Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Outlanders: novemberben mutatkozik be Tarja új projektje

2021. október 29. - Jurancsik Eszter

241889645_104575851975587_8563458875857617086_n.jpg

Torsten Stenzellel, az elektronikus zenében ténykedő német producerrel karöltve hívta életre Outlanders nevű projektjét Tarja még 2011 folyamán, az évben pedig a projekt nevét viselő dal is megjelent, amelynek érdekessége, hogy Paulo Coelho brazil író inspirálta.

Az elmúlt években Tarja főleg saját munkásságára koncentrált, most azonban ismét előtérbe került az Outlanders, amely a fent említett Torsten Stenzelen kívül még olyan zenészeket vonultat fel, mint Al Di MeolaJoe SatrianiJennifer BattenSteve RotheryMike OldfieldWalter GiardinoRon "Bumblefoot" ThalVernon Reid és Marty Friedman.

A finn énekesnő ígérete szerint november 26-ával érkezik az új dal, amely a Closer To The Sky címet fogja viselni, és amely szerzeményben egyaránt lesznek lágy és erőteljesebb dallamok is.

 

Tarja: stroke-on esett át az énekesnő

205308418_4113444885388594_2170667382638543330_n.jpg

Tarja Turunen soha nem arról volt híres, hogy üresjáratban töltené az idejét. Az elmúlt években egymás után adta ki a nagylemezeket és különleges kiadványokat, és bár turnézni a COVID-19 pandémia miatt ő sem tud, de így sem lógatja a lábát a Nightwish egykori frontasszonya.

Pár hónapja jelentette be a finn metálkirálynő, hogy Singing In My Blood címmel önéletrajzi könyvet dob a piacra, amely mű egészen pici korától napjainkig vezeti végig az olvasót, rengeteg fotóval illusztrálva, és természetesen sok-sok személyes történettel.

Tarja nemrégiben egy internetes magazinnak adott interjújában elárult pár titkot, és egy újonnan megosztott történet arról tanúskodik, hogy három évvel ezelőtt, az akkor 41 éves szépség egészsége komoly veszélybe került. 

Történt ugyanis, hogy otthonában Tarja kisebb agyvérzést kapott, ám szerencsére férje, Marcelo Cabuli azonnal felismerte a tüneteket és kórházba vitte őt, így az időben megkezdett kezeléseknek hála, nem szenvedett maradandó egészségkárosodást.

Az agyvérzés hatalmas sokk volt számomra. Ezután minden reggel, amikor felébredtem, a rosszulléttől és a haláltól való félelem volt a legelső gondolatom, este pedig az utolsó, amikor lefeküdtem aludni.

- kezdte történetét Tarja, aki egy szeptemberi reggelen lett rosszul spanyolországi otthonában. 

Így elevenítette fel a történteket:

A kislányom, Naomi akkor volt hatéves, és éppen az ő reggelijét készítettem, tejet forraltam. Egyszer csak összeestem, egy csésze pedig kiesett a kezemből és összetört a padlón. Marcelo erre ébredt fel, kérdezgetett hogy mi történt, ám én nem tudtam válaszolni, csak valami érthetetlen motyogás jött ki a számon, az arcom bal fele lebénult és nagyon sápadt voltam. Nem tudtam, mi történik velem, csak a törött csésze darabjait bámultam.

Marcelo azonnal kórházba vitte őt, vizsgálatok után pedig az orvosok is megerősítették, hogy Tarját szélütés érte.

tarja-turunen-2022-cantora-02.jpg

Ezután kezeléseket kapott, de miután elhagyta az intézményt, egy évébe telt, mire lelkileg is feldolgozta a betegséget. Elmondása szerint rettegett, hogy megismétlődik a szörnyűség, illetve a kezelések alatt attól félt, hogy elveszítheti a hangját.

Vérrögoldó kezelést kaptam, amire jól reagáltam, és három nap után saját felelősségemre elhagytam a kórházat. Egy 22 állomásos európai turné várt rám, amit nem akartam lemondani. A kezelőorvosom határozottan ellenezte az ötletet, de én meg akartam csinálni és meg is csináltam. Nehezen értettem meg, hogy miért lettem beteg, és ezt az orvosom sem tudta megmondani, hiszen mindig vigyáztam a testemre, nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet velem - és mégis megtörtént. Természetesen tudom, hogy már nem vagyok 20 éves, és ez bizony fizikai változásokkal is jár. Úgy gondolom, a munka olyan tulajdonságokat követelt meg tőlem, amelyek nem jöttek maguktól. De szerencsésnek érzem magam és hálát adok a sorsnak, hiszen otthon történt, a férjem azonnal kórházba vitt és nem maradt semmi nyoma a betegségnek.

Az énekesnő közvetlenül azután kezdte el írni "In The Raw" című albumának dalait, hogy felépült, és sok dalában fellelhető a fájdalom, de a remény is, hogy minden nehézség leküzdhető, például a lemez egyik legkeményebb szerzeményét, a Tears In Rain-t betegsége ihlette. Miután felépült, egy életvezetési coach-hoz fordult, és a mély beszélgetések megértették Tarjával, hogy változtatnia kell bizonyos dolgokon. Először nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy átesett ezen a betegségen, azonban úgy döntött, elmeséli történetét, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a fiatalabb korosztály semmivel sem védettebb a stroke-kal szemben, mint az idősek.

Érzésem szerint a rengeteg stressz okozta a betegségemet, meg kellett tanulnom, hogy olykor igenis, fékezni kell. Mint a kórházban azt megtudtam, a stroke a 40-es éveikben járó nőknél is egyre gyakoribb! Egy évbe telt, mire megerősödtem, most már nyíltan tudok beszélni erről, és elmondhatom, hogy igen, ez velem is megtörtént. Túl vagyok a halálfélelmen, és már nem gondolok minden egyes nap erre.

- zárta sorait a finn tehetség, aki talán nem véletlenül most fedte fel ezt a titkot, hiszen október 29-e a stroke világnapja és a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idős emberek betegsége.

 

Klippremier: Ad Infinitum - Animals

ad-infinitum.jpg

Három nap múlva jelenik meg a svájci Ad Infinitum második nagylemeze, amelynek a "Chapter II: Legacy" címet adta a Melissa Bonny énekesnő vezette zenekar.

Két videoklipes dalt mutatott be az albumról az együttes, elsőként az Unstoppable-t augusztusban, másodikként az Amaranthe-ból és a Dynazty-ból ismert Nils Molinnal rögzített Afterlife-t.

A mai nappal megérkezett a harmadik nóta, amely az Animals címet viseli, íme!

Technical death metal Olaszországból: Mechanical God Creation

248689419_10223403682214942_6149362426211874070_n.jpg

A több tagcserét megélt formáció története 2006-ig nyúlik vissza, ekkor alakult ugyanis meg a Mechanical God Creation, amely zenekar nevét az Arch Enemy azonos című dala ihlette. Először melodikus death metalt játszottak, majd áttértek a modernebb hangzásra, a technical death metal elemeire épülő zenére. A frontasszony a 36 éves Luciana Catananti, aki azon kevés tagok egyike, akik az eredeti felállásból megmaradtak, és aki előadásmódjában a hörgést alkalmazza.

2007-ben az "...and the Battle Becomes War" című demójukkal kezdték karrierjüket, első albumuk 2010-ben, "Cell XIII" címmel érkezett. Ezt követte 2013-ban az "Artifact of Annihilation", majd 2019-ben a "The New Chapter".

A milánói formáció legutóbbi klipes szerzeménye az utóbbi nagylemezről származik, ez pedig az I Am The Godless Man:

 

Visszatér a Feridea!

248320000_4631743403512844_5489836235262935403_n.jpg

2012-ben, a finnországi Ouluban alakult a szimfonikus/power metalt játszó Feridea, élén Heidi Mankinen énekesnővel, aki 2014-ben távozott a mikrofon mögül. Az ő helyét vette át még az évben Katra Solopuro, akit a róla elnevezett Katra együttesből ismerhettünk - ő 2017-ben hagyta el a csapatot, hogy tűzzsonglőri karrierjére koncentrálhasson, később pedig a House of  Fury frontasszonya lett.

Katra kilépése óta nem lehetett hallani a zenekar felől, azonban néhány nappal ezelőtt új hírrel szolgáltak: november 5-ével új dallal jelentkeznek Never We Fall címmel, ám azt nem tudni, ki az új énekesnő.

A csapat egyébként eddig csupán két EP-t jelentetett meg, 2014-ben a "Reborn in Time"-t, 2015-ben az "Into a Dawn"-t.

 

Klippremier: Vanilla Ninja - Driving Through The Night

246146727_416783273174293_7419433908315737023_n.jpg

14 év szünet után, október 8-ával dobta piacra visszatérő albumát az észt Vanilla Ninja, amely korong az "Encore" elnevezést kapta. Triinu Kivilaan, Lenna Kuurmaa, Katrin Siska és Piret Järvis megmutatták Gotta Get It Right, a No Regrets, a The Reason Is You és az Incredible című szerzeményeket klipes formában is, most pedig újabb nótához forogtak a kamerák - íme a Driving Through The Night!

 

Jinjer: COVID-pozitív lett a dobos, de nem törlik a bulikat

18c4db64-5bae-487d-a5e9-2a1e84f48fb0.jpg

Észak-Amerikában turnézik a Jinjer, tegnap este pedig Seattle-ben lépett fel a csapat - dobos nélkül, ugyanis Vlad Ulasevich koronavírus-tesztje pozitív lett, így néhány show rendhagyó módon lesz megtartva, amíg a zenész meggyógyul - bár a zenekar többi tagja elmondta, hogy szerencsére Vlad jól érzi magát és nincsenek tünetei.

Fivérek és nővérek, nem könnyű ezt elmondani, de sajnos dobosunk, Vlad COVID-tesztje pozitív lett, és ki kell hagynia az első néhány koncertet, amíg fel nem épül. Jól van és nincsenek tünetei! Mi egészségesek vagyunk és negatívak lettek a tesztjeink. Ennek ellenére nem fogunk lemondani egyetlen koncertet sem, és úgy döntöttünk, hogy az ő előre felvett élő dobsávjait fogjuk használni! Két hosszú évet vártunk arra, hogy veletek zúzhassunk, és mindent megteszünk, hogy ez a turné megvalósuljon... és biztosan emlékezetes lesz!

- üzente a Tatiana Shmayluk vezette brigád az amerikai fanoknak.

A formáció "Wallflowers" címet viselő albuma augusztus 27-én jelent meg, és igen kedvező kritikákat kapott.

Jobbulást, Vlad!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

JINJER (@jinjer_official) által megosztott bejegyzés

Vicky Psarakis: "Régebben képtelen voltam felfogni, mire jó a hörgés..."

Így tanult meg hörögni a The Agonist énekesnője!

attachment-the_agonist_vicky_psarakis.jpg

Október 15-ével jelent meg a The Agonist "The Days Before World Wept" címre keresztelt középlemeze, két dalhoz pedig videót is készített a zenekar: elsőként a Remnants In Time, majd néhány napja a Feast On The Living című szerzeményeket mutatták meg a nagyérdeműnek.

Vicky Psarakis, aki 2014-ben váltotta Alissa White-Gluzt a kanadai formációban, három nagylemezt adott ki a csapattal: az "Eye of Providence" (2015), "Five" (2016) és az "Orphans" (2019) elnevezésű kiadványokat, és akik figyelemmel kísérik a bandát, észrevehették, hogy Vicky albumról albumra komoly fejlődést mutatott be, ami a hörgést illeti. 

A napokban egy interjú keretein belül mesélt arról, hogyan sajátította el ezt az előadásmódot - amikor ugyanis az együtteshez csatlakozott, gyakorlatilag fogalma nem volt arról, hogy eszik-e vagy isszák a hörgést.

Olyan volt először a hörgést hallanom, mint amikor egy csak popzenét hallgató ember meghallja ezt, és azt mondja, hogy ez csak egy >>zaj<<.

- kezdte mondandóját Vicky, azonban ez az érzés hamar elmúlt, a rengeteg svéd metal banda, akiket hallgatott, és az ő frontembereik hörgése hamar lenyűgözte őt.

Az agyam akkoriban képtelen volt megérteni, hogy miért akar valaki ilyet csinálni. Ez azonban hamar elmúlt - elkezdtem felfedezni a dallamokat a zenében. Kezdtem felfogni, hogy a hörgés valóban kiegészíti ezeknek a zenekaroknak a keménységét. 

the-agonist_1.jpg

Az énekesnő elárulta: poénból, Görögországban -ahonnan szülei származnak-, egy bárban, a poén kedvéért próbálkozott a screameléssel néhány barátjával. Később ezen barátok bátorítására megpróbált rögzíteni néhány dalt ezzel az extrém vokállal, ám rájött, hogy ezt rendkívül nehéz megfelelően kivitelezni.

Sok leckét tanultam az út során, ahogyan a saját stílusom kialakításán dolgoztam, valamint azon, hogyan tartsam meg a hangomat a színpadon egy turné és a koncertek során."

- zárta sorait.

A videó itt megnézhető!

Klippremier: Arch Enemy - Deceiver, Deceiver

246454896_424531835693126_950776203458571325_n.jpg

Dolgozik új albumán a svéd/kanadai Arch Enemy, valamint az énekesnő Alissa White-Gluz is szólóalbummal készül megörvendeztetni rajongóit.

Jeff Loomis, a banda gitárosa már 2018-ban, alig egy évvel a nagy sikerű "Will To Power" címre keresztelt nagylemez után egy interjúban elmondta, hogy már a következő korongot tervezgeti, és rengeteg ötlete van.

Négy év után új dallal jelentkezett a formáció, amely a Deceiver, Deceiver címet kapta - a hozzá készült kisfilm megtekinthető a Youtube-on, íme:

Klippremier: Therion - Nocturnal Light

tu3yspbs5vmueyw7rgicrs.jpg

A svéd/spanyol/olasz tagokból álló Therion január 22-én küldte boltokba új nagylemezét, amely a "Leviathan" címet kapta. A csapat elmondása szerint egy tipikus Therion-slágerekkel megpakolt albumot szeretett volna a fanok kezébe adni, és ez sikerült is, a rajongók imádják a kiadványt.

Klipes formában megjelent a lemez címadó dala, a Die Wellen Der Zeit, a Nightwish egykori basszerével, Marko Hietalával felvett Tuonela, majd az Eye Of Algol

A zenekar, amelyben jelenleg az olasz Chiara Malvestiti és a spanyol Rosalía Sairem énekel, újabb nótához készített klipet, ez pedig a Nocturnal Light, íme:

 

süti beállítások módosítása