Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Amy Lee: "Olyan vezetőre van szükség, aki elismeri, hogy a koronavírus létezik!"

2020. október 31. - Jurancsik Eszter

A koronavírus-járvány Amerikában is szedi az áldozatait, e cikk megjelenéséig az országban több, mint 9 milló fertőzöttről tudni, és több, mint 230 ezer ember életét követelte a betegség.

Amy Lee, az arkansasi Evanescence frontasszonya nemrég nyíltan beszélt politikai nézeteiről, élesen bírálva Donald Trumpot, véleményét pedig rengeteg amerikai rock-és metálzenész osztja, mint pl. a Halestormból ismert Lzzy Hale, vagy éppen a The Pretty Reckless-frontlány Taylor Momsen.

Nyár végén Use My Voice címmel új dalt jelentetett meg a zenekar, amelyben rengeteg vendégzenész szerepel, Amy pedig nem titkoltan az amerikai miniszterelnök felé címezte a sorokat.

0212evv40x427.jpg

Az énekesnő most egy friss Instagram-posztban is kifejtette: olyan vezetőre van szüksége az országnak, aki elismeri, hogy a koronavírus egy valós veszély és embereket öl - véleménye szerint Trump ugyanis túlságosan lazán kezeli a dolgot. A csapat egy speciális honlapot is létrehozott usemyvoie.org elnevezés alatt, amelyen szavazásra buzdítják honfitársaikat - természetesen nem Trump mellett.

amy-lee2-1068x590.jpg

Néhány hete derült ki, hogy Mr. Trump is koronavírusos lett, ám sikeresen felépült. Csütörtökön, egy floridai tüntetésen a miniszterelnök elbagatellizálta a vírust, kijelentve, hogy ha ő meg tudott gyógyulni a fertőzésből, akkor más is, és esze ágában sincs újra "bezárni Amerikát."

Mindeközben Trump demokrata ellenfele, Joe Biden kijelentette: vetélytársa alábecsüli a vészhelyzetet, és bár valóban nincs szükség újabb lezárásokra, de a vírus létezik, így meg kell azt fékezni.

Íme, Amy Instagramos bejegyzésének lényege:

 "Üzenem mindenkinek a kinti világban, mindenkinek, aki még nem szavazott, és mindenkinek, aki nem eléggé motivált, vagy úgy érzi, hogy egy hang nem ér semmit: szükségünk van rád. Meg kell gyógyulnunk. Nem tudjuk legyőzni ezt a vírust olyan vezető nélkül, aki elismeri, hogy ez a dolog létezik és embereket öl meg. Közel 1/4 millióan haltunk meg, és nem fog eltűnni, ha nem veszünk róla tudomást. Mi ennél jobbak vagyunk. Itt az ideje, hogy a valóságban menjünk tovább, az igazság útján. Nagy szükségünk van változásra. Minden hang számít. Te is használd a Tiédet!"

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❤️✌️ #vote #voteforchange

Amy (@amylee) által megosztott bejegyzés,

Dalpremier: Butcher Babies - Bottom of a Bottle

 93290839_3260692543976140_3810839321129254912_o.jpg

A kaliforniai Butcher Babies néhány napja jelentette be, miszerint új dallal jelentkeznek. Carla Harvey és Heidi Shepherd által vezetett banda egyébként dolgozik már az új nagylemezen, utolsó albumuk a 2017-es Lilith volt, amellyel sikeres turnét csináltak végig.

Tavaly több dolog is történt a formáció háza táján, először Jason Klein basszusgitáros távozott a zenekarból, akinek utódja Ricky Bonazza lett, majd szerződést bontottak a Century Media kiadóval.

A várva várt új nóta Bottom of a Bottle tegnap debütált a Youtube-on, íme:

Alanae: Manuela Kraller szólóban debütált

80999104_160230512054383_930874427002847232_n.jpg

2010 és 2013 között volt a Xandria énekesnője Manuela Kraller, az ő helyére került Dianne van Giersbergen. Míg a zenekarról 2019 januárja óta semmit nem tudni, addig a volt fronrhölgyek szépen boldogulnak a szólókarriert illetően.

Manuela még 2019-ben hívta életre szólóprojektjét, amelynek az Alanae nevet adta. Néhány nappal ezelőtt a német énekesnő felfedte: hamarosan érkezik első videója, a Return To Elements. A kisfilmben az énekesnő sámánasszonyként látható, miközben csodálatos hangján az őselemekről énekel, íme:

Klippremier: In This Moment - As Above, So Below

maria-brink.jpg

Március végén adta ki Mother címre keresztelt nagylemezét a kaliforniai In This Moment. Több zenekarral ellentétben ők nem csúsztatták el albumuk kiadását a koronavírus miatt, ezt Maria Brink énekesnő azzal indokolta, hogy ezekben a nehéz időkben az embereknek szükségük van a zenére. 

A korong a 2017-es Ritual folytatása, és még március 21-én jelent meg róla audió formájában az As Above, So Below című szerzemény, amelyhez a napokban hivatalos videoklip is készült, íme:

 

Amy Lee: "Tudnunk kell egymással beszélni."

Az arkansasi Evanescence új lemeze, amely a The Bitter Truth címet kapta, hamarosan boltokba kerül, ám a pontos dátum még mindig nem ismert. Három dalt már megmutatott a készülő újdonságról a zenekar, elsőként a Wasted On You-t, majd a The Game Is Overt, nemrégiben pedig a Use My Voice jött ki - utóbbi szerzeményben pedig számtalan vendégzenész is közreműködik, például a Halestorm frontasszonya, Lzzy Hale és a holland Within Temptation énekesnője, Sharon den Adel. Utóbbi csapattal indult volna még tavasszal közös turnéra az Amy Lee vezette formáció, ám a koronavírus-járvány miatt először szeptemberre csúsztatták a fellépéseket, ám mivel a pandémia ősz elején ismét erőre kapott, csak 2021 szeptemberében láthatják a fanok a két együttest.

0212evv40x427.jpg

Amy Lee nemrégiben először beszélt nyíltan politikai nézeteiről. Az énekesnő kijelentette: nem fog meghajolni egy diktátor (itt Donald Trumpra gondolt) előtt, nem fogad el hazugságot a kormányától, valamint a fehér rendőrök által meggyilkolt afroamerikai férfi, George Floyd ügye is felháborította, illetve az, ahogyan Trump hozzáállt a dologhoz.

Nemrégiben a 95,5 KLOS nevű kaliforniai rádióállomásnak adott interjút az énekesnő, és ismét sok gondolatot megosztott a hallgatókkal. Elmondta: Amerikában együttműködésre van szükség.

12932811_875729902536232_3642039944157084696_n.jpg

"Tudnunk kell egymással beszélni. Meg kell hallgatnunk egymást és nem a homokba dugni a fejünket, vagy elszaladni."

- kezdte mondandóját, majd eképpen folytatta:

"Együtt vagyunk egy országban, és együttműködésre van szükség. Mindannyian különböző dolgokban hiszünk, különböző dolgokat tapasztalunk, mindenki más nézőpontot képvisel, és ez rendben van - de ugyanakkor félelmetes is. Különbözőek vagyunk, és együtt kell dolgoznunk. Soha nem lesz teljes az egyetértés, de ez mindig is így volt."

fejtegette véleményét, majd így zárta gondolatmenetét:

"Tisztelettel és becsülettel kell haladnunk előre. Családként kell beszélnünk egymással."

 

Új DVD-vel készül a Visions of Atlantis - látható az első videó is!

Az osztrák, olasz és francia tagokat számláló Visions of Atlantis legutóbbi albuma tavaly nyáron, Wanderers címmel jelent meg, Clémentine Delauney, a zenekar frontasszonya pedig nem sokkal a lemez megjelenése előtt elárulta: zenésztársaival szeretnék újradefiniálni a szimfonikus metált.

98486216_3836357753073220_4490317067345461248_o.jpg

Nemrégiben jelentette be a társulat a Facebookon, miszerint 30-án, azaz pénteken új DVD/BluRay-vel örvendeztetik meg rajongóikat - The Deep&The Dark Live @ Symphonic Metal Nights címmel 2019 februárjában adták ki első ilyen kiadványukat, amely a 2018-as The Deep&The Dark album dalaira épült.

Az új anyagot egyébként a tavaly megrendezett Bang Your Head! fesztiválon rögzítették a németországi Stefan-Hartmann-Halle-ben, és az A Symphonic Journey To Remember címet fogja viselni.

Íme, a borító:

7938850_4c329ba38f.jpeg

A tracklist pedig a következő:

01. Intro
02. The Deep & The Dark
03. New Dawn
04. Ritual Night
05. Lost
06. The Last Home
07. Memento
08. Release My Symphony
09. Words Of War
10. Heroes Of The Dawn
11. Wanderers
12. Seven Seas
13. A Journey To Remember
14. The Grand Illusion
15. Nothing Lasts Forever
16. Passing Dead End
17. Return To Lemuria
  

Kedvcsinálóklént pedig már látható is az első dal, a Wanderers a Youtubeon, íme:

Elkapta a koronavírust Zuberoa Aznárez

Február 14-én jelent meg a spanyol Diabulus In Musica ötödik stúdióalbuma, az Euphonic Entrophy, amely igen szépen muzsikál a rajongók körében. 

A csapatnak hiányzik a rajongótábora, hasonlóképpen a többi együtteshez, ám ennél jóval aggasztóbb hírekkel szolgált a zenekar énekesnője, Zuberoa Aznárez - Facebookján osztotta meg rajongóival, miszerint koronavírus-fertőzésben szenved.

119141425_4365770303497188_6737057470161974342_n.jpg

"Hírek itthonról. Vasárnap este kezdtem rosszul érezni magam, és a mai napon tudtam meg a hírt, hogy ez az átkozott vírus az oka."

- kezdte sorait a kétgyermekes édesanya, majd így folytatta:

"Lázam van és az egész testemben fájdalmat érzek. Hiába a maszk, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás, így is megfertőződhetünk, vigyázzatok magatokra, amennyire csak lehet!"

- kéri rajongóit Zuberoa, aki azért egy jó hírrel is szolgált a fanoknak: Halloween/Mindenszentek alkalmából meglepetéssel készülnek, érdemes tehát a zenekar közösségi oldalát figyelni.

Jobbulást, Zuberoa!

 

Jövő héten jön a Butcher Babies új dala!

A Heidi Shepherd és Carla Harvey énekesnők által vezetett Butcher Babies legutóbbi nagylemeze 2017 őszén, Lilith címmel került a boltokba, a csapat pedig sikeres turnét könyvelhetett el a kiadvánnyal. 

Nemrégiben egy interjúban Heidi, a kaliforniai banda egyik frontlánya elárulta: tavaly szerződést bontottak eddigi kiadójukkal, a Century Mediával, mégpedig azon egyszerű okból, hogy "valami már nem úgy működött, ahogy kellene." Ráadásul basszusgitárosuk, Jason Klein családi okok miatt távozott a formációból, ám utódját hamar megtalálta a csapat, Ricky Bonazza személyében.

93290839_3260692543976140_3810839321129254912_o.jpg

Azt már tavaly tudni lehetett, hogy a zenekar új albumán dolgozik, ám mindeddig semmit nem lehetett tudni új dalról - egészen tegnapig. A banda Twitter-oldalán fedte fel, miszerint jövő héten, egészen pontosan október 30-án friss szerzeménnyel rukkolnak elő - a nóta a Bottom Of A Bottle címet fogja viselni, és a következő albumon is hallható lesz.

 

Coldbound: Liv Kristine-nel dolgozik tovább az együttes

Az egykori Theatre of Tragedy-és Leaves' Eyes-frontasszony Liv Kristine-ről 2019-ben írtuk meg, miszerint új, sorban hatodik stúdióalbumán dolgozik, de énekel húga, Carmen Elise Midnattsol nevű zenekarában is. 

A norvég származású szőkeség alig pár órája újabb meglepetéssel szolgált a rajongóknak: Facebookos oldalán jelentette be, miszerint a 2012 óta létező finn melodikus death/doom/black metálban nyomuló Coldbound nevű csapat tagja lett.

122275147_2772255219698266_5364120783826068533_o.jpg

A csapat eredeti felállása: Markus Riihimäki, Meiju Enho és Pauli Souka. 

Legutóbbi albumuk 2018-ban jelent meg The Gale címmel, most pedig megérkezett az erősítés Liv személyében. Elmondásuk szerint nyers, álomszerű, északias zenét játszanak, amely ugyanakkor vad és elbűvölő is.

Lemezismertető: Leaves' Eyes - The Last Viking

A mai napon jelent meg a Leaves' Eyes nyolcadik stúdióalbuma, egyben a második, amelyen már Elina Siirala énekel. A finn hölggyel elkészült előző lemez a 2018-as Sign Of The Dragonhead volt, magát az énekesnőt korábban az EnkeliNation/Angel Nation zenekarból ismerhettük.

Láthattuk a Dark Love Empress és a Chain Of The Golden Horn című szerzeményeket klipes formában, ízelítőt adva a kiadványból.

110168899_10158843977703901_3645767667797968980_o.jpg

Természetese e korongot is történelmi téma ihlette, csöppet sem meglepő módon a vikingek. A csapat így mesélt a lemezről:

" 1066, Anglia. A döntő csata Stamford Bridge közelében. Harcosok, akik küzdenek a halál ellen, a földet vér áztatja. III. Harald norvég király, Hardrada („a kemény uralkodó”), haldoklik. Egész élete lepereg a szeme előtt: kegyetlen háborúk, harcok a hatalomért, egzotikus világokba utazás, amelyek hatalmas nőkhöz vezettek, és császárok, királyok mentek tönkre. Az utolsó viking király meghalt - a vikingek korának vége. Éljenek a vikingek!"

Elinára nem kis feladat és kockázat várt, amikor a banda egyik alapítóját, Liv Kristine-t kellett váltania 2016 tavaszán - a norvég ex-frontasszony ugyanis éppúgy a csapat jelképe és hangja volt 13 évig, mint ahogyan 9 éven át Tarja Turunen a Nightwishnak. Ám a csapat sikeres turnét bonyolított le Elinával, jártak hazánkban is, a Sign Of The Dragonhead sem került kukába, annak ellenére, hogy szerintem egy átlagos lemez lett. Vagyis inkább: felejtős. De persze, ez csak az én véleményem! Nem kell egyetérteni vele!

A The Last Viking intrója, a Death Of A King epikus és monumentális, libabőrözős. Kíváncsian láttam neki tehát a következő szerzemények hallgatásának. A Chain Of The Golden Horn és a Dark Love Empress, a két első kisfilmes nóta nem híg szerzemény.

118281531_10158932128463901_3361415363924454842_o.jpg

Körülbelül hasonló kaliberű dalok alkotják a lemez gerincét, a Black Butterfly-ban például a francia Clémentine Delauney (Visions of Atlantis, Exit Eden) siet a formáció segítségére, a szám pedig kedves, szerethető lett. Kiemelkedik még a War Of Kings, a For Victory, a Two Kings One Realm, de a többi dal is hozza az elvárásokat. A Flames In The Sky például tipikus bulinóta, biztosan állandó darabja lesz a koncerteknek, ahogyan a Night Of The Ravens is. Elina szépen énekel, a hangjába nem lehet belekötni. A fronthölgy egyébként is egy kedves, közvetlen leányzó, aki készséggel válaszol a rajongói kérdésekre. Mindemellett tiszteli elődje, Liv munkáját, és mindent, amit ő a zenekarba tett, allűröktől mentes személyiség. Aki pedig látta őt élőben, maga is meggyőződhetett arról, hogy igenis, van erő a hangjában. 

33513354_1451907788246449_2625317258104143872_o.jpg

Maga a lemez nem lett rossz, hozta a szintet, amit a Leaves' Eyes-tól megszokhattunk. Nem hibátlan, zeneileg lehetett volna még itt-ott kreatívkodni, keménykedni, de összességében egy hallgatható, Alexander Krull németes precizitásával patikamérlegen kimért albumot rakott össze a zenekar. 

9/10

Megjelenés: 2020. október 23.

Kiadó: AFM Records.

Zenészek:

Elina Siirala - ének

Alexander Krull - hörgés, billentyűk

Thorsten Bauer - gitár, basszusgitár

Joris Nijenhuis - dobok

Micki Richter - gitár

Dallista:

01. Death Of A King
02. Chain Of The Golden Horn
03. Dark Love Empress
04. Serpents And Dragons
05. Black Butterfly (feat. Clémentine Delauney)
06. War Of Kings
07. For Victory
08. Two Kings One Realm
09. Flames In The Sky
10. Serkland*
11. Varangians
12. Night Of The Ravens*
13. The Last Viking
14. Break Into The Sky Of Aeon

süti beállítások módosítása