_1127946379907899029_n.jpg

Korábban a kijevi Ignea helyzetjelentést adott a hazájukban zajló háborúról - Helle Bogdanova énekesnő pedig elmondta: nem akarják elhagyni Ukrajnát, valamit anyagilag is támogatja az ukrán hadsereget. A zenekar arra szólította fel rajongótáborát, hogy semmilyen formában ne támogassák az orosz művészeket, azonban ezen kijelentésük komoly port kavart a poszt alatt.

Most újabb bejegyzés tűnt fel a zenekar Facebookos oldalán:

Reggel 5 órakor egész Ukrajnában robbanások hangjára ébredtünk.
Oroszország kegyetlen támadást intézett gyönyörű országunk, az európai értékeket valló ország ellen.
A támadás még mindig tart. Egy igazi háború zajlik. Őrültségnek hangzik a 21. században, ugye?

- vázolták a helyzetet, majd így folytatták:

Katonáink jelenleg a legbátrabb emberek a világon, és mi végtelenül büszkék vagyunk rájuk.
Az Ignea tagjai otthon maradnak. Nem megyünk sehova. Mi, civilek pedig mindent megteszünk, hogy segítsük a hadseregünket.De szükségünk van a világ támogatására is, hogy legyőzzük az ellenséget. Ne maradjatok tudatlanok. Továbbra is látni akarunk titeket a koncertjeinken. Zenét akarunk csinálni, nem háborút. És tudjuk, hogy a metalos az egyik legösszetartóbb közösség.

- magyarázta a zenekar, majd eképpen zárták soraikat:

Beszéljetek hangosan a kormányotoknak. Most cselekedjetek. Osszátok meg a megbízható forrásokból származó híreket. Álljatok ki Ukrajna mellett.

 

Jinjer: "Semmi nem indokolhatja az erőszakot!"

ogimage_jinjer.jpg

Az egész világ az Ukrajna és Oroszország közötti háborúra figyel, amely ma reggel robbant ki - Oroszország ugyanis megtámadta szomszédját. 

A donyecki térségben található Gorlovka városából származó Jinjer többször kifejtette: zenéjükre mindig is hatással voltak a hazájukban átélt háborúk, Tatiana Shmayluk énekesnő pedig egyszer bővebben mesélt erről a témáról. A csapat tavaly augusztusban megjelent albumának, a "Wallflowers"-nek is jó pár tétele e témára épül.

A zenekar a következőket tette közzé Facebook-oldalán nemrégiben:

Kedves Mindenki, miközben ezt a bejegyzést írjuk, a Jinjer minden tagja és a családjaink biztonságban és épségben vannak. Igazán hálásak vagyunk minden rajongónknak világszerte a törődésért, a megkeresésért, valamint az együttérzésért és a támogatásért a zenekarunk és ami még fontosabb, az országunk iránt.

- kezdte sorait a banda.

Mint azt mindannyian tudjátok, ma, korán reggel, február 24-én Putyin háborút indított a szuverén és független Ukrajna ellen! Tudjátok, hogy ebben az időben nagyon számítunk rátok, a rajongóinkra minden országban- hogy támogassátok Ukrajnát és a békét az országunkban, ahogy csak tudjátok - különösen az oroszországi rajongóink, a Ti véleményetek számít most legjobban! Semmi sem indokolhatja az erőszakot és az ártatlanok halálát, és pontosan ez történik most az országunkban. Állítsák meg az ukrajnai háborút most!

 

süti beállítások módosítása