Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Ledöntötte a koronavírus az Evanescence tagjait - elhalasztják koncertjüket

2021. december 12. - Jurancsik Eszter

evanescence_-web.jpg

Az arkansasi Evanescence nemrég nyomott le egy miniturnét a pennsylvaniai Halestorm társaságában, amelyen többek közt felcsendült a Heavy című Linkin Park-szerzemény is - Amy Lee és Lzzy Hale így tisztelegtek a 2017-ben öngyilkosságot elkövetett Chester Bennington karrierje előtt.

Újabb show-ra került volna sor az Ohio állambeli Cincinnatiben december 12-én, azonban a banda Twitterén tudatta a rajongókkal, hogy sajnálatos módon a mai koncertet el kell halasztaniuk, ugyanis a zenekar minden tagja elkapta a COVID-19 fertőzést.

Amyék elmondták: mindannyian felvették a vakcinát, ezért csak enyhe tüneteik vannak, és amennyiben állapotuk engedi, a buli december 20-án lesz megtartva.

Még ha minden óvintézkedést megtettél, akkor is elkaphatod és továbbadhatod ezt a vírust. Szerencsére mindannyian be vagyunk oltva, és egyikünknek sem súlyosak a tünetei. Kérlek, légy bölcs és maradj biztonságban, vedd fel a védőoltást, viselj maszkot, vigyázz a másikra. Együtt átvészeljük ezt az időszakot.

- üzente a zenekar a rajongóknak.

 

Klippremier: Moonlight Haze - Animus

264887381_321639876629159_472028480344546411_n.jpg

Chiara Tricarico, az olasz Temperance egykori frontlánya, miután megváltak tőle zenésztársai, nem hagyta veszni tehetségét. Először a Teodasia nevű formációban próbált szerencsét, ám csakhamar úgy döntött, saját együttest alapít. Zenekarának neve Moonlight Haze lett, amelyet Giulio Capone-val hívott életre 2018-ban - a dobos korábban szintén tagja volt a Temperance-nak. Érdekesség, hogy Chiara nemcsak remekül énekel, de a hörgést is alkalmazza előadásmódjában.

A banda első albuma De Reerum Natura címmel, 2019 júniusában jelent meg, ezt követte a Lunaris tavaly, 2022. március 18-án, a Scarlet Records gondozásában pedig boltokba kerül a harmadik nagylemez, az Animus.

A műfajilag szimfonikus power metalt játszó csapat a készülő korongról most megmutatta az első dalt, amely az album címét viselő nótához készült, íme:

Mortemia: itt a Brittney Slayes-szel közös dal: My Demons and I

fotojet_3_5.jpg

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Sirenia-főnök Morten Veland másik projektjével, a Mortemiával újabb dallal készül. A norvég zenész eddig olyan nagyszerű énekesnőkkel dolgozott már együtt, mint Liv Kristine (ex-Leaves' Eyes, ex-Coldbound,  Midnattsol), Madeleine Liljestam (ELEINE), Marcela Bovio (ex-Stream of Passion, Dark Horse White Horse, Mayan), Alessia Scolletti (ex-Overtures, Temperance), vagy Melissa Bonny (Ad Infinitum, ex-Rage of Light).

Legfrissebb szerzeménye a My Demons and I címet viseli, és a kanadai Unleash the Archers énekesnője Brittney Slayes hallható benne, íme:

Klippremier: Arch Enemy - House Of Mirrors

26525arca5770_n.jpg

Hosszú évek csöndje után újra aktív a svéd/kanadai Arch Enemy. Utolsó nagylemezük a 2017-es Will To Power volt, amely igen szép eredményeket ért el, hosszabb turnén is volt a csapat az albummal.

Októberben hallhattuk a zenekartól a Deceiver, Deceiver című nótát, néhány nappal ezelőtt pedig Alissa White-Gluz és a srácok elhintették: újabb dallal jelentkeznek, amely a House Of Mirrors címet viseli.

A "House Of Mirrors" egy olyan dal, amely az emberi elmébe vezet egy kanyargós úton. A szöveget a szigorú, disztópikus bezártság sötét időszakában írtam, és úgy gondolom, az emberek képesek lesznek azonosulni azzal az érzéssel, amikor teljesen egyedül maradnak - de sosem teljesen egyedül -,  és amikor csak önmagad múlt-és jövőbeli változatai vesznek körül társaságként.

- mesélte a dalról Alissa.

Ma megérkezett a szerzeményhez a videoklip is, íme:

Klippremier: Infected Rain ft. Heidi Shepherd - The Realm of Chaos

fotojet_4_5.jpg

A Lena Scissorhands vezette Infected Rain Ecdysis címre keresztelt új albuma 2022 januárjában kerül boltokba, a Postmortem Pt. 1 és a Fighter című szerzemények már klipes formában is megjelentek a készülő korongról, amely immár a moldáv csapat ötödik sorlemeze lesz, egyben a második a 2019-es Endorphin (kritika ITT olvasható) után, amelyet a Napalm Records gondozásában adnak ki.

Nemrégiben tudhattuk meg, hogy a zenekar újabb videóval készül, a The Realm of Chaos című dalt láthatjuk, amelynek különlegessége, hogy a kaliforniai Butcher Babies egyik frontasszonya, Heidi Shepherd vendégszerepel benne. 
Lena így mesélt a dalról:
A The Realm of Chaost a 2020-ban mindenki által átélt masszív depresszió ihlette. Annak az elveszett nemzetnek és megzavarodott társadalomnak ajánlottuk a dalt, amelyben most élünk. Barátnőmmel, Heidivel könyörgünk mindenkinek, hogy ne meneküljön tovább, hanem lássa meg a tragikus valóságot, amelyben létezünk.
A mai napon megérkezett a klip, íme:

Tarja: "A könyvem írása gyógyítólag hatott rám."

tarja-turunen.jpg

Nyáron tudatta rajongótáborával Tarja, miszerint önéletrajzi könyvet jelentet meg Singing In My Blood címmel. A kiadvány a finn énekesnő kislány korától egészen napjainkig vezeti végig az olvasót, benne rengeteg érdekességgel és természetesen sok-sok fotóval illusztrálva. A könyvből tudhattuk meg például, hogy Tarja 2018 őszén stroke-on esett át, és felépülése után egy évébe telt, mire lelkileg is feldolgozta a betegséget.

Most magáról a mű megírásáról mesélt a Nightwish egykori frontasszonya egy internetes magazinnak. Kiderült: amikor a koronavírus-járvány kitört, Tarja igencsak kétségbe esett.

Őszintén szólva, az elején nagyon kemény volt az egész. Kaptam egy pofont, hiszen nem tudtam, mi ez és meddig kell várni, hogy újra élőben felléphessek. Aztán rájöttem, hogy nem harcolhatok az Univerzum ellen, és meg kellett találnom azt, ami ihletet adhat.

- kezdte sorait Tarja, aki a pandémia első szakaszát gyerekkori fotóinak nézegetésével is töltötte. 

A könyv megírásának ötlete a lehető legjobb időben érkezett, hiszen volt időm átgondolni az életemet, azt, hogy miken mentem keresztül - és ez gyógyító hatással volt rám. Végül a zongorámhoz is le tudtam ülni és elkezdtem új dalokat írni, apránként visszatért minden a normális kerékvágásba, igaz, koncertezés nélkül. A régi fényképalbumokat nézegetve visszagondoltam a gyerekkoromra, a felnőtté válásra és a rajongók megismerésére - szép emlékek töltik meg a könyvet.

 

Johanna Kurkelával dolgozik új csapatában Martijn Westerholt, itt az első dal is

254936655_312890824002494_7176718471217190060_n.jpg

Február 15-én jelentette be a holland Delain, miszerint az addig ismert felállásban megszűnik létezni, gyakorlatilag feloszlott az együttes, amely Martijn Westerholt alapító-billentyűs saját projektjeként született 2002-ben, miután otthagyta a Within Temptationt. 2005-ben csatlakozott hozzá Charlotte Wessels énekesnő és a többi zenésztárs, így egy szimfonikus metalt játszó zenekarrá nőtte ki magát az egyszemélyesnek induló projekt, amely hat nagylemezt és egy DVD-t adott ki. A gyakori tagcserék ellenére a banda sziklaszilárdan tartotta magát, hatalmas rajongótábort gyűjtve maga köré.

Martijn ekkor elárulta: ez nem a Delain vége, saját projektjeként viszi tovább, ahogyan azt eredetileg tervezte, azonban a mai napon egy teljesen új dologgal rukkolt elő a zenész: Eye of Melian elnevezés alatt Johanna Kurkela énekesnővel dolgozik együtt - a hölgyet férje, a Nightwish-főnök Tuomas Holopainen által alapított Auriból ismerhetjük főleg.

Tagjai még az új zenekarnak Robin La Joy amerikai dalszövegíró, nem mellesleg Martijn felesége és Mikko P. Mustonen producer. A négyes 2022-re ígéri első nagylemezét, az első dal pedig már hallható - íme a The Bell című szerzemény:

Girl power Budapesten: 2022-ben négy csapat indul közös turnéra

Amennyiben a járványhelyzet engedi, 2022. október 30-án egyszerre négy csajmetal bandát láthatunk a Barba Negra színpadán.

A Jennifer Haben vezette német Beyond The Black "Hørizøns" című albuma tavaly nyáron jelent meg, ők lesznek a headliner csapat a svéd/dán Amaranthe társaságában - Elize Rydék "Manifest" címre keresztelt nagylemeze szintén 2020-ban került boltokba. A két csapat a múlt év őszén érkezett volna hazánkba, ám a koronavírus-járvány miatt többszöri halasztásra került a buli, azonban bőséges kárpótlást kapunk majd, hiszen két vendégzenekar is velük tart.

Egyikük a svájci Melissa Bonny nevéhez köthető Ad Infinitum, másikuk a kaliforniai Butcher Babies, Carla Harvey-val és Heidi Shepherddel az élén.

264079194_329029719037385_6121412582601057355_n.jpg

 

Újabb megabulival készül az Epica

eeeeee.jpg

Februárban adta ki nyolcadik stúdióalbumát a holland Epica, amely az "Omega" címet kapta, és amely korongot igen elismerő szavakkal illették a kritikusok (kritika ITT). Főként erre a lemezre épült a csapat júniusi stream-koncertje, amely DVD-formátumban, "Omega Alive" címmel is megjelent december 3-ával.

2018 áprilisában, Tilburgban adott nagyszabású koncertet a zenekar, fennállásuk 15. évfordulóját ünnepelve ily módon. A bulin -amelyről ITT olvashattok beszámolót- több vendégzenekar is tiszteletét tette és igen erősre sikeredett.

Hihetetlen, de jövőre már 20 éves lesz az együttes, ennek apropóján pedig 2022. szeptember 3-ra egy hasonlóan grandiózus fellépést terveznek Simone Simonsék, ugyanúgy a tilburgi Poppodium 013 színpadán, ahol a 2018-as koncert is látható volt, és ahol a banda legelőször is fellépett.

263743297_437614737732331_1764964027294857129_n.jpg

 

Klippremier: Epica - Victims of Contingency

bb074ef0-bca5-488d-93b2-2c3b57b7fee0.jpg

December 3-ával került boltokba az Epica első stream-koncertjét tartalmazó DVD-je, "Omega Alive" címmel - a bulit még júniusban nyomta le a holland hatosfogat. A show főként a februárban kiadott "Omega" (kritika ITT) című nagylemez dalaira épült, ám természetesen régebbi kedvencek is felcsendültek.

Korábban a kiadványról megjelent az Unchain Utopia, a The Skeleton Key, a Kingdom Of Hevaen Pt 3, most pedig újabb szerzeményt hallhatunk-láthatunk - megérkezett ugyanis a Victims of Contingency, amely Simone Simonsék 2014-es, "The Quantum Enigma" című albumán hallható, íme:

süti beállítások módosítása