Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Újabb dal a Butcher Babies-től: It's Killing Time, Baby!

2021. augusztus 30. - Jurancsik Eszter

band-photo-butcher-babies-e1510658033565.jpg

A kaliforniai Butcher Babies dolgozik új nagylemezén, noha kiadót még nem találtak a Century Mediával történt szerződésbontás óta. Több szerzeményt is megmutatott rajongótáborának a Heidi Shepherd és Carla Harvey vezette formáció: a Bottom Of A Bottle-t, a Sleeping With The Enemy-t, a Yorktown-t, legutóbb pedig a Last Dance-t.

A napokban újabb dallal rukkolt elő a zenekar, amely az It's Killing Time, Baby! címet viseli, és amely nótában Craig Mabbitt, az Escape the Fate énekese is vendégszerepel. A számot egyébként a tengerentúlon ismert DC Comics egyik karaktere, a heavy metal fejvadász Lobo ihlette.

"Elkötelezett képregény-rajongó vagyok, nagyon szórakoztató volt az egyik legkedvesebb karakteremről, Lobóról dalt írni. És természetesen az is nagyszerű élmény volt számunkra, hogy csatlakozott hozzánk még egy énekes! Craig Mabbitt üvöltései egy teljesen más szintre emelték ezt a dalt. Jó szórakozást hozzá!"

- mesélte a szám kapcsán Carla, akinek 2011-ben saját képregénye is megjelent az Államokban.

 

Seven Spires: klippremier és néhány nap múlva új album!

205704273_503013440811398_5864601922306648742_n.jpg

A 2013-ban alakult bostoni Seven Spires szeptember 10-én új albummal jelentkezik, amely a Gods of Debauchery címet viseli majd. A formáció utolsó stúdiólemeze 2018-ban, Emarald Seas címmel került boltokba, a csapatot vezető Adrienne Cowan énekesnő pedig mind a tiszta éneket, mind a hörgést használja előadásmódjában.

A mindössze 26 éves, Fülöp-szigeteki gyökerekkel is büszkélkedő Adrienne hallható volt a svéd Magnus Karlsson speciális projektjében is, a Heart Healerben, ahol olyan nevekkel énekelhetett együtt, mint Ailyn (ex-Sirenia, Her Chariot Awaits, Trail of Tears), Anette Olzon (The Dark Element, Allen/Olzon), Noora Louhimo (Battle Beast) vagy Margarita Monet (Edge of Paradise).

A zenekar nemsokára érkező albumáról egyébként hallhattunk már négy szerzeményt is, amelyek a következő sorrendben jelentek meg:  The Cursed Muse, The God Is Dead, a címadó Gods of Debauchery, valamint a Lightbringer

A napokban újabb beharangozó érkezett a koronghoz - a The Unforgotten Name című nótához forogtak a kamerák, íme az eredmény:

Az album számlistája:

01. ‘Wanderer’s Prayer’
02. ‘Gods Of Debauchery’
03. ‘The Cursed Muse’
04. ‘Ghost Of Yesterday’
05. ‘Lightbringer’ (feat. Casey Lee Williams)
06. ‘Echoes Of Eternity’
07. ‘Shadow On An Endless Sea’
08. ‘Dare To Live’
09. ‘In Sickness, In Health’
10. ‘This God Is Dead’ (feat. Roy Khan)
11. ‘Oceans Of Time’
12. ‘The Unforgotten Name’ (feat. Jon Pyres)
13. ‘Gods Amongst Men’
14. ‘Dreamchaser’
15. ‘Through Lifetimes’
16. ‘Fall With Me’

sevspircd621.jpeg

Floor Jansen - újabb cover videó: Kadawatha - Agape

floor_jansen_bp.jpg

Egész jól belejött Floor Jansen a coverek gyártásába, hallhattuk a Frozen betétdalát, a Heart Alone-ját, Lara Fabian Adagio-ját, karácsonykor az Ave Maria című klasszikust metálosította meg, majd az M83 Oblivion dalát is feldolgozta.

A Nightwish holland származású énekesnője nemrég fedte fel, miszerint szeptember 3-án színpadra áll, a fellépést pedig kamerák rögzítik, addig is újabb feldolgozással kedveskedik rajongóinak - a svéd Kadawatha Agape című szerzeményét énekelte fel, íme:

Jinjer: "A Wallflowers más, mint az eddigi lemezeink."

jinjer_featured_credittk.jpg

A mai nappal jelent meg a Jinjer új albuma, a Wallflowers. A zenekar elmondása szerint ez az eddigi legsötétebb, legvadabb kiadványuk, keménységben is lekörözve elődjeit. 

Több ízben elárulta az ukrán banda, hogy szülőhazájuk politikai helyzete, a háborúk ugyanúgy hatással voltak a dalszerzésere, mint Tatiana Shmayluk énekesnő személyes élményei. Előfordult, hogy Tatiana sírt a stúdióban, egy nemrégiben adott interjújában a frontasszony részletesen mesélt fiatalabb éveiről, családjáról is.

Most újabb gondolatokat osztott meg az énekesnő és a basszusgitáros Eugene Abdukhanov

Kiderült, hogy az egyre duzzadó rajongótábor mellett párhuzamosan tűnnek fel a gyűlölködő trollok is. Tatiana azonban nem sokat foglalkozik velük, mint ahogyan ezt most kifejtette: 

"Ha túléltem a háborús Ukrajnában az éveket, akkor túlélem a gyűlölködőket is. Ha a kelet-európai ismeretlenségből nemzetközi sztárrá váltam, akkor a szarháziak nem érdekelnek. Ha a fiatal nők világszerte példaképként tekintenek rám, a hatalom bohócai nem tudnak engem bohóccá tenni!"

- majd nevetve hozzáteszi:

"Ha meghalok, a túlvilágon seggbe rúgom őket!"

eudpm64xuami-om.jpg

Ha belegondolunk, a csapat joggal lehet büszke az eredményeire: a világ egy olyan háborúk sújtotta országából származnak, amelyet sokan "leírtak."

A világon lassan két éve jelen lévő koronavírus miatt turnézni ők sem nagyon tudtak, 2020 márciusában éppen Dél-Amerikát járták a 2019-es Macro lemezzel, amikor kitört a pandémia és félbe kellett szakítaniuk a koncertkörutat. 

"Ukrajnában sokkal rosszabb a vírushelyzet, mint az Egyesült Államokban" 

- mondja Eugene.

"Nagyon kevés embernek sikerült csak beoltatnia magát. Mi sorban állunk és várunk."

A zenekar éppen Mexikóban tartózkodott, amikor kitört a járvány, Eugene hazautazott meglátogatni várandós feleségét, Tatiana pedig Los Angelesben látogatta meg barátját, Alex Lopezt, aki a Suicide Silence dobosaként ismert, és akivel tavaly nyáron össze is házasodtak.

"Az Amazon rabja voltam. Minden nap rendeltem valamit! Megszereztem az első DSLR-fényképezőgépemet és még pár fotós cuccot. Alexszel vettünk egy hatalmas akváriumot - az akváriumok Rolls-Royce-ját. Aztán még egy akváriumot. És még egy akváriumot..."

A karanténnak azonban egyértelmű pozitív hozadéka, hogy a csapatnak volt ideje elkészíteni a Wallflowerst.

wallflowers-jinjer.jpg

"Egész pályafutásunk során először végre volt időnk dalokat írni, gyakorolni és nagyon felkészülten stúdióba menni."

- meséli Eugene a felvételek kapcsán.

"Ezúttal Vlad, a dobosunk írta az anyag nagy részét. Mielőtt belekezdett volna, a banda közösen úgy döntött, hogy el kell térnünk a legutóbbi, albumtól, a Macrótól. Tudtuk, hogy változtatnunk kell a hangzáson, mert nem akartuk, hogy az lemez ugyanúgy szóljon, mint az előző. Mindannyian valami újat akartunk, és volt egy nagyon világos elképzelésünk: hogy a basszus és a gitárok nagyon agresszívak, nagyon torzak legyenek. Vladnak, mint mindig, most is nagyon világos elképzelése volt arról, hogyan változtassuk meg a dobok hangzását és a dobszólókat. Ami a zenét illeti, soha nem próbálunk meg "elvárni" valamit az új lemezeinktől. Csak zenét írunk, és hagyjuk, hogy ez folyamatosan "áramoljon". Azt gondolom, ez soha nem fog változni nálunk."

A Jinjer rajongói tudják, hogy a szövegeket mindig Tatiana írja. Mint elmondta: először oroszul kezdett írni, majd angolra váltott. Így született meg a Vortex című szerzemény, amely elsőként jött ki az albumról.

"Ez a dal egy olyan emberről szól, aki nagyon sokat gondolkodik."

- magyarázza.

"Előfordult már veled, hogy egyszerűen nem tudsz elmenekülni a gondolataid elől? A fejed nehézzé válik, mint egy ólomgolyó. Mintha mindjárt felrobbanna. Ez depresszióhoz vezethet, nem tudsz megállni, és beleesel a gödörbe."

Bár a dalok alapvetően nyomasztóak, ahogyan Tatiana is elmondta, és ne is várjon senki, semmiféle vigasztaló szót a dalcsokortól, a frontasszony szerint mégis fellelhető benne a remény és a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a gondokkal.

"Sok új elem is van ezen az albumon. Azoknak, akik nem ismerik a zenénket, furcsa lehet hallgatni. De azt hiszem, a rajongóink felkészültek erre is. Megszokták, hogy olyasmit kapnak, amire nem számítanak."

- tette hozzá Eugene, majd ismét Tatianához vándorolt a szó:

"Amikor elkezdtem írni a szövegeket, 2021 januárjában, akkor tértem vissza Kijevbe. Alex meglátogatott, de eljött a napja annak, hogy hazarepüljön Los Angelesbe. Sok időt töltöttünk együtt, és most meg kellett tanulnom egyedül lenni. Nem akartam társaságba járni, elmenni otthonról. Csak körbe-körbe járkáltam a lakásomban..."

A második dal, a Mediator egy online személyiségteszt eredménye, amelyet Tatiana egy barátja javaslatára csinált meg. 

"Mindig készen állok egy kis pszichológiára és önelemzésre. Az eredmény, amit a teszt kitöltése után kaptam, a 'mediátor' volt, ami leginkább az érzékeny, együttérző emberek elnevezése volt a kiértékelésben. Úgy hiszem, ez alapvetően egy másik szó az 'introvertált' vagy a 'wallflower' szóra - minden mindennel összefügg. De maga a dal arról szól, amikor fiatalabb koromban idealista voltam. Tökéletesnek akartam látni a dolgokat, az embereket pedig jóságosnak. De a valóság kemény. Felnőtté válsz és rájössz, hogy még mindig sokat kell tanulnod - sok olyan leckét, amit az iskolában nem tanítanak meg neked. Az élet leckéit."

A harmadik klipes szám, a Wallflower Tatiana introvertált emberként megélt küzdelmeivel foglalkozik.

"Rengeteg olyan emberrel találkoztam, akiknek fogalmuk sincs, mi az az extrovertált vagy introvertált szó. Ebben a dalban ezt magyarázom el. Az introvertáltság gyakran gondot jelenthet az emberek számára, azt hiszik, hogy valami baj van velük."

- ecsetelte a dal üzenetét Tatiana, Eugene pedig hozzátette:

"A társadalom olykor visszautasító tud lenni az olyan emberekkel, mint amilyen Tatiana. A társadalom furcsának nézi azokat az embereket, akik maguknak valók. Azt gondolják, hogy valami baj van ezekkel az emberekkel, mert nem állnak be a sorba."

Tatiana eképpen mesélt erről:

"Ha türelmes vagy egy introvertált emberrel, akkor megtalálod a kincset benne. Egy életre szóló barátod lesz. Szerintem egy-két év kell ahhoz, hogy megismerj, és aztán haver... nem tudsz elhallgattatni!"

 

Klippremier: Jinjer - Wallflower

234585985_3954357328020852_3014167228470004396_n.jpg

Két nap múlva kerül boltokba a Jinjer vadonatúj albuma, a 11 dalt felvonultató Wallflowers. Mint az korábban kiderült, a zenekar alighanem eddigi legsötétebb kiadványát készítette el, és amely korongról az énekesnő Tatiana Shmayluk így nyilatkozott:

"Ha mentális támogatást remélsz majd a daloktól, akkor rossz hírem van. Ezt ugyanis nem fogod ettől a lemeztől megkapni, mert nagyon sötét és nyomasztó lesz. Egyetlen vigasztaló szót nem találsz rajta. Nyugtalan az egész album."

A csapat zenéjére mindig is nagy befolyással volt szülőhazájuk, Ukrajna politikai helyzete is, ám a friss lemezen ez minden eddiginél nagyobb szerepet kap - Tatiana egyébként nemrégiben nyomasztó emlékeit is felfedte egy interjúban, és akadt, hogy sírva fakadt a stúdióban.

Az albumról hallhattuk már a klipes formában is megjelent Vortex és Mediator című dalokat, a banda pedig ma új szerzeménnyel rukkolt elő, a Wallflowert tárják most a nagyérdemű elé, itt a hozzá készült videó:

Klippremier: Edge of Paradise - False Idols

200277563_343960757090970_7017605095873872380_n.jpg

Szeptember 17-ével jelenik meg a Los Angeles-i Edge of Paradise negyedik nagylemeze, a The Unknown. A 2011-ben alakult, Margarita Monet vezette hard rockban/heavy metalban nyomuló formáció eddig három albumot jelentetett meg: Mask (2011), Immortal Waltz (2015) és Universe (2019), de az énekesnőt hallhattuk más projektekben is, például a svéd producer, Magnus Karlsson által létrehozott Heart Healerben, ahol nem kisebb nevekkel énekel együtt, mint Anette Olzon, Ailyn vagy Noora Louhimo

A zenekar hamarosan érkező kiadványáról megmutatta a Digital Paradise, a My Method Your Madness és a The Unknown című szerzeményeket, most pedig itt az új nóta, a False Idols, íme:

 

Újabb dallal jelentkezett a Vanilla Ninja

238153637_379884463530841_4402043570690725202_n.jpg

Tavaly decemberben jelentette be az észt Vanilla Ninja, miszerint 14 év után visszatérésre készülnek egy új lemezzel, amely októberben jelenik meg "Encore" címmel. 

Triinu Kivilaan, Lenna Kuurmaa, Katrin Siska és Piret Järvis alkotta négyes két dalt már meg is mutatott a korongról, első körben a Gotta Get It Right jött ki, néhány hete a No Regrets, most pedig megérkezett az újabb dal, a The Reason Is You, íme:

Cristina Scabbia szerint a karantén inkább pusztító, mint pihentető

cristina-scabbia_1.jpg

Az olasz Lacuna Coil, sok előadóhoz, együtteshez hasonlóan 2022-re költöztette turnéját, noha enyhítéseket vezettek be a nyár elején sok országban.

Mint ismeretes, tavaly Európán belül elsőként Olaszországot érte el a koronavírus-járvány, a hatóságok pedig azonnali karantént rendeltek el, csak munkába járás, vásárlás vagy egyéb halaszthatatlan dolgok miatt hagyhatták el az emberek a lakásukat.

Cristina Scabbia, a milánói csapat frontasszonya rengetegszer osztott meg gondolatokat a témában. Kiderült, hogy az első karantént főleg főzéssel, videojátékozással és olvasással töltötte, ugyanakkor megtudhattuk: hiányzik a bandának az utazás, a koncertek, de mindenekelőtt a rajongókkal való energiacsere. Kiosztotta felelőtlenebb honfitársait, akik céltalanul bolyongtak a város utcáin, valamint megtudhattuk, hogy a második karantén alatt sikeresen formába hozta magát a 49 éves énekesnő, megosztva egyszerű, de hatásos edzéstippjeit követőivel.

Most újabb gondolatokkal jelentkezett be Instagramján:

"Csak egy teljesen véletlenszerű gondolat... Nem is olvasom vissza, amit most írok, így teljesen az lesz itt, ami most, ebben a pillanatban a fejemben van. Nagyon hiányoznak az élő bulik a Lacuna Coilnak, ugyanakkor jó itthon is lenni, feltöltődni, új dolgokat csinálni és kreatívnak lenni."

- kezdte sorait, majd így folytatta:

"Azonban a járvány miatt tartott szünet nem volt "feltöltődés" csak azért, mert otthon voltunk. Ehelyett pusztító volt sokunk számára, és időnként elveszettnek, kiégettnek, haszontalannak éreztük magunkat. Az úton töltött évek nagyon kifizetődőek voltak, de elidegenítettek még a saját lakásomtól is. Hát nem furcsa ez? Lemaradtam esküvőkről, temetésekről, születésekről és születésnapokról, épületeket húztak fel anélkül, hogy észrevettem volna, sok különleges eseményről lemaradtam, mégsem bánok semmit, mert szeretem azt, amit csinálok, a zenét, az éneklést, és a zenekart, amiben játszom."

1920px-20170706_ballenstedt_rockharz_lacuna_coil_0064_lacuna_coil.jpg

Az otthon töltött idő alatt azonban új dolgokat is felfedezett és kipróbált Cristina:

"Az elmúlt másfél évben úgy döntöttem, hogy kísérletezni fogok és megismerkedek más dolgokkal is, mint például a Twitch: ez lehetőséget adott arra, hogy jobban megismerjelek titeket, és mindannyiótoknak lehetőséget adott arra, hogy megismerjétek a személyiségem részeit. Szóval ne csodálkozzatok, ha videojátékokban elmerülve, szexi ruhában, Pikachu-s pizsamában és papucsban, smink nélkül, vagy magas sarkú cipőben focizni láttok. Az, hogy nem teszek ki zenével kapcsolatos képeket, videókat, nem azt jelenti, hogy ez már nem érdekel, hanem egyszerűen csak azt, hogy a tűz táplálásához sok üzemanyagra van szükséged. És a benzin számomra az élet, az élmények, az új impulzusok."

- utalt arra, hogy utazás, új emberek és kultúrák megismerése nélkül a dalszerzéshez szükséges ihlet is nehezen jön.

 

Véres videóval tért vissza a Halestorm

237023076_384403583049322_4189030799596048182_n.jpg

Vicious címmel, 2018 nyarán jelent meg a pennsylvaniai Halestorm legutóbbi lemeze, amely kiadvány igen szépen muzsikált a rajongók körében.

A Lzzy Hale vezette formáció azonban egy ideje dolgozik új albumán, amely előreláthatólag 2022-ben kerül boltokba. A napokban meg is jelent a beharangozó nóta, a Back From The Death, és a hozzá készült videoklip is, amely igencsak véresre sikeredett, már-már horrorisztikus hangulatú lett.

"A 'Back From The Dead' a túlélésről szól, noha nem fizikai értelemben, annak ellenére, hogy mindannyiunkat megérintett már a halál, különösen az utóbbi években. Ez a dal személyes és a mentális egészségről íródott. Egy olyan dalt akartam adni magamnak és a világnak, amit hangosan ordíthatunk, amikor a kapuk újra kinyílnak. A világ szélén álltam, teljesen elveszve a feledésben, és a két lehetőség közül ez volt a nehezebb, de nem hagytam, hogy a sötétség és a depresszió a fejemben idő előtt megássa a síromat. Nem ültem le hagyva, hogy magával ragadjon. Letöröltem a nevemet a sírkövemről, úgyhogy tartsátok meg az imáitokat, visszatértem! Remélem, hogy ez a dal, ahogyan neked adom, emlékeztet téged az erődre, és arra, hogy nem vagy egyedül!"

- magyarázta Lzzy, aki többször hangot adott annak, hogy fontos beszélni a mentális problémákról, illetve Jill Janus öngyilkossága után #RaiseYourHorns elnevezés alatt buzdította az embereket arra Instagramján, hogy merjék felvállalni, ha depressziótól, vagy más lelki betegségtől szenvednek.

Tarja: ismételt koncerthalasztások

tarja_11.jpg

Tavaly, október 23-án érkezett volna hazánkba Tarja Turunen, azonban a koronavírus-járvány elszabadulása miatt idén október 22-re csúsztatta a Barba Negrába ígért bulit.

Bár számos országban enyhítéseket vezettek be a nyár beköszöntével, még mindig nem jelenthető ki, hogy a világ sikeresen letudta a vírust, Tarja nehéz szívvel, de ismét elhalasztotta a turnét - alább láthatók az új dátumok, a budapesti koncert 2022. október 21-re lett ütemezve.

Mindazonáltal a finn szépség nem lógatja a lábát: nemrégiben derült ki ugyanis, hogy könyvet ír Singing In My Blood címmel, amely kiadvány végigvezeti az olvasót az énekesnő gyerekkorától egészen napjainkig - természetesen rengeteg titkot felfedve és sok-sok fotóval illusztrálva.

Tarja 2019-ben kiadott albumát, az In The Raw-t népszerűsítette éppen, amikor a pandémia miatt ő is visszavonulót fújt. 2020 májusában Extra Raw címmel különleges lemezt dobott piacra, amely hét dalt tartalmazott a stúdióalbumról, különleges verzióban.

 

süti beállítások módosítása