Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Összefoglaló az év második feléről

2020. január 01. - Jurancsik Eszter

Nem volt unalmas az év második fele sem, ami a frontcsajos metált illeti.

Augusztus 30-án kijött végre Tarja új albuma, az In The Raw, amelyre három évet vártak a rajongók. A finn énekesnő a lemez címéhez méltón egy igazán nyers és kemény anyagot küldött fanjai kezébe, és pár hétre rá turnéra is indult vele. 

in_the_raw_web.jpg

Szintén e napon debütált az osztrák Visions of Atlantis Wanderers című nagylemeze, amely a már megszokott szimfonikus elemeket tartalmazza. 

Szeptember 6-án a svéd Liv Sin kiadta a Burning Sermons című második albumát. Karácsony előtt fedte fel a zenekar: újra Sister Sin név alatt fognak ténykedni.

Szeptember 20-án szintén új lemezzel rukkolt elő a kanadai The Agonist. Vicky Psarakis, a banda frontlánya elárulta: sokkolva érezte magát, amikor meghallotta az Orphans címre keresztelt kiadvány zenei alapjait, hiszen jóval súlyosabb lett az anyag, mint a csapat eddigi lemezei. Vicky alaposan elhegedülte a véleményét elődjéről, a 2014 óta a svéd Arch Enemyt erősítő Alissa White-Gluzról is, aki -Vicky állítása szerint- kirúgása óta megpróbálja tönkretenni a zenekart. Később Alissa reagált az őt ért vádakra. 

Ugyanezen a napon a szintén kanadai Kobra And The Lotus is új lemezzel örvendeztette meg hallgatóságát: a kiavány az Evolution címet kapta. 

Október 11-én hosszas várakozás ért véget az olasz Lacuna Coil számára, napvilágot látott ugyanis a Black Anima címet viselő korong. Alaposan meghökkentette rajongóit a milánói banda, hiszen rengeteg új dolog helyet kapott a lemezen.

ba.jpg

Október 18-án a moldáv Infected Rain is új albumot jelentetett meg, immár a Napalm Record felügyelete alatt. A Lena Scissorhands által vezetett kisjenői brigád méltán lehet büszke negyedik lemezére, hiszen az Endorphin jóval érettebb és kiforrottabb lett elődjeinél.

Október 19-én a holland Epica újra kiadta Design Your Universe című albumát, amely eredetileg 2009-ben jeent meg. Joost van der Broek jóvoltából némileg új hangzást kapott a korong, amellyel Simone Simonsék egy miniturnét is lenyomtak. Ám azt is tudni lehet, hogy a zenekar már dolgozik az új stúdiólemezén. Utolsó albumuk a 2016-os The Holographic Principle volt. Emellett végre boltokba került a hatosfogat első könyve, az Essence Of Epica is.

Október 25-ével került a boltok polcaira az osztrák Edenbridge és az ukrán Jinjer új lemeze is. Sabine Edelsbacherék a Dynamind címet adták az új kiadványnak, a Jinjer pedig Macro címre keresztelte korongját. Utóbbi csapat énekesnője, Tatiana Smailyuk nemrég érdekes interjút adott, amelyben elárulta: annak ellenére, hogy tanári végzettséggel rendelkezik, nem tervezi, hogy éneket oktasson.

A holland Delain sem tétlenkedik: új albumuk februárban jön ki Apocalypse&Chill címmel, amelyről hallhattuk-láthattuk a Burning Bridges és a One Second című szerzeményeket, de felkerült a lemezre az év elején megjelent Masters of Destiny című dal is.

delain_5.jpg

Megtudhattuk azt is, miszerint a finn Dark Sarah negyedik albumát készíti. Bár Juha-Pekka "JP" Leppäluoto személyes tervei miatt elhagyta a zenekart, a Heidi Parviainen vezette együttes nem adja fel. 

Morgan Lander, akit a Kittie-ből ismerhettünk, beszállt a Québec-i illetőségű Karkaosba, ám nem tudni, hogy eredeti csapatával mi lesz.

Október 24-én debütált a Sorroniából és az Ideasból ismert Király Anna új projektje, a Mezmerized nevet viselő formáció. Zenésztársával, Oliver Mudrával elektronikus elemekkel felturbózott metált játszanak, első klipjük a Desire volt, amelyet a Satellite követett decemberben.

A finn/holland/brit tagkból álló Nightwish új albumáról kiderült: jövő év tavaszán érkezik, ám még semmit nem tudni a kiadványról. Viszont elárulta a csapat: új videón dolgoznak. December 6-án megjelent Decades: Live In Buenos Aires címet viselő DVD-jük, amely hatalmas siker lett a rajongók körében. 

nightwish_bannerthnuz5uluw2id.jpg

Ugyanígy új lemezt készül a világra szabadítani a finn Amberian Dawn, akik két dalt már megmutattak a korongról: a United-et és az ABBA-feldolgozás Lay all your love on me-t. 

November 8-án a The Dark Element második albuma is megjelent: a Songs The Night Sings című lemez munkálatai Jani Liimatainen és Anette Olzon szerint jóval könnyebbek voltak, mint előző kiadványuké, és bíznak abban, hog a rajongók tetszését is elnyerte a mű. 

November 15-én a Dianne van Giersbergen nevével fémjelzett Ex Libris kiadta az Ann-trilógia harmadik részét: a zsidó származású német kislányról, Anne Frankről szól a kiadvány. 

Anyuka lett a japán Cross Vein énekesnője, Julia Nishimura, a kisfiú édesapja pedig nem más, mint a tokiói zenekar gitárosa, Mashumi. Julia azonban elárulta: idén szeretnének visszatérni a színpadra. 

A svéd/dán Amaranthe átigazolt a Nuclear Blast lemezkiadóhoz a Spinefarmtól, és készen állnak arra, hogy a csapatot minden eddiginél erősebbé tegyék.

amaranthe-761x492.jpg

Ailyn, aki 8 évig erősítette a norvég Sireniát, új projektet hozott létre Her Chariot Awaits elnevezés alatt, azonban még nem tudni, hogy a spanyol szépség által vezetett banda mikor mutatkozik be dallal is a nagyérdműnek.

Szomorú esemény árnyékolta be a decembert: elhunyt a svéd Roxette énekesnője, Marie Fredriksson. A karizmatikus frontasszonynál 2001-ben diagnosztizáltak agydaganatot, megműtötték, kemoterápián is átesett, és 2005-ben úgy tűnt: meggyógyult, noha bal szemére megvakult és újra meg kellett tanulnia járni és beszélni. Miután felépült, újult erővel vetette magát a zenélésbe Per Gessle-vel, ám a gyilkos kór kiújult és december 9-én győzedelmeskedett a 61 éves sztár felett. Családján, barátain kívül rajongók milliói gyászolják.

Marcela Bovio, a mexikói származású, de Hollandiában élő énekesnő -akit a Stream of Passionból és MaYaN-ből ismerhettünk meg- decemberben jelentette be: méhnyakrákkal kezelik, de szerencsére orvosai jó hírekkel bíztatják.

A spanyol Diabulus In Musica új klippel lepte meg rajongóit: az Otoi baszk nyelven íródott, és azt is tudni lehet, hogy a zenekar új albumán munkálkodik és Euphonic Entrophy címmel, 2020. február 14-én debütál majd - Zuberoa Aznárrezék utolsó nagylemeze, a Dirge For The Archons 2016 novemberében töltötte meg a lemezboltok polcait és igen szép sikereket értek el a kiadvánnyal. 

Szintén új lemezt ad ki január 30-án a japán Lovebites. Az öt lányból álló zenekar Lzzy Hale-lel is színpadra állt tavaly, készülő albumuk az Electric Pentagram címet fogja viselni, és a When Destinies Align című nótához már klipet is forgattak. 

59alovebmage.jpg

Az arkansasi Evanescence felfedte: a 2017-es Synthesis után ismét új albumon dolgoznak. Amy Lee hangját adta a Fletwood Mac The Chain című dalának feldolgozásához, amely a Gears 5 videojátékban is felcsendül.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr1315379414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása