Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Metálcsajok Fokvárosból

Fém a déli féltekéről!

2018. március 31. - Jurancsik Eszter

A Dél-afrikai Köztársaság a fekete kontinens legdélibb országa, fővárosa pedig az igen multikulturális Fokváros, angol nevén Cape Town, afrikaans nyelven Kaapstad, xhoszaul iKapa, németül pedig Kapstadt. 

A mediterrán éghajlattal rendelkező városból jó néhány metálhölgy származik, lássuk őket!

ALEAH STANBRIDGE

full_3.jpg

Itt látta meg a napvilágot a Trees of Eternity néhai énekesnője, Aleah, születési nevén Julia Liane Stanbridge, 1976 július első napján. Családja angol és svéd gyökerekkel rendelkezik, így nem csoda, ha az angyali szépségű énekesnő családjával együtt a kétezres évek elején Svédországba költözött. Aleah édesanyja, Gillian munkája az utazáshoz, az útikönyvíráshoz kötődik, így a dalos pacsirta és testvére ennek köszönhetően bejárták a világot. Aleah halálával rengeteget veszített a zenei világ, hiszen rengeteg műfajhoz illeszkedett suttogós, bársonyos alt hangja.

HEIKE LANGHANS

bb1a7d09b03bf81a0543de273609e5d3.jpg

A Draconian frontlánya, Heike a fent említett Aleah egyik legközelebbi barátnője volt, énekelt a Hallatar lemezén is, amely a 2016 áprilisában, rákban elhunyt énekesnő verseire, demóira épült. Heike szülei német származásúak, ő maga viszont Fokvárosban jött világra 1988. február 9-én. 2005-ben kezdett zenével foglalkozni, majd 2006-ban megalapította a :LOR3L3I: nevet viselő projektjét. 2012-ben a svéd Draconiant elhagyta Lisa Johansson, a banda mikrofonja mögé pedig Heike került, jelenleg is Svédországban él a zenészlány. 2015-ben párjával, Daniellel megalapította az ISON-t.

FALLON BOWMAN

609full-fallon-bowman.jpg

Talán kevesek számára cseng ismerősen az egzotikus külsejű hölgy neve, pedig Fallon 1997-ban, alig 14 évesen a Kittie alapító tagjaként kezdte karrierjét. Fallon 1983. november 16-án, szintén Fokvárosban hallatta először hangját születésekor. Édesapja holland, édesanyja pedig indonéz származású - neki köszönheti előnyös külsejét. Családjával később a kanadai Ontarióba költöztek. 2001 auguszusában hagyta el a Kittie-t, azóta nemigen lehetett hallani Fallon felől, aki az éneklés mellett gitáron is játszik. Wikipédiás adatlapja szerint az énekesnő jelenleg régészetet tanul.

A Dalriada is fellép az idei Wackenen

A csapat határtalanul boldog

Binder Lauráék háza táján nagy az izgalom, hiszen januárban jelent meg Nyárutó című nagylemezük, és bár Rieckmann Tadeusz dobos nemrégiben elhagyta a Dalriada fedélzetét, a csapat nem lógatja a lábát. Hamarosan egy három állomásos japán miniturnéra indulnak, tegnap pedig a zenekar bejelentette: az idei Wacken Open Air fesztiválon ők is koncertet adnak.

28514811_10160209415445438_8256480219442529401_o.jpg

"Nagy örömmel és büszkeséggel jelentjük be, hogy idén a Dalriada zenekar is meghívást kapott a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb metal ünnepére, a legendás Wacken Open Air fesztiválra. Metal zenekarral ennél nagyobb dolog nem nagyon történhet a pályája során, főleg, hogy mindezt a Wacken történetében is az első magyar nyelven éneklő csapatként sikerült elérnünk..."

- újságolta boldogan Ficzek András énekes-gitáros a Hammerworldnek.

Tavaly a 70000 Tons Of Metal elnevezésű, óceánjárós fesztiválra is eljutottak, most pedig Németországban is megmutathatják az igazi magyar folk metált.

Hallgasd meg a Kobra And the Lotus új dalát!

Áprilisban jön a Prevail II

Kobra Paige-ék nemrég jelentették be a nagy hírt: hamarosan új nagylemezzel rukkolnak elő, amely elődje, a Prevail I után a Prevail II címet kapta.

5a74kobbpril-image_1.jpg

Korábban megmutatta a zenekar a számok listáját és az albumborítót, valamint a Losing My Hunamity című dal képében ízelítőt is kaphattunk a korongból.

Most újabb dal érkezett meg az április 27-én boltok polcaira kerülő albumról, a Let Me Love You:

 

 

Közös turnéra indul Tarja és a Stratovarius

A Skandináv Szimfónia

29717530_425378817901976_5208706203651145728_n.jpg

2016-ban már többször is előfordult, hogy Tarja megjelent a Stratovarius egy-egy fellépésén egy közös dal erejéig, majd ugyanabban az évben Timo Kotipeltót láthatta a közönség Tarja és zenekara oldalán. Mindezeken túl, Tarja tavaly dobta piacra Feliz Navidad névre keresztelt középlemezét, melyet jótékony célból rögzített, és amelyen olyan énekesek énekelnek duettet vele, mint Doro Pesch, Simone Simons, Sharon den Adel, Tony Kakko, Timo Kotipelto, Elize Ryd, Floor Jansen - csak, hogy pár nevet említsünk.

A Finnország hangjának is megválasztott vokalista egyébként néhány napja posztolt egy közös fotót a Stratovarius frontemberével, mely által arra engedett következtetni, hogy ismét együtt dolgoznak, ráadásul a felvétel alatt fel lett tüntetve Turunen készülő DVD-je az Act II is.

A mai napon azonban lerántották a leplet a titokról és elárulták, hogy A Nordic Symphony elnevezésen egy különleges, ünnepi turnéval kedveskednek majd rajongóiknak. A koncertsorozat ugyan csak októberben veszi majd kezdetét, ám az előadók már most kíváncsiak arra, hogy mely országokban tartanak igényt a fellépésre, amit egyébként már ők is izgatottan várnak.

Itt az új Midnattsol-dal!

Májusban érkezik a nagylemez is!

A vérfrissítésen átesett, norvég és német tagokból álló folk metal zenekar nemrég hintette el, hogy új stúdióalbumuk május 25-én kerül boltokba - a korongon már Carmen Elise Espenaes nővére, Liv Kristine is hallható. 

midnattsol_band_02_copy.jpg

Korábban a The Aftermath címre keresztelt lemez tracklistje és a borítója is nyilvánossá vált, ma pedig újabb meglepetéssel jelentkezett a banda: megjelent az első videoklip, amely a Herr Mannelig című dalhoz készült.

Íme!

 

 

Nyáron jön az új Trillium album!

Júliusban érkezik az újdonság

Amanda Somerville sokoldalúságáról több projektben is megbizonyosodhattunk, legutóbbi dobása a tavaly alapított Exit Eden volt, amelyben Marina La Torracával (Phantom Elite), Clémentine Delauney-vel (Melted Space, Visions of Atlantis) és Anne Brunnerrel énekel együtt. 

abc2146db2048a1f6638dd022bf47917.jpg

Februárban születtek meg az énekesnő ikrei, ám Amanda az anyaság mellett a zenét sem hanyagolja: a Trillium új albuma ugyanis készülőben van, és július 8-án kerül a boltok polcaira - a korong a Tectonic elnevezést kapta. 

A csapat megmutatta a lemez borítóját és számlistáját, íme:

01. Time To Shine
02. Stand Up
03. Full Speed Ahead
04. Hit Me
05. Fighting Fate
06. Nocturna
07. Fatal Mistake
08. Shards
09. Cliché Freak Show
10. Eternal Spring

trillimcdmarch.jpg

 

Alissa White-Gluz folytatja szólóalbuma rögzítését

Visszatért a stúdióba az énekesnő

Nem titok, hogy a svéd Arch Enemy frontlánya szólóanyagon dolgozik, ennek kapcsán adott interjút most Alissa az ausztráliai Download fesztiválon. A kanadai énekesnő 2016-ban kezdett dolgozni lemezén, projektje pedig egyszerűen Alissa néven fut majd. Azt is megtudhattuk, hogy számos vendégzenész hallható lesz a korongon, közöttük a Kamelot két tagja, Tommy Karevik és Oliver Palotai, Jeff Loomis vagy épp az énekesnő párja, Doyle. 

aepromo2_1.jpg

"Nem terveztem, hogy szólóban is kipróbálom magam. Angela Gossow bátorított erre. Voltak ötleteim, amelyeket nem akartam az Arch Enemyre kényszeríteni, és amikor egy kis szünetet tartottunk, elkezdtem a lemezemmel foglalkozni. Angelának igaza volt, szükségem volt valami másra is, amelyben kifejezhetem önmagam."

- árulta el Alissa. Elődje, a német Angela 2014-ben hagyta ott a csapatot és azóta a menedzserükként ténykedik; ő kezeli a zenekar pénzügyeit, a szállásfoglalásokat, határidős ügyeket és Alissa dolgait is segíti. 

 

Hamarosan itt az új Nervosa-lemez!

A borítóról is lehullott a lepel

Sufocation és a Venom INC. társaságában lépett fel a Barba Negrában a brazil, csak lányokból álló Nervosa. Fernanda Lira, Prika Amaral és Luana Dametto június elsején dobják piacra új albumukat, amely a Downfall of Mankind címet viseli majd.

nervosabandmarch2018_638.jpg

A lemezt  São Paulóban vették fel egy híres argentin producerrel, Martin Furiával. 

Fernanda, az énekesnő így mesélt az új korongról:

"Nagyon boldogok vagyunk az új album miatt. Ez az eddigi legkeményebb anyagunk!"

A lányok megmutatták a borítót és a dallista is nyilvánossá vált, íme:

 

01. Intro 
02. Horrordome 
03. Never Forget, Never Repeat 
04. Enslave 

05. Bleeding 
06. ... And Justice For Whom? 
07. Vultures 
08. Kill The Silence 
09. No Mercy 
10. Raise Your Fist! 
11. Fear, Violence And Massacre 
12. Conflict 
13. Cultura Do Estupro 
14. Selfish Battle (bonus track) 

És a borító:

nervosadownfallofmankind.jpg

Új lemezzel készül az Imperia

Három év után új korong!

A norvég Helena Iren Michaelsen 2002-ben az Epica, leánykori nevén Sahara Dust zenekarban kezdte pályafutását, majd őt Simone Simons váltotta. Helena ekkor lett az Imperia frontasszonya, a csapatnak eddig négy lemeze jelent meg: The Ancient Dance of Qetesh (2004), a Queen of Light (2007), a Secret Passion (2011) és a Tears of Silence (2015).

imperia11.jpg

Helenáék nemrég fedték fel titkukat a Facebookon: új albumuk készülőben van. A lemezről konkrétumat még nem tudni, de hamarosan több infót is felfed a csapat az újdonságról.

 

Ideas: 13 év után távozik Kun Anita

Közös megegyezés alapján döntöttek.

img_5254.jpg

Tavaly jelent meg a zenekar vadonatúj nagylmeze, ami az Egység elnevezést kapta. A nagy sikerű tatabányai metálzenekar sokak szemében a magyar Nightwish-nek tekinthető, ám elmondásuk szerint számos más zenekar munkássága (is) inspirálja őket. Mint minden zenekar, az Ideas is túl van már néhány tagcserén, alig egy órája azonban bejelentették, hogy második énekesnőjük, Kun Anita 13 év után úgy döntött: elhagyja az együttest.

Kedveseim!

Szeretném nektek bejelenteni, hogy 13 év után befejezem az Ideas zenekarral való közös zenélést. Az okokat nem szeretném mélyen szántva ecsetelni. 13 év alatt sok olyan esemény történik egy ember életében, ami kihatással lehet az élete különböző területeire és felülírhatja a dolgokat. Viszont tudnotok kell, hogy ez a búcsú a zenekar és közöttem baráti hangulatban zajlik le. A „méltó” szó jellemzi az elválást. Köszönöm nektek a sok szeretetet, kitartást és a sok-sok jó szót, amit tőletek kaptam! Köszönöm a zenekarnak jelenlegi felállásban és a volt zenekari tagoknak - akiket mindenképpen szeretnék név szerint isfelsorolni - Hamburger Ferencnek, Takács Tamásnak, Zelizi Lászlónak, Schlick Attilának, Molnár Zoltánnak és Gallay Lajosnak tehetségüket és tudásukat, a felejthetetlen éveket, koncerteket! Köszönöm Hartmann Kristófnak a sok év támogatást és barátságot! Személy szerint nem fogom letenni a mikrofont és a tollat. A zenekar sem teszi le a hangszert! Égni fog tovább az a tűz!
Az Ideas a március 23-i tatabányai és április 13-i szombathelyi koncerteken, ezután várhatóan ősszel egy nagyobb rendezvény keretein belül lép fel utoljára a jelenlegi felállásban. A további tervekről a zenekar Facebook oldalán keresztül számolunk be.
Égjen még! :-)

- vallotta az énekesnő, majd a zenekar többi tagja is megszólalt:

Szeretnénk mindenkivel tudatni, hogy Kun Anita és az Ideas útjai külön válnak egymástól. Egy meghatározó szakasz zárul most le a zenekar életében. Köszönetünket fejezzük ki Anitának, hogy 13 éven keresztül megajándékozott minket a tehetségével, gyönyörű hangjával, illetve hálásak vagyunk a közösen készített Ébredés, Főnix, Őrizd a szíved, Egység c. remek albumokért, a koncertekért és a rengeteg közös élményért!
A legjobbakat kívánjuk a folytatásban az élet minden területén!
Ami minket illet, szeretnénk folytatni az Ideas pályafutását, jelenleg ehhez keressük Anita utódját. Legközelebb március 23-án Tatabányán, a Moby Dick előtt, illetve április 13-án Szombathelyen, a Dying Wish és a Nemzeti Hang zenekarokkal közös buli keretében találkozhattok még velünk ebben a felállásban.
További hírekkel a későbbiekben jelentkezünk.

-áll a Facebookon megosztott bejegyzésben.

süti beállítások módosítása