Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jinjer: "Senki nem akarja elhagyni Ukrajnát!"

2022. november 30. - Jurancsik Eszter

img_0407_1_2.jpg

Egy 8 éve tartó feszültség eszkalálódott február 24-én Ukrajnában. A donyecki és luhanszki térségben már 2014 óta megvoltak az ellentétek az ukrán nacionalisták és az ott élő orosz kisebbség között, Vlagyimir Putyin pedig idén megtámadta szomszédját.

A Jinjer tagjai, akik végérvényesen feltették hazájukat a metáltérképre, többször beszéltek a háborúról, arról, hogyan élték meg az első támadásokat, de a basszeros Eugene Abdukhanov alapítványt is létrehozott a rászorulók megsegítésére. Különleges pólókat is tervezett a banda kiadója, a Napalm Records, amelyekből eddig több tízezer darab talált gazdára - a zenekar tagjai tehát nem csak egyszerűen turnéznak, hanem aktívan segítenek ártatlanul szenvedő honfitársaikon.

Egy friss interjúban most a dobos Vladislav "Vlad" Ulasevich újfent mesélt a hazájukat sújtó szörnyűségről. Mint azt elmondta: bár hazájuktól távol vannak (jelenleg is Amerikában adnak koncerteket), gondolataik otthon járnak.

A családjaink Ukrajnában vannak, az édesanyám Kijevben él. És senki nem akarja elhagyni Ukrajnát. Nem menekülnek el! Ez a háború hatalmas tragédia az ukrán nép számára.

25936-0862021115457.jpg

Csak azt akarjuk, hogy mihamarabb vége legyen, hogy ne haljon meg több ember, ne bombázzák a városainkat. Három nappal ezelőtt Oroszország minden nagyobb városban bombatámadást hajtott végre, néhány nappal ezelőtt pedig a donyecki régiót (ahonnan a csapat tagjai is származnak - a szerk.) érte orosz támadás.

- kezdte sorait, azt pedig korábban elmondta: ukrán zenekarként igenis, büszkék a származásukra, azt pedig Tatiana Shmayluk énekesnő fedte fel nemrégiben, hogy ukránokként igen nehéz volt betörniük a zeneiparba, és kivívni az elismerést.

Ulasevich folytatta:

Kijevben a városközpontot bombázták. Körülbelül tíz bomba érte a várost, és rengeteg ember meghalt. Még mindig képtelen vagyok felfogni, hogy ez megtörtént. Éppen otthon voltam, amikor elkezdődött. A barátnőm szüleinek házában húztam meg magam. Tatiana, Eugene és Roman tudják, milyen fegyveres konfliktus elől menekülni. Ők 2014-ben elmenekültek onnan, amikor az ukrán hadsereg és az oroszbarát lázadók összecsaptak. Hihetetlen ez az egész, ami otthon történik...

 

 

Műteni kell Shirley Mansont - évekkel ezelőtt súlyosan megsérült az énekesnő

shirleymansongarbage.jpg

A wisconsini Garbage frontasszonya, Shirley Manson hiába töltötte be nyár végén az 56. évét, egyszerűen képtelen öregedni, valamint egészséges étrendjének köszönhetően még mindig ugyanazzal az energiával tombol a színpadon, mint karrierje kezdetén.

Azonban tegnap egy fotó kíséretében a csapat Facebookján felfedte: évekkel ezelőtt egy koncerten súlyos csípősérülést szenvedett, amely az elmúlt két évben egyre komolyabb panaszokat okozott számára, ezért jövő év elején műtétre lesz szüksége, hogy fájdalmai megszűnjenek.

Ez a kép percekkel azután készült, hogy 2016-ban leestem a KROQ Weenie Roast-on a forgószínpadról, és súlyosan megsérült a csípőm jobb oldala. Az elmúlt 6 évben ez olyan sok fájdalmat  okozott nekem, hogy az orvosom megmondta: új csípőre van szükségem.

- kezdte sorait, azt pedig tudni lehet, hogy a beavatkozásra a jövő év elején kerül sor:

A műtétre a jövő elején kerül sor, egyszerűen kurvára nem tudok tovább várni. Mindazoknak, akik látták, hogy az elmúlt hónapokban bottal jártam: nyugodjatok meg, néhány hónapon belül minden rendben lesz. Alig várom, hogy újra egészségesen turnézzak! Az elmúlt két év nagyon nehéz volt számomra. De ide figyeljetek: mielőtt észbe kapnátok, egészséges leszek, és úgy támadok fel, mint egy főnix!

- ígérte az énekesnő, aki nemrég zenekarával válogatásalbumot jelentetett meg.

Felfedte készülő albuma dallistáját a Delain!

dl.jpg

A mai nappal látható a holland csapat második videoklipes dala a közelgő nagylemezről, amelyről megtudhattuk, hogy a "Dark Waters" címet fogja viselni, és ezen a linken előrendelhető.

A Beneath című tétel a The Quest and the Curse után immár a második új szerzemény, amelyet romániai születésű, de Olaszországban élő új énekesnőjével, Diana Leah-val rögzített a zenekar, most pedig felfedték a 2023. február 10-én boltokba kerülő nagylemez -amely Martijn elmondása szerint "a poposabb dallamoktól egészen a betonszaggató metalig" vezeti a hallgatót- dalainak listáját:

01. Hideaway Paradise
02. The Quest And The Curse
03. Beneath
04. Mirror Of Night
05. Tainted Hearts
06. The Cold
07. Moth To A Flame
08. Queen Of Shadow
09. Invictus
10. Underland

1093179.jpeg

 

 

Klippremier: Delain - Beneath ft. Paolo Ribaldini

dl.jpg

Napokkal ezelőtt hintette el a Delain, hogy hamarosan hallhatjuk második kislemezes dalukat, amelyhez természetesen videó is készül.

A zenekar drasztikus változáson esett át a múlt évben, 2021 februárjában ugyanis zenei nézetkülönbségek miatt Charlotte Wessels énekesnő, Timo Somers gitáros és Otto Schimmelpenninck van der Oije basszusgitáros kiszállt a formációból, Martijn Westerholt alapító-billentyűs pedig bejelentette, hogy saját projektjeként viszi tovább a csapatot, ahogyan azt eredetileg 2002-ben eltervezte.

Diana Orga, művésznevén Diana Leah augusztusban mutatkozott be a rajongóknak a The Quest and the Curse című szerzeményben és a hozzá forgatott kisfilmben. A romániai születésű, ám 15 éves kora óta Olaszországban élő énekesnő elmondta: nagy álma volt, hogy egy metal zenekarban énekeljen, vágya pedig a Delain által öltött testet. Új zenésztársakként pedig Sander Zoer (dob), Ronald Landa (gitár) és Ludovico Cioffi (basszusgitár) érkeztek az együttesbe. Sander korábban egy ciklusban, 2010 és 2014 között már tagja volt a zenekarnak, ahogyan Ronald is, aki 2006 és 2007 között nemcsak gitárosként, hanem háttérénekesként is ténykedett.

Az új dalt sokan szívükbe zárták, egyúttal az is kiderült, hogy a banda dolgozik az új albumon, amely 2023. február 10-én kerül boltokba "Dark Waters" címmel.

 

A mai napon elérhetővé vált a Beneath című tétel, amelyben Paolo Ribaldini olasz-finn énekes is hallható, íme a hozzá készített videó:

 

Klippremier: Amberian Dawn - Super Trouper

316301198_672217567606166_8914659414600293404_n.jpg

December 2-ával dobja piacra kizárólag ABBA-feldolgozásokat tartalmazó albumát "Take A Chance - a Metal Tribute To ABBA" címmel az egykor szimfonikus metalban utazó, mára könnyedebb hangzásra áttért finn Amberian Dawn.

Capri Virkkunen és a srácok korábban már a hallgatóság elé tárták a legendás svéd négyes két, metal köntösbe bújtatott számát is - elsőként kijött az SOS, majd a Gimme!Gimme!Gimme! (A Man After Midnight).

A mai napon megérkezett a harmadik kisfilmes szerzemény is, amely a Super Trouper című nótához készült, és amely az ABBA e dallal azonos című, 1980-ban megjelent lemezén szerepelt:

Saját zenekart alapított Anna Brunner - League of Distortion, itt az első album is

310523630_521878696610974_7734464850117547324_n.jpg

Anna Brunner neve az Exit Eden nevű formációból lehet ismerős, amelyet Amanda Somerville hívott életre még 2017-ben. Ugyanebben az évben megjelentették első albumukat, amely ismert popslágerek metálosított változatát tartalmazta - szerepelt a bekeményített dalok között Adele Skyfall-ja, a Depeche Mode Question Of Time-ja vagy a Visage Fade To Grey-je.

Igen szép sikereket könyvelhetett a négy tehetséges énekesnő (Amanda, Anna, a Visions of Atlantis-ból ismert Clémentine Delauney és a Phantom Elite tagja, Marina La Torraca), akik a 2018-as Wackenen is felléptek. 

Az Exit Eden háza táján évek óta csend honol, ám a tagok nem tétlenkednek: Clémentine a Visions of Atlantis-szel azóta a második lemezt vette fel, a legutóbbi "Pirates" címmel jelent meg tavasszal, Marina pedig  jelenleg szólóban próbálkozik. Amanda, aki 2018-ban adott életet ikerlányainak, jelenleg a családjának szenteli minden idejét. 

Anna, aki amerikai édesanya és német édesapa lánya, úgy döntött, egy saját projektben is kipróbálja magát és karcos, rockos hangját. Ennek eredményeként 2020 folyamán megszületett a League of Distortion, amely immár négy kislemezt is a közönség elé tárt, ezek sorrendben: Wolf Or Lamb, My Revenge, It Hurts So Good, I'm a Bitch.

Belehúztak tehát a munkába Annáék, a banda debütalbuma ugyanis november 25-én jelent meg a Napalm Records égisze alatt, a korong pedig a csapat nevét viseli.

A korong számait a Youtube-on is meghallgathatod, íme:

Frozen Crown - tavasszal érkezik az új album!

 

314389289_674822427334981_6759609204049968372_n.jpg

Néhány napja jelentette be az olasz power metalban nyomuló Frozen Crown, miszerint negyedik sorlemezük készülőben van, és "Call Of The North" címmel kerül boltokba 2023 tavaszán, egészen pontosan március 10-én.

Megjöttünk!!! Negyedik albumunk, a Call Of The North március 10-én jelenik meg! Az album 100%-ban a Frozen Crown hangzását képviseli majd, ötvözve az első három lemez elemeit, és direkt nem tartalmaz vendégzenészeket, hogy megszilárduljon a zenekar hangzása, ugyanakkor eddig nem látott elemeket (mint az akusztikus balladák és az epikus kórusok) mutasson fel. Készüljetek fel igen emlékezetes refrénekre, súlyos, pincemélyre hangolt riffekre, összetett szimfonikus részekre, valamint izgalmas és epikus csatatér-hangulatra.

- adta hírül az együttes Facebookján, ezzel egy időben megmutatták a borítót és a dalok címeiről is lehullott a lepel:

01. Call of the North
02. Fire in the Sky
03. Black Heart
04. Victorious
05. In a Moment
06. Legion
07. Until the End
08. Now or Never
09. One for All
10. Far Away
316293880_690159809134576_5149787022036893036_n.jpg

A 2017-ben alakult power metal zenekar megalakulása óta három albumot adott ki: "The Fallen King" (2018), Crowned in Frost (2019) és Winterbane (2021). Utóbbi korong megjelenését némi változás előzte meg, hiszen Filippo Zavattari basszusgitáros, Alberto Mezzanotte dobos és Thalia Bellazecca gitáros 2020 végén elhagyták a milánói csapatot.

Azonban a Giada "Jade" Etro és Federico Mondelli által alapított banda megmaradt tagjai nem sokáig búslakodtak, hamar megtalálták az új zenésztársakat Francesco Zof, Niso Tomasini és Fabiola Bellomo személyében.

 

 

Tarja: "Utálom ismételni magam!"

img_0701_high0.jpg

November 23-án élőben jelentkezett be Instagramján Tarja Turunen, ahol a bájos énekesnő készséggel válaszolt a rajongók kérdéseire.

Egy lelkes fan megemlítette, hogy az egykori Nightwish-frontasszony albumról albumra látványos fejlődést hajt végre, mire a finn tehetség így reflektált:

Minden új album készítése egy kihívás. Valójában igen sok kihívással kell szembenéznem! Mindezek közül a legnagyobb, hogy ne ismételjem önmagam. Olyan művész vagyok, aki utálja ismételni magát. Vannak olyan művészek és zenekarok, akik egy dalban megtalálták az útjukat és a hangzásukat, ezen az úton mennek tovább, és ez működik is. És vannak olyan művészek, akik mindig fejlődnek, mindig haladnak, és én közéjük tartozom.

- kezdte el kifejteni a témával kapcsolatos véleményét Tarja, majd így folytatta gondolatmenetét:

És mivel nem szeretem az önismétlést, minden egyes alkalommal, amikor új anyagon kezdek dolgozni, improvizálok, gyűjtöm az ötleteket. Aztán visszahallgatom, és látom, hogy ez egy jó irány, és ez egy jó dal lehetne. Másnap pedig  újra visszahallgatom, és azt mondom: "Te jó ég, ez úgy hangzik, mint a a 'The Shadow Self' vagy a 'Silent Masquerade' vagy... Nem, nem!! Utálom ismételni magam!

- mesélte nevetve, majd eképpen zárta magvas gondolatait:

Ez valóban egy nagy kihívás. De ez vagyok én! Mindenben. Éppen úgy nem akarok megrekedni a magánéletemben, mint zenészként, fejlődni akarok, kihozni magamból a legtöbbet! Többet akarok tanulni saját magamról, látni dolgokat, ez nagyon fontos nekem. Új utakat és inspirációkat keresek. Ilyen ember vagyok!

 

Az énekesnő december 2-ával egy igen különleges kiadvánnyal kedveskedik rajongóinak, amely a "Best Of Tarja: Living The Dream" címet kapta, és a művésznő szólókarrierjét öleli fel, amely 15 éve tart. Korábban elmondta: fantasztikus élmény volt összeállítani a dupla pakkos albumot, amely egy DVD-t is tartalmaz "Circus Life" címmel - ezen jubileumi koncertjei láthatók. Egy vadonatúj dalt is hallhattunk októberben, az Eye Of The Storm című szerzeményt, amelyet Tarja számára két igen fontos ország inspirált, Finnország és Argentína. Azt is megtudhattuk: évekkel ezelőtt megírta már a dalt, és a 2013-as "Colours In The Dark" címre keresztelt lemezére szánta, de úgy gondolta: egy sokkal különlegesebb alkalommal mutatja meg rajongóinak a nótát - érzése szerint ennek most jött el az ideje.

Februárban érkezik az új felállású Lovebites új albuma!

lovebites.jpg

A mai napon jelentette be a hírt a japán heavy/power metalban utazó Lovebites, miszerint 2023. február 22-én napvilágot lát negyedik sorlemezük, amely a "Judgement Day" címet kapta, ezzel egy időben a borítóról is lehullott a lepel.

A zenekar háza táján történt némi változás, hiszen basszerosuk, Miho 2021 augusztusában elhagyta a csapatot, akkor a lányok egy időre felfüggesztették a zenélést és a rajongók türelmét kérték. Elmondásuk szerint a menedzsmenttel közösen mindent megtettek, hogy maradásra bírják a zenészlányt, ám be kellett látniuk, hogy el kell engedniük őt.

Október 25-én fedték fel a csajok, hogy megtalálták Miho utódját. A formáció új basszusgitárosa Fami névre hallgat, aki bár mindössze 20 éves, tinédzser kora óta áll színpadon. 

316259428_645104044007544_8454615079324111955_n.jpg

Íme, az új felállású Lovebites: Miyako (gitár), Midori (gitár), Asami (ének), Haruna (dob) és Fami (basszusgitár)

A Lovebites kiadja "Judgment Day" című albumát és élő koncertek is lesznek! Február 22-én, immár új basszusgitárosunkkal, Famival jelenik meg negyedik nagylemezünk, amely tíz új dalt tartalmaz. A keverést és a masterelést Mikko Karmila és Mika Jussila végezték, csakúgy, mint a zenekar korábbi albumainál.

- lelkendezett a csapat a közösségi oldalain. 

A korong limitált kiadásban is elérhető lesz, ezen látható majd egy interjú a csapattal, miután Fami csatlakozott hozzájuk, videók a meghallgatásokról és sok egyéb extra is.

316312334_645104037340878_827299648401721263_n.jpg

 

A Butcher Babies készülő új albumáról mesélt Heidi Shepherd - jövőre érkezik a kiadvány

312118566_680266550124277_3167077341439801826_n.jpg

Dolgozik negyedik stúdióalbumán a kaliforniai Butcher Babies, a csapat egyik énekesnője, Heidi Shepherd pedig nemrég egy interjúban mesélt a készülő újdonságról.

Kiderült: a korong dupla CD-n jelenik meg, valamikor a jövő év elején.

Nos, ez egy dupla album lesz, és van egy csomó kislemezünk, ami már megjelent róla. Most is egy új videoklip vágásán dolgozunk. Rengeteg szórakoztató dolgot tervezünk, és ez klassz, mert igen kreatívak vagyunk. Jövő év elején még több klipet fogunk forgatni. Ez mind izgalmas, alig várom, hogy mások is hallhassák, amit alkottunk.

- mesélt Heidi a munkálatokról, majd így folytatta:

Michiganben vettük fel az albumot, a semmi közepén. Télen folytak a munkálatok, és ez a lemezen is érezhető lesz, sok érdekes érzelmet felvonultat majd! Minden egyes dalba beletettük a szívünket és a lelkünket. Azt akarjuk, hogy mindegyik dal megkapja azt a figyelmet, amit érdemel. Tehát ezt az utat folytatjuk, és csak apránként szivárogtatjuk ki őket.

A csapat legutóbbi nagylemeze 2017-ben, "Lilith" címmel jelent meg, majd szerződést bontottak a Century Media kiadóval. Azt még mindig nem tudni, melyik kiadó gondozásában jön ki az új album, amelyről már öt dal is hallható volt, a Bottom Of A Bottle, a Sleeping With The Enemy, a Yorktown, a Last Dance és az It's Killin' Time, Baby!

 

 

süti beállítások módosítása