Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Ismerd meg az Emphasist!

Tehetséges banda Észtországból!

2019. november 09. - Jurancsik Eszter

Kevésbé ismert nálunk az Emphasis, pedig az észt zenekar csaknem 10 éve létezik. A formációnak két hölgy tagja is van, egyikük Katya Gritskova basszusgitáros, másikuk az énekesnő Anna Ganina. Önmagukat progresszív metálosokként jellemzik, és olyan együttesek befolyásoljáj munkásságukat, mint pl. az Evergrey, Opeth, Arch Enemy, Radiohead vagy a Soilwork.

emphasis-band-pic-e1509025032254.jpg

Az együttest Katya és Pavel Korotaev gitáros alapították 2010-ben, két évvel később pedig megjelent első EP-jük, az öt számot tartalmazó Into Infinity. A középlemez pozitív visszhangra lelt Európában, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában is, a banda pedig szülőhazájában az összes neves zenei rendezvényen felléphetett.

2013 őszén csatlakozott hozzájuk Anna, aki képzett operaénekesnő, akivel felvették a Hopeless című számot, majd 2014 áprilisában az On The Wings Of Freedom-ot. Ekkor beindult végre a banda szekere, olyan nevekkel álltak egy színpadon, mint az Arkona, a Skyforger vagy a Testament. 

2015-ben adták ki első nagylemezüket Revival címmel az olasz Underground Symphony kiadó szárnyai alatt. 

Utolsó kiadványa a zenekarnak a Soul Transfer album volt 2018-ban, nemrégiben pedig egy vadonatúj dallal rukkoltak elő, amely az Electric Gold címet viseli:

 

Nézd meg az új The Agonist-videót!

Itt a legfrissebb kisfilm!

A napokban jelentette be a kanadai zenekar, miszerint új klipen dolgoznak. Vicky Psarakis és társai új albuma szeptember 20-án jelent meg Orphans címmel, amellyel kapcsolatban az énekesnő elmondta: kissé sokkolva érezte magát, amikor először meghallotta a korong zenei alapjait, hiszen ez az eddigi legkeményebb anyaga a formációnak.

theagonistbandjune2019_638_1.jpg

A csapat eddig két videót forgatott, az elsőt az In Vertigo című nótához, majd másodikként érkezett az As One We Survive, most pedig itt az új kisfilm, amely a The Gift Of Silence című szerzeményhez készült, íme!

 

Jövőre ismét Budapestre jön a Nightwish!

A Papp László Budapest Sportarénában lép fel a csapat

Jó pár hónapot várni kell még a finn/brit/holland tagokból álló formáció rajongóinak, új albumuk ugyanis csak a jövő év tavaszán kerül majd a boltok polcaira. Azonban megtudhattuk, hogy a csapat új klipje hamarosan elérhető lesz, valamint ízelítő érzekett a hamarosan megjelenő Decades DVD-ből.

nightwish_bannerthnuz5uluw2id.jpg

Az is kiderült, hogy Floor Jansenék jövőre világkörüli turnéra indulnak.

Hazánkban utoljára 2018 novemberében lépett fel a csapat, de a Nightwish szereti a magyar rajongóit, hiszen jövőre újra ellátogatnak Budapestre: a Papp László Budapest Sportarénában adnak fergeteges koncertet, régi és új dalokkal.

Az esemény Facebookos oldala ITT!

Szólóalbumot készít Noora Louhimo

Még nem tudni, mikor jelenik meg a lemez

A finn Battle Beast nagylemeze március 22-én került boltokba No More Hollywood Endings címmel, amellyel komoly sikereket könyvelhet el a banda. Jelenleg is úton vannak a kiadvánnyal, a közelmúltban pedig a San Francisco-i Reality Check-nek adott interjút az énekesnő Noora Louhimo.

dntpoa0x4aavnis.jpg

Nemcsak azt árulta el, hogy Anton Kabanen gitáros 2015-ös kilépése kimondottan jót tett a csapatnak, hanem elmondta azt is: első szólóalbumát rögzíti.

Jelenleg dalszerzési fázisban vagyunk a zenekarommal. Nem kemény metál lesz az anyag."

- kezdte az énekesnő, aki 2012 óta erősíti a csapatot.

"Visszatérek a blues rockhoz, de lesz egy kis Pink Floydos hangulata is. Érdekes lesz! 2011-ben kiadtam egy kislemezt, a Relax-et, de azt nem én írtam. Megnyertem vele egy énekversenyt, ennyi. De a szólóabumomon megnyitom a lelkem az embereknek, nagyon személyes lemez lesz."

- zárta sorait.

Lacuna Coil: nehezen találták meg az egyensúlyt a régebbi lemezeiken

Érdekes gondolatokat osztott meg Andrea Ferro

Október 11-én jelent meg az olasz együttes új lemeze, a Black Anima, amely már a boltokba kerülést követő héten hihetetlen eladásokat produkált. Ez nem is csoda, hiszen a milánói zenemágusok eddigi legsokszínűbb korongját adta rajongói kezébe.

Azonban a kezdet nem volt teljesen zökkenőmentes. Korábban Andrea Ferro elmesélte, hogy Olaszországban nehezen vetette meg a lábát a metálzene, ezért nehéz dolguk volt, amikor karrierjük kezdődött. Ám nemcsak ezzel kellett szembesülnie a bandának, hanem azzal is, hogyan találják meg az egyensúlyt a korábbi albumokon - különösen érvényes ez az első három lemezükre.

67627703_10156399452372344_8774551944447393792_n.jpg

A formáció férfi énekese, Andrea így mesélt erről az Australia's Heavy-nek: 

"Az első három lemezen nehezen találtuk meg az összhangot, mivel mind az én hangom, mind Cristináé különböző. Teljesen más dolgokat adunk a zenéhez. Meg akartuk találni a módot, hogyan egészítsük ki egymás hangját mind a lemezeken, mind a koncerteken, és ennek bizony idő kellett. "

- kezdte sorait, majd így folytatta:

"De az út során megtaláltuk a megoldást és úgy érzem, sikeresen megoldottuk ezt a gondot."

Az énekesnő Cristina Scabbia eképpen vélekedett a dologról:

"Két énekes, mint két hangszer! Nem mondtuk azt a másiknak, hogy >>Oké akkor énekelj inkább te!<<, hanem minden egyes dalnál megoldásokat kerestünk. Úgy érzem, nincs sok egózás a zenekarban, és ez az, ami együtt tart minket."

És szavaiban nagy igazság van, hiszen az 1994-ben alakult együttes 1998 óta zenél aktívan, rajongótáboruk az elmúlt években hatalmasra duzzadt, és a Black Animát hallgatva nagy eséllyel még több metálrajongó fogja követni a bandát, akik büszkék aktivitásukra.

 

Megérkezett a The Dark Element új dala!

Not Your Monster címmel látható a kisfilm

A svéd-finn duó második albuma november 8-ával kerül boltokba a Frontiers kiadó gondozásában, amely korongnak a csapat a Songs The Night Sings címet adta. Nemrégiben megmutatták a lemezről az első klipes nótát, amely a kiadvány címadó dala volt, később a The Pallbearer Walks Alone-t is láthattuk. 

70068182_1002566990075842_2779997150900125696_n0000.jpg

Anette Olzon énekesnő korábban elárulta: az új dalcsokor rögzítése és a munkálatok gördülékenyebben mentek, mint az előző album esetében, hiszen a zenekar időközben remekül összeszokott.

A Nightwish második frontasszonyaként megismert Anette és Jani Liimatainen ma mutatták meg a harmadik megfilmesített számot az albumról, amely nem más, mint a Not Your Monster, íme:

 

Lemezismertető: Infected Rain - Endorphin

És akkor ismét egy lemezkritika. Nem győztem kapkodni a fejem, annyi album jelent meg az utóbbi hetekben, de ez nem baj! Mert imádom a metált.

Sokan hasonlítják az Infected Raint az ukrán Jinjerhez, pedig alig van hasonlóság a két együttes között. Talán annyi hogy majdnem ugyanakkor alakultak - a Jinjer 2009-ben, utóbbi zenekar pedig 2008-ban. Míg Tatiana Shmailyukék zenéje inkább a progos irányt képviseli, addig az Infected Rain a dallamosabb, modernebb, már-már a nu műfajba is illeszkedő metált tolja - nem is akárhogy. A moldáv fővárosból, Kisjenőből származó banda immár negyedik albumát dobta a boltok polcaira október 18-án, a Napalm Records felügyelete alatt.

5d9f7437-infected-rain-release-black-gold-music-video-image.jpeg

Több klipes dallal is felvezették a lemezt Lena Scissorhandsék, elsőként a The Earth Mantra került fel a Youtube-ra, amelyet a Földet érintő, egyre súlyosabb környezetszennyezés kérdésének szenteltek. Ezt követően jött a Lure, majd a kissé nyugis hangvételű Storm, amelyben Lena tiszta hangján énekel. A feltűnő megjelenésű énekesnő tiszta hangjával sincs probléma, szép, kellemes hangszínnel lett megáldva, azonban a hörgős részeknél nem a Jinjer-féle brutalitás árad belőle, hanem a kicsit heavy metalosabbra hajazó stílus. Habár Lena hangja magasabb, mint ukrán kolléganőjéé, lehet nem is lenne alkalmas a túl mély hörgésekre. De ez lényegtelen, mert a számok remekül össze lettek rakva! Jó kis felvezetői a kiadványnak ezek a nóták.

Nem sokkal a lemez megjelenése előtt még egy dal kijött, a Passerby, amely számomra a korong egyik csúcspontja. A refrén nemcsak zseniális dallamú, hanem a szöveg is sokak fülébe eljut. Az emberek egymás iránti érdektelenségéről szól a dal, mesterien tálalva. Na meg arról, hogy szeretnénk hinni valakinek, aki talán kurvára nem is érdemli meg a bizalmunkat. Lena zseniálisan énekli a refrént, abszolút kedvenc a dal. 

Nemrégiben a Black Goldhoz is klip készült, ez is a zúzósabb, keményebb vonalon mozog, a videó pedig nagyon látványos lett, a fekete arany pedig a mai világ felszínességét hivatott bemutatni - és ez sikerült is. Mesterien összerakott szám a Black Gold is.

A Symphony Of Trust a bizalomról és annak elvesztéséről szól, amely a mai, anyagi értékekre épülő világban egyre inkább jellemző.

A Passerby után számomra a másik hasonló komoly és libabőrözős szerzemény a Pendulum, amely az igazság keresésére épül. Amolyan igazi, Skorpió jegyében születettek számára íródott dal, mert e jegy a legnagyobb igazságkereső, nem mellesleg Lena is e jegy szülötte. 

ff_infected_rain-1.jpg

Hatalmasat üt a Walking Dead címre keresztelt dal is, amely szintén a mai társadalom egyik problémáját mutatja be: a manipulációt. 

A Victim az a nóta, amely elsőre nem üt akkorát, de másodszorra már igen. A Taphephobia pedig egyértelműen a depressziót, a lelki betegségeket választotta témájának, na meg az élve elégetéstől való rettegést.

Komoly témákat feszegetnek tehát Lenáék, akik elmondásuk szerint távol állnak a tipikus "megcsinált" együttesektől, és a modern metált kívánják csúcsra járatni. És nagyon jó úton haladnak. Ezt jelzi a tény is, miszerint nemrégiben a Napalm Recordshoz igazoltak, amely kiadó profizmusáért és útmutatásáért hálát is adtak egy korábbi interjúban.

b0b621768ad5a32d6b500a4f9d19ed56_960x960x1.jpg

Az Endorphin az Infected Rain eddigi legérettebb, legsokszínűbb lemeze, Lena most is kitesz magáért, de a zenekar többi tagja is remek zenész. Nekem az egyik kedvenc albumom ebben az évben a Lacuna Coil-é és a Jinjeré mellett.

10/10

Megjelenés: 2019. október 18.

Kiadó: Napalm Records

Tracklist:

1. The Earth Mantra

2. Black Gold

3. Symphony of Trust

4. Pendulum

5. Passerby

6. Lure

7. Victims

8. Walking Dead

9. Taphephobia

10. Storm

Zenészek:

Elena "Lena Scissorhands" Cataraga - ének

Eugen Voluta - dobok

Sergey Babici - gitár

Vladimir Babici - basszusgitár

Vadim "Vidick" Ozhog - gitár

 

süti beállítások módosítása