Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Anneke van Giersbergen - albumpremier és új videó

2021. február 27. - Jurancsik Eszter

142956968_250098576485910_7133878323737280151_o.jpg

Tegnap került boltokba a holland tehetség új lemeze, a The Darkest Skies Are The Brightest. A My Promise, a Hurricane és az Agape című nóták képében betekintést nyerhettünk a dalcsokorba, amelyek mindegyikét az énekesnő egy komoly magánéleti válsága ihlette - 2018 folyamán ugyanis Anneke akkor 15 éve tartó házassága ugyanis viharos időszakon ment keresztül.

Ezt dolgozta fel tehát az új albumon, amelyről újabb klipes dal látott napvilágot tegnap, az I Saw A Car:

 

 

Frozen Crown - klippremier: Far Beyond

151998187_273745154109379_8942136931946617375_o_1.jpg

Bár három alapító tag is távozott a Frozen Crown köreiből január végén - Thalia Bellazecca gitáros, Alberto Mezzanotte dobos és Filippo Zavattari basszusgitáros - a csapatot alapító Giada Etro - Federico Mondelli házaspár nem búsult, hamarosan megtalálták a távozó zenészek utódjait.

Azt már tavaly tudni lehetett, hogy a formáció új, sorban harmadik nagylemezén dolgozik, amelyről nemrégiben rántották le a leplet az olasz power metalosok: Winterbane címmel, április 23-án kerül majd boltokba az újdonság, amelyről most megérkezett az első klipes nóta is, a Far Beyond - e videóban már a három új tag is látható, íme:

 

Epica - klippremier: The Skeleton Key

epica-2.png

A mai nappal jelent meg az Epica új, Omega címre keresztelt stúdióalbuma, amelyről itt olvashattok kritikát.

A lemezről már hallhattuk-láthattuk az Abyss of Time - Countdown to Singularity, a Freedom - The Wolves Within, a Rivers és az Omegacoustic című szerzeményeket, most pedig megérkezett Simone Simonsék új kisfilmje, amely a The Skeleton Key-hez készült, íme:

Albumpremier+lemezismertető: Epica - Omega

bp5fdve-m.jpg

2016-ban jelent meg a holland Epica utolsó nagylemeze, a The Holographic Principle (kritika itt). Ez az album volt számomra a banda addigi legütősebb kiadványa, amely tematikájául a digitális világot választotta. Amikor már sokadszorra pörgettem végig a korongot, magamban feltettem a kérdést: lehet ezt még fokozni? 

Ma került boltokba a zenekar Ωmega címre keresztelt új lemeze, amelynek kiadását eredetileg tavaly őszre tervezte a csapat, ám a világon tomboló koronavírus-járvány kirobbanása megnehezítette a dolgokat, különösen ami az éneksávok rögzítését illeti.

Na de nézzük a számokat!

Az együttes két központi figurája az énekesnő Simone Simons és a gitáros/hörgős Mark Jansen. A vörös hajú frontasszony egy interjúban elmondta: szerettek volna kicsit visszatérni a kezdeti hangzáshoz. Mivel a banda első, 2003-as The Phantom Agony című első lemeze óta igencsak nagy utat járt be, albumról albumra hatalmas szinteket ugorva meg, kíváncsian vártam a kiadványt.

Négy számot hallhattunk a korongról megjelenése előtt, az Abyss of Time - Countdown to Singularity, a Freedom - The Wolves Within, a Rivers és az Omegacoustic című szerzemények képében ízelítőt kaphattunk a korongból. Az Abyss of Time és a Freedom dübörgése után a Rivers líraisága, gyengédsége repít el minket egy álomszerű világba. Utóbbi dal az életről szól és arról, hogy meg kell tudni küzdeni a nehézségekkel, a Freedom pedig a két farkas harcáról - egy cseroki indián történetén alapul.

Korábban Mark elárulta: a 2014-es, The Quantum Enigma spirituális-filozofikus témái köszönnek vissza az újdonságon, és ez abszolút érezhető a dalokban: a Gaia, amely nagyon Epicásan, latin sorokkal indít, a Földanyáról szól, a Seal of Solomon Salamon pecsétjéről, ami nem más, mint a hatágú csillag, amit szoktak még Dávid-csillagként, zsidó csillagként is emlegetni (az igazság azonban az, hogy ez a szimbólum eredetileg Vishnu indiai isten csillaga, csak ellopták...). 

Csupa keleties dallammal operál a lemez, a Code Of Life-ot is közel-keleti dallamok és egy arab mondat vezeti fel, és a Myrath tunéziai származású énekese,  Zaher Zorgati is vendégszerepel benne. Igen kellemes hangulatú tétel, ahogyan a csaknem 14 percre nyúló Kingdom of Heaven, part III - The Antediluvian Universe is. Tudtam, hogy lesz egy 10 percnél hosszabb dal is a lemezen, ahogyan azt a bandától megszoktuk, és meg kell mondjam, véleményem szerint ezek a rétestészta-hosszúságú szerzemények adják a banda albumainak egyik alappillérét. Mark Jansen valahogy mindig eltalálja őket. 

epica.jpg

A Synergize - Manic Manifest szinte berobban az ember arcába és le is tépi azt, hasonlóképpen tesz a Twilight Reverie – The Hypnagogic State is, amelyben egyébként Vicky Psarakis, a kanadai The Agonist énekesnője is hallható. A lemezt az Omega – Sovereign of the Sun Spheres zárja, amely egy szintén fülbemászó és remekül összerakott nóta. 

Azt gondoltam a 2016-os The Holographic Principle után, hogy ennél nagyobb csúcsokat az Epica már képtelen elérni. Tévedtem. Az Omega egy monumentális, álomszerű, ám mégis nagyon erős album. Matekmetál, de mégis (jó értelemben vett)kiszámíthatatlanság, az egzotikus hangzás és a zúzás keverése pedig ezúttal is remek elegyet alkot. A The Holographic Principle jó pár dalában is megtaláltuk ezt a keleties-arabos hangzást, de itt ez jóval nagyobb szerepet kap, de mégsem válik unalmassá, sőt! Simone hangja ismét csodásan cseng, de a banda többi tagja is kitesz magáért. Az év egyik legjobban várt lemezéről beszélek, és nem csalódtam.

omega.jpg

10/10

Megjelenés: 2021. február 26. 

Kiadó: Nuclear Blast

Tracklist:

1. Alpha - Anteludium - 1:38
2. Abyss of Time - Countdown to Singularity - 5:20
3. The Skeleton Key - 5:06
4. Seal of Solomon - 5:28
5. Gaia - 4:46
6. Code of Life - 5:58
7. Freedom - The Wolves Within - 5:37
8. Kingdom of Heaven Prt. 3 - The Antediluvian Universe - 13:24
9. Rivers - 4:48
10. Synergize - Manic Manifest - 6:36
11. Twilight Reverie - The Hypnagogic State - 4:29
12. Omega - Sovereign of the Sun Spheres - 7:06

Zenészek:

Simone Simons - ének

Mark Jansen - gitár, hörgés

Rob van der Loo - basszusgitár

Coen Janssen - billentyűk

Isaac Delahaye - gitár

Ariën van Weesenbeek - dobok

 

 

Halestorm - klippremier: Long Live Rock

lzzyhale4_byjeremyryan.jpg

pennsylvaniai Halestorm utolsó nagylemeze 2018 nyarán jelent meg, Vicious címmel, amely kiadvánnyal a csapat körbeturnézta a világot. Tavaly hintette el az énekesnő Lzzy Hale, hogy két új középlemezt és egy új albumot is ki szeretnének adni, ám ezekről egyelőre nincs infó. Mindazonáltal a karizmatikus frontasszony nem tétlenkedik, hiszen hallhattuk például az Evanescence Use My Voice című dalában tavaly nyáron - a bandát vezető Amy Lee-vel egyébként régóta jó barátságot ápol.

Amíg az új album elkészül, itt egy kis csemege a zenekar fanjai számára: Lzzy-ék az 1974-es The Who-klasszikus Long Live Rock című szerzeményt dolgozták fel, hozzá videó is látható, íme:

 

Lovebites: klippremier - Glory To The World

mkawyt47jdmujqc9xobjmb.jpg

Asami, Miho, Midori, Haruna és Miyako tavaly januárban jelentette meg Electric Pentagram című albumát, amely a formáció harmadik nagylemezeként szép sikereket ért el. A heavy/power metálban nyomuló japán csajok decemberben jelentették be: tavasszal új EP-t dobnak piacra, Glory, Glory To The World címmel.

A tracklist:

1. Glory To The World
2. No Time To Hesitate
3. Paranoia
4. Dystopia Symphony
"A négyszámos EP a koronavírus-járvány sötétségében került rögzítésre. Ez a négy dal kizárólag ezen az EP-n lesz hallható, nem fognak szerepelni a következő nagylemezen és nem fogjuk őket újra felvenni, mint pl. a 2018-as Battle Against Damnation-t!"
A középlemezről pedig ma megérkezett az első klipes nóta, a Glory To The World, íme:

 

Újabb klippel rukkolt elő a Dalriada

107749864_278840763548697_1711493693032078005_n.jpg

Március 19-ével jelenik meg a Dalriada új nagylemeze, amely az Őszelő címet viseli majd, és amelyről végre elérhetővé vált a Betyár-altató című szerzemény videoklipje.

A Binder Laura vezette zenekar a következőket írja hivatalos Facebook-oldalán: 

“Fivéreink és Nővéreink! Elérkezett az idő, hogy nyilvánosságra hozzuk pályafutásunk legrendhagyóbb körülmények között készült és megjelenő lemezének első igazi zenekaros klipjét, a Betyár-altatót. A videó a Mihaszna Film és a Dalriada közös szerelemgyermeke. Reméljük pontosan annyira fog tetszeni Neked, mint amennyire mi szeretjük! Az ismert helyzet miatt még az eddigieknél is nagyobb szükségünk van Rád. Ha tetszik a klip, segíts, hogy másokhoz is eljuthassunk vele, hadd gyarapodjon közösségünk! Ne feledd: ha segíteni akarsz, egy megosztással megteheted - és persze minden véleményt köszönettel fogadunk, ne fogd vissza magad! Az Őszelő lemez előrendelése jövő hét elején indul.”
A kisfilmet egyébként tavaly nyáron forgatta a csapat, a készülő albumról pedig decemberben hallható volt az Őszi ének című dal is.
Íme, a Betyár-altató kisfilmje:

Klippremier: Heart Healer - This Is Not The End

Tavaly jelentette be a svéd Magnus Karlsson zenész-producer, miszerint három igen tehetséges hölggyel karöltve létrehozta a Heart Healer projektet, amelynek The Metal Opera címre keresztelt első albuma március 26-ával jelenik majd meg.

A projekt kapcsán Karlsson elárulta: sok nagyszerű zenésszel dolgozott már együtt, de főleg férfiakkal, most kimondottan egy olyan albumot akart, amelyen női hangok hallhatóak.

fotojet_2_6.jpg

A lemezen hallhatjuk a szintén svéd Anette Olzont (ex-Nightwish, The Dark Element, Allen/Olzon), a spanyol Ailynt (ex-Sirenia, Her Chariot Awaits, Trail Of Tears) és a finn Noora Louhimót (Battle Beast), azonban a történet főszereplője az amerikai Seven Spires énekesnője, Adrienne Cowan, aki a gyógyítót alakítja.

Az első videoklip, amelyben Noora énekel, Into The Unknown címmel jelent meg a közelmúltban, ma pedig megérkezett az újabb kisfilm, a This Is Not The End, amelyben a felsorolt hölgyek mellett az Edge Of Paradise-énekesnő, Margarita Monet is hallható, íme:

Frozen Crown: megvannak az új tagok!

Január végén jelentette be az olasz power metalos Frozen Crown, miszerint három alapító tag - Alberto Mezzanotte dobos, Filippo Zavattari basszer és Thalía Bellazecca gitáros - elhagyják a fedélzetet, hogy a zavaros 2020-as év után inkább saját projektjeikre koncentrálhassanak.

A csapatot alapító Giada Etro - Federico Mondelli házaspár azonban nem búsult: tegnap jelentették be, hogy harmadik albumuk Winterbane címmel, április 23-án boltokba kerül, ma pedig végre felfedték az új tagokat is: Fabiola “Sheena” Bellomo érkezett a gitárosi posztra, Francesco Zof lett az új basszusgitáros, Niso Tomasini pedig beül a dobok mögé.

A vérfrissítésen átesett együttes tehát készen áll a munkára, a koronavírus-járvány lecsengésével pedig a koncertezésre. 

151998187_273745154109379_8942136931946617375_o_1.jpg

Fabiola “Sheena” Bellomo, Federico Mondelli, Giada "Jade" Etro, Niso Tomasini és Francesco Zof alkotja a Frozen Crown-t

Tavasszal érkezik a Frozen Crown új albuma!

Január végén sokként érte a milánói power metálos Frozen Crown rajongóit, miszerint három alapító tag, a gitáros Thalía Bellazecca, a dobos Alberto Mezzanotte és a basszer Filippo Zavattari elhagyták a csapatot.

Indokként az szerepelt a banda közleményében, hogy a 2020-as év számukra is komoly változásokat hozott, és a három távozó zenész saját projektjére fókuszál inkább a jövőben.

Azonban a zenekart alapító Giada "Jade" Etro-Federico Mondelli házaspár nem hagyja veszni az elmúlt 4 év munkáját, folytatják a zenélést és ígéretük szerint az új tagok személyére is hamarosan fény derül majd.

5c4a1387-frozen-crown-to-release-crowned-in-frost-album-in-march-image.jpg

Az újonnan érkezett tagok még ugyan nem kerültek bemutatásra, de Giada és Federico néhány napja jelentették be a csapat hivatalos Facebook-oldalán, miszerint tavasszal új albummal jelentkeznek - egészen pontosan április 23-án, Winterbane címmel jelenik meg az együttes harmadik stúdiólemeze, amelynek borítóját és számlistáját is felfedte a két alapító tag:

Tracklist:

01. Embrace The Night
02. Towards The Sun
03. Far Beyond
04. The Lone Stranger
05. Crown Eternal
06. The Water Dancer
07. Angels In Disguise (feat Federica Lanna)
08. Night Crawler (Judas Priest cover)
09. Tales Of The Forest
10. Blood On The Snow
És a borító:
150182280_270202077797020_6934273315606588759_o.jpg
Ahogyan az látható, helyet kapott a lemezen egy Judas Priest-feldolgozás, a legendás csapat 1990-es Night Crawler című szerzeménye, valamint egy dal erejéig Federica Lanna, a szintén olasz Volturian énekesnője is közreműködik a korongon.
süti beállítások módosítása