Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Férjhez ment Liv Kristine

2021. június 06. - Jurancsik Eszter

3e940eaa1737409d8eb3a692bd1cb25e.jpg

A norvég származású Liv Kristine-t a Leaves' Eyes frontasszonyaként ismerhettük meg, amely csapatot 2003-ban alapította férjével, Alexander Krullal. Az Atrocity egykori zenésze és az énekesnő 2015-ban váltak el, nem éppen békében - házasságuk zátonyra futása egyúttal Liv együttesből történő kényszertávozásához is vezetett 2016 tavaszán, helyére a finn Elina Siirala került. A párnak egy fia született, Leon Alexander. Liv ezek után folytatta a zenélést, tavaly lett a Coldbound énekesnője.

Azt tudni lehetett, hogy a zenekarral történő szakítás idején a szőke szépséget már eljegyezte terapeutája, Mario, azonban a kapcsolat tragikus véget ért: 2018 szeptemberében a férfi szívinfarktust, majd stroke-ot kapott és életét már nem lehetett megmenteni. 

2019 nyarán ismerkedett meg Liv a dán származású Michaellel, akivel elmondása szerint már az első pillanatban remekül megértették egymást, és szóba került kapcsolatuk törvényesítése is. Liv álma most valóra vált, egy kép kíséretében tudatta rajongóival: férjhez ment kedveséhez.

Gratulálunk!

 

 

Íme, a 20 legjobb Nightwish-dal!

193495008_329775698510387_122224397759000007_n0_1.jpg

Az angol Kerrang magazin rangsorolta a 20 legjobbnak tartott Nightwish-dalt. Mindegyik lemezről akad szerzemény a listán, de vajon Ti mennyire értetek egyet a felsorolással?

Nézzük hát!

20. SHOEMAKER (HUMAN :II: NATURE, 2020)

Tavaly adta ki kilencedik stúdióalbumát a csapat, amely a második Floor Jansen énekesnővel, és az utolsó Marko Hietalával, hiszen a zenész januárban mondott istenhozzádot az együttesnek. A Shoemaker Eugene Shoemaker emlékére íródott - a geológus fedezte fel a róla és David Levy-ről elnevezett Shoemaker-Levy 9 üstököst. A szerkesztők szerint Floor áriázása a csúcspont, de Tuomas Holopainen felesége, Johanna Kurkela is hallható a szerzeményben.

19. EVER DREAM (CENTURY CHILD, 2002)

Marko a Century Child albumon mutatkozott be a Nightwish rajongóinak, mint a zenekar új basszusgitárosa, akinek érkezésével a férfi hang is megjelent a bandában. Az Ever Dream kislemezen is megjelent, és a mai napig a rajongók nagy kedvence a korongról.

18. ELVENPATH (ANGELS FALL FIRST, 1997)

1997-ben küldte boltokba debütáló albumát a zenekar Angels Fall First címmel, és bár sokak szerint felejthető lett, akadnak rajta fülbemászó nóták, mint például a tündékről is szóló Elvenpath.

17. ENDLESS FORMS MOST BEAUTIFUL (ENDLESS FORMS MOST BEAUTIFUL, 2015)

Az első Floor Jansennel közös korong Endless Forms Most Beautiful címmel, 2015 márciusában látott napvilágot, amelynek egyik beharangozójaként a címadó dal szolgált. Ezen album tematikáját a brit természettudós, Richard Dawkins munkássága adta. A címadó szerzemény videójában Floor sminkjén sokan röhögnek, ám a dal hallgatható.

16. THE PHARAOH SAILS TO ORION (OCEANBORN, 1998)

A csapat második albuma, az Oceanborn 1998-ban jelent meg, és jóval keményebbre sikeredett, mint az Angels Fall First. E korongon hallhatjuk az Egyiptomot idéző dallamokkal megspékelt The Pharaoh Sails To Oriont, amely kétségtelenül az album egyik legjobban sikerült dala.

15. BLESS THE CHILD (CENTURY CHILD, 2002)

A zenekar talán leggótikusabb hangulatú lemezének kezdő tétele egy kiválasztott gyermekről szól, ennek megfelelően fellelhetőek benne vallási utalások, gondoljunk csak a szám végén hallható monológra, és benne erre a sorra: "Remember, my child : Without innocence the cross is only iron".

14. DEAD BOY'S POEM (WISHMASTER, 2000)

2000-ben Tarjáék harmadik nagylemeze lett a hónap albuma a német Rock Hard Magazine listáján,  olyan műveket utasítva maga mögé, mint a régóta várt Iron Maiden - és Bon Jovi lemezek. A szívszorító szövegű Dead Boy's Poem egy, a művészetért élő gyermekről szól, aki azonban fél attól, hogy ezzel csalódást okoz szüleinek.

13. THE ESCAPIST (BYE BYE BEAUTIFUL B-SIDE, 2008)

A svéd Anette Olzonnal jelent meg a banda Dark Passion Play című nagylemeze 2007-ben, a Tarjához íródott Bye Bye Beautiful című dal pedig megjelent kislemezen is, e kiadvány tartalmazta bónusz dalként a The Escapist-et, és csak Japánban, mégis szerte a világon az egyik legkedvesebb dal az Anette-érából.

12. THE SIREN (ONCE, 2004)

A Tarja Turunen-korszak utolsó lemeze, a Once a banda karrierjének első igazi csúcspontja volt, ezen hallható a The Siren. A szám a hajósokat halálba csábító, csodás szirénekről szól, az albumon hallható szimfonikus zenét pedig szitár egészíti ki, Tarja pedig keleties dallamokat ereget ki a torkán, megidézve ezzel India partjait.

11. THE ISLANDER (DARK PASSION PLAY, 2007)

Marko Hietala hangjára épül a The Islander, amelyhez különleges klipet is forgatott a zenekar. A kelta-ír-dallamokkal operáló szerzemény a Kerrang! írói szerint meglehetősen alulértékelt, annak ellenére, hogy az együttes egyik legjobban sikerült száma. 

10. NEMO (ONCE, 2004)

A Once első kislemezes dala volt 2004-ben a Nemo, amelyet nemrégiben egy másik magazin megszavazott minden idők legjobb Nightwish-nótájának, ám a Kerrangnál csak a 10. helyet szerezte meg. A klipben Tarja ikonikussá vált piros kabátjában énekel, maga a dal pedig sok változtatáson ment keresztül, mire felkerült a lemezre.

9. THE POET AND THE PENDULUM (DARK PASSION PLAY, 2007)

A Dark Passion Play nyitó dala a maga csaknem 14 percével az album leghosszabb tétele, és összesen öt részből áll, valamint a mai napig felcsendül a koncerteken. A szerzemény ihletője egyébként nem más, mint Edgar Allan Poe amerikai költő és novellista.

8. WISH I HAD AN ANGEL (ONCE, 2004)

Második klipes nótaként ismerhettük meg a Wish I Had An Angelt a Once albumról. E tételben Tarja a lágyabb, játékosabb hangját használja az operás áriázás helyett, a refrént pedig Marko énekelte. Igen látványos videoklip is készült a dalhoz, amelyet Uwe Boll, az Egyedül a sötétben rendezője álmodott meg. 

7. WISHMASTER (WISHMASTER, 2000)

A Wishmaster album címadó száma egyértelműen az korong egyik legerősebb tétele, és valljuk be, elénekelni sem Anette-nek, sem Floornak nem sikerült úgy, ahogyan Tarja énekelte. Tuomas elmondta: a dal az ő fantázia iránti rajongásáról íródott, valamint arról, hogy a képzelet által bármit elérhetünk. 

6. AMARANTH (DARK PASSION PLAY, 2007)

Sok rajongó fogadta kétkedve Anette-t Tarja távozását követően, ám a hölgy bizonyított: a Dark Passion Play lett az eddigi legtöbb eladást produkáló Nightwish-album, az addigi csúcstartó Once-ot is letaszította az első helyről. Az Amaranth a korong első klipes dala lett, dallamos refrénjét pedig szinte nincs, aki ne szeretné.

5. DEAD TO THE WORLD (CENTURY CHILD, 2002)

A dallamos billentyűjátékkal indító Dead To The World-ben tökéletesen egészíti ki egymást Marko és Tarja éneke - Marko démoni hangja remek kontrasztja Tarja angyali szopránjának. A billentyűk játéka végigkíséri a dalt, amely ennek ellenére igen keményre sikerült.

4. GHOST LOVE SCORE (ONCE, 2004)

A kisebb operának is beillő Ghost Love Score az egyik leginkább kultusz-övezte Nightwish-dal, amelyben egymást követik a hegyek és a völgyek - ami a hangulatokat illeti. A szöveg az igaz szerelemről, annak kereséséről és megtalálásáról szól, a kórus és Tarja éneke pedig libabőrössé teszi a hallgatót.

3. STORYTIME (IMAGINAERUM, 2011)

A második közös album Anette Olzonnal Imaginaerum címmel, 2011 őszén jelent meg, a Storytime pedig elsőre kicsit metálosított ABBÁ-nak hat, de aratott. A hozzá készült klip nem más, mint a banda ezen albummal azonos című filmjének kockáinak összessége. Noha a mozi óriási bukást jelentett a csapatnak, a nóta a szerkesztőség szerint egyértelműen a zenekar egyik legjobbja.

2. DARK CHEST OF WONDERS (ONCE, 2004)

A Once nyitó száma a Dark Chest Of Wonders, amely szinte berobban az ember arcába és letépi. Hihetetlen atmoszféra és gitárjáték, kórusok és minden ami kell - nem meglepő, hogy az ezüstérmes helyen landolt. 

1. THE GREATEST SHOW ON THE EARTH (ENDLESS FORMS MOST BEAUTIFUL, 2015)

A természettudományokat dicsőítő Endless Forms Most Beautiful album 24 perces záró szerzeménye a Once után a második csúcspont volt a Nightwish életében (szerintem). Hogy őszinte legyek, kevés dalt kedveltem meg arról a lemezről, de ez az evolúciót kiveséző szám közöttük van. Hatalmas katarzis a végén, remek hangszerelés - miért nem lehetett megcsinálni így az egész albumot? Mindegy, a lényeg, hogy a Kerrang! szerint ez a nóta a banda legeslegjobbja.

Nightwish: Jukka Koskinen elmesélte, hogyan került a csapatba

193495008_329775698510387_122224397759000007_n0_1.jpg

Csaknem 20 év közös munka után, január közepén jelentette be a Nightwish énekes-basszusgitárosa, Marko Hietala, miszerint búcsút int barátainak - az énekes régóta rosszul érezte magát a zeneiparban, főként annak kapzsisága miatt, de hosszú ideje tartó depressziója is szerepet játszott döntésében.

A zenekar március 12-re és 13-ra tervezett virtuális koncertjei így május 28-ra é 29-re csúsztak, és egészen az első show kezdetéig nem lehetett tudni, ki veszi át Marko helyét. Nehéz helyzetben voltak Floor Jansenék, hiszen Marko sok, rajongóknak kedves dalban énekelt, az alapító Tuomas Holopainen pedig nemrégiben felfedte: zenésztársuk távozását követően úgy érezte, itt ért véget a Nightwish története. Végül egy, a menedzsmenttel közös megbeszélésen úgy döntöttek, új gitárost keresnek és folytatják a zenélést.

A bandát ideiglenes kisegítő Jukka Koskinen az első virtuális bulin volt látható a Nightwish tagjaként, ám neve ismerősen csenghet a metálrajongóknak, hiszen a dobos Kai Hahto-hoz hasonlóan tagja a Wintersunnak és egy ideig a szintén finn Amberian Dawn-ban is játszott.

Jukka most elmesélte, hogyan is került a Nightwish köreibe:

Kaptam egy telefonhívást a Nightwish táborától, és megkérdezték, hogy érdekelne-e a basszusgitárosi pozíció, hiszen nyilván hallottam, hogy Marko otthagyta a bandát. Amikor jött ez a hívás, annyit tudtam mondani először, hogy >>Húha!<< Kívülállóként nem gondoltam bele, hogy egy ilyen együttessel, mint a Nightwish, ez megtörténhet. De természetesen az élet már csak ilyen. És természetesen azt mondtam, hogy igen, mindenképpen érdekel a dolog.

wintersun_rockharz_2019_04.jpg

Mindig is hallgattam a Nightwisht, mindig nagyon tetszett a zenéjük. Nagyon szenvedélyes zene. Két hónappal ezelőtt Finnországban találkoztunk és megkezdtük a próbákat. Korábban is találkoztam a csapattal de ez egy másik szituáció, hiszen együtt gyakoroltunk, hogy lássuk, milyen a kémia és hogy jobban megismerjük egymást. Bármelyik zenekarnak, aki új tagokat talál, szüksége van ezekre a dolgokra. A meghallgatás után minden nagyon gördülékenyen ment, és a srácok azt mondták: "Bandatag vagy."

- mesélte a zenész, aki azt is elmondta: az Oceanborn album óta követi figyelemmel a Nightwish munkásságát.

 

Fernanda Lira: "Életem legnehezebb döntése volt, hogy kiléptem a Nervosából..."

2010-ben alakult a thrash metalos Nervosa a brazíliai São Paulo-ban. A három lány -Fernanda Lira basszer/énekes, Luana Dametto dobos és Prika Amaral gitáros- három albumot adtak ki együtt, ezek sorrendben a Victim of Yourself (2014), az Agony (2016) és a Downfall of Mankind (2018) voltak. 

A hármas csillaga felfelé ívelt, éppen ezért sokkolta a formáció rajongóit Fernanda és Luana tavaly áprilisi bejelentése, miszerint elhagyják a zenekart. 

48e860ef677b4c18ef2e957a7c2c9609.jpg

Fernanda és Luana már nem tagjai többé a Nervosának, úgy döntöttek, elhagyják a csapatot. Ennek sok oka van, de az utóbbi 2 évben a Nervosa már nem volt a régi. Megpróbáltuk életben tartani a zenekart, mindannyian, kivétel nélkül. A legjobbat akarjuk a rajongóinknak, de így ez már nem lehetséges! Köszönetet mondunk mindenkinek, aki támogatta a bandát, sok szerencsét kívánunk!

adta hírül akkoriban az együttes. Nem sokra rá azonban Fernanda és Luana bejelentették: új bandát alapítottak Crypta néven, maguk mellé véve Tainá Bergamaschi-t és a svájci-holland Burning Witchesből ismert Sonia "Anubis" Nusselder gitárosokat. A magára maradt Prika Amaral sem tétlenkedett, négyfősre bővítette a Nervosát Mia Wallace-szal, Eleni Notával és Diva Satanicával, az új felállású Nervosa első albuma pedig januárban jelent meg, Perpetual Chaos címmel.

A Crypta egyébként már két dalt is megmutatott június 11-én érkező első lemezéről, amely az Echoes of the Soul címet kapta, a From The Ashest és a Starvationt.

 crypta-2021-e1613145487390.jpg

Fernanda most mesélt bővebben először egykori csapatából történő kilépéséről és az akkori érzéseiről egy netes magazinnak. 

Ez olyan, mint egy újjászületés. Tudtam, hogy el kell hagynom a Nervosát, mindannyian tudtuk, hogy ez lesz a legjobb döntés. Jobb volt megtenni ezt a lépést, amelyről tudtam, hogy mindenkinek csak jobb lesz.

- kezdte sorait az énekesnő, aki még tavaly felfedte: nem személyes problémák miatt döntöttek Luanával a távozás mellett.

Most már látjuk, hogy valóban ez volt a jó döntés. Mert a Nervosa továbbra is ott van, létezik, csináltak egy nagyszerű albumot, amit mindenki szeret. Nekünk is van albumunk, amit hamarosan kiadunk, és nagyon izgatottak vagyunk. Ez egy olyan lépés volt, amire nagy szükség volt, és most már örülök, hogy bevállaltam. De nem mondom, hogy könnyű volt. Határozottan ez volt életem legnehezebb döntése. Olyan fájdalmas volt, hogy amikor először gondoltam erre, azt mondtam: "Neeeeem, kérlek!" Még a gondolattól is megrettentem. És amikor végül úgy láttam, hogy készen állok a kilépésre, nagyon rosszul éreztem magam. Érzelmileg teljesen padlóra kerültem. 

fernanda-1-850x560.jpg

Az is kiderült: a Crypta ötlete már korábban felmerült, ez motiválta főleg, hogy megtegye ezt a nehéz lépést:

A Crypta már korábban megszületett - igazából ez eléggé motivált engem, hogy továbblépjek - a Crypta majdnem egy évvel azelőtt alakult, hogy elhagytam a zenekart. Úgy volt, hogy ez egy másodlagos projekt lesz, de végül, amikor minden megtörtént, nagyon megnyugtató volt, hogy a Crypta már ott volt. Ez könnyebbé tette a dolgokat, de egyben kemény is volt. Sok mindenen mentem tehát keresztül, de most már nagyon örülök, mindannyian boldogok vagyunk, valamint újra érezzük a motivációt és a kreativitást. De iszonyatosan kemény újjászületés volt.

Új videóval jelentkezett a Burning Witches

120188866_3289618127930725_3545542087979079843_n.jpg

A svájci illetőségű Burning Witches május 28-ával dobta piacra negyedik stúdióalbumát, a The Witch Of The North-ot, amely korong megjelenésének napján egy online koncertet is adott az öt fiatal tehetség.

A sok tagcserét és távozást átvészelt boszorkánycsapat a lemezről klipes formában már megmutatta a Flight Of The Valkyries-t, a The Circle Of Five-t, majd a címadó dalt is, most pedig újabb szerzeménnyel jelentkeztek: ezúttal a We Stand As Alone című nótához forogtak a kamerák, íme az eredmény:

Ősszel érkezik Charlotte Wessels első szólólemeze!

192436271_340060534142452_7287065876957412697_n.jpg

Nem kis megdöbbenést és csalódottságot okozott a holland Delain rajongóinak Martijn Westerholt februári bejelentése, miszerint a Delain az addig ismert felállásban megszűnik létezni. Az alapító-billentyűs a továbbiakban saját projektjeként viszi tovább ezt a nevet, a zenészek pedig -Otto, Timo és az énekesnő Charlotte Wessels- távoztak a fedélzetről. A formáció utolsó nagylemeze, az Apocalypse&Chill 2020 februárjában került boltokba, ám a világot sújtó COVID-19 járvány miatt nem tudtak útrak kelni vele.

Charlotte azonban nem sokáig búslakodott: először Soft Revolution, majd Victor című dalával örvendeztette meg rajongóit, amely szerzeményt a francia drámaíró Victor Hugo ihlette, majd PelleK norvég énekes Into Fury című dalában is közreműködött. Hallhattuk egy Alissa White-Gluzzal közöss duettben, a Lizzie-ben is énekelni. 

A mai nappal jelentette be a sokak által várva-várt hírt, miszerint ősszel kiadja első szólóalbumát, amelynek a Tales From Six Feet Under címet adta. A korong szeptember 17-én, a Napalm Records gondozásában kerül boltokba, Charlotte pedig így mesélt a készülő kiadványról:

2020 májusában a Patreonon kezdtem el dalokat megjelentetni, mint  "felesleges zenéimet" és olyan általam szerzett számokat, amelyek nem illettek a zenekaromhoz. Az ezt követő év egy hullámvasút volt, egy világjárvány átélésétől kezdve egy számomra oly kedves fejezet lezárásáig. Ezt tükrözik ezek a dalok, amelyek itt készültek a Six Feet Under nevű házi  stúdiómban. Ezeknek a daloknak a készítése egy csodálatos közösség támogatásával életmentő volt ezekben a viharos időkben, és örülök, hogy ezzel a lemezzel kivihetem őket a pincéből a világba. 

Íme, a borító:

 

192291054_340090470806125_622016397443364046_n.jpg

 

A dalok címei (Vinyl):

Side A

01. Superhuman
02. Afkicken
03. Masterpiece
04. Victor

05. New Mythology

06. Source Of The Flame

Side B

07. Cry Little Sister
08. Lizzie (a duet with Alissa White-Gluz)
09. FSU (2020)
10. Soft Revolution

 

Virtuális koncertet ad a Within Temptation

Bár lassan csillapodni látszik a világot 2020 eleje óta rettegésben tartó koronavírus-járvány, a zenészek, együttesek turnéjai még nem kerülhetnek megrendezésre, ám ez sem szabhat gátat a mókának. Néhány napja a Nightwish rögtön két virtuális bulival örvendeztette meg rajongóit, most pedig a holland Within Temptation jelentette be, miszerint ők is hasonlóképpen szórakoztatják nemsokára fanjaikat.

wt_black_setvexy_web.jpg

 

Örömmel jelentjük be, hogy meghívunk a Within Temptation: The Aftermath - Show a Virtual Reality-ba. Egy, a poszt-apokaliptikus világ különböző jeleneteiben játszódó műsort láthatsz, amelyben szemtanúja lehetsz az emberiség pusztulásának.
- olvasható az együttes friss hírlevelében, és igencsak látványos koncertet ígér a Sharon den Adel vezette banda, akik dolgoznak az új albumon, két dalt (Entertain You és The Purge) már hallhattunk, azonban a bulin egy vadonatúj szerzemény, a Shed My Skin is debütálni fog.
A jegyekről bővebb infó a zenekar honlapján!

 

 

Arch Enemy: Michael Amott büszkén tekint vissza az elmúlt 25 évre

arch_enemy_2017_1.jpg

1996-ban alakult az eredetileg svéd tagokból álló Arch Enemy, amely csapat érdekessége, hogy férfi énekessel kezdték pályafutásukat, majd Johan Liiva 2001-es távozásakor a mikrofont egy törékeny német nő ragadta meg - ő volt Angela Gossow. Még az évben kiadták a Wages of Sin albumot, amelyen már őt hallhattuk, azonban további öt sikeres nagylemez és 13 év után a frontasszony 2014-ben kilépett a csapatból, átadva helyét a kanadai származású Alissa White-Gluznak, akit előzőleg a The Agonistból ismerhettünk. A 2014-es War Eternal már vele került rögzítésre, majd több sikeres koncertsorozatot és egy koncert DVD-t (As The Stages Burn) követően 2017 szeptemberében megjelent a Will To Power, amely az utolsó kiadványa volt a bandának.

A zenekar tehát idén 25 éves, a gitáros Michael Amott pedig eképpen nyilatkozott e tényről:

Őszintén szólva eléggé szürreális érzés, hogy 2021-ben az Arch Enemy immár 25 éves. Soha nem gondoltam volna, hogy karrierünk során eljutunk idáig, ahonnan több, mint két évtizedre tekinthetünk vissza. Zeneszerzés, albumok kiadása és koncertek az egész bolygón! Mindez fantasztikus élmény volt. Zenekarként elég szerencsések vagynuk, hihetetlen magasságokba jutottunk és eredményeket értünk el, de persze voltak nehezebb idők is. Ez az élet, egy hullámvölgy. Egy nagyszerű út volt ez, amelyre rendkívül büszke vagyok. Semmit nem változtatnék meg!

- kezdte sorait a zenész, aki egyébként 2003-ban házasságot kötött Angelával, azonban pár év múlva barátságban elváltak. Azóta Angela újra megházasodott és két gyermeke is született. A szakmai kapcsolat azonban megmaradt, hiszen az ex-énekesnő a csapat menedzsere 2014-es kilépése óta, ő kezeli az üzleti ügyeket is.

ae_3.jpg

Az Arch Enemy mindig sokat turnézott. Nagyon hittünk a zenekarban, és a színpadon mindig bizonyítottunk, városról városra, országról országra ... minden show-n. Nagyon szerettük a koncerteket és a turnés életmódot - és még mindig szeretjük.

Michael kitért arra is: mindig arra törekedtek zenésztársaival, hogy olyan helyekre eljussanak, ahol még nem nagyon fordult meg metálzenekar.

Sokszor mi voltunk az első metal zenekar, amely fellépett egy bizonyos városban vagy akár országban, ami mindig óriási izgalmat jelenett. 2014-ben kiadtuk a War Eternal albumot, amelyen Alissa bemutatkozott a rajongóinknak, ezzel egy új, izgalmas fejezetet indítottunk el a zenekar történetében. Minden eddiginél nehezebben indultunk útnak, alig várva, hogy megmutassuk a világnak a bandát az új felállásban. Azóta eltelt hét év, a csapat pedig messze túlnőtte a legvadabb álmaimat is. 

Noha a koronavírus-járvány gátat szabott a turnéknak, azt tudni lehet, hogy Amott már tervezi a következő albumot, Alissa pedig szólóanyagon dolgozik.

Az Arch Enemy a szenvedélyem és a munkám, és nem tudom elképzelni, mit tennék, ha ez a zenekar nem alakult volna meg ennyi évvel ezelőtt. Örökké hálás vagyok mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek nekünk az úton. És természetesen ott leszünk még a bulikon, amikor nekivághatunk az eddigi legnagyobb turnénknak! Remélhetőleg még újabb 25 év áll előttünk!

süti beállítások módosítása