Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jövőre ismét hazánkba látogat az Arch Enemy!

2020. november 30. - Jurancsik Eszter

A svéd dallamos death metalt játszó Arch Enemyről jó ideje nem hallani semmit, ám azt már jó ideje tudni lehet, hogy a zenekar új lemeze készülőben van - utolsó albumuk a hatalmas sikereket aratott Will To Power volt 2017 szeptemberében. Emelett a kanadai származású énekesnő, Alissa White-Gluz is dolgozik szólóprojektjén.

f36f83c3eaf4e794ec1518596e5d714c.jpg

A mai nappal derült ki, miszerint a banda jövőre visszatér Magyarországra - 2019 nyarán, a FEZEN fesztiválon tették utoljára tiszteletüket hazánkban. A bulira a Barba Negrában kerül sor 2021. október 19-én, de nem ők lesznek az egyetlen fellépők, ugyanis a lengyel Behemoth és az angol Carcass is ugyanezen az estén áll színpadra.

A koncert Facebookos esemény oldala ITT, jegyek pedig ITT!

 

Visszatért Cadaveria - új dal: Matryoshcada

127220402_2825422657724447_2817013330578070279_o.jpg

Az olasz black metalos Cadaveria az elmúlt két évben nemigen volt aktív, ugyanis 2018-ban az énekesnő Raffaella "Cadaveria" Rivarolót mellrákkal diagnosztizálták. A frontasszony azonban hősként csinálta végig a kemoterápiát és meg is operálták, nemrégiben számoltunk be mi is a hírről, miszerint az énekesnő jobban van. 

A most 48 éves Raffaella egyik mellét eltávolították, valamint további vizsgálatokon kellett részt vennie, hogy orvosai kiderítsék, hajlamos-e más, daganatos megbetegedésre. 

Tegnap lepte meg rajongóit a csapat egy vadonatúj dallal, amely a Matryoshcada címet viseli, és videója is látható a Youtube-on. Raffaella így mesélt a szerzeményről:

"Pontosan két évvel ezelőtt volt egy műtétem, amely örökre elvett tőlem egy darabot, és amely egyúttal megmentette az életemet. Tegnap megjelentettük a Matryoshcada videoklipjét. Bezártam a kört, és most könnyűnek érzem magam, akár egy tollpihe."

A kisfilmben Cadaveria régi és új képei-videói láthatóak összevágva, így igazán különleges látványt nyújt.

"Az előző videó lejátszása furcsa és kicsit nehéz volt ... az utolsó lehetőség a búcsúzásra. Az életben meg kell tanulnunk a változásokat elfogadni. A videó végén pedig szükségesnek éreztem megköszönni mindenkinek, aki mellettem volt."

125960623_3414768298592681_6936074859749589139_o.jpg

Raffaella lánytestvére, Eleonora pénzgyűjtésbe kezdett nem sokkal az énekesnő kemoterápiás kezeléseinek megkezdését követően, hogy a kiegészítő gyógymódokat, gyógyszereket, a költséges vizsgálatokat finanszírozni tudják, valamint a masztektómia utáni korrekciós műtétre is mihamarabb sor kerülhessen. Mint azt Raffaella elárulta: Olaszországban még mindig tabunak számít a rákról beszélni.

"Amikor a betegség miatt megváltozott a testem, és már nem ismertem fel magam a tükörbe nézve, a lelkem beszélt hozzám. A múltam töredék részei feltámadtak, majd örökre eltűntek. Szóval mélyen belenéztem a saját szemembe, és ott találtam az élet fényét."

- zárta sorait az énekesnő.

 

Mark Jansen: "Büszke vagyok az új albumunkra!"

2021. február 26-án, öt évvel a The Holographic Principle után új nagylemezzel jelentkezik a holland Epica, amely kiadvány az Omega címet viseli majd. Azt tudni lehet, hogy a korongon visszaköszönnek a 2014-ben piacra dobott The Quantum Enigma filozofikus témái, két klipes nótát pedig már láthattunk a bandától: az Abyss Of Time - Countdown to Singularity és a Freedom - The Wolves Within elérhető a Youtube-on. 

unnamed_13.jpg

Az albumot eredetileg még az idei évben szerette volna a fanok kezébe adni a zenekar, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak a felvételek, hiszen Simone Simons énekesnő Németországban él, a fiúk pedig Hollandiában, így az éneksávok rögzítése heteket késett. Nyáron, a korlátozások feloldásával tudták befejezni a munkálatokat, valamint leforgatni az Abyss Of Time videóját. 

Mark Jansen, a hatosfogat alapító-gitáros-hörgős tagja korábban elmondta: 

"Csak akkor írunk új dalokat, ha valóban >>ki vagyunk rá éhezve<<, és nem azért, mert >>kell<<. Vagy száz százalékosan csinálunk valamit, vagy sehogyan, köztes állapot nincs! Nem lennék elégedett egy olyan albummal, amely csak néhány jó dalt tartalmaz, a többi pedig csak >>töltelék<<. Szégyellném. Egy ilyen lemeznek senki nem örülne. Kihozzuk magunkból a legjobbat."

522656dc76d02e45aa4ce17a4d306b0e_1.jpg

Most pedig a következőket nyilatkozta a zenész az új lemez kapcsán:

„Nagyon büszke vagyok erre a lemezre, mivel úgy érzem, egy üde és kiegyensúlyozott albumot készítettünk még ennyi év után is. Az igazi erősségünk, hogy több dalszerző is van a bandában, sikerült egyesíteni egymás erősségeit, aztán kiválogatni a legjobb dalokat. Termékeny időszak volt a közös csapatmunka ezeken a számokon, ezért gondolom azt, hogy ez a legnagyobb különbség az előző lemezekhez képest.”

 

 

Újabb coverrel rukkolt elő Floor Jansen!

brphxvxyyev6f323mu2pph-1200-80.jpg

Nemrégiben a Jégvarázs-betétdal Let It Go feldolgozásával lepte meg rajongóit Floor Jansen, aki elmondta: kislánya, Freja sokat hallgatja a szerzeményt, ő pedig ennek örömére készített egy metál-verziót belőle.

Az énekesnő -aki csapatával októberben indult volna turnéra, a Nightwish áprilisban megjelent albumával, a Human :II: Nature-rel- most egy klasszikus nótával jelentkezett. 

1987-ben hódította meg a slágerlistákat az amerikai Heart Alone című dala - íme, Floor verziója!

 

 

Tarja: "A zene a megmentőm."

December 11-én és 12-én ad online elő-karácsonyi koncertet Tarja, amelyre a jegyeket már megvásárolhatják a fanok. Miközben a Nightwish egykori frontasszonya lelkesen készül a világszerte élőben látható bulikra, a Heavy New York kapta mikrofonvégre őt.

A finn szépség korábban mesélt dalainak készítéséről, most hasonló témák kerültek ismét terítékre. Például, gondolkodik-e az énekesnő azon, hogy milyen hatással lesznek a szerzeményei a rajongókra, miközben megírja őket?

"Nem feltétlenül gondolok erre, amikor leülök megírni egy dalt, hogy vajon milyen hatást vált ki majd. A dalszövegek írása manapság már annyira személyes, hogy az elsősorban nekem kell sokat jelenteniük, és nyilván remélem, hogy másoknak is jelentenek valamit. De nem mennék el odáig, hogy magyaráznom kelljen a dalszövegeimet, mindenki megérti a maga módján őket. Mert ez nagyon fontos. Ha megértek egy dalt a magam módján, az az én látásmódom, az én utam és mindig az én utam is lesz. Nem akarom, hogy ezt "ellopják" tőlem."

maxresdefault_8.jpg

- kezdte fejtegetni gondolatait Tarja, majd eképpen folytatta:

"De elképesztő látni-hallani a hatást, amelyet a zene, és úgy általában a  művészetek kiváltanak az emberekből. A zene megmentett engem. Amikor az utolsó albumomat készítettem, tényleg nagyon fáradt voltam. Úgy éreztem, nem tudom teljesíteni a magam elé tűzött határidőket."

- utalt ezzel az énekesnő 2019. augusztus 30-án megjelent albumára, az In The Raw-ra, amely lemezen található dalszövegeinek nagy része igen komoly fájdalom árán született meg. Így zárta sorait:

 

"Aztán hirtelen azon kaptam magam, hogy a dalszövegeket írom. És amikor befejeztem a munkát, úgy éreztem, mintha újjászülettem volna. Ezért elhiszem, hogy mindazok, akik azt mondják nekem 'annyira sokat segítettél', az igaz. És ez csodálatos. Úgy érzem, ezért vagyok itt, ezért szeretem a zenét, és ezért csinálom azt, amit csinálok."

Itt az új Epica-dal!

bp5fdve-m.jpg

Omega címmel, 2021. február 26-án jelenik meg az Epica új stúdiólemeze, amelyről korábban Mark Jansen alapító elmondta: a szerzeményekben visszakanyarodnak a 2014-es The Quantum Enigma témáihoz.

Eredetileg még az idei évben szerette volna rajongói kezébe adni a zenekar az albumot, ám a koronavírus-járvány miatt csúszik a megjelenés, ahogyan a banda Apocalypticával közös, Barba Negrás koncertje is.

A korongról nemrégiben hallhattuk a Abyss Of Time - Countdown To Singularity című szerzeményt, most pedig megérkezett az újabb dal, a Freedom-The Wolves Within, amelyről Mark így mesélt:

 "Ez a dal a két farkas közötti harc régi történetén alapul. Egy bölcs cseroki indián az életről mesél az unokájának, azt mondja a fiúnak: 'Két farkas harca dúl bennem folyamatosan'. Az egyik farkas gonosz, ő testesíti meg a haragot, irigységet, bánatot, kapzsiságot, arroganciát, önsajnálatot, bűntudatot, neheztelést, alsóbbrendűséget, hazugságot, hamis büszkeséget, felsőbbrendűséget és az egót. A másik farkas a jó, az örömteli, a békés, ő testesíti meg a szerelmet, reményt, nyugalmat, alázatosságot, kedvességet, jóakaratot, empátiát, nagylelkűséget, igazságot, könyörületet és a hitet. Mindannyiunkban ott dúl ez a harc, ennek a végkifejlete csapódik le a külvilágon. A fiú kiváncsi lesz és megkérdezi a nagyapját, hogy melyik fog nyerni. Az öreg cseroki egyszerűen csak annyit válaszol, hogy 'Amelyiket többet táplálod'. Az, hogy milyenek akarunk lenni és mit szeretnénk mutatni a minket körülvevő világnak, attól függ, hogy melyik farkast tápláljuk, ez határozza meg annak a fokát is, hogy mennyire tudjuk uralni a belső farkasokat. Az uralmunk alá tudjuk hajtani őket, vagy ők fognak uralni minket?"

 

Tatiana Shmailyuk: "Nem félünk önmagunk lenni!"

November 20-ával jelent meg a Jinjer első koncertalbuma, az Alive In Melbourne, amelynek videója a Youtube-on is megtekinthető. A fellépést a zenekar ausztrál turnéján rögzítette, március 5-én, a COVID-19 járvány miatti lezárások előtt. A banda azóta -a többi együtteshez hasonlóan- kényszerpihenőjét tölti, a Metal Injection pedig néhány nappal ezelőtt nemcsak a friss kiadványról, de a kezdetekről is kifaggatta a csapat két szószólóját, Tatiana Shmailyuk énekesnőt és Eugene Abdukhanov gitárost.

unnamed-4.png

Mint elárulták, nehezen élték meg, hogy nem turnézhatnak tavaly októberben megjelent legutóbbi stúdiólemezükkel, a Macróval.

"Néhány hónapja, amikor ez az egész elkezdődött, azt mondtam, hogy nincs vége a világnak, de valóban leállt egy időre, és ezt természetesen nagyon-nagyon nehéz volt megérteni. A legutóbbi albumunk, a Macro nagyon sikeres, de nem tudunk vele sehová menni. Esélyünk sem volt turnézni, minden tervünk szétesett. Keserű érzés volt ezt felfogni. De én úgy hiszem, a zenekar ezt is túléli. Itt az ideje, hogy előre tartsunk."

- kezdte gondolatmenetét Eugene, a koncertlemezről pedig Tatiana így mesélt:

"Olyan, mintha jó emlékként elraktároznánk ezt a koncertet egy fotóalbumban. Emlékeztet minket arra, hogy ezt is elértük és szerencsénk volt, mint tudjátok, igen komoly dolog volt Ausztráliába mennünk, hiszen először voltunk ott. Hatalmas dolog ez, és nagyon boldogok vagyunk."

Eugene hozzátette: ez a buli úgymond "kőbe vésetett", és mivel lemezen is kiadták, senki nem fogja elfelejteni. Mintegy emlékként tarthatják kezükben a rajongók, hiszen jelenleg senki nem tudja, mi lesz a járvány után, vagy mikor lesz vége egyáltalán, a zenész azonban reméli, minél hamarabb visszatér minden a régi kerékvágásba. 

A formáció mindig is több elemet felvonultatott zenéjében, igen érdekes megoldásokkal, de hogyan kezdődött mindez?

jinjer-2019-2759.gif

Tatiana:

"Ez még a King of Everything (2016) előtt történt. Már a Cloud Factory lemezen is kevertük a műfajokat. De ez volt a célunk az első naptól kezdve, amikor zenekarként kezdtünk dolgozni. Nem akarunk olyan együttes lenni, akik csak egy irányt követnek. Ezt sikeresen el is kerültük. És már nem félünk önmagunk lenni."

Eugene:

"Az a sokszínűség, amely most a zenénket jellemzi, a kezdetektől fogva jelen volt, de eleinte talán nem volt ilyen nyilvánvaló. De idővel ez egyre inkább erősödött bennünk. Később pedig már több bátorságunk volt áttörni ezeket a műfaji határokat és korlátokat. Nehéz pontosan megmondani, amikor megfogadtuk: oké, nem korlátozódunk egyetlen műfajra. És ez azóta csak még erősebbé vált."

A zenekar egyértelműen az utóbbi évek egyik leglátványosabb áttörését hajtotta végre, de miben látják sikerük titkát? Tatiana szerint a magyarázat igen egyszerű:

"Nagy meglepetés lenne a siker, ha nem csinálnánk semmit, és egyszer csak arra ébrednénk, hogy híresek vagyunk. De amikor keményen dolgozol, természetes, hogy learatod a munkád gyümölcsét. Büszkék vagyunk magunkra, de alázatosak maradunk, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a zenekar tagjai egymásra találtak és együtt is maradtak."

Azonban a két zenész elmondta: hálásak azért is, amiért nagyobb bandákkal is felléphettek, de ugyanazok az egyszerű, kelet-ukrajnai srácok maradtak, mint régen, egyszerű családok gyermekei. Korábban Tatiana elmondta: sokáig internete sem volt, ezért nem olvasott interjúkat, nem tudta, hogy zenésznek lenni manapság teljesen más, mint mondjuk a 70-es, 80-as, 90-es években. Tavaly a Revolver magazinnak azt is elárulta: ahol felnőtt, rengeteg életleckét kaptak az öccsével együtt, évek óta ugyanabban a lakásban él és a tömegközlekedést használja.

dsc_0344-683x1024_1.jpg

Kiderült az is: tervezik a következő albumot. Eugene a következőképpen nyilatkozott a készülő kiadványról:

"Egész idő alatt dalokat írtunk. Nagy előrelépés lesz a következő lemezünk, épp a folyamat közepén vagyunk. Rengeteg új dalt írtunk, a zenei alapok elkészültek, de még nincs énekes részük. Folyamatosan írjuk tehát a számokat, és éppen most nézünk utána, hogy mikor adhatjuk ki."

 

 

Legyen neked is menő Dust In Mind-os palackod!

Egyre több ember törekszik bolygónk megmentésére, amelynek egyik alapja, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk. Erre állt rá a francia modern metálos Dust In Mind is - igen különleges, menő és abszolút környezetbarát cuccot szerezhetsz a csapattól.

122006544_198233018339939_3196697851022417813_o.jpg

Jennifer Gervais és társai rozsdamentes acélból készült vizes palackokat dobtak piacra, amelyeket innen rendelhetsz meg - kérésedre akár dedikálják is a zenekar tagjai. 

"Ti kértétek, megcsináltuk! Ugyanez az újrahasznosítható palack van velünk a színpadon is. Mivel a turnén sok vizet kell innunk, nem szeretnénk rengeteg műanyag hulladékot, ezért már egy éve használjuk ezeket a palackokat a színpadon és a mindennapokban is. Ez egy fenntartható dolog, Nektek is ezt javasoljuk!  60 cl-es rozsdamentes acél palack, aláírással vagy anélkül is kérheted!"

A strasbourgi zenekar egyébként októberben jelentkezett vadonatúj videóval, amely a No Way Out című dalukhoz készült - a nagylemez pedig a tervek szerint jövőre kerül boltokba.

 

Sharon den Adel: "A The Purge az önvizsgálatról szól!"

95322729_111626370534930_4518034909373136896_n.jpg

November 20-ával jött ki a holland Within Temptation friss dala, The Purge címmel, több, mint fél évvel elődje, az Entertain You után. A dal természetesen hatalmas sikernek örvend a rajongók körében, az immár modern metálban nyomuló együttes énekesnője, Sharon den Adel pedig néhány nappal ezelőtt mesélt a szerzeményről a Rock Antenne-nek, felfedve a szám üzenetét:

"A The Purge az önvizsgálatról szól, a döntéseidről, ez a fő témája. Olykor, amikor nagy döntéseket hozol az életedben - merre haladsz tovább, hogy fogod csinálni, milyen politikai vonalat választasz - minden, amit az életben teszel, mindezek a nagy választásokat, természetesen kihatnak a körülötted lévő emberekre is."

 

"Egy utat választunk, és ilyenkor minden mást kizárunk. Ez hatással van mások életére is, és egy bizonyos ponton küzdenünk kell."

- kezdte fejtegetni gondolatait Sharon, majd így folytatta:

"Azt hiszem, hogy a legtöbb ember képes kapcsolódni a témához, mert az egész világ megállt ebben a hullámvasútban, amelyben most vagyunk (a COVID-19 járvány). Azt hiszem, sok embernek van önvizsgálatra. Ez inkább mentális tisztulás, mint fizikai."

 

Hamarosan jön a Sirenia új videoklipje!

8903e9287c7043c82afe2f6889cf5a95.jpg

A norvég/francia csapat utolsó nagylemeze 2018 októberében, Arcane Astral Aeons címmel jelent meg, amely sok rajongó szerint a formáció eddigi legerősebb albuma lett. Egyben ez volt a második kiadvány, amelyet a spanyol Ailynt váltó, korábban a zenekar kóristájaként ténykedő Emmanuelle Zoldan énekesnővel rögzített a banda - elődje a 2016-os Dim Days Of Dolor volt.

Korábban is pedzegette a Morten Veland alapította csapat, miszerint dolgozik az új albumon, elkészültek a hangszerek felvételeivel és Emma énekének rögzítésével is.

A mai napon fedte fel a zenekar: hamarosan érkezik friss kisfilmjük, érdemes tehát a zenekart követni.

 

süti beállítások módosítása