Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Nightwish: több, mint 150 ezren látták a virtuális koncerteket

2021. május 30. - Jurancsik Eszter

192466635_330295565125067_933683307945814457_n.jpg

Május 28-ával és 29-ével két virtuális koncertet is láthattak a finn-holland-angol Nightwish rajongói, amelynek a csapat a An Evening With Nightwish In A Virtual World elnevezést adta. Eredetileg március 12-re és 13-ra tervezték a koncerteket, ám január közepén a bandát csaknem 20 éve erősítő Marko Hietala basszer-énekes úgy döntött: kiszáll az együttesből. Döntésében a zeneipar kapzsisága éppúgy szerepet játszott, mint a zenész krónikussá vált depressziója.

Tuomas Holopainen alapító-dalszerző nemrég elárulta: Marko távozásakor kétségessé vált a zenekar jövője, hiszen a zenész nemcsak a gitárt pengette, de énekelt is a formációban - 2002-ben, a Century Child albumon hallhattuk őt először, akkor még Tarja Turunen mellett énekesként.

Azonban az együttes tagjai végül ügy döntöttek, folytatják egy másik basszusgitárossal, akinek személyére tegnapelőtt derült fény: Jukka Koskinen olyan csapatokban tépte a húrokat már, mint az Amberian Dawn, Kai Hahto doboshoz hasonlóan pedig ő is a Wintersun tagja. 

A Nightwish két virtuális koncertje tehát levetítésre került, a repertoárban pedig főleg a Human :II: Nature című, tavaly megjelent albumának dalai kaptak helyet. A zenekar különleges show-jait közel 150 ezer ember látta, a világ 108 országából - szép summát szedtek így össze Floor Jansenék, hiszen körülbelül egymillió euró bevételt hozott a két buli. 

Remélhetőleg később azok a fanok is visszanézhetik majd a koncerteket, akik valamilyen oknál fogja lemaradtak azokról.

Jukka Koskinen a Nightwish új basszusgitárosa

 

32472nigg674734592_n.jpg

Január 12-ével jelentette be Marco Hietala, miszerint elhagyja a Nightwish fedélzetét. A basszer indoklásában a zeneipar kapzsisága és krónikus depressziója szerepelt, Tuomas Holopainen, a csapat alapítója pedig nemrég megosztotta a nagyérdeművel: igencsak rezgett a léc, úgy érezte, a zenekarnak ezennel befellegzett.

Ám győzött a józan ész, a banda úgy döntött, új zenészt keres Marco helyére, aki csaknem 20 évig volt a formáció tagja - ő váltotta a 2001 folyamán kilépett Sami Vänskä-t, 2002-ben, a Century Child albumon hallhattuk először játszani és énekelni az akkori frontasszony, Tarja Turunen oldalán, érkezésével ugyanis a duettek is megjelentek a csapat életében. A Nightwish Human :II: Nature címre keresztelt, legutóbbi lemeze tavaly áprilisban jelent meg, amely a második kiadvány a holland énekesnővel, Floor Jansennel, és az utolsó Marcóval. 

A zenekar elhintette: az első  virtuális koncerten, azaz ma derül fény az új zenésztárs személyére, aki nem más, mint Jukka Koskinen. A basszusgitáros eddig olyan bandákban játszott, mint az Amberian Dawn vagy a Wintersun

dsc_0393.png

Nem is érhetett volna nagyobb megtiszteltetés, minthogy a Nightwish-gépezet részese lehettem, és hogy a Human :II: Nature című lemez különleges élő pillanatait immár én is megoszthatom.

- lelkendezett az újdonsült tag, aki a jövőre csúsztatott világkörüli turnén is erősíti a bandát.

193495008_329775698510387_122224397759000007_n.jpg

 Íme, a Nightwish jelenlegi felállása: Jukka Koskinen, Kai Hahto, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Troy Donockley és Emppu Vuorinen

 

Szülésznőnek készül Anette Olzon

A Nightwish élén ismertté vált Anette Olzon igazán nem panaszkodhat unalomra: készíti új szólóalbumát, emellett ott van másik két zenekara, a Jani Liimatainennel 2016-ban életre hívott The Dark Element, valamint az Allen/Olzon, amely projektet Russell Allennel viszi. Nemrégiben hallhattuk Magnus Karlsson új csapatában, a csak női hangokból álló Heart Healerben is énekelni.

anette_5.jpg

A svéd énekesnő első albumát 2014-ben adta ki Shine címmel, amelynek gyenge eredményei után úgy döntött, visszavonul a zenéléstől. Elkezdett egy nővérképző iskolát és sikeresen el is helyezkedett újdonsült szakmájában, egy helsingborgi kórházban segíti a betegeket a gyógyulás útján. Ezt követően jött a The Dark Element ötlete, amely csapat 2017-ben kiadott első lemezének sikere visszaadta Nettie önbizalmát, a zenélés örömét.

Most újabb nagyszerű hírrel jelentkezett: augusztustól szülésznői tanulmányokba kezd - ezzel egy régóta dédelgetett álma válik majd valóra. 

Hivatalos blogján így mesélt döntéséről:

Amikor ápolói tanulmányaimat elkezdtem, már akkor álmom és célom volt, hogy egyszer szülésznő lehessek. Már az iskola alatt volt munkám az szülészeten, és a szülőszobában voltam mindazokkal a csodálatos kolléganőkkel, akik készségekkel és tudással figyelték a kismamákat, és rengeteg babát segítettek a világra. Szerettem ott dolgozni, de azt is éreztem, hogy szülésznőként igen nagy a felelősséged, és néha belegondoltam: vajon én is tudom-e kezelni ezt a nagy felelősséget, ha szülésznő leszek?

Az énekesnő végül sikerrel felvételizett a lundi egyetemre, amely nem messze található otthonától, Helsingborgtól, a dél-svédországi Skåne megyében.

nevtelen_10.jpg

Két nappal ezelőtt jött az e-mail, amelyben azt írták, hogy felvettek, és augusztus elején kezdődik a képzés. Mivel korábban már felhasználtam, nincs több kreditem a tanulmányaimhoz, illetve lassan 50 éves leszek, az egyetlen reményem az volt, hogy megkapom a fizetésem az tanulmányok idejére, amely 1,5 évig tart, majd egy szemesztert fizetek a saját, megtakarított pénzemből. Beszéltem a kedves főnökömmel, aki nem sokkal később felhívott, és elmondta, hogy igen, kapok fizetést a tanulmányaim ideje alatt is. Majdnem sírtam, és nagyon hálásnak érzem magam!

Anette három fiúgyermek édesanyja, Seth 20, Nemo 11, Mio pedig 8 éves. Korábban azt is elárulta: férjével, a Pain-gitáros Johan Husgafvellel szerettek volna egy negyedik babát is, és bár könnyen áldott állapotba került, terhessége első heteiben elveszítette magzatát - ám új hivatása által remélhetőleg újra átélheti a babázás örömeit.

 

Tuomas Holopainen: "Biztos voltam abban, hogy a Nightwish-nak itt a vége..."

84172725_195255084995484_7823481142404710400_n_2.jpg

Sokkolta a finn-holland-angol tagokat számláló Nightwish népes rajongótáborát a tény, miszerint Marco Hietala elhagyja a zenekart. A hírt január 12-én jelentette be a zenész, aki 2002-ben került a csapatba, a 2001-ben távozó Sami Vänskä helyére. A 2002-es Century Child albumon már az ő játékát hallhatjuk, illetve üde színfoltot hozott a banda életébe: a duetteket, gondoljunk csak például a The Phantom Of The Operára, amely a mai napig a fanok nagy kedvence a korongról.

Március 12-re és 13-ra stream-koncertet tervezett a banda, ám Marco távozása borította a menetrendet, így a bulik május 28-án, pénteken és 29-én, szombaton lesznek megtartva. A finnországi próbák alatt is adódtak gondok, hiszen mint korábban megírtuk, Floor Jansen énekesnőt erős gyomorfájás miatt kellett kivizsgálni, majd a diagnózis felállítását követően epekővel megoperálni.

Tuomas, az együttes alapítója a következőket mesélte a stream-bulikról:

Felcsendülnek majd dalok a legutóbbi lemezünkről, amelyek világpremiernek számítanak, hiszen még sosem játszottuk őket élőben a turnék elmaradása miatt. De persze az összes többi lemezünkről lesznek számok, 'best of' vagy 'greatest hits' jelleggel, nevezd úgy, ahogy akarod. Sosem rajongtam az ötletért, hogy egy adott albumot az elejétől a végéig eljátsszunk; egy ilyen előadásban számomra nincs meg a kellő drámaiság. És természetesen, mivel Marco elhagyta az együttest, van néhány olyan dalunk is, amit el akartunk játszani, így viszont nem tudjuk. The Islander, While Your Lips Are Still Red és az Endlessness az új lemezről. Alkalmazkodnunk kell ehhez a helyzethez...

- kezdte sorait a zenész. De milyen érzés lesz Marco nélkül show-t csinálni?

Marco 20 éven át bandatag volt, szóval nagyon érdekes lesz. Amikor bejelentette a dolgot - ez tavaly decemberben történt, amikor küldött nekünk egy körlevelet - ,őszintén szólva, néhány napig teljesen magam alatt voltam. Szinte biztos voltam abban, hogy itt ért véget a zenekar története. Emlékszem, felhívtam Emppu-t és megkérdeztem: 'Szerinted be kellene fejeznünk? Ez már így túl sok... mindig történik  valami'. Ő azt felelte: 'Igen, tegyük ezt, nincs már jövőnk'.

e2a43cbfe6cb36c0dfeb0cb83a2c2386_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

De végül pár nap múlva volt egy rövid meeting az egész csapattal és a menedzsmenttel, és az lett a végső következtetés, hogy a zenénk továbbra is adott, megvannak a szerzeményeink és ez a legrelevánsabb része a dolognak. Dalokat akarok írni, a zenekar pedig szeretné azokat eljátszani... Még annyi mindent mutathatunk meg a világnak, hogy adnunk kell egy esélyt magunknak. A másik érv pedig az volt, hogy 24 év eltelt a Nightwish első albuma óta, és ez egy óriási utazás volt. Nem így kéne befejezni.

Azt pedig már tudni lehet, hogy az új zenésztárs személyére az első buli alkalmával derül fény.

Eddigi legkeményebb lemezét készítette el a Jinjer

80997996_2918774911480696_8804251097838387200_n.jpg

Még tavaly hintette el az ukrán Jinjer, miszerint megkezték negyedik albumuk felvételeit. Tatiana Shmaylyuk és a srácok utolsó kiadványa a 2019 októberében megjelent Macro volt, amellyel sikeres turnét kezdtek meg. Eljutottak Ausztráliába is, a Melbourne-i koncert pedig rögzítésre került, és Alive In Melbourne címmel került a boltok polcaira tavaly novemberben.

A csapat éppen Dél-Amerikát járta a Macróval, amikor kitört a koronavírus-járvány, így fájó szívvel, de meg kellett szakítaniuk a fellépéssorozatot. Eredetileg 2020 decemberében tértek volna vissza a latin fanokhoz, ám a pandémia nem csillapodott, így bizonytalan időre elhalasztották a maradék bulikat. Azonban a zenekar nem unatkozott a lezárások alatt sem, írták a dalokat és stúdióztak. 

Nemrégiben Tatiana és a basszusgitáros Eugene Abdukhanov elárulták: az új album sokkal keményebb és határozottabb lesz, mint a Macro. 

"Egyfajta agresszívabb játék jellemzi majd az új albumot. Teljesen más lesz, mint a Macro."

- kezdte Abdukhanov, Tatiana pedig hozzátette: nehezebben lehet majd "megemészteni", mint elődjét.

Az interjúból az is kiderült: március 16-án vonultak stúdióba, a lemez pedig -ahogyan nemrég a formáció Facebookos oldalán is közzétette- teljesen elkészült, azaz alig két hónapot vett igénybe a munka. A lemezre eredetileg nyolc számot terveztek, de több lett belőle, noha a folyamat igencsak igénybe vette a csapattagok idegeit, erről Tatiana így mesélt:

"Agyaltam a borítón, a szövegeken, és ez teljesen kibaszta az agyamat. Egyszer, egy ilyen alkalommal sírva fakadtam és azt mondtam: "Hagyd abba! Nem vagy egy kibaszott Nagy Sándor, nem tudsz minden feladatot egyszerre ellátni." 

109739264_2736345353307716_8325493530322994064_n.jpg

Tehát a korong kemény lesz, de mit lehet még tudni róla?

Tatiana:

Határozottan más, mint amilyeneket eddig felvettünk. Nagyon személyes lesz - nem politikáról vagy társadalmi problémákról szól majd.

Tatiana évek óta elfojtott dolgait is megírta az új szerzeményekben.

Ha mentális támogatást remélsz majd a daloktól, akkor rossz hírem van. Ezt ugyanis nem fogod ettől a lemeztől megkapni, mert nagyon sötét és nyomasztó lesz. Egyetlen vigasztaló szót nem találsz rajta. Nyugtalan az egész album. Volt olyan nap is, hogy miközben a többiek iszogattak a stúdió konyhájában, addig én a fülkémben sírtam.

Akadtak azért vicces pillanatok is, például amikor a producer Max Morton macskáját bevitte a stúdióba. A kis állat leheveredett egy székre, és egyáltalán nem zavarta a hangzavar. Eugene így összegezte a tervek szerint még idén boltokba kerülő újdonságot:

"Ez az album nagy előrelépés lesz számunkra. A rajongók jobb, ha felkészülnek arra, hogy olyasmit kapnak, ami esetleg nem tetszik nekik..."

A Smackbound énekesnőjével ad ki közös lemezt Noora Louhimo - itt az első dal!

nh.jpg

Noora Louhimót elsősorban a Battle Beast éléről ismerhetjük, amely zenekarnak 2012 óta ő a frontasszonya. A finn banda dolgozik új nagylemezén - utolsó kiadványuk a 2019-es No More Hollywood Endings volt.

Noora azonban nem unatkozik: hallhattuk első szólódalát, tavaly pedig a svéd Magnus Karlsson által megálmodott Heart Healer formáció első albumán (The Metal Opera, kritika ITT) szerepelt olyan nevek mellett, mint Adrienne Cowan (Seven Spires), Anette Olzon (The Dark Element, Allen/Olzon), Margarita Monet (Edge of Paradise) vagy éppen Ailyn (ex-Sirenia, Trail of Tears). 

Most újabb projektben villantja meg tehetségét Noora, a hazai pályáról származó Smackbound énekesnőjével, Netta Laurenne-nel ad ki közös lemezt a Frontiers kiadó gondozásában The Reckoning címmel, amelyen a klasszikus heavy metal és a hard rock elemei ötvöződnek majd.

Íme, a dalok listája:

1. Time To Kill The Light

2. The Reckoning

3. Tongue Of Dirt

4. Striking Like a Thunder

5. Bitch Fire

6. Hurricane Love

7. To The Wall

8. Viper's Kiss

9. Walk Through Fire

10. Dancers Of Truth

A borító:

 

nnn_3.jpg

És az első dal, a Bitch Fire!

Klippremier: Garbage - Wolves

garbage_tour_2019_2000.jpg

 

Június 11-ével érkezik a skót/amerikai Garbage hetedik stúdióalbuma, a No Gods No Masters, amelynek születéséről az énekesnő Shirley Manson így mesélt:

Ez lesz a hetedik lemezünk, amelynek kifejező számmisztikája befolyásolta tartalmának DNS-ét: a hét erényt, a hét bánatot és a hét halálos bűnt. Ez volt a módszerünk arra, hogy megértsük, a világ egy kibaszott kemény dió, és milyen elképesztő káoszba kerültünk. Ez az a lemez, amelyet úgy éreztünk, hogy most volt muszáj megcsinálnunk.

Elsőként a The Men Who Rule The World című nóta jött ki videóként is az albumról, majd a címadó dal, most pedig újabb szerzeménnyel rukkolt elő a zenekar, íme a Wolves:

 

PelleK új dalában vendégénekel Charlotte Wessels

cw_2.jpg

Február 15-én jelentette be Martijn Westerholt, miszerint a jövőben a Delaint saját projektjeként viszi tovább, a többi zenész - Charlotte Wessels, Otto Schimmelpenninck van der Oije és Timo Somers - elhagyták a formációt. A holland zenekar legutóbbi, egyben ezzel a felállással utolsó albuma 2020 februárjában jelent meg, Apocalypse&Chill címmel, amely kedvező kritikákat kapott, ám a koronavírus-járvány miatt nem turnézhattak vele. 

A sokkoló bejelentést követően az énekesnő Charlotte elmondta: nem adja fel a zenélést, főként Patreon-oldala lesz a platform, ahol zenével kapcsolatos dolgokat oszt meg. Nemrégiben első szólódalával, a Victorral örvendeztette meg rajongóit, amely szerzemény ihletője nem más, mint a francia drámaíró Victor Hugo, néhány napja pedig felkerült egy videó a Youtube-ra, amelyben a főleg coverekkel ismertté vált norvég énekes Per Fredrik Åsly-vel, ismertebb nevén PelleK-kel énekel együtt - a nóta címe Into Fury, íme:

 

Újra kiadta a The Silent Force koncert DVD-jét a Within Temptation

2004. november 11-én jelent meg a holland Within Temptation The Silent Force címet viselő nagylemeze, amely a banda sorban harmadik stúdióalbuma volt. 2005. november 18-án, Amszterdamban adott nagyszabású koncertet az együttes, amelyen a kiadvány dalai is elhangzottak, a bulit pedig kamerák rögzítették. Az anyag The Silent Force Tour elnevezés alatt, 2007 nyarán került boltokba, nem sokra rá elérve a holland listák 2. helyét. A DVD-n láthatók még dalok egy finnországi és belga fellépésről is.

within_temptation-the_silent_force_tour.jpg

A The Silent Force megjelenésének 17. évfordulója alkalmából a zenekar úgy döntött, újra kiadja a koncertfelvételt. A dolog érdekessége, hogy nem fizikai formátumban elérhető az anyag, hanem a Vimeo videómegosztón lehet megvásárolni vagy kikölcsönözni, továbbá menő pólókat is rendelhetünk a csapat webshopjából, amelyen a DVD borítója és a turnédátumok láthatók.

within-temptation3-2015.jpg

A Within Temptation 2004-ben

Sok rajongó e korong által ismerte meg a zenekart, ami nem csoda, hiszen igen szép sikereket ért el és Sharon den Adelék koncertjein a mai napig felcsendülnek róla nóták, 2016-ban pedig a Metal Hammer magazin be is választotta a lemezt a 21. század 100 legjobbja közé. Érdekességként megemlíthető, hogy az énekesnő Sharon a turné alatt éppen első gyermekét, Eva Lunát várta, valamint a Stand My Ground, a Memories és az Angels videoklipjei is megtalálhatók a DVD-n. 

A DVD tracklistje:

Az amszterdami koncert:

1. Deciver of Fools

2. Stand My Ground

3. Jillian (I'd Give My Heart)

4. It's the Fear

5. Forsaken

6. Angels

7. Towards the End

8. Memories

9. Pale

10. Intro

11. See Who I Am

12. Aquarius

13. Jane Doe

14. Caged

15. Mother Earth

16. Candles

17. The Other Half (Of Me)

18. Ice Queen

A finnországi koncert dalai:

1. Memories

2. Angels

3. Stand My Ground

A belga koncert dalai:

1. Ice Queen

2. See Who I Am

3. Stand My Ground

 

Klippremier: Lacuna Coil - Apocalypse

ee59f1c3-lacuna-coil.jpg

Június 25-én válik elérhetővé a milánói Lacuna Coil Live From The Apocalypse címet viselő koncertalbuma. A kiadvány azért különleges, mert tavaly szeptemberben egy üres klubban vették fel - Cristina Scabbiáék 2020 tavaszán még reménykedtek abban, hogy ősszel már turnézhatnak, ám a COVID-19-járvány keresztülhúzta a zenekar számításait is.

Nemrégiben adta hírül a csapat, hogy a koncert anyaga rögzítésre került, CD/DVD formájában is kezükbe vehetik a fanok. Elsőként a Bad Things című nótát hallhattuk a korongról, most pedig itt az újabb kedvcsináló, az Apocalypse, amely a banda legutóbbi, 2019-ben megjelent nagylemezén, a Black Animán kapott helyet, íme:

süti beállítások módosítása