Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Szólóban próbálja ki magát Charlotte Wessels!

A Patreonon elérhető az énekesnő első szóló dala!

2020. május 17. - Jurancsik Eszter

A holland Delain februárban dobta piacra Apocalypse&Chill című stúdióalbumát, amely igen szépen muzsikál a rajongók körében, ám a banda -éppúgy, mint a legtöbben- a koronavírus-járvány miatt kénytelen turnézás helyett otthon maradni. 

ex4hug_x0ae3wox.jpg

Ám a formáció énekesnője, Charlotte Wessels nem lógatja a lábát: a napokban fedte fel, miszerint csatlakozott a Patreonhoz, valamint első szóló kislemeze, a New Mythology is ott érhető el. Aki tudja, támogassa a fiatal tehetséget!

 

Floor Jansen elégedett a De Beelden Blijven című dalra kapott reakciókkal

Házi videóban adott hangot örömének az énekesnő

Április 10-én szabadult a világra a finn-holland-brit tagokból álló Nightwish visszatérő albuma, a Human :II: Nature, amelyre a rajongóknak 5 évet kellett várniuk. A korongról rengeteg kritika, ismertető született - kapott a csapat hideget-meleget. Akadtak, akik szerint a Nightwish kifáradt - színtelen és egysíkú anyagot készített, ám a listákon mégis előkelő helyeket kapott a kiadvány, erről itt írtunk.

A banda énekesnője, Floor Jansen igencsak bőbeszédű mostanság, elmondta véleményét a koronavírusról (amely egyébként gyanúja szerint őt is megtámadta), és a természetvédelemről is. Legújabb akciója egy holland nyelvű dal felvétele volt, amelyet annak alkalmából rögzített, hogy idén 75 éve szabadult fel szülőhazája, Hollandia a náci Németország uralma alól. A szerzeményt a War Children nevű szervezettel karöltve vette fel az énekesnő - a szervezet a háborús országokban élő gyermekek megsegítését tűzte ki céljául. A szóban forgó szerzemény egyébként a Kinderen In Oorlog: 75 Jaar Later című dokumentumfilmben lesz hallható.

85143619_1049686255403881_2441931225535873024_n_1.jpg

Ennek kapcsán legújabb karanténban készített videójában elmondta:

"Ez óriási megtiszteltetés és, nem győzöm elégszer mondani, milyen csodálatos látni a reakciókat. Most már 25 nyelvre lefordítottuk a dalszöveget. Fantasztikus látni, hogy világszerte mennyi embert megérintett a dal."

- kezdte fejtegetni mondanivalóját Floor, majd így folytatta:

"A háború sajnos mindenütt jelen van a világon, ám néha a szavaknál sokkal többet mond a zene. És bár klassz, hogy ez a dal az anyanyelvemen íródott, az első reakciók, amelyeket megláttam, hogy sok ember pontosan tudja, miről is szól. Természetesen, ha ismerik a szavakat, ez felerősíti a tényleges jelentést, csodás volt látnom az első reakciókat. Nagyon erősek voltak. De természetesen ez volt a cél. Hálás vagyok, amiért felkértek arra, hogy énekeljem el a dalt. A War Children minden segítséget nyújt azon gyermekeknek akik háborús helyeken élnek, hogy megbirkózzanak a helyzet következményeivel és ne erről szóljon a további életük."

 

 

 

 

Sharon den Adel: "Az embereknek szükségük van valami újra."

Interjút adott a Within Temptation énekesnője

Múlt hét pénteken lepte meg rajongótáborát a holland Within Temptation egy vadonatúj dallal, amely az Entertain You címet viseli. A csapat elmondta: mivel a koronavírus miatt csak ősszel tudnak turnéra indulni az arkansasi Evanescence-szel Worlds Collide elnevezés alatt, ily módon próbálják kárpótolni a rajongókat.

Korábban Sharon den Adel, a banda frontasszonya elárulta: meglátása szerint a mai könnyűzene híján van a lázadásnak, ők azonban merészen újítanak, nem félnek a változásoktól.

unnamed_7.jpg

Most a Heavy New Yorknak mesélt a dalról és a következő albumról az énekesnő, amely beszélgetést lentebb meghallgathattok. A zenekar utolsó lemeze Resist címmel, 2019. február elsején jött ki, hatalmas sikert aratva a rajongók körében. A riporter kérdésére, hogy milyen is lesz a következő korong, Sharon így felelt:

"Nos, még nem igazán tudjuk, mert eddig csak két számot rögzítettünk. Sok demónk van, amelyeket még ki kell dolgoznunk és be kell fejeznünk. Van néhány extra dalunk, és ez (az Entertain You) az egyik, amelyet bemutattunk volna a turnén, de ugye most minden csúszik a járvány miatt. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy kiadjuk, mert úgy éreztük, megfelelő időszak ez erre. Mindenki otthon van, és szükségünk van valami újra."

- fejtette ki gondolatait az énekesnő, aki azt is elmondta: a dalszövegekhez olyan dolgokból is merít ihletet, amelyekről nem szívesen beszél, illetve, hogy az Entertain You című szerzemény erősen kötődik a mai társadalomhoz, mind a politikához. 

Korábban a testvérblogon megírtuk: az együttes már készíti a következő lemezt, amely a Resist nyomdokain menetel majd tovább.

 

 

Holland dokumentumfilmhez rögzített dalt Floor Jansen

Angolul is elérhető lesz a szerzemény!

De Beelden Blijven (~ "A képek megmaradnak") címmel egy holland nyelvű dalt vett fel a Nightwish-frontasszony Floor Jansen. A dal a Kinderen In Oorlog: 75 Jaar Later című dokumentumfilmben fog felcsendülni - mint korábban testvérblogunkban megírtuk, megható megemléklezést tett közzé az énekesnő, ugyanis 75 évvel ezelőtt Hollandiát felszabadították a náci Németország irányítása alól.

 pd0axalft6r31.jpg

Floor elmesélte: nagyszülei halálos ágyukon meséltek mindazon borzalmakról, amiket több évtizeddel ezelőtt átéltek.

A War Children nevű szervezettel karöltve készült a dokumentumfilm. E szervezet pszichológiai gondozást biztosít azon gyermekek számára, akik háborús övezetben élnek. 

A dal már meghallgatható, és az is tudható, hogy hamarosan angolul is elérhető lesz.

 

Klippremier: Jinjer - Noah

Új videóval jelentketett a banda!

Kényszerpihenőjét tölti az ukrán Jinjer is, akik dél-amerikai turnéjukat voltak kénytelenek félbeszakítani a koronavírus-járvány miatt. Tatiana Shmaylyuk énekesnő és társai a többi együtteshez, zenészhez hasonlóan visszavonultak, ugyanakkor elárulták: alig várják, hogy visszatérhessenek a latin rajongókhoz, ám ez csak decemberben lesz esedékes.

68729c63.jpeg

Nemrégiben a Pit Of Consciousness című dalukhoz élőfelvételes videót készített a banda, most pedig itt a vadonatúj szám, amelyhez kisfilm készült - a zenekar választása a Noah című szerzeményre esett, amely tavaly megjelent, Macro címet viselő albumon kapott helyet. Eugene Abdukhanov, a formáció gitárosa elmondta: a dalszöveg írásakor Tatianát a bibliai Noé története inspirálta. Egészen pontosan az, hogy mi történne, ha nem sikerülne megmenteni a Földön az életet? Illetve a zenész azt is hozzátette: most különösen aktuális ez a kérdés. 

Íme, a videó!

 

 

Ailyn: "Olyan emberek vesznek körül, akik valóban a barátaim."

A Her Chariot Awaits-ről és a zenéről mesélt Ailyn

Rekordhosszúságú ideig, 8 éven át erősítette a norvég Sireniát Pilar Giménez Garcia, azaz Ailyn, aki 2016-os kényszertávozása után sem hagyta magát leírni. Számtalan zenésszel, együttessel dolgozott, majd tavaly életre hívta saját csapatát, a Her Chariot Awaits-et. Zenésztársai között megtalálható az Adrenaline Mob-os Mike Orlando is.

hca2.jpg

A spanyol szépséggel most a MetalGossip nevű orosz internetes magazin készített interjút - Ailyn csapatáról és életéről is sok dolgot megosztott.

A világban jelenleg tomboló koronavírus igencsak megnehezíti a zenészek életét, hiszen nem tudnak koncertezni, ez alól Ailynék sem kivételek. Kiderült: az énekesnő éppen rokonlátogatóba érkezett szülőhazájába, amikor a vírus igazán tombolni kezdett, és lezárták a határokat.

"Amikor ez elkezdődött, megpróbáltam újrafoglalni a repülőjegyemet, hogy visszautazhassak Norvégiába, de ez lehetetlen volt, minden járatot töröltek. De hálás is vagyok, mivel a szeretteimmel vagyok, és noha nem tudok Norvágiába visszamenni, nem vagyok egyedül. Az egyetlen probléma az, hogy a barátom és a kiskutyám ott vannak, tehát egyelőre nem tudok hazajutni hozzájuk. A koronavírus Spanyolországban eléggé brutális, de mindent megteszünk ellene. Itt próbálom okosan kihasználni az időmet és aktív lenni, mivel bezárva nagyon könnyű lehangolttá válni és megküzdeni azzal az érzéssel, hogy semmit nem csinálok, ezért úgy döntöttem, hogy lefoglalom magam olyan dolgokkal, amiket szeretek."

- kezdte Ailyn a jelenlegi vírushelyzet kapcsán. De hogyan jött a Her Chariot Awaits ötlete?

"Az együttes gondolata akkor jött, amikor a Frontiers kiadó kapcsolatba lépett velem. Azt mondták, hogy Mike Orlandóval új zenekaron dolgoznak, és megkérdezték, szeretnék-e benne részt venni. Aztán arról beszélgettünk, hogy kinek milyen ötletei vannak. A felvételeket a Sonic Stomp stúdióban készítettük New Yorkban. Először azt terveztük, hogy keresek egy stúdiót, ahol felveszem az énekes részeimet, és elküldöm a fájlokat Mike-nak , hogy dolgozhasson vele. De miután gondolkodtunk egy kicsit, úgy döntöttünk, hogy sokkal jobb a projekt, ha New Yorkba utazok és Mike stúdiójában énekelnék, mert a közvetlen munkakapcsolat könnyebbé tenne mindent. Azt hiszem, ez volt a legjobb, amit tehettünk. Nagyszerű élmény volt együtt dolgozni Mike-kal, Jeffel és Briannel, nagyon jól szórakoztam!"

Kiderült az is: a szövegeket Mike írta, Ailyn pedig reméli, hogy a érkező nagylemez tetszeni fog majd a rajongóknak.

Elkerülhetetlen volt, hogy ex-zenekara, a Sirenia szóba kerüljön. Miben látja a különbséget az énekesnő a két csapat között? Könnyebb volt a munka a Her Chariot Awaits-sel?

hca1.jpg

"Igen, sokkal könnyebb volt a közös munka, mivel a Sireniával szinte lehetetlen volt közös nevezőre jutni. Nem volt beleszólásom semmibe, én csak énekelhettem. De a Her Chariot Awaitsben teljesen másképp mentek a dolgok. Mike bátorított, hogy új technikákat fedezzek fel, és imádtam. Nagyon szerettem, hogy a korábbiaktól eltérő módon tudtam használni a hangomat. Nagyon vicces volt."

Ennek ellenére Ailyn úgy gondolja: mind a Sireniában megismert hangja, mind az új együttesben megmutatott oldala remekül megfér egymással. Azt is elárulta: először szólóalbumot tervezett, de aztán jött a Her Chariot Awaits ötlete és ez mindent felülírt. Tervez továbbá közös munkát egy orosz együttessel is, ám a csapat nevét egyelőre titok fedi.

Magánéletéről az énekesnő elárulta: nehéz éveken van túl, mint azt korábban megírtuk, depresszióval küzdött, Sireniából való kirúgásának sztoriját pedig a legtöbben ismerik: 2016 májusában váratlanul elhunyt édesanyja, ez pedig a kiskora óta inzulinfüggő cukorbetegséggel élő Ailynnél egészségi problémákat okozott. Orvosa pár hét pihenést írt elő számára, továbbá elmondta: a hangja sem úgy reagált, ahogy szerette volna, nem tudta vállalni a nyári koncerteket. Ekkor a banda egyik kóristája, Emmanuelle Zoldan helyettesítette őt, majd robbant a bomba: Ailyn távozik, az év szeptemberében pedig a zenekar bejelentette: hivatalosan is a francia Emmanuelle marad a frontasszony.

"Amikor kidobtak a Sireniából, eleinte nagyon rosszul éreztem magam. Csak azt akartam, hogy másképp kezeljenek bizonyos dolgokat, mivel akkor nagy szükségem lett volna a baráti támogatásra. De nem bántam semmit. Voltak jó és rossz dolgok is, mint az életben. Amit az egészből megtanultam, most már tudom, hogy kik a valódi barátok, és kik nem azok. Mint tudható, néhány ember csak akkor áll melléd, amikor a dolgok jól mennek, de ha valami rosszra fordul, akkor sehol sincsenek! Szóval örülök, hogy ez történt, így most olyan emberek vesznek körül, akik valóban törődnek velem!"

- fejtette ki véleményét egykori zenekara kapcsán Ailyn, aki 2010 óta él Norvégiában. De mi a különbség a spanyol és a norvég élet között?

"Elsősorban az időjárást mondanám, de az ételeket is. A hagyományok nagyon különbözőek! Például itt vannak trollok; )"

- mesélte nevetve az énekesnő, aki elmondta, hogyan lehet együtt élni a cukorbetegséggel:

"Gyógyszereket kell szednem, egészségesen élek és étkezem, az utóbbi időben sportolni is elkezdtem. Nem dohányzom és alkoholt is nagyon ritkán fogyasztok!"

hca3.jpg

Rajongói tudják, hogy Ailyn 2007-ben szerepelt a spanyolországi X-Faktorban, ahonnan a negyedik körben esett ki. De mit gondol a tehetségkutatókról, 13 év távlatából?

"Őszintén szólva, néha szeretem nézni ezeket a műsorokat. Mindig jó látni mások tehetségét, de most, ennyi tapasztalattal a hátam mögött, nem javaslom az énekeseknek, hogy ilyen műsorokba jelentkezzenek. Talán sok évvel ezelőtt az ilyen show-k valóban segítették a művészeket karrierjük felépítésében, de az utóbbi időben azt gondolom, hogy tele vannak hazugságokkal. Úgy értem, természetesen kapsz pár perc hírnevet. Ám utána nagyon nehéz megfelelni az elvárásoknak. Ha részt veszel egy ilyen produkcióban, termékké válsz. De amint befejeződik és felhasználták téged, magadra maradsz, útmutatás nélkül. Sokat tanultam magamról, amikor részt vettem ebben, és nem minden úgy volt, ahogy elképzeltem."

- intette óva a tehetségkutató műsoroktól az énekeseket Ailyn, aki a Her Chariot Awaits-sel május 22-én küldi boltokba első lemezét - a korong a zenekar nevét viseli majd.

süti beállítások módosítása