Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Frozen Crown: három tag kilépett a csapatból

2021. január 31. - Jurancsik Eszter

frozen-crown-2-e1585336799498.jpg

2017-ben alakult a milánói power metalos Frozen Crown, Giada Etro énekesnővel az élén. Két albumuk jelent meg, 2018-ban a The Fallen King, 2019-ben pedig a Crowned in Frost - e lemez boltokba kerülése után indult turnéra a banda.

Giada mellett férje, Federico Mondelli gitáros-dalszerző, Alberto Mezzanotte dobos, Filippo Zavattari basszusgitáros és az egzotikus külsejű Thalia Bellazecca gitáros is tagok voltak - tegnap ugyanis utóbbi három zenész távozott a zenekarból.

6013frozge.jpg

Federico, Filippo, Giada, Alberto és Talia (balról)

A hivatalos közlemény így szól:

"Drága barátaink! Ahogy ti is tudjátok, a 2020-as év kemény volt a zenészek számára, így mindnyájunknak szembesülnie kellett a valósággal és áttekinteni, hogy mi is jelenti a prioritást az életben. Egy zenekar tagjának lenni nem könnyű, pláne olyankor, amikor amikor lehetetlen turnézni, koncertezni, de még a többiekkel találkozni sem. Ezért tavaly, nem egy időben Alberto, Thalia és Filippo úgy döntöttek, hogy kiszállnak a bandából, hogy a személyes projektjeikre fókuszálhassanak. A legjobbakat kívánjuk nekik! Egyúttal megköszönjük az együtt töltött fantasztikus pillanatokat, amelyeket a turnékon éltünk át. Ezt a három évet a Crowned In Frost albumhoz forgatott utolsó videoklippel szeretnénk megünnepelni, amelyben még a 'klasszikus' felállás szerepel. Talán már tudjátok, hogy az új nagylemezünk már elkészült, hamarosan több infóval is jeletkezünk, valamint bejelentjük a csapat új tagjait."

Íme, a Battles In The Night, a Crowned In Frost album klipes nótája:

 

 

Újabb dallal jelentkezett a Drastic Times!

144215422_3729869357051931_4125585968027412402_o.jpg

Tavaly nyáron írtuk meg, miszerint a tatabányai Ideas Király Anna távozása után átmenetileg szögre akasztja tevékenységét, és új projektnév alatt zenél tovább. Feloszlásról szó nincs, ám a tagok az újonnan alapított csapatra, a Drastic Times-ra koncentrálnak most, amely formáció mikrofonja mögé Suták Vanda énekesnő került.

Első daluk és a hozzá forgatott videoklip szeptember 5-én jelent meg Egy test, egy lélek címmel, most pedig megérkezett a banda újabb szerzeménye, amely az Egy új hajnalon címet viseli.

"Egy újabb dalt szeretnénk bemutatni nektek, ezúttal egy lendületesebb tételt, mely az "Egy új hajnalon" címet kapta. Zeneileg egy újabb dimenzió a mi kis univerzumunkban, szeretjük a változatosságot. Vanda énekét Krisztián vokáljai egészítik ki, Misi és Beke hozzák az extrémebb hangokat, Tibcsy pedig kigurít egy szép dallamos gitárszólót. A hangfelvételt ezúttal is magunk készítettük, majd Schmiedl Tamás (MD Stúdió, Sopron) keverte és masterelte, ezúton is köszönjük neki. A videót egy brazil sráccal együtt alkottuk meg, ő régebben például az Evergrey-nek is készített videókat, lemezborítókat." 

- mesélt az új dalról az együttes, azt pedig Békési László dobos-szövegíró árulta el, hogy egy igen szomorú esemény ihlette a szöveget:

"A dal szövege a földi elmúlást és az azt követő örök életbe való belépést jeleníti meg. Továbbá, azt az üzenetet, hogy az újbóli találkozásokhoz szívünk jó állapotát kell megőriznünk. A szöveg egyúttal tisztelgés édesanyám emléke előtt."

Ezúton is részvétünk a zenésznek! Íme, a klip:

 

 

Novemberre halasztotta budapesti koncertjét a Nightwish

nw6_1.jpg

Nem csillapodik a világon a koronavírus-járvány, amely sok együttes, énekes menetrendjét is borította. A finn, holland és angol tagokat számláló Nightwish eredetileg 2020. december 7-én lépett volna fel hazánkban, a Papp László Budapest Sportarénában, amelyet 2021. május 31-re halasztott a csapat.

A napokban adta hírül az együttes, miszerint kínai turnéjukat 2022-re tolták, ma pedig a Facebookon tették közzé Floor Jansenék, miszerint az európai állomások is halasztásra kerülnek, így a magyarországi show is csak november 30-ával kerül megrendezésre, amennyiben a járványhelyzet engedi.

Addig is két online koncerttel vigasztalódhatnak a rajongók, amelyek március 12-én és 13-án kerülnek megrendezésre a The Islanders Arms nevű virtuális kocsmában, amelyekről bővebb infókat itt találtok. Nem tudni azonban, hogy a zenekarból nemrég kilépett Marco Hietala basszusgitáros-énekes helyett ki játszik majd az internetes és az élő bulikon.

 

Nightwish: szerezd meg a lemezborítókat puzzle formájában!

A finn-holland-brit Nightwish körül mostanság elég nagy a felfordulás és a rajongók részéről az aggodalommal vegyes szomorúság, hiszen nemrégiben Marco Hietala, a csapatot 2002 óta erősítő basszer és énekes a kilépés mellett döntött - ennek okait itt olvashattátok.

84405451_195255141662145_5038316913919262720_n_2.jpg

További hír, hogy az együttes kínai turnéját jövő év elejére tolta, a magyar koncert időpontja (május 31.) azonban e cikk megjelenéséig nem változott. Arról pedig nemrég számoltunk be, miszerint a formáció stream-koncertet ad március 12-én és 13-án a The Islanders Arms nevű virtuális kocsmában - a jegyekről bővebb infó itt található.

A legnagyobb fanok emellett márciustól igencsak egyedi ajándékkal lephetik meg magukat, ugyanis a zenekar három albumának - a 2002-es Century Child, a 2004-es Once és a 2020-as Human :II: Nature - borítói ugyanis ekkor lesznek megvásárolhatók puzzle formájában is. 

A kirakóst gyártó Zee Production Floor Jansenéken kívül még olyan bandák albumborítóit alkotta meg ily formában, mint pl. a Guns 'n' Roses, a Megadeth, az AC/DC, a KISS vagy a Metallica - ITT tudsz nézelődni és előrendelni a kiválasztott terméket!

 

cc.jpg

once.jpg

hn.jpg

Klippremier: Heart Healer - Into The Unknown

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a svéd Magnus Karlsson új projektje keretein belül három ismert, tehetséges metálhölgyet szabadított a stúdióba, Heart Healer elnevezés alatt. A zenész-producer a finn Noora Louhimóval (Battle Beast), a spanyol Ailynnel (ex-Sirenia, Her Chariot Awaits, Trail of Tears) és a svéd Anette Olzonnal (ex-Nightwish, The Dark Element, Allen/Olzon) egyesítette erejét, és felvették a The Metal Opera címre keresztelt lemezt.

fotojet_17.jpg

Az album március 26-án kerül boltokba, a borítót és a számok listáját pedig már ismerjük.

Most végre megérkezett az első klipes nóta is, amely az Into The Unknown című dalhoz készült, és amelyben Noora énekel.

A háttérénekesek között az amerikai Seven Spires énekesnője, Adrienne Cowan is hallható, aki a videoklipben is játssza a főszerepet:

"Az opera főszereplőjét, a 'Heart Healert' a fantasztikus Adrienne Cowan alakítja, aki arra ébred, hogy semmire nem emlékszik, azt sem tudja, hogy kicsoda ő. Hamarosan kiderül, hogy ha megérint valakit, az meggyógyul, de minden egyes gyógyítással fogy a saját ereje. A lemez valójában egy utazás, melynek során kideríti, hogy ki is valójában, és közben találkozik másokkal, akik vagy neki szeretnének segíteni, vagy akik tőle várják a segítséget, de olyanokkal is, akik üldözik, mert félnek tőle. Rengeteg csodás énekessel dolgoztam már eddigi karrierem során, de főként férfi énekesekkel. Persze dolgoztam csodás nőkkel is, mint például Noora Louhimo, Amanda Somerville vagy Anette Olzon, de ezúttal kimondottan egy olyan albumot akartam készíteni, amelyen főként énekesnők hallhatóak. Mindannyiuknak nagyon különleges, egyedi a hangja, és más-más stílusban is tudnak énekelni, ami rendkívül fontos a projekt számára."

- magyarázta a zenész, az első szívet gyógyító klip pedig már látható Noorával, íme az Into the Unknown!

 

Butcher Babies: videó készült a Sleeping With The Enemy-hez

butcher-babies.jpg

December 11-én jelent meg a kaliforniai zenekar Sleeping With The Enemy című száma, amely már a második kislemezes dal volt a készülő új stúdióalbumról - elsőként a Bottom of a Bottle címet viselő szerzeményt hallhattuk.

A korong címét és megjelenési dátumát egyelőre titok övezi, ám a Heidi Shepherd és Carla Harvey énekesnők által vezetett banda most végre hivatalos videoklipet is készített a Sleeping With The Enemy-hez, amelynek kapcsán korábban Heidi elmondta:

"Ez a dal képmutatásról és az önmegvalósításról is szól. Utunk során hajlamosak vagyunk elveszíteni saját magunkat és az alapvető értékeinket. Ekkor megvizsgálod az életedben jelen lévő problémákat, és rájössz, hogy az ok nem más, mint te magad! Akár egy üveglencsén át szemléled az életet, akár összességében, elkerülhetetlen az a pont, ahol a rossz útról a jóra kell térnünk."

Íme, a videó!

Amy Lee: "Csak akkor lesznek változások, ha cselekszünk..."

Az Evanescence háza táján nagy az izgalom, hiszen március 26-ával megjelenik az arkansasi zenekar új nagylemeze, a The Bitter Truth, amelyre a rajongók 9 évet vártak.

A korongról négy szerzeményt ismerhettünk meg eddig: a Wasted On You-t, a The Game Is Overt, a Use My Voice-t és a Yeah Right-ot.

Amy Lee, a csapat frontasszonya elárulta: visszatérnek a tipikus Evanescence-s hangzásvilághoz, amelyről minden rajongó felismeri őket.

Az énekesnő a közelmúltban, az amerikai elnökválasztás előtt igen beszédessé vált, a korábbiaktól eltérően nyíltan beszélt politikai nézeteiről, és nem titok, hogy -sok rocksztárral egyetemben- nem szívleli Donald Trumpot, az Egyesült Államok leköszönő elnökét. 

Nyár végén, amikor megjelent a Use My Voice, egy speciális honlapot is létrehozott a banda, amelyen arra bátorították honfitársaikat: menjenek szavazni, természetesen Trump demokrata ellenfelére, Joe Bidenre. 

amy-lee-shoot-set-1812020-finalc.jpg

"Nem fogadok el hazugságot, megfélemlítést a kormányomtól és nem hajolok meg egy diktátor előtt!"

- nyilatkozta akkoriban Amy, aki most sem rejtette véka alá véleményét - ezúttal a világ mostani helyzetét ecsetelte:

"Minden nap új dolgokat hoz, és ez olykor keserű, de igaz. Senkinek sem könnyű mostanság, de ezekre az időszakokra pontosan azért van szükség, hogy tanuljunk, fejlődjünk. Fel kell ismernünk, hogy gondok vannak és csak akkor történnek változások, ha teszünk ezért. Az igazságtalanság, a szexizmus, a rasszizmus és sok más hasonló dolog vált mindennapossá a világon, eljött az ideje, ezek ellen fellépjünk. Igen, tudom, hogy ez olykor nehéznek és rémisztőnek tűnik, de akkor is cselekednünk kell, hogy jobb jövőt teremthessünk a jövő generációjának."

- magyarázta az énekesnő, aki korábban azt is felfedte: a COVID-19 járvány felbukkanásakor komolyan aggódni kezdett nemcsak magáért, a fiáért és a családjáért, de az egész világért. 

Battle Beast: szerződés-újítás a Nuclear Blast kiadóval, érkezik Noora szólóalbuma is

battle-beast.jpg

A finn Battle Beast No More Hollywood Endings című lemeze 2019-ben jelent meg, komoly sikerekkel gazdagítva a csapatot, akik ennek örömére folytatják az együttműködést a Nuclear Blast kiadóval.

Eero Sipilä basszusgitáros eképpen mesélt erről:

"Örömmel jelentjük be, hogy folytatjuk együttműködésünket a metal titánokkal, a Nuclear Blast kiadóval. Több mint 200 millió lejátszással a streaming oldalakon és a listákon elért helyezéseket, nincs kétségünk a közös munka gyümölcsözőségéről. A következő Battle Beast-lemez munkálatai jó úton haladnak, és alig várjuk, hogy a világ minden táján színpadra lépjünk, miután ez a COVID-betegség eltűnt! Sok év áll még előttünk!"

Tudni lehet arról is, hogy a banda frontlánya, Noora Louhimo szólóalbumot készít. A korong az Eternal Wheel Of Time And Space címet kapta, a rajongók márciusban vehetik kezükbe a rajongók, január 29-én pedig megjelenik róla az első kislemez.

Az énekesnő korábban elárulta: nem kimondottan metal albumot tervez, a kiadványon visszatér a blues-rockos gyökereihez, némi countryval vegytíve.

Kimberly Goss kiakadt! Súlyos vádakkal illették Alexi Laiho exfeleségét!

Január 4-én járta be a világhálót a sokkoló hír, miszerint a Children of Bodom egykori frontembere, Alexi Laiho december utolsó hetében, 41 éves korában váratlanul elhunyt. A finn énekes-gitárosnak korábban is komoly egészségügyi problémái voltak, a kollégák mellett pedig exfelesége, az amerikai származású Kimberly Goss is megemlékezett a zenészről Instagram-profilján. Elmondta: noha házasságuk két év után zátonyra futott, barátok maradtak Alexivel, akivel csaknem minden nap beszéltek telefonon és videochaten, sőt, nyaralni is együtt mentek.

5ff350ab-former-sinergy-bandmate-kimberly-goss-pays-tribute-to-alexi-laiho-your-legacy-will-live-on-forever-in-the-music-you-blessed-the-world-with-image.jpg

A Sinergy egykori énekesnője tegnap ismét bejelentkezett a közösségi oldalon, azonban ezúttal terjedelmes és indulatos hangvételű posztot tett közzé. Testvérblogunkon megírtuk, miszerint a finn törvények értelmében haláláig Kim férje maradt Alexi, ugyanis hivatalos válásra soha nem került sor. A zenész 2017-ben elvette az ausztrál Kelli Wrightot, de a törvény értelmében e házasság olyan, mintha meg sem köttetett volna, lévén hogy papíron még mindig Kim házastársa volt, akit most azzal vádolnak, hogy aranyásóként és haszonlesőként Alexi vagyonára fáj a foga.

Ezt kívánta tisztázni az énekesnő a következő poszt formájában:

"Nem tudom elhinni, hogy ezt kell tennem. Szegény Alexit bizonyos emberek nem hagyják nyugodtan pihenni. Eljutott hozzám a hír, miszerint azzal vádolnak, hogy aranyásó vagyok, aki csak Alexi pénzét és az örökségét akarja megkaparintani. Azt is megtudtam, hogy az emberek nem hiszik el, hogy milyen közel álltunk egymáshoz még élete utolsó napjaiban is. Ez annyira mélyen érintett, hogy lépnem kell, pedig a szívemben tudom, hogy nem kell semmit bizonyítanom. Most azonban olyan emberek fenyegetnek, akik nem ismerik az igazságot."

- vezette fel gondolatmenetét a megdöbbent Kim, aki 2002 februárjában ment hozzá Laihóhoz, egy korábbi bejegyzésből pedig kiderül, hogy bár a szerelem 2004-ben kihűlt közöttük, a szoros kötelék és barátság nem múlt el. Az énekesnő a posztban elárulta: Alexi hihetetlenül jó szívvel lett megáldva, és sokszor állította talpra őt. Kim ugyanis hosszú évekig súlyproblémákkal küzdött, az internet trolljai pedig sokszor kövér disznónak, undorító hájas tehénnek nevezték. Rengeteget sírt emiatt az énekesnő, akinek csodálatos volt megélni, hogy Alexi a plusz kilóival szerette őt, ez pedig segített neki, hogy önértékelése pozitív irányba változzon.

"A vádak szerint csak a pénzéért és vagyonáért vagyok itt, és azt mondják, hogy nem voltam hajlandó aláírni a válási papírokat. Nos, hadd mondjak el valamit a finn törvényekről! A partnernek válási kérelmet kell benyújtania. Ha erre nem kerül sor, akkor a másik fél (jelen esetben én) nem írhat alá semmilyen válási iratot, ha ilyen nem is létezik! A helyzet az, hogy Alexi 2002 novemberében beadta a válókeresetet. Azonban gyorsan meggondolta magát. Ezt az információt bárki megszerezheti. Visszavonta a válási kérelmet, hogy dolgozni tudjunk a házasságunkon, amely végül további két évig tartott. Ezt követően nem kérvényezte a válást újra."

- boncolgatta a dolog jogi oldalát Kim, aki azt már korábban elmondta: Finnországban anélkül is elválhat az ember a házastársától, hogy annak beleegyezését kérné. 

3bd44392fdc05526358802c3bc97e478.png

"A covid-19 járvány ideje alatt sem tett lépéseket arra, hogy felbontsa a házasságunkat, pedig ez  körülbelül 10 percet vett volna igénybe. Nem írhatok alá olyan válási iratokat, amelyek nem léteznek. Soha nem tette meg ezt, mert soha nem is akart elválni tőlem. Ez egy titok volt, amelyet örökre kettőnk között akart tartani, de az ocsmány pletykák miatt, amelyeket a másik fél (itt Kellire gondolt - a szerk.) Ausztráliában terjeszt, nincs más választásom, mint felfedni az igazságot. Ismét minden információ könnyen megszerezhető."

- rántotta le a leplet Kim Alexival való kapcsolatáról, amely végül 2004-ben ért véget, ám hivatalos formában soha nem váltak el. Eképpen zárta sorait a csalódott énekesnő:

"Nem állt szándékomban bántani ezeket a személyeket, de ők ezt a csúnya utat választják, és nekem ki kell állnom magam mellett. Tudom, hogy bánják a dolgot, de én is."

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kimberly Goss (@kimvoxrox) által megosztott bejegyzés

Klippremier: Therion - Tuonela

Ma került az üzletek polcaira a Therion legújabb albuma, a misztikus tengeri lény után elnevezett Leviathan, amelyről itt olvashatsz kritikát.

therion-promo1.jpg

A korong megjelenése előtt betekintést nyerhettünk a számcsokorba a címadó dal és a Die Wellen Der Zeit képében, ma pedig, az albumpremier napján megérkezett a legújabb nóta, a Tuonela, amelyet a Nightwisht nemrég elhagyó Marko Hietalával került rögzítésre, íme:

 

süti beállítások módosítása