Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Arch Enemy: Michael Amott szerint a média nem megfelelően kezeli Alissa White-Gluzt

Kipakolt a zenész

2019. november 30. - Jurancsik Eszter

Szeptemberben jelent meg Alissa White-Gluz egykori csapatának, a The Agonistnak legújabb lemeze, az Orphans. Ennek kapcsán a kanadai banda jelenlegi frontlánya, Vicky Psarakis felfedte: Alissa folyamatosan szabotálni akarja a sikereiket, és bár a szóban forgó album már 2018-ban elkészült, a kék sörényű énekesnő kavarásai odáig vezettek, hogy csak egy év késéssel kerülhetett boltokba a kiadvány.

Alissa -aki 2014 óta a svéd Arch Enemyben ténykedik- később reagált a vádakra, és elmondta: mindez csak koholmány, és szeretné, ha Vicky megkeresné őt, hogy tisztázhassák a dolgokat. 

Természetesen a két hölgy nyilatkozata nagy port kavart a metálvilágban, Michael Amott, az Arch Enemy gitárosa pedig most tiszta vizet öntött a pohárba egy podcast keretein belül: szerinte ugyanis Alissát nagyon unfair módon kezelte a média az utóbbi hónapokban.

alissawhitegluzmichaelamott2019_638.jpg

"Nagyon tisztességtelen, ahogyan Alissát a média kezeli. A közelmúltban nem bántak vele túl korrekt módon. Ismerem őt, öt éve dolgozunk együtt és jó a kapcsolatunk. Mindig érdekessé teszi egy együttes zenéjét, ha nem mindennapi dolgokról írnak zenét, ilyen például a veganizmus."

- kezdte mondandóját Michael, azt pedig tudni lehet, hogy Alissa 13 éves kora óta vegán életmódot folytat. Ez mindig is olyan téma volt, amely megosztotta az embereket - így néha Alissa ilyen jellegű posztjai alatt is egymásnak ugranak a húsevő és vegán rajongók.

"Szerintem ez nagyszerű, és a szociális média felületeit pedig fel lehet használni ehhez, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet! Nagyszerű munkát végez Alissa és ezért én tisztelem őt!"

 

ABBA-feldolgozással jelentkezett az Amberian Dawn - klippremier!

Tavasszal érkezik az új lemez!

A finn Amberian Dawn utolsó lemeze 2017 őszén került boltokba Darkness of Eternity címmel, amely kiadvánnyal sikeres turnét bonyolítottak le Capri Virkkunenék.

amberiandawnphoto.jpg

Nemrégiben fedte fel a zenekar, miszerint jövő év tavaszán új albummal jelentkeznek, amely a Looking For You címet viseli majd, tracklistjét és borítóját is láthattuk, valamint bemutatták a rajongóknak a korong első klipes dalát, a United-et.

Most újabb kisfilmmel örvendezteti meg hallgatóságát az együttes - választásuk ezúttal az ABBA Lay All Your Love On Me című szerzeményére esett. Tuomas Seppälä, a banda alapítóját és billentyűsét mindig is inspirálta a svéd négyes munkássága, két éve a Darkness of Eternityre is felkerült egy ABBÁ-s hangzású szám, a Maybe.

Íme, a Lay All Your Love On Me az Amberian Dawn értelmezésében:

 

Elárulta készülő albuma címét a Delain

Jövő év elején jön a lemez!

Charlotte Wesselsék nemrég jelentkeztek friss dallal a One Second képében, nem sokkal előtte pedig a Burning Bridges-t is hallhattuk. A hollandok javában dolgoznak új stúdiólemezükon, amelyről nem lehetett konkrétumokat tudni - eddig.

70818225_10158994559429535_4152678448277487616_o.jpg

A csapat most felfedte az újdonság címét és borítóját: a korong 2020. február 7-ével kerül a lemezboltok polcaira és az Apocalypse & Chill címet kapta. Az album kapcsán Charlotte korábban már elárulta: ugyanazt az erőteljes, epikus hangzást viszi tovább, mint elődje, a 2016-os Moonbathers.

Íme, a számok listája - felkerült a lemezre a februárban megjelent, nagy sikerű Masters of Destiny is:

1. One Second
2. We Had Everything
3. Chemical Redemption
4. Burning Bridges
5. Vengeance
6. To Live Is To Die
7. Let's Dance
8. Creatures
9. Ghost House Heart
10. Masters Of Destiny
11. Legions Of The Lost
12. The Greatest Escape
13. Combustion

És a borító:

77323548_10159254386324535_8709903061620883456_o.jpg

Cristina Scabbia: "Nem féltünk megmutatni a sötét oldalunkat a Black Animán!

Újabb titkok a lemezről

Az olasz Lacuna Coil októbr 11-én megjelent új albuma, a Black Anima világszerte óriási sikernek örvend - amin azért nincs miért csodálkozni, mert a banda eddigi talán legváltozatosabb kiadványa lett. Három videoklipet is láthattunk a dalcsokorból, elsőként nyáron a Layers Of Time-t, szeptemberben a Recklesst, majd nem sokkal a lemez megjelenése előtt a Save Me-t.

ehpvlkwx0ae_pxt0.jpg

A napokban a Blabbermouth beszélgetett Cristina Scabbia énekesnővel és a gitáros Marco Coti-Zelatival a korong sötét színezetéről, személyes élményeiket is felelevenítve.

"Jó ideje szerettük volna a >>fekete<< szót beilleszteni egy albumcímbe, de az eddigi lemezeink címébe nem igazán passzolt volna. Azonnal az >>anima<< szóra gondoltunk még, hiszen ez olaszul lelket jelent. Régebben is összetettünk már angol és olasz szavakat. Olaszok vagyunk és szeretnénk mindig valamit megmutatni a gyökereinkből."

- kezdte Cristina.

"E lemez azt üzeni: az is rendben van, ha éppen nem vagy rendben! Az élet nem tökéletes. Nem kell félnünk attól, hogy megmutassuk a kevésbé kellemes részeit, a sötét oldalt."

cats_1.jpg

A frontasszony korábban is kifejtette már: egyáltalán nem rossz ember valaki attól, ha vonzzák az élet sötét dolgai, hiszen az életben egyszer fent, egyszer lent vagyunk. Ráadásul a zenekar több tagja megtapasztalta a mélypontokat az elmúlt 3 évben, Cristina például alig egy éven belül veszítette el mindkét szülőjét és a Slipknotos Jim Root-tal 13 éve tartó párkapcsolata is véget ért 2017-ben. 

A gitáros Marco így elmélkedett:

"Megfogom a gitáromat és játszok. Nem gondolkodom, hogy mit >>kell<< tennem."

- kezdte mondandóját a zenész, majd így folytatta:

"A Layers Of Time volt az első dal, amit megírtunk az albumra, és ez lett az első kislemez is. A második klipes dal, a Reckless már dallamosabb, Ezúttal latin nyelvet is kevertünk a dalokba. Nem azt mondtuk, hogy >>ó, ezt meg KELL csinálnunk<<, hanem csak jött az ötlet és megcsináltuk."

67769082_10155962282316706_8550287658696310784_n.jpg

Cristina hozzátette: a dalok változatosak, és szeretné, ha a rajongók az elejétől a végéig meghallgatnák az albumot, ergo időt szánnának rá. Bár a dalok nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, az énekesnő mégis egy utazáshoz hasonlítja a korongot. 

"Számunkra minden dal különös jelentőséggel bír, mindegyiket egyforma gondossággal készítettük. Soha nem fogunk olyan zenét játszani, amit nem szeretünk."

- zárta sorait. 

Kobra Paige: "Minden albumunk az önismeretről szól."

Az UnRated interjúja Kobrával

A kanadai Kobra And The Lotus énekesnője, Kobra Paige néhány nappal ezelőtt az Unrated Music magazinnak adott interjút, amelyben a csapat albumai mellett személyes élményeiről is mesélt

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a heavy metált játszó banda, hiszen a tavalyi évet Prevail II címet viselő albumukkal turnézták végig, idén szeptemberben pedig újabb korongot dobtak piacra, az Evolutiont. Az interjúban a 31 éves frontasszony kicsit visszaemlékezett az elmúlt időszakra. 

5db45e5b-kobra-and-the-lotus-vocalist-kobra-paige-talks-using-social-media-i-think-we-as-humans-are-not-responsible-enough-video-image.jpg

Tudni lehet, hogy Kobra évekkel ezelőtt Lyme-kórban szenvedett, ami egy, a kullancsok által terjesztett bakteriális ferőzés, és a szőke szépség felépülése hónapokba telt. 

"A Lyme-kórt gyakran félrediagnosztizálják az orvosok! A tünetek sokoldalúak, ezért sokszor állítanak fel téves diagnózist. Hosszú távon ez komoly károkat okoz a szervezetben és ágyhoz kötötté tesz."

- kezdte az énekesnő, aki bár sokszor a stúdió padlóján feküdt a fájdalomtól, legyőzte a betegséget. Éppen a Prevail II lemez felvételei folytak, amikor Kobránál megállapították a kórt. Elmondása szerint rengeteg erőt merített a szövegekből, de pozitív életszemlélete is sokat segítettb neki a gyógyulásban. 

Ha már a lemezek szóba kerültek, Kobra elmondta:

"Minden albumunk az önismeretet veszi alapul és a belső utakról szólnak a szövegek."

- mesélte, a Prevail-albumok üzenete pedig így szól:

„Az emberiség létezésének egyik legnagyobb kihívása annak megőrzése. Ez az album még mélyebbre merül a lelkünk sötétjébe és felfedezi a személyes gyötrelmünket és küzdelmünket, amit magunknak, egymásnak és a Földnek okozunk. Közhely, hogy az emberek feladják és elvesztik önmagukba vetett hitüket. Ez kihat a mindennapi tetteinkre és viselkedésünkre. Bénítóan önsorsrontó faj vagyunk, de ugyanakkor mélyen képesek az önzetlenségre a fejlődésre és pozitivitásra. Ez az album azzal a világos üzenettel zárja a 'Prevail' lemezeket, hogy tudomásul veszi: minden ember vágya, hogy éljen, és mindenki megérdemli, hogy valóban látszódjon, hogy szeressék és meghallják. A tudatlanság megszűnésévelfel tudjuk ismerni, hogy ebben mindannyian együtt vagyunk.”

kobra-and-the-lotus02.jpg

Nemrégiben, egy interjú során szóba került a zenekar jövője is, amelynek kapcsán Kobra könnyek között nyilatkozott. Nem látja ugyanis, hogy a sikerek ellenére együttesének jövője lenne. Akkor ezt mondta: 

Hogy őszinte legyek, most először érzem azt, hogy bizonytalan a zenekar jövője. Mindent beleadtam ebbe a lemezbe (Evolution), de a zenekar most egy nehéz periódushoz érkezett. Még nincsenek tervek."

De mégis, hogyan képzeli el magát mondjuk 5 év múlva a fiatal tehetség?

"Házas nő leszek, ennyi biztos, de többet nem tudok most mondani..."

Mint ismeretes, nyáron Tommy Karevik, a Kamelot énekese megkérte Kobra kezét -  a két zenész évek óta él boldog párkapcsolatban.

Mit üzen a rajongóknak az énekesnő?

"Mindenkinek köszönöm, aki támogatja az élő zenét! És rendkívül fontosnak tartom, hogy legálisan hallgassanak zenét az emberek. Ez mindannyiunk érdeke!"

Klippremier: Amaranthe - GG6

Látható az új videó!

A svéd/dán tagokból álló Amaranthe Helix címet viselő nagylemeze tavaly októberben került az üzletek polcaira, igen szép sikereket érve el rajongóik körében. Ez az első kiadvány, amelyen Nils Molin énekel Elize Ryd mellett - Jake E, az előző énekes 2016-ban elhagyta a csapatot.

amaranthe-761x492.jpg

Az albumról láthattuk az Inferno, a Countdown, a 365 és a Helix című dalokhoz készült kisfilmeket, most itt az újabb videó: a GG6-hoz forgattak klipet Elize Rydék, íme:

 

Új klipjét forgatja a Diabulus In Musica

Decemberben jön a kisfilm!

A spanyol Diabulus In Musica utolsó nagylemeze 2016 novemberében jelent meg Dirge For The Archons címmel, amely a csapat eddigi talán legsokszínűbb kiadványa lett. A korongról az Earthly Illusions, az Invisible és a Crimson Gale című nótákhoz készült videoklip, 2017-ben pedig sikeres európai turnét bonyolított le a zenekar.

dim_1.jpg

Korábban megírtuk, hogy a Zuberoa Aznárez vezette brigád új albumát készíti, ám az együttes háza táján nagy csend honolt az utóbbi egy évben - mindeközben a frontasszony másik két projektjével, a Tragullal és a Dryades-szel is dolgozott.

Néhány napja Facebookján jelentette be a banda: új videoklipet forgatnak éppen, amely a tervek szerint decemberben debütál majd.

 

Dalpremier: Evanescence - The Chain

Elérhető az új dal!

Mint megírtuk, az arkansasi banda új kislemezt tervez megjelentetni, amely nem más, mint a Fletwood Mac 1976-os The Chain című szerzeményének feldolgozása. 

evanescence-band-photo-sept-2019-credit-p-r-brown.jpg

A dal hallható lesz a Gears of War videojáték-sorozat 5. szériájában, erről így mesélt Amy Lee énekesnő:

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy a hangomat adhattam a Gear 5-hoz megjelenő The Chain újraértelmezéséhez. Nagyon tetszett Kait története, hogy hogyan kerekedett felül a félelmein és harcolt ellenük. A kitörésről szóló története és az előadásmódja egy olyan valami, amihez én is kötődni tudok."

A zenekar egyébként már új albumát tervezi, amelyen visszatérnek gyökereikhez. Legutóbbi stúdióalbumuk, a 2017 őszén megjelent Synthesis komoly sikereket ért el, csakúgy, mint a lemezbemutató koncertet tartalmazó DVD.

Íme, a The Chain Amyék előadásában:

 

Tarja: "Nyers lemezt akartam!"

Az In The Raw kapcsán mesélt az énekesnő

Augusztus 30-ával került boltokba a finn énekesnő In The Raw címre keresztelt albuma, amely igen szép sikereket ért el már a megjelenést követő hetekben. Tarja elmondta: e kiadvány az eddigi legkeményebb albuma, és sok dalszövegét a fájdalom szülte.

in_the_raw_web_1.jpg

Most újabb titkokat fedett fel a korong kapcsán:

"Nagyon fontos projekt volt a lemezfelvétel számomra, hiszen ez az eddigi legszemélyesebb albumom. A rajongók csupa pozitív visszajelzést adnak, és ez elégedetté, boldoggá tesz."

 

Igen különlegesre sikeredett a korong borítója és a promóciós fotók, amelyeket Tim Tronckoe készített.

"Szeretem a fotózást, és a lemezborítóim fotóihoz mindig tartozik egy-egy történet. Ezeknek köze van az albumon hallható dalokhoz is! Fontos számomra, hogy olyan képek készüljenek, amelyek mondanak is valamit! A lemezborítók nem elsősorban rólam szólnak, noha látható vagyok rajtuk, hanem arról, hogy ki mit lát meg körülöttem a képen."

 

banner_raw2019_3v2-1.jpg

Az In The Raw, címéhez méltóan sokkal nyersebben és durvábban szól, mint az énekesnő eddigi lemezei. De hogyan jött ez az újszerű hangzás?

 

"Ahogy dolgoztunk a kompozíción, valahogy >>meztelennek<< éreztem magam. És durvább, nyersebb hangzást szerettem volna, különösen, ami a gitárokat illeti. A dalok többsége megőrizte a legtöbb dallamot a demó fázisból, nem változtattam rajtuk túl sokat. Ahogy mondani szokás, a kevesebb néha több! Ezt az elvet követtem."

 

A szövegek jó része komoly fájdalom árán került papírra, erről így mesélt Tarja:

"Sokat jelentenek nekem a dalszövegeim. Vettem egy mély levegőt és elmerültem önmagamban. Végül pont ez tette igen személyessé a lemezt. Sebezhetőbb, törékenyebb vagyok ezen az albumon. De nem féltem rálépni erre az útra, és amikor befejeztem a szövegeket, boldog voltam! A folyamat során szembe kellett néznem önmagammal, de a zene szinte megtisztított."

 

Szóba került a mai világra jellemző szexizmus, a metálénekesnőket övező érdeklődés. Milyen tapasztalatai vannak Tarjának?

"Soha nem mutattam meg a testemből többet, mint amennyit én akartam. A testem csakis az enyém és nem tartozik másra, mi van a ruhám alatt! Jól érzem magam a bőrömben. Teljesen átlagos, 42 éves nő vagyok, aki aktívan tesz azért, hogy fitt maradjon. Nem a testi adottságaim, hanem a hangom segített abban, hogy sokan megszeressenek. És persze a mindennapi kemény munka."

 

- zárta sorait. 

Pénteken jön az új Evanescence-dal!

Fletwood Mac-feldolgozás lesz az új nóta

Az arkansasi Evanescence két éve dobta piacra Synthesis című utolsó lemezét, amely igencsak komoly sikereket ért el, nem különben, mint a lemezbemutató koncertet tartalmazó, Synthesis Live címre keresztelt DVD is. Amy Lee és zenésztársai hazánkba is elhozták az album dalait, jövőre pedig a holland Within Temptation-nel indulnak turnéra.

evanescence-band-photo-sept-2019-credit-p-r-brown.jpg

A banda nemrég bejelentette: új dallal jelentkeznek pénteken. A nóta egy 1976-os Fletwood Mac-szám feldolgozása lesz, és hallható majd a Gears Of War videojáték legújabb szériájában is. Amy a következőképpen nyilatkozott a szerzemény kapcsán:

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy a hangomat adhattam a Gear 5-hoz megjelenő The Chain újraértelmezéséhez. Nagyon tetszett Kait története, hogy hogyan kerekedett felül a félelmein és harcolt ellenük. A kitörésről szóló története és az előadásmódja egy olyan valami, amihez én is kötődni tudok."

evanescencethechain.jpg

süti beállítások módosítása