Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Cristina Scabbia szerint a karantén inkább pusztító, mint pihentető

2021. augusztus 22. - Jurancsik Eszter

cristina-scabbia_1.jpg

Az olasz Lacuna Coil, sok előadóhoz, együtteshez hasonlóan 2022-re költöztette turnéját, noha enyhítéseket vezettek be a nyár elején sok országban.

Mint ismeretes, tavaly Európán belül elsőként Olaszországot érte el a koronavírus-járvány, a hatóságok pedig azonnali karantént rendeltek el, csak munkába járás, vásárlás vagy egyéb halaszthatatlan dolgok miatt hagyhatták el az emberek a lakásukat.

Cristina Scabbia, a milánói csapat frontasszonya rengetegszer osztott meg gondolatokat a témában. Kiderült, hogy az első karantént főleg főzéssel, videojátékozással és olvasással töltötte, ugyanakkor megtudhattuk: hiányzik a bandának az utazás, a koncertek, de mindenekelőtt a rajongókkal való energiacsere. Kiosztotta felelőtlenebb honfitársait, akik céltalanul bolyongtak a város utcáin, valamint megtudhattuk, hogy a második karantén alatt sikeresen formába hozta magát a 49 éves énekesnő, megosztva egyszerű, de hatásos edzéstippjeit követőivel.

Most újabb gondolatokkal jelentkezett be Instagramján:

"Csak egy teljesen véletlenszerű gondolat... Nem is olvasom vissza, amit most írok, így teljesen az lesz itt, ami most, ebben a pillanatban a fejemben van. Nagyon hiányoznak az élő bulik a Lacuna Coilnak, ugyanakkor jó itthon is lenni, feltöltődni, új dolgokat csinálni és kreatívnak lenni."

- kezdte sorait, majd így folytatta:

"Azonban a járvány miatt tartott szünet nem volt "feltöltődés" csak azért, mert otthon voltunk. Ehelyett pusztító volt sokunk számára, és időnként elveszettnek, kiégettnek, haszontalannak éreztük magunkat. Az úton töltött évek nagyon kifizetődőek voltak, de elidegenítettek még a saját lakásomtól is. Hát nem furcsa ez? Lemaradtam esküvőkről, temetésekről, születésekről és születésnapokról, épületeket húztak fel anélkül, hogy észrevettem volna, sok különleges eseményről lemaradtam, mégsem bánok semmit, mert szeretem azt, amit csinálok, a zenét, az éneklést, és a zenekart, amiben játszom."

1920px-20170706_ballenstedt_rockharz_lacuna_coil_0064_lacuna_coil.jpg

Az otthon töltött idő alatt azonban új dolgokat is felfedezett és kipróbált Cristina:

"Az elmúlt másfél évben úgy döntöttem, hogy kísérletezni fogok és megismerkedek más dolgokkal is, mint például a Twitch: ez lehetőséget adott arra, hogy jobban megismerjelek titeket, és mindannyiótoknak lehetőséget adott arra, hogy megismerjétek a személyiségem részeit. Szóval ne csodálkozzatok, ha videojátékokban elmerülve, szexi ruhában, Pikachu-s pizsamában és papucsban, smink nélkül, vagy magas sarkú cipőben focizni láttok. Az, hogy nem teszek ki zenével kapcsolatos képeket, videókat, nem azt jelenti, hogy ez már nem érdekel, hanem egyszerűen csak azt, hogy a tűz táplálásához sok üzemanyagra van szükséged. És a benzin számomra az élet, az élmények, az új impulzusok."

- utalt arra, hogy utazás, új emberek és kultúrák megismerése nélkül a dalszerzéshez szükséges ihlet is nehezen jön.

 

Véres videóval tért vissza a Halestorm

237023076_384403583049322_4189030799596048182_n.jpg

Vicious címmel, 2018 nyarán jelent meg a pennsylvaniai Halestorm legutóbbi lemeze, amely kiadvány igen szépen muzsikált a rajongók körében.

A Lzzy Hale vezette formáció azonban egy ideje dolgozik új albumán, amely előreláthatólag 2022-ben kerül boltokba. A napokban meg is jelent a beharangozó nóta, a Back From The Death, és a hozzá készült videoklip is, amely igencsak véresre sikeredett, már-már horrorisztikus hangulatú lett.

"A 'Back From The Dead' a túlélésről szól, noha nem fizikai értelemben, annak ellenére, hogy mindannyiunkat megérintett már a halál, különösen az utóbbi években. Ez a dal személyes és a mentális egészségről íródott. Egy olyan dalt akartam adni magamnak és a világnak, amit hangosan ordíthatunk, amikor a kapuk újra kinyílnak. A világ szélén álltam, teljesen elveszve a feledésben, és a két lehetőség közül ez volt a nehezebb, de nem hagytam, hogy a sötétség és a depresszió a fejemben idő előtt megássa a síromat. Nem ültem le hagyva, hogy magával ragadjon. Letöröltem a nevemet a sírkövemről, úgyhogy tartsátok meg az imáitokat, visszatértem! Remélem, hogy ez a dal, ahogyan neked adom, emlékeztet téged az erődre, és arra, hogy nem vagy egyedül!"

- magyarázta Lzzy, aki többször hangot adott annak, hogy fontos beszélni a mentális problémákról, illetve Jill Janus öngyilkossága után #RaiseYourHorns elnevezés alatt buzdította az embereket arra Instagramján, hogy merjék felvállalni, ha depressziótól, vagy más lelki betegségtől szenvednek.

Tarja: ismételt koncerthalasztások

tarja_11.jpg

Tavaly, október 23-án érkezett volna hazánkba Tarja Turunen, azonban a koronavírus-járvány elszabadulása miatt idén október 22-re csúsztatta a Barba Negrába ígért bulit.

Bár számos országban enyhítéseket vezettek be a nyár beköszöntével, még mindig nem jelenthető ki, hogy a világ sikeresen letudta a vírust, Tarja nehéz szívvel, de ismét elhalasztotta a turnét - alább láthatók az új dátumok, a budapesti koncert 2022. október 21-re lett ütemezve.

Mindazonáltal a finn szépség nem lógatja a lábát: nemrégiben derült ki ugyanis, hogy könyvet ír Singing In My Blood címmel, amely kiadvány végigvezeti az olvasót az énekesnő gyerekkorától egészen napjainkig - természetesen rengeteg titkot felfedve és sok-sok fotóval illusztrálva.

Tarja 2019-ben kiadott albumát, az In The Raw-t népszerűsítette éppen, amikor a pandémia miatt ő is visszavonulót fújt. 2020 májusában Extra Raw címmel különleges lemezt dobott piacra, amely hét dalt tartalmazott a stúdióalbumról, különleges verzióban.

 

Fantastic Fanatic - hallgasd meg Anette Olzon új dalát!

231923498_6232031656837199_1061464871178185450_n_1.jpg

Strong címmel, szeptember 10-én kerül boltokba Anette Olzon második szólóalbuma. A korongról tudni lehet, hogy jóval keményebb lesz, mint elődje, a 2014-es Shine, amely főleg az énekesnő személyes élményeire épült. Az új album viszont a világ történéseit vesézi ki, két dalt pedig már meg is mutatott a Nightwish második frontasszonyaként ismertté vált svéd csillag: a Parasite-t és a Sick Of You-t, most pedig megérkezett a harmadik nóta, a Fantastic Fanatic, íme:

 

Klippremier: Spiritbox - Hurt You

spiritbox-promo-2021.jpg

2016-ban alakult a kanadai Spiritbox Mike Stringer gitáros és felesége, az énekesnő Courtney LaPlante által, akik korábban az Iwrestledabearonce nevű zenekar tagjai voltak. 2017-ben EP-t adtak ki, amely a Spiritbox nevet kapta, majd 2018-ban csatlakozott hozzájuk Bill Crook

Műfajilag eppúgy jellemző zenéjükre a post-metalcore, mint a progresszív metal  és az alternatív metal, modern elemekkel vegyítve, az énekesnő Courtney pedig egyaránt alkalmazza a tiszta éneket és a hörgést is előadásmódjában.

spiritbox-featured.jpg

A trió debütáló albuma 2021. szeptember 17-én jelenik meg Eternal Blue címmel, amelynek dallistája a következő:

1. Sun Killer
2. Hurt You
3. Yellowjacket (feat. Architects’ Sam Carter)
4. The Summit
5. Secret Garden
6. Silk In The Strings
7. Holy Roller
8. Eternal Blue
9. We Live In A Strange World
10. Halcyon
11. Circle With Me
12. Constance

A borító:

 spiritbox-eternal-blue-artwork.jpg

A hamarosan boltokba kerülő lemezről elérhető a Youtube-on, a Constance, a Circle With Me és a Holy Roller klipje, ma pedig megérkezett az új dal, a Hurt You, amelyről Courtney így mesélt:

"A dal a mérgező párkapcsolatokról és a társfüggőségről szól, valamint arról az érzésről, amikor tudod, hogy valami kudarcra van ítélve, de mégis belemész..."

Íme, a videó:

Tuomas Holopainen: "Ha Floor kiszáll, a Nightwish véget ér..."

32472nigg674734592_n.jpg

Az 1996-ban alakult Nightwish több tagcserén is átesett az elmúlt években. Először Sami Vänskä oldott kereket 2001-ben, az ő helyét vette át egy évvel később a Tarotból ismert Marko Hietala, aki idén januárban intett búcsút a csapatnak. A legemlékezetesebb távozás minden bizonnyal Tarja Turunen nevéhez köthető, aki az együttes első frontasszonyaként vált ismertté - 2005-ben, a Once lemez turnézáró koncertje után nyílt levélben tették ki a szűrét a bandából. Akkoriban Tuomas Holopainen, a zenekar főnöke kijelentette: ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha meg kellett tennie.

Utódja, a svéd származású Anette Olzon 2006 és 2012 között állt a mikrofon mögött, 2014-ben pedig Jukka Nevalainen dobos egészségi gondjai miatt függesztette fel a zenélést - helyére Kai Hahto került.

Marko helyén Jukka Koskinent köszönthettük, aki Kaihoz hasonlóan a Wintersun zenésze is, a jövőre esedékes világkörüli turnén is ő segíti ki a zenekart.

Tuomas ezúttal szót ejtett arról is, mi történne, ha Floor Jansen, a banda sorban harmadik énekesnője döntene úgy, hogy elhagyja a formációt? 2019-ben a brit Metal Hammernek a zenész azt nyilatkozta: ha még egy tag dobbantana a Nightwishból, az a zenekar végét jelentené.

"Ezt éreztem akkor is, amikor Marko kilépett. Visszavonom a szavaimat. De ha Floor távozna, akkor a csapatnak tényleg annyi, vége a Nightwishnak. Abszolút, 100%-ig biztos vagyok ebben"

De miként érezne, ha valóban így történne?

"Ha a Nightwish véget ér, azt gondolnám, ez egy nagyszerű kaland volt, egy csodálatos, 25 éves utazás. Kitalálnék valami mást."

Unalomra nem panaszkodna ez esetben sem a billentyűs, hiszen ott van másik projektje, az Auri, amely projektben feleségével, Johanna Kurkela finn énekesnővel és Nightwish-beli kollégájával, Troy Donockley-val dolgozik együtt.

 

Tatiana Shmayluk: "Ami nem öl meg, az erősebbé tesz!"

238056011_379431617089630_9061782306000075902_n.jpg

Augusztus 27-én landol a boltok polcain a Jinjer vadonatúj albuma, a Wallflowers. Két videoklipes nótát már láthattunk, elsőként a Vortex, nemrégiben pedig a Mediator című dalok jelentek meg. 

A lemezről korábban a csapat elmondta: nyugtalanító és sötét lesz. Jóval sötétebb, mint az előző kiadványaik.

"Ha mentális támogatást remélsz majd a daloktól, akkor rossz hírünk van. Ezt ugyanis nem fogod ettől a lemeztől megkapni, mert nagyon sötét és nyomasztó lesz. Egyetlen vigasztaló szót nem találsz rajta. Nyugtalan az egész album."

Már a lemezfelvételek is igénybe vették a banda tagjainak idegeit, különösképpen Tatiana Shmayluk énekesnőét. Mint azt elmonda: volt, hogy sírt a stúdióban, és a hosszú-hosszú évek óta elfojtott dolgait is megírta a szövegekben.

De milyen dolgokat nyomott el magában Tatiana? Ezeket fedte fel egy internetes magazinnak most. Azt korábban is elmondta, hogy zenéjükre nagy hatást gyakorolt szülőhazájuk, Ukrajna politikai helyzete is.

2014 februárjában Viktor Yanukovych akkori miniszterelnököt leváltották, ami főként annak volt köszönhető, hogy 2013 novemberében nemet mondott az ország EU-ba történő csatlakozására. Tatiana szerint ekkor kezdődött a mindent elsöprő gyűlölethullám hazájában, ami nem csillapodik azóta sem.

"Éppen grilleztünk a barátaimmal a lakásomhoz közel, Kijevben. Csak heverésztünk a fűben, ettünk, ittunk. Aztán valami nagyon hangosat hallottunk - felnéztünk, és egy repülőgépet láttunk. És ennyi volt. Fogtuk a cuccainkat, hazarohantunk, és elkezdtük gondolkodni, hogyan tudnánk elmenekülni, mielőtt túl késő lenne."

- kezdi a történetet az énekesnő, hozzátéve: ha tovább vártak volna a barátaival, lehet valóban késő lett volna. Eugene Abdukhanov basszer és a felesége akkor Lviv-ben élt, így ő és a barátai - köztük a Jinjer többi tagja is - oda menekült. Útközben láttak egy fegyveres katonát, majd nem sokkal később lövés dördült. Szüleik a hátrahagyott térségben maradtak. 

tati3.jpg

"Van egy határ Ukrajna és az egykori országrészek között, és az egész le van zárva. A járvány miatt pedig esélyük sincs arra, hogy átlépjék ezt a határt. Mindig azt mondogattam az anyukámnak: >>Hé, anya, csak egyszer próbáld meg, csak egyszer tegyél egy igazán nagy lépést, gyere át a határon, még akkor is, ha Oroszországon keresztül kell menned. Csak gyere ide és maradj itt. Én mindenben tudok segíteni neked.<< De ő nagyon régimódi. Egy 60 éves ember gondolkodását már nemigen lehet megváltoztatni."

Ám Tatianáéknak meg kellett ezt lépniük, ez pedig csak még határozottabbá tette őket az elképzeléseiket illetően, hiszen amikor szó szerint az életedért futsz, >>tökösnek kell lenned<<, ahogy ő fogalmazott. 

"Ami nem öl meg, az erősebbé tesz!"

jinjer-band-kerrang-cover-story_1.jpg

A 34 éves Tatiana már több, mint öt éve ismét Kijevben él, visszaköltözött régi lakásába és a tömegközlekedést használja. Elmondása szerint gyakran megbámulják tetoválásai, piercingjei miatt, leginkább az idősebb korosztály, főként az asszonyok - általában a bűnözéssel és a prostitúcióval azonosítják a testmódosításokat.

Gyerekkorából is fájdalmas emléket osztott meg az énekesnő:

"Amikor a Szovjetunió összeomlott, nem tartoztunk a jómódú családokhoz. Például sokáig nem engedhettük meg magunknak a húst. Miután a hidegháború véget ért, sok amerikai ételt kaptunk, például vegán húspogácsát. Úgy nézett ki, mint a zabpehely, amit pogácsává formálsz, majd megsütöd. Akkor rájöttem, hogy valójában mi szegények vagyunk. És sírtam: "Anya, csak egy kis húst kérek. Nem akarok ilyet enni..."

2010-ben lett a Jinjer énekesnője, 2012-ben pedig kiadták az Inhale, Don't Breathe című középlemezüket. 2013-ban játszottak először Ukrajnán kívül, a szomszédos Romániában. Bár túl sok pénzt nem kerestek, mégis erőt adott a zenekarnak az, hogy más országban is felléphettek, és nem akartak megállni. 

"Mindenki éppen akkor mondott fel a munkahelyén, így kevés pénzünk volt. Előfordult, hogy konkrétan nem volt mit ennünk."

De más baj is adódott. 2014-ben éppen egy oroszországi turné előtt álltak, néhány nappal az indulás előtt a csapat többi tagja egy barátjuk házában szállt meg, Tatiana pedig hazataxizott. Hajnalban kapta a telefonhívást, hogy baj van, akkori dobosuk, Yevhen Mantulin ugyanis súlyos balesetet szenvedett. 

"Az ablakban ülve dohányzott és elaludt, kiesett és eltörte a gerincét."

Yevhen, bár tolókocsiba kényszerült továbbra is zenével foglalkozik, egy együttessel járja Oroszországot.

Szóba került az is, hogyan élték meg Tatiana szülei, hogy lányukból zenész lett.

jinjer-tatiana-shmayluk-kerrang-cover-story-portrait-2.jpg

"Nemigen akarták, hogy zenész legyek, én viszont makacsul ellenálltam, ám nem veszekedtem velük. Tizenhét éves voltam ekkor. Csendben ellenkeztem, azt mondtam >>Igen, igen<<, de belül tudtam, hogy kitartok az álmaim mellett."

Ám hazájában sok gyűlölettel kell szembesülnie az együttesnek.

"Engem azért gyűlölnek, mert nő vagyok. Aztán azt gondolják, hogy gazdag vagy és a pénzeddel el tudod érni, hogy sikeres legyél. Sokan azt hiszik, baromi sok pénzünk van. Az anyukám könyvelő, apukám egy bányában dolgozott. De ez persze senkit nem érdekel..."

Hogyan hatott a koronavírus-járvány az új albumra?

Tatiana:

"Nincs sok köze a járványhoz az új lemeznek. Nyilván volt időnk dalokat írni és elkészíteni az új albumot, de nem kapcsolódik szorosan hozzá. Pesszimista hangulatúak a dalok, úgy érezzük most, a világ nem lesz jobb soha. A következő album talán optimistább lesz. Talán..."

Cristina Scabbia: "Hiányzik az emberi érintés!"

206908894_4350372681669135_7414002760363023621_n.jpg

Lassan két éve, hogy a világot rettegésben tartó, rengeteg halálos áldozatot szedő koronavírus elterjedt a világon, karanténba kényszerítve az embereket. Európán belül elsőként Olaszországot érte el a fertőzés, a milánói Lacuna Coil énekesnője, Cristina Scabbia pedig többször nyilatkozott a témáról a tavalyi év folyamán. 

Most Alicia Atout-nak mesélt arról, mi hiányzik neki leginkább abból, hogy a zenekar nagyobb turnéi még mindig nem tarthatók meg.

"Tulajdonképpen csak az utazás hiányzik. Mert az utazáshoz minden hozzátartozik - a rajongókkal való találkozás, a koncertek, az új kultúrák felfedezése, új emberek megismerése. És ez az, ami eddig a Lacuna Coil üzemanyagát szolgáltatta, mert élettapasztalatokról írunk. És ha nem tapasztalsz meg dolgokat az életben, honnan szerzel ihletet?"

231216483_4084437408258423_5168920101634328470_n.jpg

"Ha otthon könyveket olvasok vagy filmeket nézek, nem ugyanaz, mint az igazi élet. Szóval ez hiányzik a legjobban - az emberi érintés, az emberi kapcsolat, az emberekkel való beszélgetések. Nem kell, hogy mélyek legyenek. Csak szükségem van erre az energiacserére, ami csak akkor történik, ha emberekkel találkozom."

- ecsetelte Cristina, aki csapatával június 25-én küldte boltokba Live From The Apocalypse című speciális albumát, amely a tavaly szeptemberben tartott stream-koncertjüket tartalmazza, és amely lemez a banda legutóbbi, Black Anima című stúdióalbumának dalaira épül - a korong 2019 októberében jelent meg, testvérblogunkon kritikát is olvashatsz róla.

Lovebites - Miho kilépett, a csapat szünetet tart

154225863_279254080229054_6321103591350869_n.jpg

Miho (balról a második) elhagyta a Lovebitest

Márciusban jelent meg az öt japán lányból álló heavy/power metal banda, a Lovebites középlemeze Glory, Glory To The World, amelyről a címadó dal klip formájában is kijött, ám ezt követően csend borult a tokiói csapat háza tájára.

A lányok azonban most felfedték a szótlanság okát - Miho, az együttes basszusgitárosa ugyanis távozott a formációból.

"A mai naptól, 2021. augusztus 17-től Miho már nem tagja a Lovebitesnak. Ennek eredményeként az együttes szünetet tart egy ideig."

Miho a következőket üzente rajongóinak:

"Minden szerető és támogató rajongómnak! Nagyon nehéz volt meghoznom ezt a döntést, de ezúton jelentem be, hogy 2021. augusztus 17-ével elhagyom a Lovebitest. A világ jelenlegi állapotát tekintve lehetetlen lett volna megoldani, hogy személyesen búcsúzzak el tőletek, ezért őszintén sajnálom, hogy sokatokat sokkolt ez a hirtelen bejelentés. Az elmúlt néhány évben önvizsgálatot folytattam és újragondoltam, hogyan lehetek önmagam zenészként. Ha visszatekintek, ez az időszak lehetőséget adott arra, hogy mind a szakmai, mind a privát életemben kibővítsem a látásmódomat."

miho.jpg

"A Lovebites 2016 óta volt az életem, és mindig is a legszebb emlékeim között lesz, különösen a Wacken Open Air-en való fellépés váltotta valóra az egyik álmomat, amely egykor lehetetlennek tűnt. Nemigen lettem volna képes ezekre a zenésztársaim, a személyzet és a rajongók határtalan szeretete és támogatása nélkül. Szavakkal nem tudom leírni, hogy mennyire hálás vagyok mindenért. Elválnak tehát útjaim a zenekarétól. A heavy metal-szellemem azonban életben marad! A Lovebites is tovább él, így nagyon remélem, hogy mindannyian ugyanolyan szeretettel lesztek irántuk. Még egyszer nagyon köszönöm a sok szeretetet és támogatást. Remélem, hogy egy nap hamarosan újra találkozunk. Miho."


A csapat megmaradt tagjai - Asami, Miyako, Haruna és Midori - eképpen búcsúztatták kolleginájukat:

"Kedves rajongóink, először is szeretnénk megköszönni, hogy mindig támogatjátok a zenekart! Tudatnunk kell veletek, hogy basszusgitárosunk, Miho elhagyja az együttest. Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen szomorú hírt kell közölnünk mindenkivel, aki támogat bennünket. Miután Miho közölte velünk, hogy a kilépésén gondolkodik, a csapat és a stábunk számtalan megbeszélést folytatott, hogy megoldást találjanak a problémákra és Miho maradhasson. De végül úgy döntöttünk, hogy tiszteletben tartjuk a döntését."

84692440_1045701449161952_8888500983043194880_n.jpg


"Amikor a rajongóinkra gondolunk, együtt érzünk velük, nehezen találjuk most a megfelelő szavakat. Ez nagyon nehéz, de azt is tudatnunk kell veletek, hogy egy időre felfüggesztjük tevékenységünket Lovebites néven. Azonban visszatérünk! Addig is türelmeteket kérjük. Köszönjük mindenkinek, hogy továbbra is támogatjátok a Lovebitest éppúgy, mint Miho jövőjét. Lovebites - Asami, Midori, Miyako, Haruna."


A Lovebites 2016-ban alakult, az öt év alatt három albumot is kiadtak a csajok: Awakening from Abyss (2017), Clockwork Immortality (2018) és a 2020 januárjában megjelent Electric Pentagram. Olyan neves rendezvényeken léphettek fel a lányok, mint az angliai Download fesztivál vagy a Bloodstock Open Air, a Wacken, de láthatták a rajongók őket a DragonForce előzenekaraként és a Halestorm Japánt érintő turnéján a pennsylvaniai csapat énekesnőjével, Lzzy Hale-lel is egy színpadra álltak. 

 

 

süti beállítások módosítása