Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Dust In Mind: Amy Winehouse-feldolgozással jelentkeztek

2021. november 30. - Jurancsik Eszter

259079121_10158292918871720_7572009403004209578_n.jpg

November 19-ével jelent meg a francia modern metalos Dust In Mind negyedik stúdiólemeze, a "CTRL", amelyeről  ITT olvashattok kritikát. A francia ötösfogat kihozott öt klipes számot, ezek sorrendben a No Way Out, a Break, a Lost Control, a Take Me Away, a Synapses és az Empty voltak.

Jennifer Gervais és a fiúk most egy igazi különlegességgel rukkoltak elő: a 2011-ben, tragikusan fiatalon -27 évesen- elhunyt brit énekesnő, Amy Winehouse Back To Black című slágerét dolgozták fel, íme:

 

Nightwish: tízéves az Imaginaerum

819q6lxpbkl_sl1425.jpg

Hihetetlen, de napra pontosan egy évtizeddel ezelőtt, 2011. november 30-án jelent meg a Nightwish "Imaginaerum" című albuma, amely a hetedik volt a sorban, egyben a második és az utolsó, amelyen Anette Olzon énekelt.

A finn srácok és a svéd származású énekesnő első közös kiadványa a "Dark Passion Play" címre kereszelt korong volt, amely nem várt sikereket aratott szerte a világon, még az addigi csúcstartó, 2004-es "Once"-ot is lesöpörte a trónról.

001nwanette.jpg

 Az első kislemezes nóta a Storytime volt, amelynek klipjében a lemezzel azonos című filmből láthatunk jeleneteket. Tuomas Holopainennek, a zenekar agyának évek óta dédelgetett álma vált valóra a film elkészítésével. Az "Imaginaerum"-ot 365 ezer euróval támogatta a finn kormány, ám a végösszeg ennél jóval magasabbra rúgott, egészen pontosan 2 millió 300 ezer euróra, ráadásul a mozi nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a banda pályautásának egyik egyértelmű kudarca lett a mű.

Bár a kritikusok közül sokan lehúzták az albumot, még így is egymillió hanghordozó talált gazdára, ami szép eredmény (a Dark Passion Play kétmilliós eladást produkált). 

Pörgesd Te is velünk az Imaginaerumot!

 

Klippremier: Ad Infinitum - Inferno

ad-infinitum-e1585336027281.jpg

A Melissa Bonny vezette Ad Infinitum "Chapter II: Legacy" című albuma október 29-ével jelent meg, amely a tavalyi "Chapter I: Monarchy" folytatása.

Kijött klipes formában az Unstoppable, az Amaranthe-énekes Nils Molinnal felvett Afterlife, nemrégiben pedig az Animals.

A mai napon újabb nótával jelentkezett a svájci banda, ez pedig az Inferno, íme:

 

Hamarosan új EP-t ad ki a Synlakross

sy.jpg

A Synlakross története egészen 2008-ig nyúlik vissza, ekkor alakult ugyanis az együttes a spanyolországi Valenciában. Műfajilag a heavy/gothic/death metalba sorolja magát a társulat, ám jelentős szerephez jut zenéjükben a nu metal és a metalcore is.

A formáció jelenlegi felállása a következő:

Patricia Pons - ének

Iván Muñoz - gitár

Pablo Fuentes - basszusgitár

Aarón Hidalgo - gitár

Dan Shurak - dob

A 37 éves Patricia a tiszta éneket és a brutálhörgést egyaránt alkalmazza előadásmódjában.

A zenekar négy albummal büszkélkedhet, ezek sorrendben: "Melodichrome" (2013), "Death Bullets for a Forajudo" (2016), "Malice Murder" (2018) és a legutóbbi "0K4M1", amely 2021 áprilisában jelent meg.

Utóbbi lemezről legutóbbi kislemezes dalként a Pitch Black jelent meg, ám a banda elárulta: hamrosan új EP-t terveznek kiadni.

 

 

 

Megérkezett a Battle Beast új klipje: Eye of the Storm

2468batt59_n.jpg

"Circus Of Doom" címmel, 2022. január 21-ével landol a boltok polcain a heavy/power metalban ténykedő Battle Beast hatodik nagylemeze.

Noora Louhimo énekesnő és a srácok elmondták: a 2019 tavaszán kiadott"No More Hollywood Endings" nyomdokain menetel majd tovább az újdonság, amelyről korábban már megjelent a Master Of Illusion című szerzemény.

A mai nappal újabb videoklippel jelentkezett a finn zenekar, választásuk az Eye of the Storm című nótára esett, íme:

A készülő lemez dallistája:

1. Circus Of Doom
2. Wings Of Light
3. Master Of Illusion
4. Where Angels Fear To Fly
5. Eye Of The Storm
6. Russian Roulette
7. Freedom
8. The Road To Avalon
9. Armageddon
10. Place That We Call Home
A borító:
bb2022.jpg

Tarja: hallható az Outlanders projekttel közös új dal - Closer To The Sky

fc3ogwoweaqc0su.png 

Torsten Stenzellel, az elektronikus zenében ténykedő német producerrel karöltve hívta életre Outlanders nevű projektjét Tarja még 2011 folyamán, az évben pedig a projekt nevét viselő dal is megjelent, amelynek érdekessége, hogy Paulo Coelho brazil író inspirálta.

Az elmúlt években Tarja főleg saját munkásságára koncentrált, most azonban ismét előtérbe került az Outlanders, amely a fent említett Torsten Stenzelen kívül még olyan zenészeket vonultat fel, mint Al Di MeolaJoe SatrianiJennifer BattenSteve RotheryMike OldfieldWalter GiardinoRon "Bumblefoot" ThalVernon Reid és Marty Friedman.

Tarja még októberben felfedte: a projekttel közös első dala november 26-án lesz hallható, amelyben Trevor Rabin dél-afrikai zenész is közreműködik - íme a Closer To The Sky!

 

Klippremier: Fallcie - Hollow

260186424_1597232733950445_4575167495792344432_n.jpg

2017-ben, Szentpétervárott alakult a nu metalt játszó Fallcie, élén Irina Sidenko énekesnővel, ám csakhamar gazdát cserélt a mikrofon és Valentina Lavrinenko lett az új frontasszony. Zenei munkásságukra olyan együttesek vannak hatással, mint a Jinjer, az Infected Rain, a The Agonist vagy a Butcher Babies.

Első nagylemezüket "Born Again" címmel adták ki 2018-ban, majd "Bad Blood" címmel érkezett a második album 2020-ban.

Az orosz formáció harmadik lemeze, a "Volcano" 2022. március 18-ával landol a boltok polcain, a mai napon pedig megérkezett egy vadonatúj dal, a Hollow. Korábban kijött a készülő albumról az Alone With The Beast is.

Íme, az új nóta:

Floor Jansen: "Egyre nehezebb bízni a kormányokban"

xxl.jpg

Nem csillapodik a világon a koronavírus ámokfutása, így 2022-re csúsztatta európai turnéját a finn/holland/angol Nightwish. Mint az nemrégiben kiderült, a magyarországi, Papp László Budapest Sportarénába tervezett buli a jelenlegi állás szerint 2022. december 20-án kerül megrendezésre, ugyanígy a többi show-t is a jövő évre költöztette a banda. 

Rengeteg rajongó csalódott az ismételt -immár harmadszori- halasztások miatt, ám Floor Jansen, a zenekar énekesnője által közzétett Facebookos bejegyzésből kiderül: ő is és a csapat többi tagja is hasonlóképpen érez.

Egy újabb show, amit nem tarthatunk meg. A helyem megint üres. Egyre nehezebb visszapattanni és elfogadni a helyzetet. Nehezebb bízni kormányainkban, akik olyan elvárásokat támasztanak, és olyan ígéreteket tesznek, amelyeket senki sem tud betartani. A nyájimmunitás szó eltűnt azok szájából, akik átsegítenek minket ezen a zűrzavaron. Nem az emberek egy százalékának kell immunissá válnia a vírusra. Mindannyiunknak azzá kell válnunk ahhoz, hogy a helyzet kontroll alatt legyen De mit tudok én, mint énekes? Én, ahogyan az ezt olvasók túlnyomó többsége, nem vagyok elég képzett ahhoz, hogy tudjam, mit kellene tenni. Mindannyian mások tudására vagyunk utalva.

- kezdte sorait az énekesnő, aki gyanúja szerint ő maga is átesett a betegségen.

Ugyanakkor másokat hibáztatni is könnyű, ha a dolgok rosszul mennek! Én nagyon igyekszem megőrizni a hitemet azokban, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megfékezzék ezt a járványt. De őszintén szólva, ez is egyre nehezebb és nehezebb. Minden ország elmondja a saját igazságát, és számunkra, zenészek és mindazok számára, akik velünk dolgoznak, ez egy lehetetlen és folyamatosan változó kirakós játék, amelyet naponta készítünk azért, hogy megértsük, mit tehetünk és mit nem tehetünk. A sok koncert lemondása elvette a levegőt a tüdőmből és kiszívta az energiámat. És nem mondhatom, hogy kilábaltam ebből, mert nem tudom, hogy mikor fordulnak ismét jobbra a dolgok! Szomorú vagyok magam miatt.

53333117_2270861866271371_1128499392848855040_n.jpg

De az én problémáim még mindig luxusproblémáknak számítanak azok mellett, amelyekkel a kórházak naponta szembesülnek. Luxusproblémák olyan embereké mellett, akiknek sürgősen szükségük volna egy műtétre, egy kezelésre vagy valamilyen vizsgálatra. Azok a problémák, amelyek azért lesznek, mert nem jutottak el időben orvoshoz az emberek. A fel nem fedezett rákos betegségek, a növekvő fizikai és mentális problémák, amelyek még nem láthatók. Ma nem fogok énekelni a teltházas amszterdami Ziggo Dome-ban a Nightwish-sal. Holnap sem. Az európai turnénk legtöbb koncertje a jövő évre tolódott. Ebben együtt vagyunk! Ha mindnyájan megtesszük a magunkét, akkor újra élhetünk! Maradjatok egészségesek és józanok, és vigyázzatok magatokra és egymásra.

- zárta sorait a csalódott frontasszony.

 

Infected Rain - Lena a Fighter című dal titkáról mesélt

247875050_430594728427572_7200014435398985482_n.jpg

2022. január 7-én érkezik a moldáv Infected Rain ötödik nagylemeze, az "Ecdysis", amelyről két klipes nóta már elérhetővé vált - elsőként érkezett a Postmortem Pt. 1 októberben, majd nemrégiben a Fighter.

Miközben az egész világ mély depresszióban volt, "Ecdysis" lassan, de biztosan érett. Az elszigeteltséggel töltött idő, távol minden tervünktől és célunktól, távol a szeretteinktől és a színpadtól, valami egészen újat és mást hozott ki belőlünk. Egy új fejezet kezdődik ezzel az albummal, a nyers érzelmek és a teljes elhivatottság fejezete.

- mesélte a Postmortem megjelenésekor Lena Scissorhands, polgári nevén Elena Cataraga énekesnő, aki most egy internetes magazinnak mesélt a második kislemezes nótáról, a Fighterről.

Az Infected Rain rajongói tudják, mennyire fontos nekem, hogy ne legyen ez a besorolás a nemek között, különösen a művészetekben. Úgy gondolom, hogy ha művészetről van szó, az mind tiszta érzelem, és amikor az érzelmekről beszélünk, mindannyian egyformák vagyunk. Lehetünk szomorúak, lehetünk boldogok, sírhatunk-nevethetünk, nem számít, hogy milyen neműek vagyunk, vagy hogy hány évesek vagyunk, satöbbi. Szóval, ezért nem igazán hoztam fel a témát az erős nőkről, csak az emberekről általában. Minden, amiről valaha is írtam, mindig így általánosítottam az emberekre vonatkozóan.

Ám egy találkozás megihlette Lenát - így született meg a szóban forgó dal is:

Nos, az ok, amiért ez a dal úgy jött ki, hogy az erős nőkről szól, egy véletlen találkozásnak köszönhető, amit egy évvel ezelőtt egy különleges, gyönyörű emberrel éltem át. A neve Marina, és ő is Moldovából származik, és fiatalon költözött az Egyesült Államokba, majd profi pankrátor lett. Szerintem ő egy csillag ebben a műfajban, egy gyönyörű kisfiú édesanyja, és feleség is. A férjével való kapcsolata, a karrierjéhez való hozzáállása és az, amit szeret csinálni - mindezt őrülten izgalmas követni. Így közelebb kerültünk egymáshoz, és sokat beszélgettünk. Azért vette fel velem a kapcsolatot, mert volt egy elképzelése, hogy ringbe száll ezzel a dalunkkal. Mivel ugyanabból az országból származunk és ő is annyira nyers, mint mi, tökéletesen illik ahhoz, amit csinál. Ez valahogy közelebb hozott minket egymáshoz.

- emlékezett vissza a különleges találkozásra Lena, majd így folytatta:

Ez az érdekes találkozás, és általában véve az, hogy annyi erős nő vesz körül, beleértve az édesanyámat, a nővéreimet és az összes többi női énekest ebben az iparágban, valamint a barátaimat - ezt akartam konkrétan papírra vetni, úgy általánosságban az erős nőkről akartam írni. Különsen az anyákat akartam kiemelni, akik hihetetlenül erősek. Egyszerűen erőt vesznek magukon, mindenért küzdenek, néha még az alapvető szükségletekért is. Erre emlékszem, amikor kisgyerek voltam, ezt láttam az anyukámtól, ezért írtam erről.

245587913_422776939209351_3981120273038056676_n.jpg

Kiderült az is: a Postmortem videójának forgatása rendkívül igénybe vette Lenát:

A Postmortem forgatása alatt hat órán keresztül álltam mozdulatlanul a lábamon. A hat óra alatt abban a burokban voltam, amit a klipben látsz. Nem tudtam kimenni a mellékhelyiségbe, nem tudtam vizet inni, a lábam nagyon bedagadt, mert egyáltalán nem tudtam mozogni, ugyanis a körülöttem lévő pókhálók össze voltak kötve a szobával, így ha megmoccantam, az egész szoba szétesett. Tehát ez sok áldozattal és néha sérülésekkel jár, de nagyon szórakoztató!

245646889_415256089969111_4353264573942857246_n.jpg

Végül magáról is elárult egy igen személyes titkot a modellként is dolgozó frontasszony:

Minden egyes művész egy emberi lény, a maga félelmeivel, a maga hullámvölgyeivel, minden dolgával együtt. Mi is csak emberi lények vagyunk, a kapcsolódás pedig megérteti az emberekkel, hogy mennyire sebezhető és törékeny lehetsz, ahogyan azt is, hogy mennyire vagány tudsz lenni a színpadon, amikor kikiabálod a tüdődet egy koncert alatt. Szeretem megmutatni ezt az oldalamat, de nehéz is számomra. Introvertált vagyok, és néha kényelmetlenül érzem magam, hogy ennyire átlátható vagyok az érzéseimmel együtt. De tudom, hogy ez mennyire fontos a rajongóknak, tudom, hogy mennyire fontos, hogy megértsék, hogy ezen megyek keresztül, és ez rendben van így.

 

 

 

 

Allen/Olzon: új album a láthatáron!

fotojet_3_4.jpg

2019 végén hívta életre az Allen/Olzon formációt Anette Olzon és Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob). Anette, aki a The Dark Elementben és Magnus Karlsson Heart Healer projektjében is ténykedik, nem panaszkodhat unalomra, hiszen szeptemberben megjelent új szólólemeze,a  "Strong" hatalmas sikernek örvend (kritika ITT és ITT olvasható), a svéd csillag pedig ma felfedte, hogy amerikai zenésztársával az Allen/Olzon második albumát készítik.

A duó első korongja "Worlds Apart" címmel, 2020 tavaszán került boltokba, és igen kedvező kritikákat kapott. Nettie beszámolója szerint az új dalok éneksávjai már rögzítésre kerültek, ám azt egyelőre még nem tudni, mikor tarthatják kezükben a fanok az új lemezt.

 

süti beállítások módosítása