Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jinjer: készül az új lemez, ősszel amerikai turné

Nem pihen a banda!

2019. május 29. - Jurancsik Eszter

Nem unatkozik az ukrán Jinjer, hiszen januárban megjelentették Micro címre keresztelt EP-jüket, amelyről az Ape, a Dreadful Moments, a Perennial és a Teacher! Teacher! című dalokhoz videót is forgattak. Nemrégiben számoltunk be arról, miszerint Tatiana Shmaylyuk és zenésztársai megkezdték új stúdióalbumuk felvételeit is. 

jinjerbandmay2019_638.jpg

A csapat elmondása szerint az ősszel boltokba kerülő kiadvány a 2016-os King Of Everything című korong vonalát viszi majd tovább, tehát a megszokott Jinjeres hangzással találkozhatunk majd.

Tatianáék a kijevi Kaska stúdióban ténykednek jelenleg, és bár a lemez pontos megjelenési ideje még nem ismert, gőzerővel írják a számokat. Azonban nemcsak az új album miatt lehet izgatott a formáció, ugyanis szeptemberben egy 42 állomásos turnéra indulnak Amerikában, de Kanadában is fellépnek.

Boldog szülinapot Ailyn!

37 éves lett az énekesnő

Bármennyire nehéz elhinni, a norvégiai illetőségű Sirenia egykori pacsirtája, Ailyn ma tölti be 37. életévét. Kislányos mosolyával, kedves, szerény stílusával sokak szívébe lopta be magát a szépséges énekesnő, akiről születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet!

49408017_1923386017779393_923694616073469952_n.jpg

- 1982. május 29-én, a katalóniai (Spanyolország északkeleti részén található) Esplugues de Llobregatban született.

- Van egy húga, Bárbara, akivel nagyon szoros a kapcsolata.

- 2010 óta Norvégiában él párjával, de gyakran látogat haza Spanyolországba.

- Imádja az állatokat, neki is van egy kiskutyája, Athina.

- Eredeti hajszíne barna, amelyet gyakran fest vörösre.

48388065_1897675523683776_4910181349236670464_n.jpg

 

- Teljes neve: Pilar María Del Carmen Mónica Giménez García.

- Édesapját 2011-ben, édesanyját 2016-ban veszítette el.

- 7 éves kora óta él az egyes típusú, azaz inzulinfüggő cukorbetegséggel. Elmondta: édesapja, nagymamája és egyik nagynénje is ebben a kórban szenvedett, így családjától örökölte a diabéteszt.

- A Sirenia legénységét 2008 és 2016 között erősítette.

- Dolgozott a Melted Space-szel, a Déblerrel, a Secret Rule-lal és az Enemy Of Reality énekesnőjével, Iliana Tsakirakival.

- Gluténérzékeny.

- Hangtípusa: szoprán.

- Horoszkópja: Ikrek.

- A Sirenia Monika Pedersen dán énekesnő távozása után az interneten keresett új frontasszonyt, a válogatásra Ailynt pedig húga nevezte be - 500 lány közül választották ki.

- Szerepelt a spanyol X-Faktorban, 2007-ben, és a negyedik körben esett ki.

- 11 éves kora óta énekel, a Sirenia előtt pedig tagja volt egy ázsiai dalokat feldolgozó spanyol lánycsapatnak.

sireniaband2015_638.jpg

Ailyn a Sireniával, 2015-ben

- A Sireniából 2016 nyarán rúgták ki. Amikor Ailyn édesanyja váratlanul elhunyt, az énekesnőnek gondjai akadtak a cukorbetegségével. Orvosai pár hét pihenést írtak elő számára, ám Morten Veland, a csapat alapítója telefonon dobta ki a szépséget csapatából.

- 15 évesen klasszikus éneket tanult.

- 2002-ben volt az első fellépése egy koncerten, amely rendezvény az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek gyűjtött pénzt.

- Egy ideig bipoláris depresszióval küzdött.

- Heterokrómiás, azaz mindkét szeme más színű. Jobb szeme barna, bal szeme pedig zöld.

- Kedvenc ruhadarabjai a magassarkú cipők és a fűzők.

- Nagy rajongója a Nightwishnak.

 

Tales Of Evening: közös buli a Nova Prospecttel és a Leecherrel

Turnézáró koncert ősszel!

Tavaly jelent meg a zalaegerszegi Tales Of Evening legutóbbi nagylemeze, A fény nyomában címmel, amely igen kedvező fogadtatásra lelt a hazai metálrajongók körében. A Dudás Ivett vezette formáció 10 nagyvárosba vitte el a korong dalait, a koncertsorozat utolsó állomása pedig 2019. október 26-án lesz megtartva az A38 hajón.

60224_n.jpg

Az est meglepetésvendégei a Nova Prospect és a csellómetálos Leecher lesznek.

A jegyek máris kaphatóak az interneten és a jegyirodákban!

Az esemény Facebookos oldala itt!

Emmanuelle Zoldan: "Még mindig sok kritikát kapok..."

Őszinte interjút adott a Sirenia frontasszonya

Minden bizonnyal a csajmetálos vonal rajongói élénken emlékeznek 2016 nyarára. A norvégiai illetőségű Sirenia tisztázatlan módon megvált a legénységet 8 éve erősítő Ailyntől, aki több ízben is mesélt az akkor megélt érzéseiről. A kicsi kora óta inzulinhiányos cukorbetegséggel élő, spanyol származású dalos pacsirta édesanyja három éve, májusban váratlanul elhunyt, és ez megbolygatta Ailyn cukorháztartását, orvosi tanácsra pár hét pihenőt kellett tartania. Ekkor jelentette be a Morten Veland által alapított banda, hogy a nyári koncerteken Emmanuelle Zoldan lép fel velük, aki 2003 óta a zenekar egyik kóristája volt. Hetekkel később robbant a bomba: Ailyn repült a zenekarból, helyét pedig Emma vette át. Vele készült el a 2016-os Dim Days Of Dolor, és a 2018-as Arcane Astral Aeons. A júniusban 44. évét töltő fronthölgy eddigi tapasztalatait osztotta meg a Metal Gossippal.

Első körben azt fedte fel a mezzoszoprán énekesnő, hogyan egyeztethető össze az operaénekesi karrier a metállal.

16910631_269260683505552_953485259_o.jpg

"Az opera műfajában mindig hallatnod kell Magadról, hogy ne felejtsenek el az operaházak vezetői. Az elmúlt hónapokban a Sireniával voltam úton, így nemigen jutott időm az operára. A metál egyre több helyet foglal el az életemben, de nagyon örülök neki! A turnék fantasztikusak! Itt együtt vagyok a csapattársaimmal, míg az operában egyedül kell megbírkóznod sok mindennel. És ez bizony sokszor nem könnyű!"

Ahogyan az sem, ha egyik nap metált énekel Mortenékkel, másnap pedig egy operaházi előadásban vesz részt. Ugyanakkor előnye is van a metálkoncerteknek.

"A mikrofon nagyon jó barátom. Jelentősen megkönnyíti a helyzetemet! Az operaházban nincs mikrofonod, ott a terem természetes akusztikájára kell hagyatkoznod. A mikrofon, amelyet a Sirenia-koncerteken használok, jelentős mértékben könnyít a hangom használatán."

Emma tisztában van azzal, hogy még mindig rengeteg kritikát kap.

"Tudtam, hogy nem kis vihart kavar majd az, hogy én leszek a banda új énekese. Többször átgondoltam, mielőtt igent mondtam volna a felkérésre. Megértettem, hogy a Sireniának van már egy állandó rajongói bázisa, és tudtam, hogy a kezdetektől fogva összehasonlítások lesznek majd Ailynnel, de akár a régebbi énekesnőkkel is. Sokan nem ismerik az énekescsere hátterét, és persze vannak, akik ilyenkor elég sértő dolgokat írnak. Megtanultam elfogadni ezt. Inkább a zenére összpontosítok és azokra, akiktől szeretetet kapok."

emma-dlya-intervyu.jpg

Az énekesnő tudja azt is: ha egy új, operásan éneklő metálhölgy lép a színtérre, sok rajongó Tarjához kezdi hasonlítani. Emma szerint ez jogos, hiszen a finn Nightwish egykori frontasszonya egyfajta "mércének" tekinthető.

"Szeretem Tarját hallgatni, de Sharon den Adel és Cristina Scabbia stílusa is tetszik!"

Hogyan gondoskodik a hangjáról Emma?

"A legfontosabb talán a megfelelő mennyiségű alvás, és mindig be kell melegíteni a hangot fellépés előtt. Sok vizet és gyógynövényt fogyasztok, valamint abbahagytam a dohányzást is. Utóbbi nem volt könnyű, mert a turnékon sokszor megtalál a kísértés. Ha pedig beteg vagy, a C-vitamin szedése és a gőzölés segít. Bár ha torokgyulladással lépsz színpadra, lehet másnapra elmegy a hangod."

siena.jpg

Emmáról még annyit illik tudni, hogy két gyermeke van, szeret kirándulni és a kutyájával sétálni - különösen erdőkben, ahol inspirációkat kap. Továbbá -igazi francia nőhöz méltón- imádja a minőségi vörösbort, de ritkán fogyaszt alkoholt, hogy óvja a hangját.

Marcela Bovio szólóalbumairól mesélt

Interjú az énekesnővel

A mexikói származású, 39 éves Marcela Boviót a 2005-ben, Hollandiában alakult Stream of Passionből ismerhetjük, majd a csapat 2016-os feloszlása után Anneke van Giersbergen VUUR nevű zenekarának tagja lett. 2017 áprilisában, zenei különbözőségek miatt Marcela távozott ugyan a bandából, de nem tűnt el a zenei életből. 

Ez évben megjelentette Unprecedented című albumát, 2018-ban a Through Your Eyes-t, majd boldogan jelentette be, hogy az Epicás Mark Jansen másik együttesének, a MaYaN-nek hivatalosan is az énekesnője lett - Marcela 2013 óta dolgozott együtt a formációval.

mayan2018g.jpg

Nemrégiben Mandy Jacobs kapta mikrofonvégre a vörös hajú szépséget, aki egyébként énektanárként is dolgozik, és főleg szólómunkáiról esett szó.

"A szólólemezeim teljesen más munkák, mint a MaYaN-nel felvett albumok. A Through Your Eyes egy akusztikus lemez; van itt zongora, cselló és hegedű is. Kamarazenének nevezem, mert ez a műfaj is nagy hatással van rám."

- kezdi Marcela, aki 2011-ben házasodott össze Johan van Stratummal, aki a Stream of Passion ex-gitárosa, jelenleg pedig a fent is említett VUUR-ben is játszik. Azonban a pár már nincs együtt, Marcela privát Facebookja szerint vége a szerelemnek, egyedülállóként tünteti fel magát.

"Minden dal témáját különböző személyek adták. Nagyon különleges módja volt ez a dalszerzésnek! El kellett merülnöm az ötleteikben, megpóbáltam olyan számokat írni, amelyek az én hangomhoz passzolnak, de mégis hűen közvetítik az eredeti üzenetet."

Elárulta azt is: mindig igyekszik a saját érzéseit is kifejezésre juttatni a dalokban, és elmesélte Hollandiába költözése titkát is. A Stream of Passion előtt a mexikói Elfoníában énekelt, ahol húga, a 36 éves Diana jelenleg is tag. De több fantáziát látott a Stream of Passionben, ezért döntött a váltás mellett - és nem mellesleg Johan iránt érzett szerelme is motiválta az egyéként négy nyelven beszélő Marcelát (angol, spanyol, holland, francia). 

És mikor kezdett énekléssel, zenével foglalkozni?

"17 éves voltam. Ekkor kezdtem rendszeres énekleckéket venni, hegedülök és egy picit zongorán is játszom."

c7d4c2f403aa58bfe3db4ec2f5afa7d0.jpg

Marcela megemlítette inspirálóit is: olyan nevek tartoznak kedvencei és példaképei közé, mint Tori Amos, Kate Bush vagy egykori VUUR-ös kolleginája, Anneke van Giersbergen. Az énekesnőről még annyit illik tudni, hogy eredeti szakmája szerint szoftverfejlesztő és van egy Monkey ("Majom") nevű cicája, akit egy menhelyről fogadott örökbe - a cuki macskának saját Istagram-oldala is van

De mit üzen azoknak a kedves mosolyú énekesnő, akik zenével kívánnak foglalkozni?

"Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, minél többet! Ne hagyd, hogy bárki azt mondja, rossz hangod van, mert ilyen nincs, maximum rossz technika! Ha lehet, aludj minden nap 8 órát és igyál elég vizet!"

 

Evanescence: készül az új album!

Amy Lee a készülő szerzeményekről nyilatkozott

Mint azt korábban megírtuk, az arkansasi Evanescence új nagylemezt tervez kiadni jövőre, Amy Lee pedig a közelmúltban felidézte, milyen érzés a 16 éves Bring Me To Life című, első sikereket meghozó dalt élőben előadni.

evanescence_03-770x513.jpg

A készülő korong kapcsán a zenekar frontasszonya most a Consequence of Soundnak nyilatkozott. Elmondta: most már készen állnak arra, hogy elkezdjék írni az új albumot.

"Kísérleteztünk, kitörtünk a komfortzónánkból, rengeteg mindent kipróbáltunk. Visszatérünk a gyökereinkhez."

- magyarázta Amy.

Tény, hogy a 2017 őszén piacra dobott Synthesis valóban más lett, mint az addigi Evanescence-lemezek, hiszen egy nagyzenekar is hallható a lemezen és régi dalok újrahangszerelt változatai is helyet kaptak a korongon.

Fájó titkáról mesélt Ashley Costello

Megnyílt a zenészlány

A New Years Day frontasszonya, a 34 éves Ashley Costello igen fájó emlékről mesélt nemrégiben az Alternative Pressnek, amelyről eddig nem tett említést. 2015-ben, miközben a csapat Malevolence című lemezét rögzítette, Ash teherbe esett akkori párjától, ám elveszítette a magzatot. 

ash.jpg

"Két héttel a vetélésem után a párom meg is csalt..."

- vallott az énekesnő.

"Életem legfájdalmasabb, legsötétebb, legundorítóbb időszaka volt ez. Korábban nem akartam beszélni erről, de most, hogy feldolgoztam, könnyebb. Mindez súlyos veszteség volt, de megláttam a fényt az alagút végén, bár rengeteget sírtam. Ma is szopunk, és holnap is szopni fogunk. De folytatnunk kell az életet..."

- zárta kegyetlen őszinteséggel sorait, akinek azonban 2018 tavaszára révbe ért az élete, hiszen eljegyezte párja, Jimmy Trigger, aki egyébként a We Are The Riot énekese.

Elkészült a The Dark Element második lemeze!

Anette büszke az új korongra is

2016-ban hívta életre az egykori Nightwish-énekesnő Anette Olzon Jani Liimatainennel (ex-Sonata Arctica) közös projektjét, a The Dark Elementet. 2017 októberében meg is jelent első albumuk, amelyet az együttesről neveztek el, és komoly sikereket aratott a rajongók körében.

darkelement-17c.jpg

Korábban megírtuk, hogy a svéd-finn formáció lelkesen dolgozik új kiadványán, most pedig Anette bejelenette Instagramján: véget értek a felvételek, és már csak a keverés van hátra. Azt úgyan nem árulta el a csapat, mikor kerül boltokba az új album, de annyit elmondtak: újabb húzós anyagra számíthatunk.

 

Trees of Eternity: készül Aleah szólólemeze és EP is várható

Juha Raivio hírt adott terveiről

2009-ben alakult a Trees of Eternity, a finn Swallow The Sun-gitáros Juha Raiviónak és a dél-afrikai születésű, Svédországban élő énekesnőnek, Aleah Stanbridge-nek köszönhetően. További tagok voltak a csapatban Fredrik és Mattias Norrman (ex-Katatonia) és Kai Hahto, a Nightwish jelenlegi dobosa. 

120033_1.jpg

Még 2009-ben elkazdték írni a dalokat, 2013-ban jelent meg Black Ocean címre keresztelt EP-jük. 2014-2015 folyamán rögzítették első és egyben utolsó nagylemezüket, amely a Hour Of The Nightingale címet kapta - e kiadvány 2016 novemberében látott napvilágot. Sajnos a korong megjelenését a csapat énekesnője, a különleges hangú, angyali szépségű Aleah már nem érhette meg - a frontasszony 39 évesen, 2016 áprilisában, rákbetegségben elhunyt. 

Halála után Juha -aki Aleah párja is volt- mély depresszióba zuhant, ám az egykori HIM-dobos Gas Lipstickkel és Tomi Joutsennel életre hívta a Hallatar formációt, amely No Stars Upon The Bridge címmel lemezt adott ki 2017 őszén- a tragikusan fiatalon eltávozott énekesnő demóit és verseit használták fel a kiadványon. Az albumon hallhattuk Heike Langhans-t is, aki a svéd Draconian frontlánya és jó barátságot ápolt Aleah-val.

Korábban többször megírtuk, hogy Juha dolgozik néhai kedvese szólóanyagán, de javarészt a Swallow The Sunnal volt elfoglalva, ám Facebookján a zenész most bejelentette: hamarosan befejeződik Aleah lemezének rögzítése, de egy másik örömhírrel is szolgált:

"Kai, Mattias és Fredrik sokat beszélgettünk arról, hogy a Trees of Eternity nyers demóit kiadjuk, és ez lesz a csapat utolsó lemeze - egy EP, amely a Silver Star címet fogja viselni."

Juha eredetileg tavaszra tervezte Aleah szólókorongjának kiadását, ám a Hallatar körüli munkálatok és a Swallow The Sun turnéja sok idejét elvette.

Plusz egy köszönet is olvasható a gitáros legfrissebb bejegyzésében: a Tress of Eternity Broken Mirror című klipje elérte az egymilliós nézettséget.

 

süti beállítások módosítása