Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Pénteken karanténkoncertet ad a Delain!

A banda is beszállt a #TogetherAtHome projektbe!

2020. április 30. - Jurancsik Eszter

40efc7dfeb48557c2802772c454e670645fc36fe_1.jpg

A világot sújtó koronavírus-járvány miatt rengeteg zenész, együttes mondta le vagy csúsztatta későbbre koncertjeit, ám a legtöbben mindent megtesznek, hogy valamilyen formában kárpótolják a csalódott rajongókat.

Az utóbbi hetekben több előadó, zenekar adott minikoncertet otthonából, hogy eképpen éreztessék szeretetüket a fanokkal - gondoljunk például Tarjára vagy a Within Temptation-re.

A WHO által életre hívott #TogetherAtHome projekt keretein belül most újabb metálcsapat szállt be a buliba, ezúttal a holland Delain ad kisebb koncertet otthonról - a formáció két hangja, Charlotte Wessels és Timo Somers az Instagramon fog bejelentkezni, és egy akusztikus koncerttel kedveskedni a rajongóknak. A banda Apocalypse&Chill lemeze egyébként február 7-én jelent meg, mintegy megjósolva a mostani helyzetet.

Az előadás időpontja: május 1., péntek, 19 óra.

 

Május 8-án érkezik a Within Temptation vadonatúj dala!

Meglepetés Sharonéktól!

Több, mint egy éve jelent meg a holland zenemágusok legutóbbi albuma, a Resist, amely elődjéhez, a 2014-es Hydrához hasonlóan a modern metál elemeit tartalmazta, szintén számos vendégzenésszel.

Sharon den Adelék sikeres koncertkörutakat tudhatnak maguk mögött a lemezzel, e hónapban pedig az arkansasi Evanescence társaságában indultak volna közös turnéra - ám a fellépéseket a koronavírus miatt törölni kellett, őszre csúsztatták a bulikat.

unnamed_7.jpg

Azt tudni lehet, hogy a banda már tervezgeti a következő albumot, amelyen még magasabb szintre kívánják járatni a modern hangzást, most pedig azok, akik feliratkoztak a csapat hírleveleire, szuper hírt kaptak: május 8-án a zenekar új szerzeménnyel jelentkezik, amely az Entertain You címet fogja viselni. 

Sharon, az együttes énekesnője így mesélt a hamarosan hallható dal kapcsán:

"A körülöttünk lévő világban sok minden változik, és ez kreativitásra ösztönöz bennünket. Mindig is olyan zenekar voltunk, amely folyamatosan változtat, és ez a dal ezt minden eddiginél jobban megmutatja -mind a zene, mind a szöveg szempontjából."

unnamed_1_1.jpg

Floor Jansent meglepte a kormányok felkészületlensége a COVID-19-járvány kapcsán

Érdekes interjúban fejtette ki gondolatait az énekesnő

2019 decemberében, a kínai Vuhan városából ismeretlen eredetű vírus kezdett terjedni, amely a tüdőt támadja, ahol gyulladást, valamint egyéb légúti panaszokat okoz. A betegség főleg az idősebb korosztályra veszélyes, illetve azokra, akik eddig is valamilyen krónikus betegséggel éltek együtt. Cikkünk megjelenéséig a világon a fertőzöttek száma elérte a 3 193 961 főt, 227 644-en életüket vesztették, ám a gyógyultak aránya igen magas: 972 741 ember lábalt ki a betegségből.

Floor Jansent, a Nightwish holland frontasszonyát gyanúja szerint megtámadta a vírus, két hetet karanténban töltött, amíg panaszai -magas láz, kimerültség és influenzaszerű tünetek- nem enyhültek, valamint azt is megtudhattuk, hogy az ő családjában többen is átestek a betegségen.

84193268_195255331662126_4310529594600980480_n_1.jpg

A komoly vírushelyzet ellenére a banda április 10-én megjelent, Human :II: Nature címre keresztelt lemeze igen szép eladásokat produkál, több országban a top 5-be került, Finnországban pedig hetek óta lehetetlen lerobbantani az első helyről. 

A dupla pakkos kiadványon az első CD-n hallható kilenc dal az emberi természetet veszi górcső alá, míg a második korongon szimfonikus dalok hallhatók, amelyet magának a természetnek ajánlott a banda - ez az ő szerelmes levelük a Földnek. Floor több ízben mesélt a természethez fűződő viszonyáról, most pedig a koronavírus kapcsán újabb gondolatokat osztott meg az Australia's Heavynek.

"Amikor ez kezdődött, már minden munka befejeződött, a promóciók is. Amikor döntöttünk a kiadás dátumáról, a lezárások még nem voltak érvényben; nem tudtuk, hogy ez a vírus ennyire elterjed. De elégedett vagyok a döntésünkkel, mert szerintem sok embernek örömet okoztunk, akiknek most nagyon sok idejük van az album meghallgatására. Nem tudunk koncerteket adni, de az emberek legalább így élvezhetik a lemezt. És nagyon örülök ennek."

- így kezdte gondolatmenetét Floor, aki szerint a koronavírus elterjedése a túlnépesedés számlájára írható, mivel az emberek egyre többször érintkeznek a vadon élő állatok kórokozóival, amelyek ellen nincs immunitásunk.

81808263_999820800390427_8411696047671214080_o_1.jpg

"Lehet, kegyetlennek gondoljátok, amit mondok, de egy túlzsúfolt biotópban élünk."

- folytatta a téma boncolgatását.

"Ha például Ausztráliában túl sok kenguru van, akkor sok növényt esznek, nem hagynak elegendő táplálékot más fajok számára, és ez sok gondot idéz elő. Ugyanez a helyzet a nyulakkal, amikor túl sokan vannak egy területen, általában valamilyen betegségben elpusztulnak. Szörnyű dolog  ezen gondolkodni, de ez zajlik most, és elfelejtjük, hogy annyira a természet részei vagyunk, hogy velünk is megtörténhet ez. Az egyetlen dolog, ami meglep engem, az, hogy a kormányok világszerte nincsenek felkészülve egy ilyen járványra."

- zárta sorait az énekesnő. 

Az interjú itt meghallgatható:

 

Floor Jansen: "A koronavírus egy ébresztő a világ számára."

Érdekes gondolatokat osztott meg az énekesnő

5 év várakozás után jelent meg április 10-én a Human :II: Nature, a Nightwish visszatérő lemeze. A korong igen szépen szerepel a listákon, több országban a top 5-ben van, Finnországban pedig hetek óta listavezető.

A dupla CD-s pakkban az első kilenc dal az emberekről szól, a második a természetről - így egy igazán egyedi címet sikerült összehoznia a zenemágusoknak.

Floor Jansen, a banda holland frontasszonya a lemezről is mesélt a napokban a The Rock Pitnek, ám a természetről és a világon jeleneg tomboló koronavírus-járványról is szót ejtett.

fj_4.jpg

Azt minden bizonnyal minden elkötelezett Nightwish-rajongó tudja, hogy Floor gyermekkora óta nagy természetbarát, és a vírushelyzetről is megosztotta gondolatait:

"A lemez utolsó 35 perce egy szótlan szerelmes levél a természetnek. Úgy gondolom, hogy a természet most megmutatja, hogyan kell vigyázni rá, ezt pedig vírusok és betegségek révén is képes megtenni. Az emberek számára ez nem kellene, hogy meglepetés legyen, hiszen megtörtént már korábban is..."

- kezdte mondanivalóját az énekesnő, aki gyanúja szerint maga is átesett a COVID-19-fertőzésen, és két hétig karantéban volt. Így folytatta gondolatmenetét:

"Azt hiszem, ez egy ébresztő a való világból, megmutatva, hogy nem jó úton járunk és változtatnunk kell. Most pedig kénytelenek vagyuk változtatásokat eszközölni, a természet reakciója erre pedig az, hogy >>köszönöm<<. El tudom képzelni, hogy sok ember számára csodás, hogy 30 év után végre látja a Himaláját, vagy Los Angelesben él, és végre tiszta levegőt szívhat, vagy Velencében élve medúzákat láthat."

b7234ca3a33333bc58646780c84801c5.jpg

"Nagyon remélem, hogy ez további változtatásokra sarkallja az embereket, és a kormányok, nagyvállalatok, valamint az emberek egyénileg érzékelik, hogy ez így nem mehet tovább. Ezt már jó ideje tudtuk, és néhány ember Greta Thunberghez hasonlóan beszélt is erről, de azt hiszem, hogy a mostani helyzet már bizonyíték. És én nagyon örülök ennek, mert fiatal korom óta elkötelezettje vagyok a témának."

A frontasszony azt is elárulta: gyerekkora óta rendszeres olvasója egy világszerte ismert lapnak, amely a környezet-és állatvédelemre specializálódott, és kicsi kora óta ellenzi a vadászatot.

"Most már közel 40 éves vagyok, és semmi sem változott. Még mindig megpróbáljuk megmenteni a tigriseket, még mindig lövöldöznek az elefántokra és így tovább, frusztráló ezt látni. Remélem, hogy a vírus által okozott szenvedésből valami jó fog kisülni."

- zárta sorait a témával kapcsolatban.

A teljes cikk ITT olvasható el!

Epica: befejeződtek a lemez munkálatai

Simone Simons is rögzítette az énekes részeket

Nemrégiben írtunk arról, hogy a holland zenemágusok új lemezüket készítik - utolsó stúdiólemezük a 2016-ban kiadott The Holographic Principle volt.

epica_band_2020.jpg

Néhány héttel ezelőtt a FaceCulture készített videóchat-interjút a csapat hörgősével/gitárosával, Mark Jansennel, aki elárulta: minden hangszer és kórus rögzítve lett, már csak az ő hangja és Simone Simons éneke hiányzik. Azonban a világot rettegésben tartó koronavírus keresztülhúzta a zenekar számításait, hiszen nem vonulhattak stúdióba. A zenész azt is elmondta: lehet, hogy az album emiatt késni fog, de természetesen az egészség az első.

b635a17a41e39d7571a53580cce4b5c7.jpg

Azonban néhány napja Simone Twitter-oldalán csiripelte a nagy hírt: sikerült megoldani az éneksávok felvételeit, és már be is fejezte a munkát. A készülő korong címe, borítója és dallistája egyelőre nem ismert, ám azt tudni lehet: a banda legújabb műve hasonlatos lesz a 2014-es, The Quantum Enigma című nagylemezhez.

 

 

Hamarosan új videó érkezik a Dark Sarah-tól!

Nyáron pedig album!

A Dark Darah új lemeze, a Grim július 17-ével kerül a boltok polcaira, amelynek borítóját korábban már megmutatta a csapat.

A zenekar egy Indiegogo-s kampányt is indított az album felvételei kapcsán felmerülő költségek fedezésére, amelyet ITT érhetsz el, ha támogatni szeretnéd Heidi Parviainent és zenészeit.

92308968_2929692227112629_6382487415226892288_o.jpg

Nemrég jelentették be a derék finnek Facebookos oldalukon, miszerint nemsokára új kisfilmmel örvendeztetik meg a rajongókat - az All Ears címet viselő nótához érkezik majd videó. Heidiék épp most fejezték be a félvételeket, így már csak napok kérdése, és láthatjuk a klipet.

Korábban megtudhattuk: ez a lemez is misztikus, mágikus dolgokkal lesz tele, akárcsak elődjei.

 

Fernanda Lira: "Nem személyes okok miatt hagyom el a Nervosát!"

Facebookján vallott kilépéséről a zenészlány

Tegnap jelentette be a brazil thrash metálban utazó, csak csajokból álló Nervosa, miszerint az énekes-basszer Fernanda Lira és a dobos Luana Dametto kilép a csapatból.

Fernanda elmondása szerint a zenekar az utóbbi két évben nem úgy működött, ahogy kellett volna, de a banda története nem ér itt véget; hamarosan új tagokról kaphatunk majd híreket.

nervosa6.jpg

Fernanda most egy Facebookos posztban mesélte el döntésének okát. Mint azt leszögezte: nem személyes okok vezettek a csapatból való távozásához.

"Örökre megőrzöm a csodálatos kezdeti izgalmas hangulatot, a vágyat, hogy átszeljük a világot, az első dalszövegek írását, a zenekar első klipjének felvételét, az első koncerteket, a boldogságot, amikor először felmentünk a színpadra a szülőhazánkon kívül, Dél-Amerikán kívülre is eljutottunk, hogy megismerjük a 60 országot, ahová lehetőségem volt eljutni. Még a nehéz időkből is kijutottunk. Mindig emlékezni fogok mindenkire és imádkozom mindenkiért, akik teljesebbé tettek minket."

nervosa_headbangers_open_air_2015_03.jpg

- kezdte sorait, majd így folytatta:

"Szóval köszönöm Nervosa, köszönöm mindekinek a támogatást, nélkületek mindez nem lett volna lehetséges! Köszönöm, hogy segítettetek megvalósítani egy egykor 14 éves metálarc lány álmát!"

Fernanda világossá tette: ugyan életének egy ciklusa lezárult, de szó sincs személyes ellentétekről, nem a csapaton belüli problémák miatt lépett ki a zenekarból. Felfedte továbbá, miszerint egy új metál projekten dolgozik, de mivel Nervosából való távozása megviselte, néhány napra visszavonul és hanyagolni fogja a közösségi médiát. 

"E pillanatban csak annyit kérek, hogy hagyjatok nekem egy kis időt. Szeretlek titeket és még egyszer köszönöm!"

 

Luana Dametto szintén hasonló érzéseket fogalmazott meg Instagramján, Prika Amal, aki jelenleg a Nervosa egyedüli tagja, elárulta: a Nervosa igenis folytatódni fog.

Összeházasodott Kobra Paige és Tommy Karevik

Április 4-én fogadtak örök hűséget egymásnak

Tavaly nyáron jegyezte el egymást a Kamelot svéd énekese, Tommy Karevik és a kanadai Kobra And The Lotus frontasszonya, Kobra Paige.

tommykarevikkobra2019engagement_638_0_1.jpg

A két zenész már évek óta élt boldog párkapcsolatban, ám az esküvőről mindeddig nem szóltak hírek. Azonban április 25-én, egy Facebookos chatben felfedte a páros: április 4-én összeházasodtak. 

"Tehát van egy kis hírünk. Kimondjuk: összeházasodtunk. Hivatalossá tettük a kapcsolatunkat április 4-én!"

- újságolta boldogan Kobra, Tommy pedig hozzátette: mivel Kanadában minden megbolydult a koronavírus miatt, át kellett volna tenniük az esküvőt a jövő évre. Érthetően azonban nem akartak tovább várni, így amíg lehet, meg akarták tartani a ceremóniát.

A frissensült házasok jelenleg Kanadában vannak, Kobra szüleivel. 

Sok boldogságot kívánunk!

 

Nervosa: Fernanda és Luana elhagyta a csapatot!

Kétségessé vált a banda jövője

A három brazil lány alkotta Nervosa csillaga felfelé ívelt az utóbbi években, legutóbbi albumuk, a Downfall Of Mankind 2018-ban jelent meg.

A koronggal több sikeres turnét nyomtak le a csajok, ám tegnap sokkoló hírt jelentett be a zenekar Facebookos oldalán: az énekes/basszer Fernanda Lira és a dobos Luana Dametto is kiszállt a zenekarból - így az egyetlen tag a gitáros Prika Amaral maradt.

neversoathrashmetalgodsamaralliradamettonervosa20172a9878978978789567567.jpg

Luana Dametto dobos (jobbra) és Fernanda Lira énekes/basszer (középen) elhagyta a Nervosát

A lányok a következő posztot tették közzé közösségi oldalukon:

"Fernanda és Luana már nem tagjai többé a Nervosának, úgy döntöttek, elhagyják a csapatot. Ennek sok oka van, de az utóbbi 2 évben a Nervosa már nem volt a régi. Megpróbáltuk életben tartani a zenekart, mindannyian, kivétel nélkül. A legjobbat akarjuk a rajongóinknak, de így ez már nem lehetséges! Köszönetet mondunk mindenkinek, aki támogatta a bandát, sok szerencsét kívánunk!"

Ám hozzátették: hamarosan új hírek érkeznek, új tagokról, és legfőképpen: a Nervosa nem hal meg.

 

Nightwish: egy tévésorozat is ihlette a Human :II: Nature-t

Érdekes infók Floor Jansentől a Billboardon!

Április 10-én jelent meg Human :II: Nature címmel a Nightwish visszatérő lemeze, amelyere öt évet vártak a rajongók. Számtalan véleményt olvashattunk a kiadványról, kapott hideget-meleget a zenekar, és noha rengetegen lehúzták az anyagot, a listákon igen szépen szerepel  - erről mi is írtunk. 

A korong boltokba kerülése furcsa időszak volt a csapat számára, ugyanis Floor Jansen énekesnő éppen karanténban volt férjével, Hannes Van Dahl-lal (Sabaton) és hároméves kislányukkal, Frejával. Floor előtte két hétig a svédországi otthonuk mellett található vendégházba szeparálta el magát, ugyanis március közepén lebetegedett, láz és légúti panaszok kínozták, amelyek akár a világszerte tomboló koronavírus tünetei is lehetnek. Mivel az énekesnő nem tudta pontosan, miféle kór támadta meg, jobbnak látta, ha elbarikádozza magát családjától. Szerencsére két hét múlva már jobban érezte magát, elmondása szerint számtalan előnye is volt a pihenőnek, például kertészkedhetett, játszhatott a lányával.

fj_2.jpg

Floor most a Billboardnak mesélt a lemezkészítés előtti időszakról.

Tudjuk, hogy az énekesnő részt vett a szülőhazájában, Hollandiában sugárzott Beste Zangers ("Legjobb énekesek") című szórakoztató műsorban, amelynek lényege, hogy minden előadó egy-egy másik műfajból ad elő dalokat. Korábban Floor elárulta: pont emiatt új utakat nyitott meg számára a műsorban való szereplés.

"A Beste Zangers arra késztetett, hogy más műfajokat is megismerjek a metálon kívül, hogy másként is használjam a hangomat, olyan területeken, mint a latin pop és a reggaeton."

- emlékezett vissza a műsorra.

Floor március 24-ére tervezett amszterdami koncertje -amelyre minden jegy elkelt- viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Azonban elmondta: ahogy lehet, pótolják a show-t, ami egyébként rögzítésre kerül, és amelyen mind az After Forever-től, mind a ReVamp-től is hallhatunk dalokat.

"A műsorban pont az volt a különleges, hogy teljesen különbözött a Nightwish zenéjétől. Más volt, és könnyedebb dolgokat csinálhattam. Nem >>lassultam le<<, de jó volt egy kontrasztot létrehozni."

Természetesen mesélt a Human :II: Nature-ről is:

"Minden dal a való világgal kapcsolatos, kivéve talán a Pan-t. Ez nem annyira a valóságról, hanem a pozitív emberekről szól. Az előző albumunk is a való világ felé tett egy lépést, így a való világ varázslatosságába."

- utalt ezzel a tudományos alapokra épülő Endless Forms Most Beautifulra, amely 2015 márciusában látta meg a napvilágot. 

82868853_195255194995473_2581519475132071936_n.jpg

Elárulta azt is: a lemezre nagy hatással volt a Fekete tükör című, brit antológia-sorozat, amely a Noise című dal videójában is megmutatott technikai dolgoktól való függés veszélyét mutatja be. A tévésorozat egy-egy disztópikus történetben mesél a modern világ, a technológia vívmányai által kiváltott függőségről.

A Noise klipjében hemzsegnek a szelfik, okostelefonok, elkondolkodtató képsorok, ám a kisfilm végén a lenyugvó Nap és a Természet megmutatása optimizmust sugall - és arra sarkall, hogy foglalkozzunk inkább a Természettel a sokszor időpocsékoló közösségi média és az internet helyett. 

Az albumot hallgatva rögtön feltűnik, hogy a zúzós gitárok, riffek és keménykedés helyett az énekesek kaptak nagyobb teret.

"Sokkal többet játszhattunk a hangukkal, mi énekesek."

- elmélkedett Floor, és valóban, a Harvest című szerzeményben Troy hallható leginkább, míg az első CD-t záró Endlessnessben Marco Hietala, akinek 2002-es érkezésével jelentek meg a duettek az akkor még Tarja Turunen nevével, hangjával és arcával fémjelzett zenekar életében.

"Kevesebb kórus hallható a lemezen, de ez így van jól. Eleinte nehéznek éreztem a dalokat, de amikor elküldtem a felvételeimet Tuomasnak, ő csak annyit mondott: >>"Igen, ez az.<<"

84884984_195255278328798_9216564715554078720_n.jpg

A banda turnéja október 16-án, Oslóban veszi kezdetét, Floor pedig maximálisan kihasználja az extra szünetet:

"Kár lenne vesztegetni az időmet. Most több időm van, hogy a gitárral a kezemben vagy a zongora mögé ülve zenét írjak. Évek óta nem foglalkoztam ezzel. Úgy gondolom, most a legtöbb zenész most ugyanezt teszi, felveszi a hangszereit és aktívan dolgozik. Ez nem olyan dolog, amiben meg lehet akadályozni minket."

- zárta sorait.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása